Správa obce

V této rubrice najdete informace, které se týkají správy obce. Ať už se jedná o zákon o úřednících, zákon o obcích, odměňování zastupitelů, volební zákony či střet zájmů. Upozorňujeme na metodiku Ministerstva vnitra či dopady nové legislativy. Informujeme o stanoviscích Svazu měst a obcí ČR k návrhům nových právních předpisů v rámci legislativního procesu.

Mgr. Ivona Mottlová

garant rubriky

28.08.2017

AKTUALIZOVÁNO!!!! Nezapomeňte! Budete podávat druhé oznámení podle zákona o střetu zájmů!

Kancelář připravila stručný přehled informací a jednotlivých kroků k podání druhého oznámení podle zákona o střetu zájmů – připravte se včas, protože pokuty mohou být nepříjemné.

16.08.2017

Společné prohlášení organizací hájících zájmy měst a obcí v ČR

Na základě veřejně dostupných informací z projednávání rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj pro rok 2018 mezi paní ministryní Karlou Šlechtovou a panem ministrem financí Ivanem Pilným, je zatím výsledek takový, že budou pravděpodobně kráceny peníze do kapitoly MMR na státní dotace pro rozvoj

01.08.2017

Na co si dát pozor, pokud chcete koupit státní majetek ve výběrovém řízení s aukcí!

V posledním červencovém týdnu jsme se zúčastnili dalšího jednání na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Důvodem byla stížnost jedné obce na „diskriminační“ přístup ÚZSVM a ministerstva financí při prodeji majetku ve výběrovém řízení s aukcí. Přečtěte si, jak postupovat v podobné situaci.

11.07.2017

Metodické materiály k vydávání OZV týkajících se výše místních poplatků

Ministerstvo vnitra aktualizovalo své metodické materiály k vydání obecně závazných vyhlášek týkajících se výše zmíněných místních poplatků a kompletně aktualizovalo metodický materiál k obecně závazné vyhlášce, kterou se stanovují výjimečné případy, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo při nichž nemusí být doba nočního klidu dodržována.

07.07.2017

Chystá se podpora nákupu vozidel na alternativní pohon

Během následujících měsíců budou probíhat přípravy další výzvy z Národního programu Životní prostředí na podporu nákupu vozidel na alternativní pohon pro obce. Ministerstvo životního prostředí plánuje její vyhlášení ve druhé polovině roku 2017.

04.07.2017

Finalisté soutěže Vesnice roku 2017

Krajská kola třiadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku skončila. Podívejte se na obce, které v krajském klání získaly prvenství. Nyní postupují do celostátního kola soutěže, jehož vítěz získá titul „Vesnice roku 2017“.

04.07.2017

Nové výzvy na snížení emisí, hlukové zátěže a dopadů změn klimatu

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v rámci Národního programu Životní prostředí dvě nové výzvy s potenciálem výrazně přispět k udržitelnému rozvoji obcí.

04.07.2017

Registr smluv v plné síle

Po roce částečné účinnosti zákona o registru smluv vstoupila v účinnost ustanovení, která zjednodušeně říkají, že neuveřejněná smlouva je neúčinná a posléze neplatná. Využijte proto metodiky, které připravilo Ministerstvo vnitra ČR.

20.06.2017

Navýšení RUD znamená i více peněz na žáky

Jak jsme již informovali, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila navýšení podílu obcí na DPH. Spolu s tím byl schválen i pozměňovací návrh, který navyšuje kritérium počtu žáků navštěvujících školu zřizovanou obcí ze 7 na 9 %. Úměrně tomu se také snižuje kritérium koeficientu postupných přechodů u ostatních obcí a přepočítacího koeficientu u hlavního města Prahy, Plzně, Ostravy a Brna z 80 % na 78 %.

08.06.2017

Oznámení podle zákona o střetu zájmů se bude letos podávat dvakrát

Protože byl novelizován zákon o střetu zájmů, čeká nás několik zásadních změn - zejména v podávání a obsahu oznámení. Jednou z nich je povinnost podat čestné prohlášení v letošním roce dvakrát. Připravili jsme další podrobnosti.

07.06.2017

Dobrá zpráva - přelomový rozsudek Ústavního soudu ve věci vlastnického práva k pozemkům!!!

Semily uspěly u Ústavního soudu se svou stížností ve sporu se státem o vlastnické právo k pozemkům. Město je získalo skoro před čtvrtstoletím, stát to zpochybňuje. Případem se tak bude znovu zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

05.06.2017

Semináře: Boj se suchem a povodněmi

Novou sérii seminářů zaměřených na boj se suchem a povodněmi připravilo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. První ze sedmi půldenních seminářů se uskuteční 5. června v Praze a poslední 27. června v Liberci. Určeny jsou starostům i zástupcům městských či obecních úřadů. Semináře představí vhodná řešení, jak předcházet suchu, vzniku povodní, jak zajistit dostatek pitné vody v obcích nebo výhody čištění odpadních vod pomocí domovních čistíren. Připraveny jsou i další praktické informace o nabídce dotací z Národního programu Životní prostředí a Operačního programu Životní prostředí.

