Správa obce

V této rubrice najdete informace, které se týkají správy obce. Ať už se jedná o zákon o úřednících, zákon o obcích, odměňování zastupitelů, volební zákony či střet zájmů. Upozorňujeme na metodiku Ministerstva vnitra či dopady nové legislativy. Informujeme o stanoviscích Svazu měst a obcí ČR k návrhům nových právních předpisů v rámci legislativního procesu.

Mgr. Ivona Mottlová

garant rubriky

30.10.2013

Nabídka bezplatných seminářů MF ČR pro města a obce zabývající se agendou související s problematikou loterií a jiných podobných her

Odbor státního odboru nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí připravuje pro pracovníky měst a obcí zajišťujících agendu související s problematikou loterií a jiných podobných her (výherní hrací přístroje, tomboly, odbody z loterií a jiných podobných her, koncipování veřejně závazných vyhlášek,

17.10.2013

Odměny projedná ještě vláda v demisi

V polovině října obdržel Svaz k připomínkování novelu nařízení vlády č. 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev. Ministerstvo vnitra se touto záležitostí začalo zabývat právě na základě dlouhodobého požadavku Svazu.

10.10.2013

Svaz uzavřel partnerství s Asociací soukromého zemědělství ČR

Snižování přebujelé a obtěžující byrokracie, zakládání a rozvoj malých a středních podniků ve venkovském prostoru, diverzifikace v rámci zemědělské činnosti a podnikání na venkově či prohlubování společenského života na venkově – tyto a mnohé další společné a dlouhodobě prosazované zájmy vyústily dne 8. října 2013 v podepsání smlouvy o partnerství mezi Asociací soukromého zemědělství ČR a Svazem ve Vysoké Libyni u Kralovic na Plzeňsku.

10.06.2013

Metodický pokyn MD ke krytí povodňových škod na obecním majetku

Ministerstvo dopravy zveřejnilo na svých stránkách metodický pokyn ke krytí škod způsobených povodněmi na obecním majetku.

07.06.2013

Krizový manuál pro obce: povodně 2013

Ministerstvo vnitra připravilo praktický Krizový manuál pro obce: povodně 2013 a přehled základních kontaktů při povodních.

05.06.2013

Muzeum nabízí pomoc při záchraně důležitých dokumentů

Národní technické muzeum nabízí odbornou pomoc při záchraně úředních dokumentů, fotografií, cenných knih a dalších důležitých dokumentů. Pravidla pro první pomoc při záchraně archiválií vyplynula z velkých povodní v roce 2002 a následné činnosti.

03.06.2013

Výklad postupu podle zákona o veřejných zakázkách pro oblasti postižené záplavami

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže upozorňuje obce jako veřejné zadavatele na možnosti zjednodušeného postupu, který mohou využít při zadávaní veřejných zakázek v  oblastech postižených povodněmi.

14.05.2013

Poštovní služby jsou důležitou součástí života občanů, shodují se zástupci Svazu a České pošty

Potřeba zajištění kvalitních poštovních služeb pro všechny občany České republiky, a to i v těch nejmenších obcích, je hlavním cílem vzájemné spolupráce Svazu a České pošty. Již od roku 2008 se zástupci obou organizací vzájemně informují, a jednají o projektu Pošta Partner, jehož cílem je optimalizace pobočkové sítě v ČR. Stejnému tématu se věnovali i na setkání dne 9. května na Moravci.

19.04.2013

Obce a povinné zveřejňování informací

Poslanecká sněmovna projednává dvě právní normy, které upravují povinnost obcí zveřejnit některé druhy informací, především smluv.Z pohledu Svazu je pro obce výhodnější úprava obsažená v zákonu o obcích. Danému tématu byla věnována konference v Poslanecké sněmovně, kterou Svaz pořádal dne 17. dubna 2013.

 

19.04.2013

Oprava přípojek na veřejných prostranstvích nebude zátěží pro občany

Ministerstvo zemědělství vyhovělo požadavkům Svazu a vzalo zpět svůj návrh, aby za opravy a údržbu vodovodních a kanalizačních potrubí a přípojek pod veřejným prostranstvím platili vlastníci domů.

25.03.2013

Blíží se změna tiskového zákona?

Novela tiskového zákona byla předmětem jednání Svazu s Ministerstvem kultury a Sdružením místních samospráv. Návrh, který upravuje právo zastupitelů na zveřejňování jejich příspěvků v obecních periodikách a který prošel připomínkovým řízením, legislativní radou vlády i vládou samotnou, je v Poslanecké sněmovně.

19.03.2013

NKÚ nebude kontrolovat účelnost a hospodárnost!?

Minulý týden se sešli zástupci Svazu s paní vicepremiérkou Karolínou Peake nad návrhem zákona o NKÚ, který chce vicepremiérka opakovaně předložit do Sněmovny, aby byl naplněn další bod Programového prohlášení vlády. Předmětem jednání bylo vypořádání zásadní připomínky Svazu k rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ vůči obcím.

19.03.2013

Termín zápisu do katastru se blíží!!!!!!

