Doprava

V této části je možné nalézt informace o legislativě související s problematikou dopravy, a to nejen české, ale i evropské. Stejně tak je možné získat aktuální informace o mýtném systému a jeho změnách.

Mgr. Tomáš Sobota

05.03.2014

Regionální grantové programy ŠKODA AUTO na rok 2014

ŠKODA AUTO vyhlásila grantové programy na rok 2014. Mají podpořit rozvoj regionů, kde má firma výrobní závody. Celkem jde o sedm regionálních grantových programů s alokací 4 550 000 Kč, které mohou využít obce. 

06.12.2013

Manuál pro obce při pořádání sportovních motoristických podniků

V reakci na aktuální dění posledních měsíců (především na loňskou tragickou událost na Rallyshow Uherský Brod v Lopeníku) vznikl manuál pro obce týkající se pořádání sportovních podniků, při kterých dochází ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace. Za cíl si klade co nejvíce ulehčit obcím jejich situaci ať již v postavení silničního správního orgánu, či obce, přes kterou trasa sportovního podniku vede.

25.10.2012

Svaz vyjednal dotaci pro obce v souvislosti s registrem vozidel

Ministerstvo dopravy poskytne účelovou dotaci obcím s rozšířenou působností v souvislosti s problematickým spuštěním centrálního registru vozidel. Poskytnutí účelové dotace ve výši 5 000 Kč na jedno koncové pracoviště bylo umožněno na základě jednání představitelů Svazu.

25.07.2012

Nefungující systém registru vozidel je pro obce neúnosný

Kolabující a pomalý systém registrace aut byl hlavním tématem jednání předsedy Svazu s ministrem dopravy. Současná situace je pro obce nadále neudržitelná. Předseda Svazu na jednání zdůraznil, že je třeba urychleně řešit naprosto zásadní otázku, kdy bude systém plně funkční!

20.07.2012

Zástupci Svazu a ministerstva dopravy řešili situaci ohledně nového registru silničních vozidel

Na setkání zástupců ministerstva dopravy a Svazu o fungování nového registru vozidel, bylo domluveno, že za účelem těsnější komunikace obou stran vznikne pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva a IT odborníků obcí. Součástí této spolupráce bude také každodenní vzájemné informování o aktuální situaci nového registru vozidel. Ve středu 25. 7. se uskuteční jednání ministra dopravy Pavla Dobeše a předsedy Svazu Dana Jiránka, kde bude dohodnut další postup společného řešení situace.

06.06.2012

Doporučení veřejného ochránce práv - zřizování vyhrazeného parkování na místních komunikacích pro zdravotně postižené

Veřejný ochránce práv vydal ve své kompetenci doporučení směřující vůči vlastníkům místních komunikací, tedy obcím, týkající se zřizování vyhrazených parkovacích míst pro osoby zdravotně postižené. Doporučení bylo vypracováno v reakci na časté stížnosti osob se zdravotním postižením, které žádaly o

05.04.2012

Novela stavebního zákona projednávána poslaneckými výbory

V Hospodářském výboru a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny PČR byl dne 4. dubna 2012 projednáván sněmovní tisk č. 573 upravující stavební zákon. Připravovaná novela stavebního zákona je první velkou novelou stavebního zákona účinného od roku 2007.

28.11.2011

Setkání národních korespondentů Evropské charty bezpečnosti silničního provozu

Ostrava, 8. listopadu 2011. V rámci odborné konference Transport 2011 se uskutečnilo první setkání Národních korespondentů Evropské charty bezpečnosti silničního provozu a představitelů evropských center bezpečné jízdy. Toto spojení politiků a majitelů center bezpečných jízd nebylo vybráno náhodou, neboť

24.10.2011

Nejvyšší soud se vyjádřil k odškodňování úrazů chodců na neuklizených chodnících

Nejvyšší soud ČR v rámci sjednocování soudní praxe přijal v říjnu tohoto roku právní názor k odškodňování úrazů chodců na kluzkých či neuklizených chodnících. Svým rozhodnutím poměrně striktně určil, kdy existuje možnost dosáhnout tohoto odškodnění.

14.09.2011

Autobusová doprava s vysokou úrovní služeb

V rámci projektu COST TU 0603 pořádá Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s ministerstvem dopravy zajímavý Národní workshop na téma autobusová doprava s vysokou úrovní služeb. Workshop se uskuteční dne 4. října 2011 od 10.00 ve Velké zasedačce Ministerstva dopravy ČR. Bližší informace o programu naleznete zde.

17.05.2011

Den pro bezpečnější silnice

Dne 28. května se pod patronací Národního korespondenta Evropské charty bezpečnosti silničního provozu a předsedy Dopravní komise Předsednictva Svazu Vojtěcha Mynáře koná v Ostravě Den pro bezpečnější silnice. Pozvánku s místem konání, časem a ostatními údaji naleznete zde.

