Tiskové zprávy

Na tomto místě najdete tiskové zprávy s aktuálními informacemi ze života Svazu měst a obcí ČR. Zjistíte, co Svaz prosazuje, na čem momentálně pracuje, komu pomáhá a jak.

25.03.2019

Česko je pozadu s energetickými úsporami. Pro starosty těžko uchopitelná agenda. Pomůže nová „kuchařka“ od Národního centra energetických úspor.

Národní centrum energetických úspor zpracovalo publikaci „Příručka k energetickým opatřením pro starosty – Proč energetické úspory a jak na ně?“. Je určena pro zástupce měst, obcí i krajů, kteří chtějí vědět víc o energetických úsporách. Příručka informuje, jak se v dotačních titulech orientovat, jak žádat o dotační tituly i jaké jsou konkrétní přínosy energeticky úsporných opatření a již realizovaných projektů. Praktické informace v příručce najde i široká veřejnost.

21.03.2019

Změna stavebních pravidel, rozhovor s předsedou Svazu Františkem Luklem

www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/219411000100320

21.03.2019

Nechceme krásnou krabičku Nejvyššího stavebního úřadu, která bude ale prázdná

www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/219411000100320

21.03.2019

Jednání Svazu měst a obcí ČR s představiteli vlády - SMO jako strategický vládní partner

Rekodifikace stavebního zákona, otázka kontroly (vyjasnění pozice NKÚ) a problematika financování. To jsou některá ze zásadních témat, kterým se věnovali členové Předsednictva Svazu měst a obcí ČR na jednání s premiérem Andrejem Babišem a členy jeho vlády. Setkání se uskutečnilo ve středu 20. března na půdě Úřadu vlády ve Strakově akademii. Opětovně byla potvrzena pozice Svazu jako významného vládního partnera při řešení zásadních společenských a legislativních otázek.

18.03.2019

Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR v Libereckém kraji

Starosta Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi a místopředseda Svazu měst a obcí ČR Vlastimil Picek dnes v Liberci uvedl, že Svaz bude tuto středu jednat se členy vlády, a to zejména o negativně vnímaném rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu směrem ke kontrolám obcí a měst a samozřejmě o rekodifikaci stavebního práva.

12.03.2019

Vzpomínáme...

V neděli 10. března zemřel bývalý primátor Pardubic Jiří Stříteský.

07.03.2019

Další Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR proběhlo v Praze

Pražské Krajské setkání Svazu ve čtvrtek 7. března se neslo převážně opět v duchu připomínek středočeských a pražských starostů k novele stavebního zákona. Neoprávněné užívání pozemku, plánovací smlouvy, délka povolovacího stavebního řízení – tyto a další zkušenosti se stavebním zákonem si předávali zastupitelé na půdě Magistrátu hlavního města Prahy.

05.03.2019

Krajské setkání Svazu měst a obcí ČR v Jihomoravském kraji

Na Krajském setkání v Brně promluvil k přítomným mimo jiné na téma stavebního zákona i předseda Svazu František Lukl.

20.02.2019

Seriál Krajských setkání Svazu měst a obcí ČR zavítal do Jihlavy

Seriál Krajských setkání pokračoval v Jihlavě, hosty byli jihlavská primátorka Karolína Koubová, senátor Milan Štěch, náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Pacal a další.

12.02.2019

Seriál Krajských setkání Svazu měst a obcí ČR byl zahájen v Ústí nad Labem

Třináct konferencí ve třinácti krajských městech - to jsou Krajská setkání Svazu měst a obcí ČR. Maratón jednodenních konferenčních akcí Svazu určených členským i nečlenským městům a obcím započal v úterý 12. února v sídle Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem za přítomnosti osmi desítek starostek i starostů.

07.02.2019

IV. Právní konference Svazu měst a obcí ČR - Kam až sahá odpovědnost komunálních politiků?

Trestněprávní, soukromoprávní, politická a občanská odpovědnost. Jako červená nit se všechny tyto typy odpovědností vinou životem komunálních politiků. Jak dostát svým předvolebním slibům a zároveň se do ničeho takzvaně „nenamočit“? To bylo hlavní moto Právní konference Svazu měst a obcí ČR, která se uskutečnila ve dnech 6. až 8. února 2019 v Kongresovém centru Jezerka na Seči.