1) 31. březen 2013 je posledním dnem, kdy lze požádat o zápis historického majetku obcí do katastru nemovitostí podle zákona č. 172/1991 Sb., o přechodu některého majetku z vlastnictví České republiky do majetku obcí nebo podat určovací žalobu. 2) Podle novely č. 173/2012 Sb. se obce musí přihlásit

01.03.2013

Budoucnost zaměstnávání státních a obecních úředníků

Počátkem roku Ministerstvo vnitra vypustilo do světa paragrafované znění návrhu zcela nového zákona o státních úřednících. V podstatě jde o náhradu již 10 let platného, ale doposud neúčinného služebního zákona.  Ač se může zdát, že tento nový zákon se netýká úředníků územních samosprávných celků, tak tento nový předpis má novelizovat i zákon o úřednících územních samosprávných celků. Tyto novelizace mohou mít ovšem zásadní dopad do fungování obecních a městských úřadů a pracovně-právního postavení jejich zaměstnanců.

01.03.2013

Návrh zákona o státních úřednících

Setkání u kulatého stolu na téma návrhu zákona o státních úřednících zorganizoval v Liberci předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Václav Horáček. Jednání se zúčastnili především starostové měst a obcí nebo tajemníci úřadů z Libereckého kraje. Za Svaz byl přítomen starosta obce Příšovice a člen Předsednictva Svazu Antonín Lízner a výkonný místopředseda Svazu Jaromír Jech.

28.02.2013

Premiér uznal výhrady obcí a měst k dokončení reformy veřejné správy

Obcím a městům se dostalo dalšího ujištění, že k plošnému rušení stavebních a matričních úřadů nedojde. V odpovědi na nesouhlas Svazu s Koncepcí dokončení reformy veřejné správy premiér Nečas vyjádřil shodu s postojem Svazu, že pro plošné rušení těchto úřadů, a stejně tak i k odebírání dalších kompetencí výkonu státní správy obcím I. a II. typu, není reálný důvod.

15.02.2013

Z iniciativy Svazu vznikla pracovní skupina k odměňování starostů

Praha, 14. února 2013
Zástupci Svazu, Asociace krajů, Sdružení místních samospráv, MPSV a MF se sešli na Ministerstvu vnitra, aby otevřeli diskusi ke změně systému odměňování členů zastupitelstev. Svaz požaduje, aby se odměny aktuálně vrátily na úroveň roku 2010 a v dalším časovém horizontu se nastavil

04.02.2013

Zástupci Svazu opět přijati ve Strakově akademii

„Naše činnost se vzájemně proplétá,“ konstatoval premiér Petr Nečas, který 30. ledna 2013 přivítal na půdě Úřadu vlády ČR svazovou delegaci vedenou Danem Jiránkem. V popředí zájmu byla příprava nového programovacího období, reforma veřejné správy, otázka přímé volby starostů, ale i problematika sociálního začleňování a odpadové hospodářství.

25.01.2013

Nejčastější nedostatky při výkonu samostatné působnosti obcí

Využijte metodické doporučení k činnosti územních samo­správných celků, které připravil odbor dozoru a kontroly veřejné správy ministerstva vnitra. Jedná se o nedílnou součást řady metodických doporučení, která by měla přispět ke zvýšení míry informovanosti územních samosprávných celků.

25.01.2013

Metodika pro obce k jejich povinnostem podle zákona o archivnictví a spisové službě

Na webových stránkách ministerstva vnitra odboru dozoru a kontroly veřejné správy byla nově zveřejněna metodika pro obce k jejich povinnostem podle zákona o archivnictví a spisové službě. Spisová služba je v posledních letech předmětem velmi rychlého a bouřlivého vývoje.

18.01.2013

Zabrání Registr smluv skutečně plýtvání?!

Ve Sněmovně začalo projednávání poslaneckého návrhu, který má zakotvit účinnost smlouvy jejím zveřejněním v Registru smluv. Návrh počítá i se zveřejňováním faktur a objednávek. Zastáncem návrhu je poslanec Jan Farský, který rozeslal starostům dopis, kde vysvětluje svůj záměr a žádá o podporu. Přečtěte si odpověď starosty obce Albrechtice nad Orlicí Jaromíra Kratěny.

10.01.2013

Jednání se SPOV k reformě veřejné správy proběhlo ve shodě

V úterý 8. ledna 2013 proběhla schůze Spolku pro obnovu venkova, které se zúčastnili i zástupci Svazu. Stěžejním tématem byla koncepce dokončení reformy veřejné správy, jak ji předložilo ministerstvo vnitra do vlády.

20.12.2012

Správní poplatek za tomboly v roce 2013 zůstává v režimu roku 2012

Upozorňujeme všechny, kteří plánují v roce 2013 pořádat tomboly, že ministr financí prodloužil platnost rozhodnutí o prominutí části poplatku.

17.12.2012

Nové číslo časopisu Venkov

Nové číslo časopisu VENKOV ke stažení.

10.12.2012

Společný postup je základem úspěchu

Koordinační schůzka zástupců Svazu a SMS ČR se uskutečnila dne 5. prosince 2012 pod záštitou předsedy Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PS PČR JUDr. Stanislava Polčáka. Předmětem jednání byla oblast dokončení reformy veřejné správy, kde shodně obě organizace požadují neoddalování veřejné správy občanům.

26.11.2012

Dohodu Svazu měst a obcí a České pošty bereme vážně

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal na jednání Komory obcí dne 22. listopadu 2012 ve Velkém Oseku potvrdil, že Dohoda Svazu a České pošty podepsaná v prosinci roku 2009 stále platí. Předmětem této dohody je především poskytování informací ze strany České pošty o připravovaných změnách v její organizaci a činnosti mající vliv na poskytování poštovních služeb ve městech a obcích. Petr Zatloukal konstatoval, že na základě této Dohody nebyla v roce 2012 trvale zavřena žádná pošta, aniž by nedošlo k dohodě s obcí na změně obsluhy území.

