Bezpečnost

V rubrice „Bezpečnost“ průběžně informujeme o aktualitách z oblasti bezpečnosti, které se týkají obcí. Obsahem rubriky jsou články týkající se legislativy, dále informace o vyhlášených dotačních řízeních, seminářích, konferencích a jiných akcí zaměřených na bezpečnostní problematiku.

Mgr. Claudia Šrámek (dříve Varhol)

garant rubriky

07.02.2013

Návrh zákona o evidenci obyvatel

 Koncem roku 2012 předložilo Ministerstvo vnitra do mezirezortního připomínkového řízení návrh novely zákona o evidenci obyvatel, které záměrem je, podle důvodové zprávy, zejména omezení počtu občanů, kteří mají evidovaný trvalý pobyt na adrese sídla ohlašovny. Svaz v připomínkovém řízení upozornil na  problémy, které se přijetím návrhu zákona o evidenci obyvatel mohou vyskytnout v praxi. 

28.01.2013

Bude odsouhlasen návrh novely zákona o obecní policii?

V Poslanecké sněmovně se uskutečnilo projednávání vládního návrhu zákona o obecní policii. Členové obou výborů vyjádřili k návrhu shodné připomínky, které se týkaly uzavírání veřejnoprávních smluv, fakultativního ustanovení Bezpečnostní komise na obcích a řešení dynamických dopravních přestupků obecní policií.

28.01.2013

Seminář k uplatnění zákazu pobytu v praxi

Uplatnění zákazu pobytu v praxi podle novely zákona o přestupcích bude věnován seminář pořádaný pod záštitou místopředsedkyně výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Mgr. Ing. Ivany Řápkové ve čtvrtek 14. února 2013 od 10 hodin v prostorách Poslanecké sněmovny v Praze.

23.01.2013

Podpora prevence před povodněmi III

Dle sdělení zástupců ministerstva životního prostředí a zemědělství se připravují pravidla III. etapy podpory prevence před povodněmi na období 2014 až 2020. V této souvislosti byly informovány státní podniky Povodí, aby do jednání o výkupních cenách pozemků k vybudování protipovodňové ochrany zaangažovaly obce.

22.08.2012

Svaz bojuje za navýšení rozpočtu hasičů

Novela zákona o pojišťovnictví byla hlavním tématem jednání vedení Svazu měst a obcí ČR a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR dne 20. srpna 2012. Právě tato novela by totiž po vzoru mnoha evropských zemí mohla přinést finance jak do rozpočtu profesionálních, tak i dobrovolných hasičů.

02.08.2012

Historicky první zkouška profesní kvalifikace „Stavitel hrobek“.

Cech hrobnický o.s. usiluje o to, aby profese hrobníka byla společností více respektována a proto navrhuje zpřísnit kvalifikační požadavky na tuto profesi. Obec, která provozuje veřejné pohřebiště pak bude mít jistotu, že jí hrobník při výkonu své práce neudělá ostudu.

16.07.2012

Vícezdrojové financování Hasičského záchranného sboru a jednotek dobrovolných hasičů obcí

Předložení systémových změn v oblasti požární ochrany je podmínkou prosazení návrhu zákona o pojišťovnictví, zaznělo na semináři o vícezdrojovém financování bezpečnostního systému.

27.03.2012

Jednání Ing. Dana Jiránka s předsedou Odborového Svazu hasičů

V Kanceláři Svazu se uskutečnilo jednání předsedy Svazu Dana Jiránka s předsedou Odborového svazu hasičů Zdeňkem J. Oberreiterem, který požádal Svaz o podporu při řešení finančních restrikcí v oblasti rozpočtu Hasičského záchranného sboru ČR (HZS). Omezení finančních prostředků se dotkne i jednotek sboru

27.03.2012

Jaký bude dopad finančních restrikcí státu na jednotky sboru dobrovolných hasičů obce

Ze strany státu nejsou jednotky sboru dobrovolných hasičů systémově financovány a v konečném důsledku budou obce zajišťovat ze svého rozpočtu úkoly státu.
Jedním ze základních pilířů plošného pokrytí území jednotkami požární ochrany jsou jednotky sboru dobrovolných hasičů obce (dále jen „JSDHO“)