05.02.2019

SMO ČR a SMS ČR se shodly na prioritách samospráv

Předsednictva dvou organizací, které v ČR zastupují zájmy samospráv – Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) a Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) – se sešla na společném jednání, aby si představitelé obou organizací stanovili společné priority, které chtějí v nejbližší době v zájmu českých samospráv prosazovat.

01.02.2019

Radka Vladyková novou ředitelkou Svazu měst a obcí ČR

Na základě rozhodnutí Předsednictva Svazu měst a obcí ČR se od 1. 2. 2019 stala novou výkonnou ředitelkou Svazu paní Mgr. Radka Vladyková. Stávající ředitel Svazu Mgr. Pavel Drahovzal byl jmenován ředitelem Legislativní a právní sekce Svazu.

22.01.2019

Středočeský kraj a Svaz měst a obcí ČR uzavřely memorandum o spolupráci

Středočeský kraj a Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) se rozhodly v budoucnu úžeji spolupracovat. Cílem spolupráce je zkvalitnit život obyvatel Středočeského kraje v souladu se Strategií rozvoje územního obvodu středočeského regionu a při respektování rostoucích nároků na moderní region.

05.12.2018

XXI. celostátní finanční konference SMO ČR: Budoucí vyhlídky financování samospráv

Obce jsou nejlepšími hospodáři ze všech veřejných institucí a vzorně pečují o svěřený majetek. I to zaznělo na XXI. celostátní finanční konferenci Svazu měst a obcí ČR.

30.11.2018

Svaz měst a obcí ČR varuje před dalším okrajováním samosprávy

PRAHA, 30. listopadu 2018 – Návrh novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu byl zařazen na jednání vlády ČR dne 3. prosince 2018. Cílem návrhu je rozšířit kontrolní působnost úřadu zejména na orgány územní samosprávy. Celkově se jedná od roku 1989 již o devátý pokus rozšířit pravomoci NKÚ.

19.11.2018

Vláda opět ukrajuje z obecních rozpočtů

PRAHA, 19. listopadu 2018 – Zvýšení platových tarifů zaměstnanců ve veřejných službách a správě, které schválila vláda od 1. ledna 2019, znamená pro rozpočty územně samosprávných celků finanční zátěž ve výši cca 2,9 mld. Kč včetně příslušenství (odvody zaměstnavatele na sociální politiku a zdravotní pojištění).

14.11.2018

Svaz měst a obcí ČR pokračuje ve spolupráci s Komerční bankou

Komerční banka a Svaz měst a obcí ČR navázaly na předchozí úspěšné partnerství a uzavřely další tříletou smlouvu. Pokračování spolupráce mezi bankovní institucí a organizací, která sdružuje česká města a obce, bude nadále přispívat k rozvoji samospráv.

19.10.2018

Doporučení Evropské komise pro volby do Evropského parlamentu – tisková zpráva ÚOOÚ

Ve dnech 23. až 26. května 2019 se konají volby do Evropského parlamentu. V souvislosti s jejich přípravou vydala Evropská komise doporučení, které má chránit před kybernetickými bezpečnostními incidenty a pomáhat v boji proti dezinformačním kampaním. Podle EK je v citlivém období voleb třeba věnovat

15.10.2018

Kde jsou lidé nejvíc pyšní na svou školku či školu? V Sokolově a v Chyňavě

PRAHA, 15. října 2018 - ŠKOL(K)A JINAK. Tak se jmenuje celostátní soutěž Svazu měst a obcí ČR. Do druhého ročníku se zapojila vzdělávací zařízení z celé republiky. Vitězi se staly MŠ Sokolov, Alšova 1746 za aktivní a nápadité zapojení rodičů do činnosti mateřské školy a ZŠ a MŠ Chyňava za příkladnou spoluprací starších žáků s mladšími.

02.10.2018

Svaz měst a obcí ČR nesouhlasí s omezením pravomoci samosprávy pro konkursy na ředitele škol

Záměr některých poslanců směřující k novelizaci vyhlášky o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích, kdy stanovené pořadí uchazečů konkursní komise by napříště bylo pro zřizovatele školy závazné, je pro Svaz nepřijatelným zásahem do pravomocí samosprávy.