23.11.2012

Majetkové vyrovnání státu s církvemi definitivně schváleno!

Pro více než 500 obcí a měst bude, i díky dlouholeté aktivitě Svazu, 1. leden 2013 jedním z nejdůležitějších dnů v jejich novodobé historii. Je schválením vše vyřešeno, nebo na obce a města čekají v zákoně o majetkovém vyrovnání právní nástrahy?

20.11.2012

Starostové se bouří proti rušení stavebních úřadů

Prostřednictvím reportáže České televize věnované reformě veřejné správy, která byla odvysílána v neděli 18. listopadu 2012 v Událostech, se konečně dostalo mediální pozornosti dopadům rušení úřadů na obcích s pověřeným úřadem a obcích základního typu. Na tuto problematiku Svaz dlouhodobě upozorňuje a snaží se plošnému rušení zamezit.

08.11.2012

Církevní restituce schváleny, Sněmovna přehlasovala Senát

Poslanecká sněmovna včera přehlasovala senátní veto zákona o majetkovém vypořádání státu s církvemi. Jeden z dlouhodobých požadavků Svazu se tak blíží ke zdárnému konci. Obcím se konečně otevírá cesta k odblokování majetku, se kterým nemohly dlouhodobě nakládat a který bránil jejich přirozenému rozvoji.

08.11.2012

Svaz zachraňuje "ústavu obcí"

Zástupci Svazu projednávali na Ministerstvu vnitra své připomínky k návrhu novely zákona o obcích. Jednání ministerstvo vyvolalo na základě požadavku Svazu na opakované projednání zásadních změn, kterých návrh novely doznal v průběhu legislativního procesu a které byly pro obce jen stěží přijatelné. Bylo tak nezbytné upravit znění několika paragrafů nového zákona.

24.10.2012

Plošné rušení stavebních úřadů nebude, ujistil Svaz ministr Jankovský

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský potvrdil na jednání se zástupci Svazu, že není reálný důvod pro plošné rušení stavebních úřadů. Podotkl, že tuto otázku je potřeba klást pouze v ojedinělých případech, kdy se na daném úřadu uskuteční velmi malý počet řízení za rok. K takovému kroku by ale mohlo dojít až na základě zpracované analýzy počtu provedených úkonů za rok na daném úřadu a jejího pečlivého vyhodnocení.

17.10.2012

Vláda na základě požadavku Svazu přerušila projednávání novely zákona o obcích

Projednávání materiálu ve vládě dne 26. září 2012 bylo přerušeno do konce listopadu 2012 a současně bylo ministrovi vnitra uloženo, aby v součinnosti s místopředsedkyní vlády vytvořil pracovní skupinu k dořešení stávajících rozporů v návrhu zákona se zástupci Svazu měst a obcí ČR. Vláda k tomuto kroku přistoupila na základě dopisu předsedy Svazu, ve kterém Svaz s odkazem na legislativní pravidla vlády požaduje vrácení materiálu do meziresortního připomínkového řízení, a to s ohledem na zásadní změny, jež materiál doznal v průběhu legislativního procesu.

11.10.2012

Přímá volba - aby se vlk nažral a koza zůstala celá

V paragrafovém znění zpracovaného návrhu přímé volby starostů se již nyní objevují nedostatky. Další zasedání pracovní skupiny na Ministerstvu vnitra ČR potvrdilo obavy Svazu, že celé jednání kolem přímé volby vyznívá tak, že jde o odškrtnutí závazku z politického programu a prohlášení vlády a nikoli o konstruktivní debatu o všech aspektech volebního systému a vyjasnění i dalších možností.

10.10.2012

Blíží se termín ukončení zápisu do katastru!

Upozorňujeme, že novela zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí stanovila nejzazší lhůtu pro zápis vlastnických práv do katastru nemovitostí 31. března 2013. Nemovitosti nezapsané v katastru do tohoto data automaticky přechází od 1. dubna 2013 na stát.

10.10.2012

Svaz podporuje kvalitní architekturu

Svaz v souladu s politikou architektury poskytl záštitu mezinárodní soutěži mladých architektů YOUNG ARCHITECT AWARD 2013. Tématem příštího ročníku jsou „bolavá místa středů a okrajů měst a obcí“. Zpracované studie by měly být inspirací a návodem, jak lze přistupovat k řešení venkovského a městského prostoru. Připojte se i vy se svým návrhem.

09.10.2012

Ministerstvo spravedlnosti přislíbilo urychlit práce na oddlužení obcí

Zástupci Svazu jednali 4. října 2012 s náměstkem ministra spravedlnosti Františkem Korbelem o nutných legislativních změnách, které jsou v gesci ministerstva spravedlnosti. Starostové již dlouhá léta požadují centrální rejstřík přestupků, který by umožnil opakované přestupky přísněji potrestat.

05.10.2012

Svaz požaduje stažení novely zákona o obcích

Svaz oslovil premiéra Nečase, aby stáhl z vlády projednávání novely zákona o obcích. Svaz předsedu vlády upozornil, že zásadní připomínky obcí a měst nebyly vůbec vypořádány. Navíc po projednávání v Legislativní radě vlády doznal text velkých změn, které podstatným způsobem změnily obsah původního znění novely zákona a které neměl Svaz možnost připomínkovat.