 

29.05.2017

Metodická příručka pro města a obce sousedící s průmyslovými zónami

Metodika popisuje možnosti samospráv, jak problematickému stavu na území obce předejít nebo jak tento stav napravit. Řeší čtyři oblasti: ochranu veřejného pořádku a bezpečnosti, poskytování ubytování pro pracovníky průmyslových zón, poskytování zdravotní péče a průmyslové zóny z pohledu územního plánování. Obsahuje tak například základní informace o konkrétních preventivních programech Ministerstva vnitra, popisuje možnosti obce zřídit obecní policii a její pravomoci v oblasti silničního provozu a ochrany veřejného pořádku. Dále také popisuje právní rámec kontroly zahraničních pracovníků a ubytoven.

23.05.2017

Mezinárodní seminář „Integrační politiky na místní a regionální úrovni“

Svaz pořádá mezinárodní seminář „Integrační politiky na místní a regionální úrovni“, který se uskuteční ve čtvrtek 15. června 2017 v Brně. Cílem akce je otevřít diskusi týkající se problematiky začleňování z pohledu obcí a krajů a představit příklady dobré praxe z České republiky a zahraničí. Tlumočení je zajištěno! Seminář se uskuteční u příležitosti Předsednictví České republiky v Radě Evropy a pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála.

 

13.05.2017

Ministerstvo zemědělství k bezúplatnému převodu nemovitostí

Ministerstvo zemědělství nabízí samosprávám možnost bezúplatného převodu nemovitostí nacházejících se pod pozemními komunikacemi. Jedná se o převod ve veřejném zájmu, jehož naplnění musí být jasně deklarováno. Informoval nás o tom v dopise ministr Jurečka. Současně v něm uvádí postup MZe v případě státních podniků v likvidaci.

12.05.2017

Města ožijí celostátním happeningem základních uměleckých škol ZUŠ Open

Máte ve Vašem městě či obci základní uměleckou školu? Chodili jste sami na ZUŠku anebo chodí na ni teď Vaše děti? Zapojujete ZUŠ do života Vašich měst a obcí například tím, že její žáci vystupují na akcích, které samosprávy pořádají? To vše se dát spojit v rámci ZUŠ Open. Na celostátním happeningu základních uměleckých škol. Jde o největší kulturní akci v historii ČR na podporu tvůrčího uměleckého vzdělávání dětí. Jejím partnerem je také Svaz měst a obcí ČR.  V úterý 30. května 2017 rozehraje a roztančí na 280 měst a obcí.

05.05.2017

O titul Vesnice roku 2017 soutěží celkem 212 obcí

Celkem 212 obcí z celé České republiky se přihlásilo do třiadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku. Nejpočetnější zastoupení má Pardubický kraj s 27 soutěžícími obcemi. V Moravskoslezském kraji naopak soutěží nejméně obcí, a to 8. Nejmenší soutěžící obcí jsou Kačlehy z Jihočeského kraje, které mají 86 obyvatel. Největším soutěžícím je město Lom z Ústeckého kraje, který má 3 770 obyvatel.

02.05.2017

Semináře pro zemědělce a odbornou veřejnost

Odborné semináře na 10 vybraných místech kompostáren představí komplexní problematiku systému zpracování odpadů nebo surovin technologií kompostování - legislativa, technologické a ekonomické podmínky. Součástí setkání budou především prezentace praktických zkušeností, výsledky výzkumu a jejich aplikace do praxe.

27.04.2017

Strategický rámec Česká republika 2030 schválen

Vláda ČR schválila strategický rámec Česká republika 2030, který udává směr rozvoje naší země na příští desetiletí. Dokument nastavuje strategické cíle, kterých by Česko mělo dosáhnout v oblasti rozvoje společnosti, hospodářství, obcí a regionů, odolnosti ekosystémů, dobrém vládnutí a propojení se světem. Dokument formuluje cíle rozvoje na základě strukturální analýzy současného stavu a vyhodnocení vnitřních i vnějších trendů, které rozvoj České republiky ovlivní.

24.04.2017

Už jen do pátku je možné přihlásit se do soutěže Vesnice roku

Upozorňujeme, že přihlášky do soutěže Vesnice roku 2017 je možné podávat už jen do 28. dubna 2017. Páteční termín do 16 hodin je poslední možný pro doručení a zaevidování přihlášky na podatelně Ministerstva pro místní rozvoj ČR v Praze.

24.04.2017

Vyhlášení nového ročníku soutěže „Obec přátelská rodině 2017“ a prvního ročníku soutěže „Obec přátelská seniorům 2017“

K soutěži Obec přátelská rodině, která vznikla před devíti lety jako nástroj sloužící k motivaci obcí k rozvoji prorodinných aktivit, letos nově přibude také soutěž zaměřující se na podporu seniorů v reakci na vzrůstající potřebu podpory seniorů na místní úrovni. Oproti předchozímu ročníku soutěže Obec přátelská rodině došlo ke zjednodušení a zkrácení dotační žádosti (přihlášky).