13.12.2011

Setkání primátorů a starostů na Žofínském fóru

Dne 12.12.2011 se konalo Žofínské fórum, v rámci kterého se uskutečnilo setkání starostů a primátorů. Fórum zahájila Mgr.Karolína Peake, místopředsedkyně vlády s tématem korupce. Korupce je podle Peak „problémem všech států a politických systémů“. Stát se proto musí snažit omezit korupci

07.12.2011

Jednání s ministrem vnitra

V pondělí dne 5. prosince 2011 jednali představitelé Svazu Ing. Dan Jiránek a Jaromír Jech s ministrem vnitra Janem Kubicem. Prvním bodem jednání byla redukce obvodních oddělení Policie České republiky, protože města a obce negativně vnímají nedostatek policistů v přímém výkonu, kdy dochází ke zvýšenému občanskému neklidu

06.12.2011

Informační publikace pro cizince

Ministerstvo vnitra, odbor azylové a migrační politiky aktualizovalo informační publikaci pro cizince, která poskytuje ucelený přehled základních informací o České republice s cílem napomoci především cizincům pocházejících z tzv. třetích zemí snáze se orientovat v běžných životních situacích, s nimiž

31.10.2011

Žádost o vyplnění dotazníku - identifikace a hodnocení negativních sociálních jevů velké intenzity

Dovolujeme si vás požádat o vyplnění dotazníku níže. Policejní akademie ČR realizuje projekt, který je zaměřen na identifikaci a hodnocení negativních sociálních jevů velké intenzity, jaké jsme v poslední době zaznamenali např. na Šluknovsku.  V této souvislosti byl připraven dotazník určený orgánům samosprávy, jehož prostřednictvím by měl být zjištěn názor na vybrané negativní sociální jevy v jednotlivých regionech a zmapována četnost a rozsah jejich výskytu. Za vyplnění dotazníku a jeho zaslání na adresu sugar@polac.cz předem děkujeme. 

21.10.2011

Kontrola spalinové cesty

kontrola spalinové cesty

18.04.2011

Problematika lidí bez domova

Dne 15.2.2011se na Ministerstvu vnitra konalo pracovní setkání, které se zabývalo problematikou lidí bez domova. Na začátku jednání Mgr. Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality seznámila přítomné s výsledky dotazníkové akce, na které odpovídali většinou ředitelé Obecní policie, nestátní neziskové

16.03.2011

Hasiči připraví starosty na mimořádné události a krizové situace

Na Svaz se obrátili představitelé Hasičského záchranného sboru ČR s žádostí o informování obcí a měst o možnosti vzdělávání starostů zaměřené na přípravu na mimořádné události, krizové situace a jejich řešení. Hasičské záchranné sbory v jednotlivých krajích ve spolupráci s krajskými úřady, obecními úřady ORP, složkami IZS a dotčenými správními úřady provedou vzdělávání starostů obcí ve své územní působnosti v jimi stanovených termínech. Více informací o vzdělávání, jeho tématech a termínech najdete v článku.

05.11.2010

Zřízena nová pracovní skupina pro problematiku obecní policie!

Předsednictvo Svazu zřídilo novou pracovní skupinu pro problematiku obecní policie. Tato pracovní skupina  by měla být partnerem ministerstva vnitra a dalších orgánů státní správy působících v této oblasti. Hlavním účelem této skupiny je sledování činnosti obecních policií v jiných zemích a následném využívání užitečných prvků jejich působení a jejich zakomponování do zákona o obecní policii.

20.05.2010

Výstavba protipovodňových opatření není pouze otázkou peněz, ale také vypořádání majetkoprávních vztahů

Ve čtvrtek 20. května 2010 zasedala v Praze Bezpečnostní komise Svazu měst a obcí ČR, která se zabývala především otázkou, jak uspíšit a zefektivnit výstavbu protipovodňových opatření. Obce v tomto směru vyvíjely řadu aktivit. V mnoha případech, jako třeba i v dnes tolik medializovaných Troubkách, je však situace velmi složitá. Kromě získání finančních prostředků na ochranu proti povodním jde především o nevyřešené majetkoprávní vztahy k pozemkům, na nichž by protipovodňová opatření měla být realizována.