02.10.2012

ČSÚ ukončil vydávání „Výpisů z registru ekonomických subjektů“

Český statistický úřad přestal dnem 30. 9. 2012 vydávat „Výpisy z registru ekonomických subjektů“ v tištěné podobě. Prokazování existence (právní subjektivity) právnické osoby, podnikající fyzické osoby či orgánu veřejné moci vč. přiděleného identifikačního čísla přebírá výhradně registr osob (ROS), který je součástí soustavy základních registrů.

12.09.2012

NE navrhované reformě veřejné správy!

Tato slova zazněla v Senátu 11. září 2012 na semináři ke Koncepci dokončení reformy veřejné správy. Na seminář se sjeli starostové z celé republiky, aby si vyslechli názory odborníků i představy ministerstva vnitra k fungování veřejné správy.

16.08.2012

Senátoři dle očekávání zamítli majetkové vyrovnání státu s církvemi

Projednávání majetkového vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi zabralo v Senátu Parlamentu ČR celý středeční den. Nakonec dle očekávání byl návrh zamítnut a vrácen Poslanecké sněmovně. Poslanci by o něm měli hlasovat na své zářijové schůzi.

27.07.2012

Metodika k zadávání veřejných zakázek zveřejněna

Ministerstvo pro místní rozvoj po několika měsících, kdy je novela zákona o veřejných zakázkách v účinnosti, vydalo zbrusu novou metodiku k zadávání veřejných zakázek. Jedná se o dokument, který slouží jako nástroj nejen pro zadavatele a dodavatele, ale také pro všechny subjekty, které se se zákonem o veřejných zakázkách setkávají.

24.07.2012

Příprava budoucího Programu rozvoje venkova

Při přípravě na budoucí programovací období pro čerpání z evropských fondů probíhá na ministerstvu zemědělství intenzivní práce. Pracovní skupina Venkov se zabývá prioritou č. 6 Programu rozvoje venkova (PRV), která je zaměřena na podporu sociálního začleňování, snižování chudoby a podporu hospodářského rozvoje ve venkovských oblastech. Jde v podstatě o jedinou prioritu z celého PRV, kde je věnován prostor pro podporou nezemědělských činností a rozvoj venkovských obcí, např. pomocí investic do drobné infrastruktury apod.

18.07.2012

Senát podpořil pozměňovací návrhy Svazu k novele stavebního zákona

Na dnešním plénu (18. července 2012) schválil Senát pozměňovací návrhy předložené Svazem k novele stavebního zákona. Připomínky, které Svaz zaslal všem senátorům, byly schváleny i přes odpor Ministerstva pro místní rozvoj. Důležitá je zejména změna data, ke kterému budou zakonzervovány počty stavebních úřadů v území.

18.07.2012

Obce se vracení majetku církvím bát nemusí

Po schválení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi Poslaneckou sněmovnou se v médiích objevila řada článků, ve kterých zástupci obcí a měst vyjadřují obavu, že se církvím budou vracet pozemky, na kterých stojí obecní infrastruktura, školy a mateřské školky nebo sportoviště atd. Zákon však obsahuje ustanovení, která takovým situacím brání.

17.07.2012

Prováděcí vyhlášky k zákonu o veřejných zakázkách zveřejněny!

Po více než třech měsících, kdy je v účinnosti novela zákona o veřejných zakázkách, se konečně dočkaly svého zveřejnění ve Sbírce zákonů také tři významné prováděcí vyhlášky k tomuto zákonu. Ty upravují podrobně obchodní podmínky ke stavebním zakázkám, vymezení předmětu zakázek na stavební práce a také náležitosti odůvodnění účelnosti veřejné zakázky.

16.07.2012

Poslanci schválili ve třetím čtení majetkové vyrovnání státu s církvemi

O krok blíže ke zdárnému konci se přiblížilo majetkové vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi. V pátek krátce před půlnocí byl návrh zákona o majetkovém vyrovnání schválen ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. I přes bouřlivé diskuze a průtahy, které návrh při projednání ve sněmovně provázely, se tak zákon posunuje v legislativním procesu dále a Senát by ho měl projednat na své zářijové schůzi.

13.07.2012

Poštovní služby v roce 2013: diskuze o pravidlech stále probíhá

Ještě v průběhu července by se v připomínkovém řízení mělo objevit několik vyhlášek provádějících novelu zákona o poštovních službách. Záměry regulátora představila členům Komory obcí ředitelka odboru regulace komunikačních činností a poštovních služeb Českého telekomunikačního úřadu Ing. Hana Hankiewiczová.

27.06.2012

Obce se musí přihlásit o svůj historický majetek do konce března 2013

Dnem 29. června 2012 nabude účinnosti zákon č. 173/2012 Sb.,  který mj. vrátí obcím cca 2000 ha lesů, které po roce 1949 převzaly tehdejší organizace federálního ministerstva obrany a v současné době na nich hospodaří státní podnik Vojenské lesy a statky. Zákon má velký dopad pro všechny obce, které dosud nemají zapsán svůj historický majetek v katastru nemovitostí. Zavádí totiž povinnost přihlásit se o tento majetek do konce března 2013. Pokud tak obce neučiní, majetek přechází dnem 1. dubna 2013 na stát.