03.04.2017

Populační kalkulačka - dostanou se všechny vaše děti v roce 2020 do mateřské školy?

Aplikace vám dokáže během chvilky spočítat odhad, jak se bude vyvíjet populace dětí v předškolním věku v následujících 8 letech a kolik vám bude chybět nebo přebývat míst ve vaší mateřské škole.

03.04.2017

Prodloužení výzvy IROP „Územní studie“

V rámci Integrovaného regionálního operačního programu byla vydána aktualizace textu 9. výzvy „Územní studie“. Jejím předmětem  je prodloužení příjmu žádostí do 10. 10. 2017, do 14:00, a změna alokace výzvy na 150 mil. Kč z prostředků Evropské unie.

29.03.2017

Podpora psychiatrické péče v regionech

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu z oblasti zdravotnictví pro místní akční skupiny na podání žádosti o podporu v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Příjem žádostí bude umožněn na základě vyhlašovaných výzev jednotlivých místních akčních skupin. Cílem výzvy je podpořit kvalitní psychiatrickou péči za účelem zvýšení její dostupnosti, a to změnou organizace jejího poskytování.

28.03.2017

Konference OECD: Růst produktivity, tvorba pracovních míst a inkluze, ”bottom up”

Zveme na 13. OECD LEED Fórum, které proběhne 10. – 11. dubna 2017 v Praze. Konference se zaměřuje na růst produktivity, tvorbu pracovních míst, inkluzi a přístup „bottom up“.  Registrace účastníků je prodloužena do 31. března 2017.

24.03.2017

Workshopy pro efektivní řízení obce

Ministerstvo financí nabízí zástupcům obcí možnost školení v oblasti řízení a kontroly veřejných financí. Tyto workshopy jsou určeny především starostům a zaměstnancům obecních úřadů – např. účetním, interním auditorům, kontrolorům a měly by pomoci k lepší orientaci v legislativních požadavcích, které jsou/budou na obce kladeny. Cílem workshopů bude také ukázat jak naplnit zákonné požadavky tak aby se staly nástrojem při řízení obce.

24.03.2017

Jak se připravit na předškolní vzdělávání II.

MŠMT připravilo informační materiál k předškolnímu vzdělávání, který je zaměřen na zákonné zástupce, zřizovatele a ředitele MŠ. Materiál se týká především povinného předškolního vzdělávání, nárokovosti dětí na předškolní vzdělávání a spádovosti mateřských škol. Svaz také jednal s MŠMT o kapacitě mateřských škol.

24.03.2017

Soubor specializovaných map

Využijte soubor specializovaných map s odborným obsahem, které v rámci projektu zpracovalo Ministerstvo vnitra.

24.03.2017

Jak se připravit na předškolní vzdělávání I.

V letošním roce startuje povinné předškolní vzdělávání a s tím souvisí povinnost stanovit školské spádové obvody i pro mateřské školy. Ministerstvo vnitra připravilo metodický materiál, kde se mimo jiné negativně vyjadřuje ke stanovení jednoho školského spádového obvodu pro více škol.

16.03.2017

Seminář „Zabraňme vylidňování území, aneb jak zajistit jeho obslužnost“

Seznamte se s výstupy z našeho apelu na nezbytnost řešení snižující se dostupnosti služeb na venkově a v menších městech. Podívejte se, jak probíhal náš seminář v Senátu.

03.03.2017

Vyjádřete se k budoucí podobě Společné zemědělské politiky po roce 2020

Výzva k aktivní účasti v rámci veřejné diskuse na úrovni Evropské unie k budoucí podobě Společné zemědělské politiky po roce 2020. Evropská komise nyní spustila veřejné konzultace k této problematice. Tato konzultace má do jisté míry určit budoucí směřování Společné zemědělské politiky a jejích změn. Žádáme o vaše zapojení a vyplnění dotazníku.

 

20.02.2017

Seminář: 4. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA 2014-2020

Jménem Ministerstva zemědělství si vás dovolujeme pozvat na semináře 4. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA 2014-2020, které se budou konat v březnu 2017.

25.01.2017

Publikace "Národní dotační zdroje" pomůže městům a obcím s čerpáním peněz ze státního rozpočtu ČR

Kde a jak mohou samosprávy čerpat finanční prostředky z tuzemských programů v gesci ministerstev a dalších organizací? Na tyto a další otázky odpovídá nová publikace Svazu měst a obcí ČR a Ministerstva pro místní rozvoj. Jmenuje se "Národní dotační zdroje - Příležitosti a možnosti pro města a obce" a formou souhrnných informací a přehledných tabulek čtenáře provádí dotačními příležitostmi a možnostmi pro města a obce.

09.01.2017

Malý lexikon obcí České republiky - 2016

Přehledné informace Českého statistického úřadu o obcích za rok 2016.