12.05.2011

Budoucnost mýta v České republice

Upozorňujeme na seminář Budoucnost mýta v České republice", který se bude konat 24. května od 10 do 13 hodin v Poslanecké sněmovně PČR.

07.04.2011

Pilíře činnosti Dopravní komise 2011-2014

Pilíře činnosti Dopravní komise 2011-2014 obecní národní/regionální celoevropská BESIP v obcíchnemotorová doprava (cyklostezky např.)tzv. chodníková novelaúdržba komunikací (např. zimní plány údržby), čištění komunikací - odtahypozemní komunikace

07.04.2011

Pozvánka na seminář "Bezpečná doprava pro města a obce České republiky"

Dne 13. dubna 2011 se od 9:30 koná v rámci veltrhu URBIS seminář s názvem "Bezpečná doprava pro města a obce České republiky". Na semináři vystoupí kromě ostatních účastníků rovněž zástupci Dopravní komise Předsednictva Svazu se svým příspěvkem. Všichni naši členové jsou srdečně zváni, pro

29.06.2010

Konference BESIP ve městech a obcích v zrcadle médií II

Jak správně komunikovat s novináři, kterak využít tématiku bezpečnosti silničního provozu v nadcházející předvolební kampani či jak zapojit do prevence mateřská centra ve městech obcích – nejen tato témata zazněla na konferenci BESIP ve městech a obcích v zrcadle médií II. Zástupci samospráv a odborníci se sešli 10. června tentokráte v Brně.
 

14.04.2010

Dotazník mapující zvýšení nákladů měst a obcí v zimním období 2009/2010

Zimní sezóna 2009/2010, velmi bohatá na led a sníh, je už naštěstí za námi. Zima byla letos náročná i ve vztahu k obecním rozpočtům. Města a obce České republiky se poprvé musely starat o úklid všech chodníků bez ohledu na to, zda jsou jejich vlastníky. Proti tzv. chodníkové novele Svaz vždy bojoval a hodlá bojovat i nadále s jasným cílem, aby sporná ustanovení zákona o pozemních komunikacích byla bez náhrady vypuštěna.

29.09.2009

Konference BESIP ve městech a obcích v zrcadle médií

Ve čtvrtek 24. září se v Rezidenci primátora hlavního města Prahy sešli odborníci a zástupci měst a obcí na konferenci „BESIP ve městech a obcích v zrcadle médií“. Jejím hlavním tématem byla realizace preventivních projektů pro zvyšování bezpečnosti silničního provozu na komunální úrovni z hlediska role médií a možností spolupráce s nimi. Záštitu nad konferencí, kterou pořádala ve spolupráci se Svazem měst a obcí Nadace BESIP, převzal primátor hlavního města Prahy a Asociace krajů.

18.09.2009

Ceny v soutěži Cesty městy předány

Výsledky celostátní dopravní soutěže, která si klade za cíl propagaci zklidňování dopravy a kvalitních dopravních řešení uskutečněných v České republice, byly slavnostně vyhlášeny ve čtvrtek 17. září v Krásné Lípě. Ta byla se svým dopravním řešením pro pěší a cyklisty jedním z vítězů loňského ročníku. Soutěž, jejímž partnerem je také Svaz měst a obcí ČR, již po osmé vyhlašovala Nadace Partnerství pod záštitou Ministerstva dopravy.

29.04.2009

Kdo je vlastníkem chodníku a jak dál po chodníkové novele

Dne 7. dubna 2009 podepsal prezident tzv. chodníkovou novelu, která přenáší odpovědnost za škody vzniklé v důsledku vad ve schůdnosti chodníku z majitelů přilehlých nemovitostí na vlastníky chodníků samotných. Má se za to, že vlastníkem chodníku je obec, předkladatel zákona však nikdy nevysvětlil proč. Nyní, kdy už se novela, která nabyla účinnosti dne 16. dubna 2009, stala součástí právního řádu, nezbývá, než si vyjasnit, jak se to s vlastnictvím chodníku má, tedy  pokusit se určit, kdo a proč vlastníkem chodníku je, ať už měl předkladatel zákona na mysli cokoliv.

10.12.2008

Pravidla SFDI pro poskytování příspěvků v roce 2009

Zveřejňujeme Pravidla pro poskytování příspěvků dle § 2, odst. 1 písm. f), g), h) zákona č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2009, které schválil Výbor SFDI.

22.09.2008

7. ročník soutěže Cesty městy již zná své vítěze

Ve čtvrtek 18. září 2008 v dopoledních hodinách proběhlo na státním zámku Šternberk u Olomouce předání cen 7. ročníku soutěže Cesty městy, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství a která si klade za cíl upozornit na problémy spojené s dopravou v našich městech a obcích a možnosti jejich řešení. Letošními vítězi se stala: město Krásná Lípa, město Hranice, obec Letovice, město Hlinsko,  statutární město Olomouc a statutární město Most.