26.06.2012

Soutěže pro lepší města a obce

Co mají společného města Dobříš, Hostomice, Plzeň, Český Krumlov, Písek, Frýdlant v Čechách, Líbeznice, Litomyšl a Roudnice nad Labem? Patří mezi ta, která v nedávné době uspořádala architektonickou soutěž (soutěž o návrh) za účelem získání kvalitního projektu veřejné stavby. V následujícím článku vám přinášíme podrobné infomace o tom, co vůbec soutěž o návrh je, jak jí může obec či město a vyhlásit a jaké jsou její výhody a nevýhody.

06.06.2012

Doporučení veřejného ochránce práv - zřizování vyhrazeného parkování na místních komunikacích pro zdravotně postižené

Veřejný ochránce práv vydal ve své kompetenci doporučení směřující vůči vlastníkům místních komunikací, tedy obcím, týkající se zřizování vyhrazených parkovacích míst pro osoby zdravotně postižené. Doporučení bylo vypracováno v reakci na časté stížnosti osob se zdravotním postižením, které žádaly o

24.05.2012

Majetkové vyrovnání s církvemi projednáno v bouřlivé atmosféře

Ve středu 23. května 2012 projednal Ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Byly schváleny některé pozměňovací návrhy spíše technického charakteru a výbor doporučil sněmovně návrh zákona podpořit. V zasedací místnosti výboru se poté několik občanů pokusilo zadžet poslance, kteří návrh zákona podpořili.

23.05.2012

Novela stavebního zákona byla projednána ve Výboru pro veřejnou správu

Dne 23. května byla ve Výboru pro veřejnou správu projednána novela stavebního zákona. Svaz se koncentroval na dvě nevyřešené otázky. V obou případech poslanci nalezli kompromisní řešení, s kterým je Svaz poměrně spokojen.

18.05.2012

Jak zadáváte veřejné zakázky?

Novela zákona o veřejných zakázkách je již víc než měsíc účinná, přesto stále vzbuzuje řadu otázek a nejasností. Starostové měst a obcí se zatím bojí veřejné zakázky zadávat, neboť zatím nejsou účinné některé prováděcí vyhlášky a tak mají obavy z přísnější právní úpravy. Aktualizovaná metodika zatím neexistuje a starostové tak mají málo informací. Proto se na Svaz obrátila Česká komora architektů s nabídkou metodické pomoci.

16.05.2012

Čipování psů – bude povinné?

Trvalé označování psů, tzv. čipování, se pravidelně objevuje jako téma, o kterém by mělo být jednou provždy rozhodnuto zákonem. Útulky povinné čipování podporují s poukazem na snazší vyhledávání zaběhnutých čtyřnohých kamarádů, někteří ochránci zvířat jsou však proti. Tyto argumenty necháme stranou a

18.04.2012

Blíží se termín pro odevzdání dat do základního registru osob

Nejpozději do konce dubna by měl Český statistický úřad obdržet všechna potřebná data do Základního registru osob. V opačném případě hrozí, že registr nebude kompletně naplněn včas a orgány veřejné správy ho nebudou moci zcela využívat.

11.04.2012

Nové číslo časopisu Venkov

 

Čtvrté číslo dvouměsíčníku VENKOV ke stažení.

06.04.2012

Do června bez veřejných zakázek?!

Dlouho očekávaná novela zákona o veřejných zakázkách, která je účinná jen několik dní, přinesla především veřejným zadavatelům velkou řadu nových povinností a novinek v procesu veřejného zadávání. Jako každá protikorupční novela s sebou i tato nese zvýšení byrokracie a nárůst administrativy.Veřejní zadavatelé se na tyto dopady novely připravili, většina z nich však stejně od 1. dubna nemůže veřejné zakázky zadávat. Doposud totiž neví řadu podstatných věcí, např. jak má vypadat profil zadavatele. 

30.03.2012

Ohlašování agend v samostatné působnosti

Na požadavek Svazu ve věci zjednodušení ohlašování agend v samostatné působnosti ministerstvo vnitra reagovalo, že z technických důvodů nemůže zavést odlišný proces ohlašování působnosti v agendě, která je vykonávána v samostatné působnosti samosprávných celků a proto nabídlo obcím metodickou pomoc, která je obsažena v „Kompendium metodiky pro proces oznámení působnosti“.

30.03.2012

Církevní restituce – mýty a skutečnost

Majetkové vyrovnání státu s církvemi je opředeno řadou mýtů a bludů. Na tom se shodli všichni účastníci konference uspořádané v Senátu a také se pokusili některé předsudky svými vystoupeními vyvrátit. Sešli se zde církevní hodnostáři, představitelé vlády, ale také zástupci obcí a odborná právnická veřejnost.

30.03.2012

Veřejná správa on-line

Používání webových stránek je dnes pro organizace veřejné správy naprostou samozřejmostí. Ke konci roku 2010 je mělo 91 % organizačních složek státu, 100 % krajů a 97 % všech obcí. Pouze 199 obcí, a to z nejmenších velikostních kategorií, webovou prezentaci neprovozovalo. Řada státních organizací navíc umožňuje veřejnosti přístup k internetu v prostorách úřadu, nejvíce je tato možnost nabízena ze strany menších obcí.

16.03.2012

Zástupci Svazu jednali s poslanci o přímé volbě starostů a novele zákona o obcích

Zástupci Svazu jednali na půdě Poslanecké sněmovny se zúčastněnými poslanci o přímé volbě starostů a také o chystané „protikorupční“ novele zákona o obcích. Starostové a členové Legislativní komise Svazu sdělili poslancům své výhrady k oběma předloženým materiálům a diskutovali o možných dopadech navržených změn.