10.12.2016

Od 1. ledna 2017 platí zvýšení měsíčních odměn!

Jak jsme Vás informovali, od 1. ledna 2017 platí zvýšení měsíčních odměn o 4%. U uvolněných členů zastupitelstva obce automaticky ze "zákona", u neuvolněných to závisí na usnesení obce, kterým byly odměny a jejich výše schváleny. Zveřejňujeme aktuální metodiku MV ČR.

05.12.2016

MŽP nabízí obcím 10% kofinancování na vypracování územních studií krajiny

Úspěšní příjemci dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na projekty pořízení územních studií krajiny mohou zároveň čerpat desetiprocentní dotaci z Národního programu Životní prostředí a díky tomu pokrýt celkové náklady na jejich zpracování. Územní studie pomohou zmapovat aktuální rizika v krajině, doporučí, jak zlepšit vodní režim v krajině, protipovodňovou ochranu, ale navrhnou například i vhodné řešení ochrany proti erozi.

07.11.2016

Podpora z grantového programu Parky

Peníze na kompletní obnovu městského parku a odbornou pomoc při její realizaci nabízí městům již pošesté Nadace Proměny Karla Komárka. Podporu z grantového programu Parky mohou aktuálně využít i menší obce nebo mikroregiony v celé České republice. Uzávěrka žádostí je na konci března 2017.

01.11.2016

Závěry z národní konference VENKOV 2016 předáme vládě ČR

Rozšířit podporu obcí a spolků prostřednictvím Programu rozvoje venkova. Zvrátit spirálu poklesu obyvatelstva na venkově, mimo jiné podporou rodin, rodinných farem, dobrovolnictví, občanské pospolitosti apod. To jsou definované oblasti, které získaly mezi zhruba třemi sty účastníky Národní konference Venkov 2016 při diskusi u kulatých stolů a v následné anketě nejvyšší podporu.

18.10.2016

Výzvy pro regionální rozvoj

Lze žádat dotaci na opravu místních komunikací, kapliček, ale třeba i na projekty komunitního života v obci či projekty spolupráce obcí. Stranou nezůstanou ani vítězové soutěže Vesnice roku. Žadatelé mohou žádosti o podporu do 30. prosince 2016.

26.09.2016

Kde vzít peníze na vyšší platy zaměstnanců měst a obcí? Nejen v této souvislosti samosprávy požadují změnu Ústavy

Zaměstnancům veřejné správy, tedy i měst a obcí, se mají od letošního listopadu zvýšit o 4 % platové tarify. V září o tom rozhodla vláda. Nevzala však v potaz, co to způsobí v rozpočtech samospráv. Čerpání finančních prostředků v roce 2016 mají totiž města a obce dávno naplánované a budou tak mít problém,

25.07.2016

Školení na téma nové právní úpravy o hazardu

Ministerstvo financí pořádá 19. září 2016 školení na téma nové právní úpravy provozování hazardních her, daně z hazardních her a její správy. Určeno je pro krajské metodiky a zástupce statutárních měst. Bude se konat v Praze na Ministerstvu financí.

21.06.2016

První vlaštovka z Nejvyššího soudu k církevním žalobám na územní samosprávy

Nejvyšší soud vynesl 1. června 2016 rozsudek ve sporu církve a Královéhradeckého kraje a České republiky o klášter Opočno. Rozsudky nižších stupňů soudů zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení. Naplnilo se tak naše velké očekávání, když NS zaujal stanovisko, že blokační § 29 není překážkou přechodu majetku historického majetku církví do majetku kraje (a potažmo tedy i obce). (Ilustrace: www.nsoud.cz)

20.06.2016

Informace pro obce: jak nakládat s majetkem po 1. červenci 2016

Na základě požadavků z Komory obcí Kancelář Svazu zpracovala informační materiál o tom, co přináší poslední novela zákona o obcích. Nejdůležitější je část týkající se majetkových dispozic, kde dochází k určitým pozitivním změnám týkajícím se inženýrských sítí, komunikací a nehmotných nemovitých věcí.

13.06.2016

Manuál k nakládání s majetkem obcí po 1. červenci 2016 je tady!

Ministerstvo vnitra připravilo aktualizaci oblíbené metodické příručky "Povinnosti obcí při nakládání s obecním majetkem podle zákona o obcích", která odráží změnu zákona o obcích účinnou od 1. července 2016.

25.05.2016

Města a obce nesouhlasí s rozšířením pravomocí NKÚ. Návrh, který počítá s další kontrolou, zítra projedná Senát

Senát má ve čtvrtek 26. května 2016 projednat rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Konkrétně tisky č. 266 a 287. Svaz měst a obcí ČR s dalším kontrolním orgánem nesouhlasí, zjednodušeně řečeno říká: "V kontrolách, které jsou dnes duplicitní, často i multiplicitní, je nejdříve třeba udělat pořádek. Nikoliv přidávat další kontrolní orgán."