02.10.2018

Svaz měst a obcí ČR nesouhlasí s omezením pravomoci samosprávy pro konkursy na ředitele škol

PRAHA, 1. října 2018 - Záměr některých poslanců směřující k novelizaci vyhlášky o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích, kdy stanovené pořadí uchazečů konkursní komise by napříště bylo pro zřizovatele školy závazné, je pro Svaz nepřijatelným zásahem do pravomocí samosprávy. Na posledním

10.09.2018

XVI. mimořádný sněm Svazu měst a obcí ČR: Vylidňování může zastavit podpora služeb a posílení infrastruktury

Vylidňování území nejen venkova, podpora služeb a jejich dostupnost, migrace obyvatelstva, podpora rozvoje infrastruktury a dopravy. Témata, o kterých starostové a primátoři probírali na mimořádném sněmu Svazu měst a obcí ČR. Na Pražský hrad se v pátek sjeli představitelé

15.08.2018

Ministr Toman a předseda Lukl se shodují: Venkov musí být živým, atraktivním a plnohodnotným místem pro život

14.8.2018 - Tisková zpráva – Ministr zemědělství Miroslav Toman a předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl se dnes shodli na založení platformy na pomoc venkovu. Projednali spolupráci a možnost pomoci z resortu zemědělství. Jde především o zajištění služeb, obchodu, zaměstnanosti,

01.08.2018

Zemřel Jaroslav Král, starosta města Benátky nad Jizerou, mj. dlouholetý člen Rady Svazu a Komory měst

S hlubokou lítostí oznamujeme, že 31.7.2018 zemřel po dlouhé těžké nemoci starosta města Benátky nad Jizerou Jaroslav Král, aktivní člen Svazu měst a obcí ČR působící v Radě Svazu a Komoře měst.

27.07.2018

Video: Možnosti rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ na obce a města

Jak jsme vás již informovali, novela rozšiřující pravomoci NKÚ jde na vládu s rozporem. Podívejte se na diskuzi v redakci Moderní obce s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou a naším výkonným ředitelem Pavlem Drahovzalem.

04.07.2018

Svaz měst a obcí ČR prosadil zrušení povinných míst pro dvouleté děti v mateřských školách

Mateřské školy nebudou mít povinnost přijímat od 1. 9. 2020 dvouleté děti, tak rozhodli poslanci v pátek ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. Již v roce 2016 byl Svaz proti této povinnosti, která byla přijata na podkladě poslaneckého pozměňovacího návrhu.

22.06.2018

Obce a města jsou připravena vyjednat ty nejlepší možné podmínky pro čerpání evropských dotací po roce 2020

Aby obce a města získala peníze z evropských fondů po roce 2020 na skutečně potřebné a smysluplné projekty, je nutné postupovat jednotně. Proto Svaz měst a obcí ČR vypracoval souhrn priorit a na jejich základě je připraven dál vyjednávat o co možná nejlepších podmínkách pro příští dotační období, tedy roky 2021 až 2027. Starostové v této souvislosti volají nejčastěji po snížení administrativní zátěže a zdůrazňují nutnost investovat do dopravní a technické infrastruktury či dostupnosti služeb.

15.06.2018

Vyhledavač Jupigo umožní odhalit i ty nejskrytější krásy země a pomůže naplánovat výlety plné zážitků

 

 Pomoci odhalit i ty nejskrytější krásy země, zjednodušit plánování cest za zážitky a třeba i prodloužit délku tohoto putování – to vše si klade za cíl cestovatelská aplikace Jupigo. Sloužit má nejen samotným turistům, ale také například městům, obcím, informačním centrům a dalším subjektům. A právě proto se Svaz měst a obcí ČR rozhodl tento projekt podpořit.

14.06.2018

Změny v doplatku na bydlení nepostihnou obchod s chudobou, ale obecní rozpočty a sociální pracovníky

Svaz měst a obcí ČR nesouhlasí se změnami v doplatku na bydlení, které by měly dle Ministerstva práce a sociálních věcí regulovat obchod s chudobou. Ve skutečnosti totiž znamenají přenesení odpovědnosti za osoby bez přístřeší ze státu na obce.

29.05.2018

Matriky na malých obcích zachráněny

Praha, 29. května 2018 - K plánovanému rušení cca 450 matričních úřadů, které zvažovalo Ministerstvo vnitra ČR, nakonec nedojde. Každá obec si totiž bude moci sama zvážit, zda si tuto agendu bude chtít ponechat a nadále vykonávat. Dohodli se na tom dnes předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová s premiérem Andrejem Babišem a ministrem vnitra Lubomírem Metnarem.