08.03.2012

Kulturní a sportovní události v obci – jak se mohou obce připravit?

Tradiční porada odboru dozoru a kontroly ministerstva vnitra se zástupci obcí a krajů měla dne 6. března 2012 na programu také vystoupení zástupce z Policejního prezidia, který informoval o možnostech integrovaných záchranných složek v případě akcí typu „technoparty“. Tyto typové postupy pak mohou být využity také v případě konání větších sportovních a kulturních akcí na území obce.

15.02.2012

Připravuje se vznik "mini-okresů"?

Pracovní skupina obcí s pověřeným obecním úřadem nesouhlasí s myšlenkou plošného odnětí kompetencí přeneseného výkonu státní správy pro obce I. a II. stupně. Vyzývá proto nejen členské obce Svazu, aby se vyjádřily k záměrům Ministerstva vnitra. 

14.02.2012

Nové číslo časopisu Venkov

Nenechte si ujít v pořadí již třetí číslo dvouměsíčníku VENKOV - informačního periodika Programu rozvoje venkova, který vydává Ministerstvo zemědělství.

03.02.2012

Kontroly není nikdy dost

Novela Ústavy ČR směřující k posílení kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu i směrem k obcím a krajům je již od podzimu projednávána v Poslanecké sněmovně. Doposud však prošla pouze 1. čtením a projednáváním ve výborech. Ve světle přehledu kontrolních činností, který zveřejnil odbor dozoru a kontroly, jako by tento návrh pozbýval smyslu.

02.02.2012

O nové podobě veřejného zadávání je již jasno

Poslanecká sněmovna v poslední lednový den schválila novelu zákona o veřejných zakázkách. Po poměrně komplikovaném průběhu projednávání této klíčové novely je již konečně jasno, jak by mělo veřejné zadávání po 1. dubnu 2012 vypadat. Text novely již podepsal i prezident republiky.

02.02.2012

Okruh nemocenského pojištění se pro neuvolněné zastupitele nerozšiřuje

Na začátku roku se objevily nejasnosti, zda se neuvolnění zastupitelé nemají nově považovat za členy kolektivního orgánu právnické osoby ve smyslu novely zákona o nemocenském pojištění. Kancelář Svazu se domnívá, že nikoliv.

25.01.2012

Přichází soumrak vesnických plesů?

Zimní sezóna je obdobím plesů a zábav. Různé spolky a místní zájmová sdružení, které tyto společenské události často pořádají, organizují pro zajištění prostředků na činnost různé tomboly. Ceny do tombol zajišťují buď sponzorsky nebo z vlastní činnosti. Tomboly jsou velmi oblíbené a jednoznačně zpestřují život v obcích.

24.01.2012

Máte v pořádku zápisy ze zasedání zastupitelstva obce?

Odbor dozoru a kontroly ministerstva vnitra zveřejnil výsledky kontrol samostatné působnosti provedených za posledních pět let. Poměrně překvapivou informací je, že nejčastějším pochybením zjišťovaným v rámci kontrol samostatné působnosti je porušení ustanovení § 95 odst. 1 zákona o obcích, který stanovuje povinný obsah zápisu ze zasedání zastupitelstva obce. Ministerstvo je připraveno do budoucna klást ještě větší důraz na metodickou pomoc obcím, a to v jakékoliv formě.

13.01.2012

Svaz jednal s ministrem zemědělství

Předseda Svazu měst a obcí ČR Jiránek jednal dne 13. ledna 2012 v Kladně s ministrem zemědělství Petrem Bendlem. Základními tématy jejich rozhovoru byly problémy spjaté se současným a budoucím programovacím obdobím v oblasti zemědělství a rozvoje venkova.

11.01.2012

Sdělte nám informace o rozloze historického církevního majetku na území vašich obcí

Obracíme se na všechny starosty, místostarosty obcí a členy zastupitelstev v souvislosti s obnoveným jednáním ve věci církevních restitucí a stále nedořešeného narovnání vztahů mezi státem a církvemi. S řadou z Vás jsme již spolupracovali v minulých letech, této spolupráce si velmi ceníme a nyní bychom na ní chtěli navázat. Uvítáme, když nám budete moci sdělit data o rozloze historického církevního majetku, který se na území Vaší obce nachází.

06.01.2012

Veřejné dražby jako vhodný nástroj prodeje obecního majetku

Veřejné dražby jsou vhodným nástrojem pro obce, které prodávají svůj majetek. Oproti "klasickým" nástrojům prodeje jako jsou různé modifikace soutěží o nejlepší podání (např. veřejná obchodní soutěž podle obchodního zákona či různé obálkové metody) vykazují veřejné dražby celou řadu výhod.

04.01.2012

Nejdůležitější změny zákoníku práce

Přinášíme vám nejdůležitější změny zákoníku práce účinné od 1. ledna 2012

03.01.2012

Co je nového od 1. ledna 2012?

Přinášíme vám přehled důležitých změn, které platí od 1. ledna 2012 a významně se dotknou činnosti měst a obcí. Většina z těchto změn vyšla ve Sbírce zákonů až ke konci prosince roku 2011, zákonodárci tak městům a obcím situaci příliš neulehčují. Rubriku informující o novinkách ze Sbírky zákonů vám přinášíme pravidelně v našem měsíčníku Informační servis.