16.05.2016

Změny v nakládání s obecním majetkem od 1. července 2016

Novela zákona o obcích přináší s účinností od 1. července 2016 některé změny týkající se nakládání s obecním majetkem. Změny se dotýkají především povinnosti předchozího zveřejnění záměru, kde se výčet majetkových právních jednání rozšiřuje o výprosy, pachty a institut práva stavby.

06.04.2016

Některé obce budou muset vrátit majetek zpět státu včetně bezdůvodného obohacení

Úřad pro zastupování státu o věcech majetkových informoval, že některé obce budou muset vrátit majetek státu. Jde o případy, kdy samosprávy nepodaly návrh na vklad do katastru nebo žalobu na určení vlastnického práva. 

05.02.2016

Církevní restituce - podané žaloby

Poslední den loňského roku byl pro mnohé obce významný, a to z důvodu, který jim možná ani není zcela znám. Je to totiž (velice pravděpodobně) právě tento den, kdy církve a náboženské společnosti mohly naposledy podat žaloby dle § 18 zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

15.12.2015

Vláda schválila navýšení měsíčních odměn s účinností od 1.1.2016

Vláda na svém posledním jednání schválila automatické navýšení odměn uvolněným členům zastupitelstev od 1. ledna 2015 o 3 %. O zvýšení odměn neuvolněných členů zastupitelstev budou rozhodovat ve většině případů zastupitelstva obcí. Ministerstvo vnitra bleskově připravilo metodiku pro výpočet nových odměn. (Foto: www.vlada.cz)

07.12.2015

Konalo se poslední jednání monitorovacího výboru Programu rozvoje venkova 2007-2013

Na monitorovacím výboru se shrnuly informace o aktuálním stavu implementace Programu rozvoje venkova (PRV) ČR a plnění stanovených cílů včetně osy V Technická pomoc. Za celé období implementace PRV bylo vyhlášeno 23 kol příjmu žádostí a celková alokace je zazávazkována a proplacena téměř ze 100 %.

20.11.2015

Nález nemovité věci - jak postupovat radí ministerstvo vnitra.

Obracejí se na nás často obce s dotazem, jak mají postupovat při nalezení nemovité věci (kaplička, boží muka, stará kanalizace atp.). V souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku, který se snaží tuto záležitost řešit, není správný postup přesto v praxi zcela jednoznačný. Svaz proto požádal ministerstvo

06.11.2015

Odstraňovat bariéry v budovách radnic bude možné díky národním dotacím

Celkem dvacet milionů korun by v příštím roce mělo jít na pomoc městům a obcím při odstraňování překážek pro hendikepované spoluobčany. O dotace na Podporu odstraňování bariér v budovách a na tzv. Euroklíč 2016 je možné žádat od 1. listopadu do 15. ledna 2016.

04.11.2015

Celkem 375 milionů lze čerpat na obnovu venkova

Už lze také žádat o dotace v programu Podpora obnovy a rozvoje venkova. Lhůta začala běžet 1. listopadu a končí 15. ledna 2016. Na podporu venkova je k dispozici 375 milionů korun.

02.11.2015

Malé obce mohou čerpat národní dotace na územní plány

Dotační titul Územní plán z nového programu „Podpora územně plánovacích činností obcí“ pro rok 2016 je zaměřen na zpracování územních plánů obcí. Národní program je určen pro malé obce, které - na rozdíl od obcí s rozšířenou působností - nemají možnost čerpat dotace na územní plány z Integrovaného regionálního operačního programu.

01.10.2015

Pomozte zmapovat průmyslové zóny v České republice

Na Svaz se obrátilo Ministerstvo průmyslu a obchodu se žádostí o spolupráci při mapování průmyslových zón. S cílem přispět k rozvoji území a podpořit tvorbu nových pracovních míst. Mapování průmyslových zón má vést k vytipování nových rozvojových ploch. (Foto: http://www.triangle-city.cz/)

22.09.2015

Ministerstvo vnitra zjišťuje, jak veřejná správa využívá metody kvality

Na ředitele a tajemníky krajských úřadů, pražského magistrátu i všech ostatních měst a obcí v celé České republice se obrátilo Ministerstvo vnitra. V dotazníkovém šetření zjišťuje, jak územně-správní celky (ÚSC) využívají metody kvality. 

30.07.2015

Sakrální stavby v obcích stát letos podpoří 50 miliony korun

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí 50 milionů korun z dotačního titulu na podporu obnovy drobných sakrálních staveb v obcích mezi 273 projektů.

13.07.2015

Pomozte zpřehlednit situaci s církevními restitucemi

Vede vaše město či obec soudní spor v kontextu s církevními restitucemi? Dejte nám to vědět. Na e-mail nemcova@smocr.cz do 28. července 2015 pošlete, prosím, informace, které se těchto pří týkají. 