23.05.2018

S navýšením odměn členům volebních komisí se počítá!

Hledání kandidátů na obsazení okrskových volebních komisí by v nadcházejících volbách mohlo být snazší. Ministerstvo vnitra připravuje změnu vyhlášky, která počítá s plošným navýšením odměn pro členy okrskových volebních komisí. Polepšit by si měli všichni členové volebních komisí.

18.05.2018

Rada Svazu: Jednoznačně a důrazně odmítáme paušální rušení matrik ve více než čtyřech stovkách obcí, způsobí to jen velké problémy

Paušální zrušení matričních úřadů ve více než čtyřech stovkách obcí v České republice, jak navrhuje Ministerstvo vnitra, je zcela nepřípustné. Tak zní stanovisko, na kterém se dnes v Třeboni usnesla Rada Svazu měst a obcí ČR.

17.05.2018

Školky a školy poměří síly ve speciální soutěži. Dají lidem vědět, co dělají jinak

Má vaše škola či/a školka jiný, unikátní, přístup ke vzdělávání? Jste pyšní na projekty pro děti a žáky, které se vám podařily, a chcete se o ně podělit s jinými vzdělávacími zařízeními? Máte jedinečnou šanci - díky Svazu měst a obcí ČR. Přihlaste vaši školu či/a školku do soutěže Škol(k)a JINAK 2018. V přihlášce do tradičního klání stačí uvést stručné informace o vašem zařízení, přiložit jednu fotografii a potom už jen čekat, nebo - lépe - motivovat vaši sociální bublinu k tomu, aby vám dala hlas kliknutím na facebookovém profilu Svazu měst a obcí ČR na adrese: www.facebook.com/smocr1.

15.05.2018

Obce a architekti se mohou opět hlásit do soutěže Architekt obci

Soutěž Architekt obci, která oceňuje spolupráci mezi architekty a samosprávou, vstoupila 10. května do druhého ročníku. Jedná se o zvláštní cenu soutěže Architekt roku a klade si za cíl ocenit dlouholetou spolupráci mezi architektem a samosprávou, kdy je hodnocena kvalita architektonického či urbanistického řešení, jeho udržitelnost, výběr a koncepce místa, vzájemná spolupráce, komunikace s místními obyvateli a v neposlední řadě přínos pro kvalitu života obyvatel.

14.05.2018

Svaz odmítá paušální redukci matričních úřadů

Svaz měst a obcí ČR jednoznačně a důrazně odmítá návrh ministerstva vnitra k paušální redukci matričních úřadů v České republice.

14.05.2018

Oslavy stého výročí československé státnosti bude Svaz měst a obcí koordinovat s CzechTourismem

Na akcích spojených s oslavami stého výročí vzniku Československa bude Svaz měst a obcí ČR  spolupracovat s agenturou CzechTourism. Způsob této spolupráce řeší Memorandum, které podepsali zástupci obou institucí. Koordinovat spolu budou zejména marketingové aktivity a mediální podporu oslav a připomínek významných výročí, které na letošní rok připadají.  

23.04.2018

Ve střetu zájmů a rozumu v Poslanecké sněmovně zdravý rozum zvítězil

Svaz pozitivně hodnotí novelu zákona o střetu zájmů, kterou schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení v pátek 20. dubna 2018. Jedná se o kompromisní návrh, který umožní rychlé řešení negativních dopadů zveřejňování některých údajů z majetkových přiznání zastupitelů ještě před podáváním oznámení o majetku v červnu 2018 a komunálními volbami. Svaz ovšem i nadále jasně deklaruje požadavek na následnou kompletní revizi zákona.

20.04.2018

Nová publikace radí městům a obcím, kde a jak mohou čerpat dotace na mezinárodní projekty

Komunitární programy, programy přeshraniční spolupráce, programy nadnárodní a meziregionální spolupráce. Z těchto a dalších zdrojů mohou česká města a obce čerpat dotace na svůj rozvoj. Někdy je však pro ně problematické se v takovém množství různých dotačních titulů zorientovat. Svaz měst a obcí ČR proto společně s Ministerstvem pro místní rozvoj vydal publikaci „Komunitární programy a programy územní spolupráce EU – Příležitosti a možnosti pro města a obce“, která by měla samosprávám usnadnit vyhledání a výběr vhodných dotačních programů.