20.12.2011

Předvánoční nadílka Sněmovny - poslanci projednali zákony vrácené Senátem

Novelu školského zákona a tolikrát zmiňované zdanění hazardu, skryté ve vládním návrhu změn zákonů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa, tzv. JIM, dnes projednala a schválila Poslanecká sněmovna. Oba tisky Senát doplnil o pozměňovací návrhy a vrátil je sněmovně k projednání.

16.12.2011

Kulatý stůl k budoucnosti rozvoje venkova

 

Ministerstrvo zemědělství připravilo pozici k návrhu nařízení na podporu rozvoje venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (v AJ dostupné zde). K jejímu projednání pozice si nový ministr zemědělství pozval ke kulatému stolu zástupce zemědělců a venkova.

14.12.2011

Senátoři zasahují do budoucnosti veřejného zadávání

Pozměňovací návrh, který měl významně posílit povinnosti při rozkrývání vlastnické struktury subdodavatelů směřující až k odhalení posledního vlastníka – fyzické osoby nakonec Poslanecké sněmovna smetla pod stůl se závazkem, že tato oblast bude vyřešena v dílčí novele zákona o veřejných zakázkách. Koalice slíbila, že bude vytvořen koncepční návrh, na němž se budou podílet odborníci. Svaz podporoval znění novely schválené Poslaneckou sněmovnou, Senát však do znění zákona podstatně zasáhl.

09.12.2011

Memory Stars – památník holocaustu se židovským obcím nelíbí

Představitelé Federace židovských obcí, Židovské obce v Praze a Židovského muzea se na základě dotazů starostů obcí a měst zabývali projektem „Memory Stars“. Jde o typizovaný památník, připomínající osud obětí holocaustu.

02.12.2011

Co se změní pro obce a města v roce 2012?

Od 1. ledna 2012 a poté dále v průběhu roku 2012 dojde k mnoha změnám, které se dotknou činností měst a obcí. Připravili jsme pro Vás proto stručný přehled nejvýznamnějších legislativních změn, které se v příštím roce dotknou měst a obcí.

25.11.2011

Přehled navrhovaných změn zákona o obcích – připomínkujte s námi!

V posledních dnech byla do oficiálního připomínkového řízení předložena novela zákona o obcích, která má za cíl zavést přísnější pravidla pro nakládání s majetkem obcí a krajů a transparentnější pravidla pro hlasování. Jde o poměrně zásadní novelizaci, která přináší obcím řadu nových povinností. Základní principy navrhované novely naleznete níže v tomto článku.

16.11.2011

Svaz měst a obcí ČR podporuje majetkové narovnání s církvemi

Problematika vypořádání vztahů mezi státem a církvemi vždy byla, a i nadále je, pro mnohé obce klíčová. Zhruba 500 měst a obcí je kvůli blokaci církevního majetku omezováno ve svém rozvoji, pro asi 50 obcí je situace devastující. Toto provizorium trvá již téměř dvacet let a jeho důsledkem je odliv investorů, mladých rodin, nemožnost získání českých i evropských dotačních titulů a následný úpadek obce. Současný stav by měl vyřešit připravovaný zákon o částečném narovnání vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi, na jehož jednoznačné podpoře se shodli předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, předsedou ČBK, na svém setkání den 15. listopadu. Přítomni byli také zástupci Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí.  

16.11.2011

Nový dvouměsíčník VENKOV

Dovolujeme si Vás upozornit na nový dvouměsíčník s názvem Venkov - informační periodikum Programu rozvoje venkova, který vydává Ministerstvo zemědělství.

11.11.2011

Zásadní změny v zákoně o obcích a Ústavě ČR – zašlete nám své připomínky!

V posledních dnech byly do oficiálního připomínkového řízení předloženy dva zásadní legislativní materiály, které mají podstatný vliv na obce a města. Jde o návrh novely zákona o obcích, který která má za cíl zavést přísnější pravidla pro nakládání s majetkem obcí a krajů a transparentnější pravidla pro hlasování. Dále byl předložen také podklad pro změny Ústavy ČR v souvislosti se zavedením přímé volby starostů.

07.11.2011

Setkání s novým ministrem zemědělství

První kulatý stůl zaměřený na přípravu nového programovacího období svolal nový ministr zemědělství Petr Bendl na 4. listopad 2011. Jednání se pravidelně účastní zástupci organizací sdružujících zemědělce, výrobce, ekology, a proto je možnost zdůraznit také pohled samosprávy velmi důležitá.

24.10.2011

Typy venkova: šance na lepší pomoc státu?

Přes mnoho společného má venkov spoustu rozdílných problémů. Někde se obyvatelé přistěhovávají, jinde jich naopak zoufale ubývá. Na horách je déle zima, úklid chodníků stojí více, v nížinách léto ničí úrodu zemědělcům a vysává vodu ze studní. Barvitost problémů obcí nezná mezí. I proto je důležitá typologie území venkova. A co že to je? Nejen o tom se hovořilo na konferenci Analýza potřeb venkova: nové otazníky a výzvy pořádané Univerzitou Palackého v Olomouci.

14.10.2011

Bude veřejné zadávání ještě více komplikované díky pozměňovacím návrhům?

 Na včerejší schůzce Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny ČR byly projednány a schváleny některé pozměňovací návrhy k novele zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, jenž do budoucna mohou výrazně zkomplikovat proces veřejného zadávání.