23.06.2015

Máte u vás průmyslovou zónu? Dejte to vědět MPO

Na Svaz se obrátilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se žádostí o spolupráci při mapování průmyslových zón v České republice. MPO chce vytvořit seznam průmyslových zón, připravilo pro to speciální dotazník, který najdete níže a který, prosím, vyplňte. Údaje, které poskytnete, jsou velmi důležité v souvislosti s budoucí státní podporou průmyslových zón.  

22.05.2015

Šance na obnovu pro drobné sakrální stavby v obcích

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vyhlásila výzvu pro podávání žádostí o dotace na obnovu drobných sakrálních staveb v obci v rámci podprogramu Podpora obnovy a rozvoje venkova. Alokace pro tento rok je celkem 50 milionů korun.  

21.05.2015

Z dalších 70 milionů na podporu venkova se budou radovat nejvíce děti

V letošním roce podpoří Ministerstvo pro místní rozvoj venkovské obce z podprogramu Podpora obnovy a rozvoje venkova více než 83 miliony korun. Nyní uvolňuje dalších 70 milionů korun pro náhradní projekty.  

17.04.2015

Prezentace MF ČR k novele zákona č. 250/2000 Sb.

Prezentace ze semináře, který se konal 16. dubna 2015, doplněná o podrobnější komentáře. Doplňující informace vám poskytne Kancelář Svazu na telefonním čísle: 234 709 723.

08.04.2015

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace

Vzhledem k tomu, že se na nás obracejí starostové s žádostí o rady při uzavírání veřejnoprávní smlouvy na dotaci, připravili jsme pro vás vzorovou smlouvu, kterou si můžete podle libosti upravit. Mgr. Ludmila Němcová, Kancelář Svazu města obcí ČR

27.03.2015

Tabulky odměn jsou ve Sbírce zákonů

Vyšla Sbírka zákonů, kde je novela nařízení vlády č. 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev.  Od 1. dubna 2015 tak automaticky stoupnou odměny uvolněným členům zastupitelstev. Neuvolněným je může zpravidla navýšit zastupitelstvo. 

25.03.2015

Pozor, poslední zvonění!

V souvislosti s novelou zákona o dani z příjmu došlo od 1. ledna 2014 u neuvolněných členů zastupitelstva ke zdaňování odměn zálohou na daň z příjmu. Pokud mají souběžný příjem jsou povinni podat daňové přiznání do konce března 2015, s daňovým poradcem do konce června 2015. 

24.03.2015

Nová metodika k odměňování

Ministerstvo vnitra vydalo doplňující metodiku ke změnám v odměňování členů zastupitelstev. Reagovalo tak na množící se dotazy.  

17.12.2014

Odměny pro zastupitelstvo obce v kontextu s cizinci – stanovisko Ministerstva vnitra

Na Svaz se obrátila některá města a obce s dotazem, zda lze v souvislosti s odměnami pro zastupitelstvo obce zahrnout do počtu obyvatel všechny cizince s trvalým pobytem. Odpověď přináší stanovisko Ministerstva vnitra. 

10.12.2014

Starostové nejsou úrazově pojištěni ze zákona. Platby odvádí zbytečně!

Povinnost zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu se nevztahuje na uvolněné členy zastupitelstva. V jejich případě nastupuje obecná odpovědnost obce za škodu vzniklou při výkonu veřejné funkce.

12.11.2014

Dostaly spolky novou zbraň v územním plánování?

Ústavní soud vydal v prvním pololetí roku 2014 poměrně důležitý a přelomový nález I. ÚS 59/14, v němž rozšířil okruh aktivně legitimovaných osob k návrhu na zrušení opatření obecné povahy či jeho části, kterým se vydává územní plán, o spolky (dříve občanská sdružení). (Foto: chanpipat / FreeDigitalPhotos.net)

12.11.2014

Kdy se má odhlásit neuvolněný starosta ze zdravotního pojištění?

Vznik a zánik zaměstnání je řešen v § 8 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,ve znění pozdějších předpisů, pro uvolněné funkcionáře platí písm. f), pro neuvolněné funkcionáře písm. i). (Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / FreeDigitalPhotos.net)

11.11.2014

Strategický rámec rozvoje veřejné správy - a jak dál?

Svaz měst a obcí ČR se nyní intenzivně věnuje přípravě implementačních plánů, které by měly být podkladem pro čerpání evropských peněz v budoucích letech. Z pohledu Svazu je nejdůležitější Strategický cíl 2 Revize a optimalizace výkonu veřejné správy v území. (Foto: Matt Banks / FreeDigitalPhotos.net)

07.10.2014

Informujte nás, jaké výzvy nebo žaloby evidujete v souvislosti s církevními restitucemi

Do 18. října je možné posílat Svazu informace o výzvách nebo žalobách na obce v souvislosti s církevními restitucemi. Budou sloužit - na základě žadosti premiéra Bohuslava Sobotky - jako podklad pro vládu. (Foto: papaija2008 / FreeDigitalPhotos.net)