09.11.2007

Prohlášení Svazu měst a obcí ČR k výměně řidičských průkazů

Ministerstvo vnitra ČR se v souvislosti s kritickou situací na úseku výměny řidičských průkazu z iniciativy náměstka ministra vnitra Mgr. Zdeňka Zajíčka odhodlalo k neobvyklému kroku, který měl být praktickým naplněním zásady veřejné správy coby služby občanovi.

22.10.2007

Další jednání nad omezením jízd kamionů – podivné argumenty dopravců

Svaz se zúčastnil závěrečného jednání pracovní skupiny MD ČR, kde mělo být dosaženo konsensu nad dobami omezení jízd kamionů. Místo snahy o dohodu se dopravci postavili proti jakýmkoliv omezením, a boj o návrh, podporovaný odborníky i Svazem, se tak nejspíš přesune do Parlamentu. Podporu očekáváme především u komunálních politiků v řadách poslanců, kteří problémy obcí důvěrně znají.

30.07.2007

Co plánuje v blízké budoucnosti Evropská komise v dopravě ?

Novými událostmi v oblasti dopravy na evropské úrovni se zabývala pracovní skupina svolaná dne 5. června 2007. Jejími hosty byli dva zástupci z Evropské komise.


26.06.2007

Předkládáme k diskuzi požadavky Svazu na stanovení dob omezení jízdy kamionů v ČR

V pracovní skupině Ministerstva dopravy pro omezení jízdy kamionů o víkendech, po porovnání s úpravami v sousedních státech a s návrhy ostatních členů pracovní skupiny, předkládáme požadavky Svazu, jejichž cílem je omezení kamionové dopravy v souladu s našimi prioritami - ČR nechť není průjezdní trasou v době, kdy v sousedních státech platí omezení, a silniční nákladní doprava nechť je omezována systémově, nikoliv pouze dílčími zákazy nebo přesouváním dopravy na nižší kategorie a třídy pozemních komunikací. Uvítáme Vaše připomínky, návrhy nebo výhrady.

26.06.2007

Přehledná tabulka se zobrazením omezení jízdy kamionů v ČR a sousedních zemích

V rámci jednání pracovní skupiny o omezení jízd kamionů Ministerstvo dopravy poskytlo tabulku týkající se omezení jízdy kamionů v ČR a v sousedních zemích, se zobrazením omezení navrhovaných některými členy skupiny (Policie ČR, MD ČR, MŽP ČR, politické strany). Tabulka má dva listy (grafické zobrazení a písemný přehled).

19.06.2007

Zápis MD ČR ze setkání pracovní skupiny pro omezení jízdy kamionů ze dne 7.6.2007

Dne 7.6.2007 se Svaz účastnil pracovní skupiny pro omezení jízdy kamionů, o průběhu jednání jsme již stručně informovali. Zde nyní naleznete zápis MD ČR, kde lze dohledat všechny účastníky pracovní skupiny i nástin jejich stanovisek.

14.06.2007

Svaz v pracovní skupině Ministerstva dopravy ČR pro stanovení doby omezení jízdy kamionů o víkendech

Na Ministerstvu dopravy byla zahájena jednání o úpravě dob omezení jízdy kamionů o víkendech. Výsledkem musí být náprava stavu, kdy je Česká republika průjezdní trasou pro kamiony a kdy jsou dotčené obce neúměrně zatěžovány dopravou, aniž by jim toto zatížení (hluk, zplodiny, rozbité silnice) kdokoliv kompenzoval.

31.05.2007

Připomínky k návrh věcného záměru legislativních změn ve veřejné dopravě

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu věcného záměru legislativních změn ve veřejné dopravě.

01.03.2007

Připomínky k návrhům vyhlášek o zdravotnické dokumentaci, o stanovení zdravotní způsobilosti řízení motorových vozidel atd.

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 385/2006 Sb., o zdravotnické dokumentaci, ve znění vyhlášky č. 479/2006 Sb., vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel s podmínkou a náležitosti lékařského potvrzení osvědčujícího zdravotní důvody, pro něž se za jízdy nelze na sedadle motorového vozidla připoutat bezpečnostním pásem (vyhláška o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel) a vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 493/2002 Sb., o posuzování zdravotní způsobilosti k vydání nebo platnosti zbrojního průkazu a o obsahu lékarničky první pomoci provozovatele střelnice

12.01.2007

Na veřejnou dopravu ve velkých městech není dost peněz!

Kvalita veřejné dopravy je ohrožena. Stát totiž nedodržel dohody se Svazem měst a obcí ČR a nevytvořil podmínky pro financování velkých infrastrukturních projektů měst, které by umožnily zlepšit městskou dopravu.