 

19.04.2018

Starostové z celé republiky se shodují, že se musí školský zákon změnit, aby dvouletí nebyli povinně přijímáni do mateřských školek

Města a obce požadují, aby se z novely školského zákona vypustila povinnost samospráv vytvořit od 1. 9. 2020 místa pro všechny dvouleté děti. Samosprávy na rozšíření mateřských škol nedostaly od státu slibované peníze.

11.04.2018

Sportovní prostředí varuje před zanedbanou infrastrukturou

Česká unie sportu, Česká obec sokolská, Sdružení sportovních svazů ČR společně se Svazem měst a obcí ČR trvají na tom, aby stát plnil svou roli při zajištění finančních prostředků na údržbu a provoz sportovních zařízení  sportovních klubů či, tělovýchovných a tělocvičných jednot. A to nejlépe v rámci samostatného Programu IV, který pro letošní rok Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR nevypsalo. Z něho v minulém roce z něj navíc nemohlo čerpat 90 procent klubů a jednot a situace je už v některých případech kritická.

11.04.2018

Zdá se, že zdravý rozum zvítězí! Aktuálně ze včerejšího projednávání novely zákona o střetu zájmů

Přinášíme aktuální informace ze včerejšího zasedání Poslanecké sněmovny k novele zákona o střetu zájmů (sněmovní tisk 33).  Sněmovna podpořila komunální politiky. Část přiznání majetku bude zřejmě neveřejná.

04.04.2018

Reforma financování regionálního školství se nebude odkládat

S 11 miliardami navíc na realizaci reformy financování regionálního školství může Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy od 1. ledna 2019 počítat. Reforma financování, která zajistí spravedlivější rozdělení peněz do základních a středních škol i mateřských školek, se nebude o rok odkládat, jak předpokládalo ministerstvo. Ministr školství Robert Plaga dostal na vládě příslib navýšení peněz. Stalo se tak i na základě zásadního stanoviska Svazu, který trval na spuštění reformy financování regionálního školství v plánovaném termínu od 1. ledna 2019.

03.04.2018

Zemřel Josef Pecinovský, někdejší dlouholetý starosta obce Dolní Podluží, mj. člen Rady Svazu a Předsednictva Komory obcí

Smuteční oznámení o úmrtí pana Josefa Pecinovského, bývalého dlouholetého starosty obce Dolní Podluží, člena Kontrolní komise Svazu a i Rady Svazu a Předsednictva Komory obcí.

03.04.2018

Svaz nepodporuje petici SMS ČR proti navrhované novele zákona o střetu zájmů

Petice SMS ČR proti navrhované novele zákona o střetu zájmů ohrožuje dohodnutý kompromis a jednotu starostů. Svaz měst a obcí petici nepodporuje.

 

26.03.2018

Měnit volební systém nelze bez široké diskuze. Svaz měst a obcí aktuální návrh na zavedení přímé volby starostů a hejtmanů nepodporuje

Jednání o nás bez nás, otazníky nad dělbou pravomocí mezi orgány samosprávy a mírou jejich odpovědnosti, negativní zahraniční zkušenosti, neodvolatelnost starosty zastupitelstvem, dopady na státní rozpočet nebo nedokonalé kontrolní mechanismy. To jsou důvody, proč Svaz měst a obcí ČR odmítá aktuální poslanecký návrh na zavedení přímé volby starostů a hejtmanů, který by vyžadoval změnu Ústavy ČR.

23.03.2018

Primátoři statutárních měst přijali společnou pozici k budoucnosti integrovaných nástrojů

Primátoři šestadvaceti statutárních měst České republiky 21. března 2018 v Pardubicích jednomyslně odsouhlasili společné požadavky na podobu budoucího programového období Evropské unie (EU) ze strany největších měst. Výstupem představ je tzv. Poziční dokument statutárních měst České republiky k podobě integrovaných urbánních nástrojů po roce 2020, který obsahuje sedm zásadních principů pro uplatnění integrovaných urbánních nástrojů.