07.10.2014

Uchazeči o zaměstnání budou pomáhat u voleb

Během voleb do zastupitelstev obcí a prvního kola voleb do třetiny Senátu ve dnech 10. – 11. října 2014 využijí některé obce pomoci i ze strany nezaměstnaných, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR (ÚP ČR). (Foto: foto76 / FreeDigitalPhotos.net)

01.10.2014

Správné předání úřadu je základem úspěchu

Blíží se komunální volby, které se budou konat v pátek 10. a sobotu 11. října 2014. A co dále? Kandidáti, kteří uspějí, přebírají za chod obce odpovědnost, a měli by pamatovat třeba na předávací protokol. (Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net)

23.09.2014

V připomínkovém řízení je nyní novela nařízení vlády o platových poměrech

Připravovaná legislativa má zrušit zvláštní způsob určování platového tarifu, který zaměstnavateli umožňoval, aby určil zaměstnanci tarif v rozpětí od nejnižšího po nejvyšší platový stupeň příslušné platové třídy. (Foto: seaskylab / FreeDigitalPhotos.net)

02.09.2014

Právní aspekty církevních restitucí

Téma církevních restitucí už od přijetí zákona č. 428/2012 Sb., rozděluje společnost. Zde se můžete seznámit s možnými problematickými právními aspekty majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi z praxe. (Foto: dan / FreeDigitalPhotos.net)

25.08.2014

Podzimní kolo grantového programu na podporu sousedské pospolitosti

Od 10. září můžete požádat o grant v rámci programu Regionální fond rozvoje Poštovní spořitelny s podtitulem souSedíme si. Má za cíl podpořit  sousedskou pospolitost. Podpořené projekty získají až 100 000 Kč a nabídku průběžného vzdělávání. (Foto: franky242 / FreeDigitalPhotos.net)

17.08.2014

Pokud chcete využít nepotřebnou vojenskou techniku, přečtěte si dopis z Ministerstva obrany

Na Svaz se obrátila řada obcí s dotazem, jak postupovat v případě, že by chtěly využít vojenskou techniku, pro kterou už nemá Armáda ČR využití. Postup zjišťoval Svaz přímo u zdroje – Ministerstva obrany (MO). (Foto: www.army.cz)

17.08.2014

Jak je to s dotazy podle zákona o svobodném přístupu k informacím?

Zapojte se do šetření, které se týká poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Pracuje na něm nevládní nezisková organizace Oživení.

14.08.2014

Poskytování informací o kandidátech

Jaký zvolit postup v případě, že se na samosprávu někdo podle zákona č. 106/1999 Sb., obrátí v souvislosti s informacemi o kandidátech, případně bude chtít poskytnout kopie kandidátních listin? Přinášíme vám doporučení Ministerstva vnitra ČR.

09.07.2014

Dobrá zpráva pro obce a města - ÚS vydal přelomový nález k restitucím veřejných prostranství

Ústavní soud zrušil předchozí rozhodnutí soudů o vydání pozemku restituentům, a to proto, že se jedná o veřejné prostranství. Jednalo se o tzv. silniční zeleň a hlavní město Praha se o tento pozemek soudilo s restituenty několik let. (Foto: www.usoud.cz)

11.06.2014

Novela Ústavy rozšiřující kompetence NKÚ zůstává „zaparkovaná“ v Senátu

Novelu Ústavy dnes projednaly dva senátní výbory. V dopoledních hodinách Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, který projednávání přerušil a v odpoledních hodinách Ústavně právní výbor, který projednávání rovnou zamítl. 

02.05.2014

Jaké má vaše obec zkušenosti s pozemkovou úpravou?

Jaké má vaše obec zkušenosti s pozemkovou úpravou? Odpovězte, prosím, v dotazníku Státního pozemkového úřadu. (Foto: Tom Curtis / FreeDigitalPhotos.net)

31.03.2014

Přispějte k dokončení církevních restitucí

Na Svaz se obrátily Lesy ČR s prosbou o spolupráci k církevním restitucím. Můžeme být na Lesy ČR rozzlobení, protože obcím odmítaly v loňském roce vydat lesní pozemky s odůvodněním, že je mezitím vydržely, ale toto je trochu jiný případ a obce by mohly přijít zase zkrátka. (Foto: Dan / FreeDigitalPhotos.net)

 

12.03.2014

Zákon o obcích ve vazbě na nový občanský zákoník

Tento článek je zaměřen na některé důležité otázky související se zákonem o obcích ve vazbě na nový občanský zákoník. (Foto: franky242 / FreeDigitalPhotos.net)

06.03.2014

Smlouvy podle NOZ

Tyto vzory zpracoval z velké většiny Svaz měst a obcí České republiky a KVB advokátní kancelář, s.r.o. Zbylé smlouvy zpracovalo Sdružení místních samospráv České republiky. Upozorňujeme, že vzory je vždy nutné pečlivě přizpůsobit konkrétní potřebě obcí a okolnostem zamýšleného právního jednání a posoudit

21.01.2014

Ohrozí služební zákon obecní samosprávu?