02.01.2007

Pravidla pro poskytování příspěvků dle § 2, odst. 1, písm. f), g), h) zákona č. 104/2000 Sb.

Státní fond dopravní infrastruktury vydal Pravidla pro poskytování příspěvků v roce 2007. Finanční příspěvky lze poskytnout na projekty zaměřené na výstavbu, modernizaci a opravy dálnic a silnic, dopravně významných vodních cest, celostátních a regionálních drah, na úpravy dopravní infrastruktury směřující ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám s omezenou schopnost pohybu a orientace a na projekty na výstavbu a údržbu cyklistických stezek.

21.08.2006

Měří se ve Vaší obci rychlost radarem?

Odhlédneme-li od otázky, zda výsledky měření rychlosti soukromým radarem lze použít v přestupkovém řízení či nikoliv, problematika radarů zajímá i Český telekomunikační úřad z hlediska technických parametrů měřících přístrojů.

21.08.2006

Správa železniční dopravní cesty prodává majetek ve svém hospodaření krajům a obcím

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace převádí nepotřebný majetek do vlastnictví krajů a obcí. Svaz požádal o prodloužení termínu prodeje a bylo mu vyhověno. Termín je prodloužen do 31. prosince 2006.

22.06.2006

Vyhráli jsme první bitvu - Směrnice o ekologicky čistých vozidlech

Svaz se spolu s partnerskými národními asociacemi sdruženými v CERM tvrdě ohradil proti povinnosti orgánům veřejné správy nebo jejich organizacím  zajistit, aby minimálně 25 % silničních vozidel nad 3,5 t, která koupí nebo pronajmou byla ekologická !

19.06.2006

Dopravní obslužnost obcí a regionů

Předseda Dopravní komise Předsednictva Svazu Josef Dytrych spolu s dalšími třemi členy se zúčastnili zajímavého semináře, který se týkal dopravní obslužnosti obcí v regionech. Z tohoto semináře Vám přinášíme 2 prezentace a 2 zprávy ve formátu pdf.

15.06.2006

Zavedení mýtné povinnosti od 1. ledna 2007 a jeho dopad na provoz na obecních komunikacích

Oblast dopravy lze momentálně spolu s oblastí sociální označit pravděpodobně za nejdynamičtější (bohužel často na úkor obcí). Poté, co byly obce s rozšířenou působností od 1. července pověřeny vedením agendy bodového systému a prováděním elektronických testů pro získání řidičského oprávnění, rýsuje se od 1. ledna 2007 další negativní dopad, tentokráte na obce bez rozdílu velikosti.

08.03.2006

Duben - měsíc bezpečných obcí

 


 


Dvacet měst a obcí z celé republiky si bude moci zdarma po jeden den vyzkoušet, zda je nedodržování předepsané rychlosti problémem i jejich obce.

06.02.2006

Stát rozdělí obcím 100 milionů Kč na cyklostezky, více než loni

Celkem 100 milionů korun, o dvě pětiny více než loni, mohou letos čerpat města a obce od státu na podporu budování cyklostezek.

06.02.2006

Uspořádejte také Evropský den bez aut – výzva 130 primátorům a starostům

Vedení obcí mohou už nyní přemýšlet o tom, zda a jak se zapojí ve druhé polovině září do Evropského týdne mobility a dne bez aut.

30.06.2005

Svaz aktivně podporuje rozvoj samosprávné demokracie v zemích V a JV Evropy

V měsíci červnu Svaz hostil celkem tři návštěvy starostů a zastupitelů ze zemí V a JV Evropy, a to konkrétně z Bosny a Hercegoviny a Běloruska. Česká republika je pro tyto delegace oblíbenou destinací, a to nejen z důvodů jejích krás, ale především proto, že naše zkušenosti s ekonomickou a politickou transformací  po roce 1989 jsou pro tyto země velmi užitečné. Přechod od totalitního režimu s absencí samosprávy a demokracie vůbec k demokraticky fungující společnosti, hluboké společenské a ekonomické změny, které máme ještě v živé paměti a v některých oblastech stále probíhají, to je totiž to, co právě nové členské státy včetně České republiky mohou těmto zemím nabídnout.

21.06.2005

Připomínky SMO ČR k návrhu zákona, kterým se mění zákon o silniční dopravě, z. o podmínkách provozu vozidel na pozem. komunikacích, z. o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, z. o provozu na pozem. komunikacích, z. o přestupcích

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů

21.06.2005

Návrh zákona o některých požadavcích na pohonné hmoty a jejich používání, o změně z. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, o změně zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidel, a zákona o poz. Komunikacích

Návrh zákona o některých požadavcích na pohonné hmoty a jejich používání a o změně zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o pohonných hmotách)