07.10.2011

Kam budou směřovat dotace EU po roce 2013?

Evropská komise zveřejnila před nadcházejícími Open Days v Bruselu návrhy nařízení pro EU fondy po roce 2014. Zásadní změny by mohly přinést větší koordinaci dotací do venkova a krajů v České republice.

29.09.2011

Vláda schválila parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi

Vláda dne 27. října schválila na svém zasedání parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Obavy z toho, že se materiál, na který obce čekají již dlouhá léta, stane obětí rozpočtového vyjednávání mezi jednotlivými koaličními stranami, se tak naštěstí nenaplnily.

15.09.2011

Církevní restituce opět obětí vládního vyjednávání?

Vláda ČR včera projednávala mimo jiné také majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. Tento materiál by měl vést ke konečnému dořešení otázky církevních restitucí, po kterém již dlouhou dobu volají jak církve, tak především obce a města, která jsou dlouhodobým neřešením této situace poškozována a omezována ve svém rozvoji. Vláda však projednávání tohoto materiálu přerušila.

07.09.2011

Jak postupovat v případě žádosti o poskytnutí informace o platu?

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů vytvořilo metodické doporučení k poskytování informací o platech pracovníků povinných subjektů podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Dozvíte se, co je třeba zvážit, při rozhodování zda tyto informace poskytnout či nikoliv.

26.07.2011

Vláda pozastavila nekoordinovanou centralizaci

Svaz měst a obcí ČR již několik měsíců upozorňuje na nekoordinované zásahy do smíšeného modelu výkonu státní správy. Vítá proto, že vláda ČR přijala usnesení, kterým zakazuje další takový postup. Svaz má nyní zájem podílet se na analýze, kterou má do konce listopadu předložit ministr vnitra.

12.07.2011

Hodnocení partnerů České pošty

V uplynulých týdnech proběhly v pěti desítkách pilotních obcích hodnotící pohovory, jejichž cílem bylo zjištění funkčnosti projektu Partner České pošty. V návaznosti na dřívější jednání s Českou poštou byli představitelé samosprávy přizváni k hodnocení pilotního projektu. Zástupci Svazu byli nominováni do všech kontrolních skupin, kde na žádost předsedy Eduarda Kavaly zastupovali rovněž Spolek pro obnovu venkova ČR.  Sdružení místních samospráv ČR se podle slov Josefa Bartoňka účast svých zástupců technicky zajistit nepodařilo.

10.07.2011

Jednání Expertní poradní skupiny (EPOS) k návrhu priorit pro evropské dotace po roce 2013

Dalšího v řadě jednání k definování priorit pro čerpání evropských dotací po roce 2013 se účastní skupina expertů z řad Evropského parlamentu, vysokých škol nebo Národní ekonomické rady vlády. Debatovány byly zejména filozofické otázky kolem směřování evorpských podpor, stanovení priorit a národního rámce pro využití dotací.

06.06.2011

Teze příspěvku Svazu X. fóru Zlatá koruna – Korupce jako ekonomický fenomén

Šancemi na odhalování korupce a možnostmi její prevence se Svaz měst a obcí ČR zabývá několik let. Již v roce 2005 podepsal dohodu s ministerstvem pro místní rozvoj, v rámci které byla zřízena pro starosty měst a obcí, kteří měli podezření na korupční jednání, tzv. zelená protikorupční linka. Linka však byla pro neplnění svého původního účelu v roce 2008 zrušena. Mezitím v roce 2007 Svaz připomínkoval tzv. „antikorupční“ novelu zákona o obcích, která byla bohužel posléze z legislativního procesu stažena.

02.06.2011

Poštovní služby se mění... a obcí se nikdo neptá

V průběhu května probíhalo připomínkové řízení k zásadní změně zákona o poštovních službách. Svaz měst a obcí jako povinné připomínkové místo však nebyl osloven. Novela se přitom dotýká rozsahu základních poštovních služeb či podmínek pro jejich poskytování, tedy oblastí, jimiž se Svaz již několik let zabývá.

01.06.2011

Termín odevzdávání oznámení podle zákona o střetu zájmů se blíží!

Do 30. června je třeba odevzdat oznámení podle zákona o střetu zájmů. Pro vás, kteří jste ve funkci opakovaně, je to věc již zažitá. Pro ty, kteří jsou ve funkcích noví, jsme připravili příručku, která pomůže při orientaci v problematice střetu zájmů. S dotazy se obracejte na právní poradnu Svazu nebo na Informačně – poradenské centrum pro zastupitele, které funguje v rámci projektu Vzdělaný zastupitel. Dotazy je možné pokládat buď přímo prostřednictvím stránek www.vzdelanyzastupitel.cz, e-mailem na adresu poradna@vzdelanyzastupitel.cz či telefonicky na číslo 226 227 505.

13.05.2011

Informace poskytované Všeobecnou zdravotní pojišťovnou obcím jako správcům daně

Od 1. 1. 2011 nabyl účinnosti zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád. Tímto zákonem je nově upraveno poskytování informací správcům daně. Současně bylo novelizováno ustanovení § 23 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb., které připouští možnost vzájemného poskytování informací mezi VZP ČR a orgány místní správy, jako správci daně. Pro účel poskytování součinnosti bude otevřen způsob komunikace prostřednictvím datových schránek. Z důvodu co nejefektivnějšího zpracování výzev VZP navrhuje jednotnou formu pro zadání požadavků na poskytnutí informací.