Dnes se v prvním čtení ve Sněmovně projednává novela služebního zákona, která má tento zákon po dlouhých 12 letech, kdy už s tím téměř nikdo nepočítal, uvést v účinnost. Na první pohled se zdá, že se obce a města nemusí služebním zákonem v podstatě zabývat, neboť se jejich zaměstnanců netýká. Není to pravda.

20.01.2014

Další vzory smluv podle NOZ

Další vzory smluv podle NOZ, v současné době čekáme u těchto a dalších smluv na vyjádření Ministerstva spravedlnosti, nicméně jako pomůcku zveřejníme i tyto. (Foto: tungphoto / FreeDigitalPhotos.net)

15.01.2014

Posílejte MF své vyhlášky o regulaci hazardu!!

Na Svaz se obrátilo Ministerstvo financí s žádostí o spolupráci ve věci zákonné povinnosti zasílání obecně závazných vyhlášek obcí regulujících provozování loterií a jiných podobných her Ministerstvu financí. (Foto: Paul Martin Eldridge / FreeDigitalPhotos.net)

14.01.2014

Svaz již není v boji za změnu volebního systému sám

Téma změny stávajícího volebního systému do zastupitelstev obcí, po které volá celá řada členů Svazu i jejich občanů, se pravidelně diskutuje nejen na zasedáních nejrůznějších orgánů Svazu (poslední Sněm nevyjímaje), ale i na jednáních s představiteli výkonné či zákonodárné moci.

10.01.2014

Ministr opakovaně prominul část poplatku za tomboly

Ministr financí rozhodl o prominutí části poplatku za provozování tombol. Celý text, který byl zveřejněn ve Finančním zpravodaji 8/2013 vám zde přinášíme. (Autor fota: Skalička/Deník)

09.01.2014

Komplexní pozemkové úpravy musí pokračovat

Komplexní pozemkové úpravy a další témata projednávali Ing. Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR, a Josef Bezdíček, místopředseda Svazu a předseda Komory obcí, na jednání s ústředním ředitelem Státního pozemkového úřadu (SPÚ), JUDr. Petrem Šťovíčkem, Ph.D. (Foto: Dan / FreeDigitalPhotos.net)

09.01.2014

Koaliční smlouva

6. ledna 2014 byla podepsána koaliční smlouva mezi politickými stranami ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Je jisté, že koaliční smlouva zasáhne rovněž do života měst a obcí. Níže přinášíme první stručnou analýzu, co lze očekávat.

18.12.2013

Zvýšení měsíčních odměn - svazový dárek k Vánocům

Krásný vánoční dárek přináší Svaz všem starostům a zastupitelům. Vláda dnes schválila změnu na řízení vlády o odměnách členů zastupitelstev. Odměny se s účinností od 1.1.2014 vrací na úroveň roku 2010, zvýší se tedy o 5%.

17.12.2013

Vzory smluv podle NOZ

Přinášíme Vám první tři vzory smluv včetně komentářů ke stažení, které jsou obcemi nejvíce využívané. Další vzory smluv budeme přidávat v následujících dnech. Smlouvy najdete v sekci Správa obce a jsou určeny pouze pro členy. (Foto: adamr / FreeDigitalPhotos.net)

17.12.2013

Vzory smluv podle NOZ

Přinášíme Vám první tři vzory smluv včetně komentářů ke stažení, které jsou obcemi nejvíce využívané. Další vzory smluv budeme přidávat v následujících dnech poté, co projdou kontrolou Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti.

06.12.2013

Stanoviska MŠMT k úhradě neinvestičních výdajů mezi obcemi

Svaz obdržel dvě stanoviska k úhradě neinvestičních výdajů (NIV) mezi obcemi. Jedno se týká úhrady NIV v případě, že obce není členem svazku obcí zřizujícího školu ani smluvní stranou dohody o společném školském obvodu, nebo kdy se jedná o MŠ a druhé se týká úhrady NIV, kdy je obec naopak členem svazku nebo má školský obvod

25.11.2013

Kapličky a jiné drobné kulturní památky

Drobné památky jako jsou kapličky, sochy a svaté kříže tvoří nenahraditelně ráz české krajiny a měst. Bohužel ne o všechny je náležitě pečováno, a tak jsou mnohdy jen nedůstojnou připomínkou dávno zašlých časů. Jestli obce chtějí, aby to mu bylo jinak, musejí do konce tohoto roku, resp. do nabytí účinnosti nového občanského zákoníku, alespoň prohlásit třyto památky za věci ztracené.

05.11.2013

Právní poradna Vzdělaného zastupitele pokračuje v nezměněné podobě a je zdarma pro všechny členy Svazu

Vážení členové Svazu, rádi bychom Vás informovali, že fungování Právní poradny zůstává zachováno, a to především díky pozitivním ohlasům na tuto službu a také díky Svazu měst a obcí ČR, který se nadále rozhodl Právní poradnu finančně podporovat z členských příspěvků svých členů. Z tohoto důvodu je Právní