25.11.2009

"Nezvaní hosté" - sborník textů pro města a obce, které se zamýšlejí nad možností aktivně bránit shromážděním z nenávisti

Publikace, která vznikla v rámci Kampaně proti rasismu 2009 ve spolupráci organizací Člověk v tísni, In Iustitia, Tolerance a občanská společnost a Romea, si klade za cíl podpořit jistotu pracovníků místních samospráv při posuzování možnosti zákazu veřejných akcí „nenávistného“ charakteru, zvýšit senzitivitu veřejnosti a rozhodovatelů pro situaci menšin, vůči nimž jsou „nenávistné“ akce namířeny, a v posledku také upozornit na obecná nebezpečí spojená s nenávistnou, rasistickou a xenofobní ideologií.

23.09.2009

Finanční gramotností proti sociálnímu vyloučení

Do pojmu „finanční gramotnost“ se zahrnuje soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svoji rodinu. Finančně gramotným občanem se tedy rozumí ten, který dokáže kompletně spravovat své peněžní prostředky, umí využívat platební nástroje, nezbytně rozumí cenovým mechanismům a inflaci. Finančně gramotný člověk je schopen spravovat rodinný rozpočet, v rámci kterého si stanovuje finanční cíle a současně zvládá různé životní situace z finančního hlediska.

18.09.2009

Petice související s novelizací zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů

Bezpečnostní komise Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky doporučuje podpořit níže uvedenou petici, týkající se novelizace zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Cíl petice se shoduje s požadavky Svazu měst a obcí České republiky. Petici organizuje obec Koleč a můžete se k ní připojit prostřednictvím webových stránek www.kolec.cz

20.07.2009

Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím (MV ČR)

Pokud máte zájem o listinnou podobu Manuálu pro obce k zákonu o právu shromažďovacím, kontaktujte Kancelář Svazu.

01.06.2009

Svaz uspěl s návrhem na zvýšení pokut za přestupky proti občanskému soužití

Svaz měst a obcí České republiky oslovil poslance a poslankyně Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny projednávající novelu nového trestního kodexu a souvisejících zákonů s návrhem na zvýšení sankcí za přestupky proti občanskému soužití. Důvodem bylo sladění koncepčního přístupu k ochraně priorit jako život, zdraví a osobní integrita v přestupkovém zákoně s novým trestním zákonem, který tyto hodnoty staví do popředí. V zákoně o přestupcích byly tyto hodnoty opomíjeny, když pokuty za nejčastěji projednávané přestupky dle § 49 odst. 1 písm. c) zákona o přestupcích činily od data schválení zákona v roce 1990 až doposud maximálně 3.000 Kč, jakkoliv je zmíněným ustanovením chráněno např. zdraví, osobní svoboda nebo soukromí občanů. Podle návrhu Svazu by pokuta měla nadále činit až 20.000 Kč.

07.12.2007

Připomínkovali jsme zákon o Policii ČR a novelu zákona o obecní policii

Měli by městští strážníci sloužit jako pošťáci a taxikáři státní policii? Měli by odvážet podnapilé osoby na záchytku a na odběr krve? Podle názoru MV ČR zřejmě ano, ale Bezpečnostní komise má názor opačný.

10.07.2007

Smutné výročí

V roce 1997 na Moravě a v roce 2002 v Čechách zažila Česká republika ničivé povodně. Od té doby uplynulo již mnoho vody a 10, respektive 5 let od vylití řek z jejich koryt. Některá města tak pořádají oslavy výročí těchto povodní a chtějí poděkovat především těm, kteří pomohli následky velké vody odstranit. Na jihu Čech se v srpnu bude slavit například ve Švihově vzpomínkovou akcí "Švihov nad vodou."

26.01.2005

Připravovaná právní úprava regulace prostituce - svítá obcím naděje, že dostanou do rukou účinné nástroje?

Jak jste možná již zaznamenali v tisku, Ministerstvo vnitra ČR v současnosti připravuje zákon o regulaci prostituce, který by měl stanovit podmínky, za nichž může být prostituce nabízena a vykonávána. Navrhovaný zákon by měl dát určité kompetence rovněž obcím.

26.01.2005

Co může obec udělat pro předcházení násilí při sportovních utkáních?

Ministerstvo vnitra ČR vytvořilo vzorovou obecně závaznou vyhlášku obce, upravující podmínky pro pořádání a průběh veřejnosti přístupných sportovních podniků, kterou mohou obce využít pro své konkrétní potřeby. Vzor obecně závazné vyhlášky vám poskytujeme k využití prostřednictvím našich webových stránek.