22.03.2018

Odmítáme další pokus o narušení rovného postavení obecních firem v tržním prostředí

Poslanecká sněmovna pustila poslanecký návrh na zrušení výjimky pro firmy s většinovou majetkovou účastí státu nebo územně samosprávných celků z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru do druhého čtení. Předmětem návrhu je i zavedení informační povinnosti dle zákona o svobodném přístupu k informacím pro právnické osoby, v nichž je stát, územní samosprávný celek anebo jiný povinný subjekt většinovým společníkem nebo v nich mohou samy nebo s jinými povinnými subjekty přímo či nepřímo uplatňovat rozhodující vliv.

20.03.2018

Obce přijdou o 5,3 miliard vlivem daňových úlev státu

Chystaný daňový balíček z dílny Ministerstva financí ČR s platností od 1. ledna 2019 ruší superhrubou mzdu a snižuje daňovou zátěž zaměstnanců o jeden procentní bod. Výpadek příjmů půjde na úkor nejen státní kasy, ale postihne především rozpočty obcí a krajů. Díky nižším daním pro zaměstnance mají obce přijít minimálně o 5,3 miliardy Kč.

19.03.2018

Svaz pomáhá starostům řešit GDPR (zpřísněná ochrana osobních údajů) a jiné aktuální novinky v legislativě. V Brně na Právní konferenci Svazu měst a obcí ČR

Někdo ukradl spravedlnost a ukryl ji do práva. Klasický citát příznačný pro současnou dobu a velmi vhodný také v souvislosti s Právní konferencí 2018. Tedy v kontextu s akcí Svazu měst a obcí ČR, která se 26. a 27. dubna 2018 uskuteční v Brně. Půjde o tradiční vzdělávací setkání pro více než dvě stovky zástupců veřejného sektoru, tentokrát s pořadovým číslem tři. Odehraje se na tradičním místě, jihomoravská metropole, kde sídlí soudy, ombudsman či Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, je totiž přirozeným centrem práva České republiky. Připomenout se sluší i tradiční obsah - z úst odborníků ze soudů, ministerstev, univerzit, veřejného sektoru či advokátních kanceláří zazní aktuální legislativa pečlivě vybraná s ohledem na témata, která zajímají starosty a další pracovníky samospráv.

16.03.2018

Ústavní soud zamítl návrh 64 senátorů na zrušení tzv. dluhové brzdy a dluhového stropu v zákonech týkajících se rozpočtové odpovědnosti

Návrh skupiny senátorů na zrušení některých zákonných ustanovení upravujících rozpočtovou odpovědnost byl Ústavním soudem zamítnut. Podle senátorů a Svazu měst a obcí ČR stávající ustanovení zasahují do práv obcí a krajů garantovaných Ústavou a ohrožují i samotnou existenci řady obcí. Senátoři ve svém návrhu konkrétně požadovali zrušení tzv. dluhové brzdy a dluhového stropu (fiskální pravidlo). Ústavní soud vznesené námitky navrhovatelů zamítl.

08.03.2018

Souboj o kontrolu měst a obcí se vrací do dalšího kola

Novela zákona, která by rozšířila pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), se po odmítnutí horní komorou Parlamentu ČR v minulém volebním období opět vrací do legislativního procesu. Jedná se o stejnou novelu zákona, podle které by Nejvyšší kontrolní úřad mohl vykonávat kontrolu jak u organizačních složek státu, tak u územních samosprávných celků a jimi zřizovaných a zakládaných právnických osob, což by ovšem v praxi znamenalo duplicitu kontrol a další administrativní zátěž. Svaz měst a obcí ČR, který dlouhodobě volá po uspořádání systému kontrol proti návrhu podal své připomínky.

02.03.2018

Stárnutí populace významně ovlivňuje další rozvoj měst a obcí. Od státu by uvítaly větší výběr dotačních titulů a podporu meziobecní spolupráce

Stárnutí obyvatel představuje pro města a obce v České republice nové výzvy. Demografickému vývoji musí přizpůsobovat služby, infrastrukturu i investice. Některé samosprávy se potýkají s úbytkem obyvatelstva, jiné zase s překotným populačním růstem. Podle výsledků analýzy potřeb měst obcí, kterou zpracoval Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Ministerstvem pro místní rozvoj a společností MEPCO, by uvítaly větší výběr dotačních titulů, které by odpovídaly jejich potřebám. Města a obce rovněž volají po jednodušší administrativě a podpoře vzájemné spolupráce, aby mohly na dané problémy pružněji reagovat. Naopak se brání diktátu shora.

23.02.2018

Začíná třetí ročník soutěže Knihovna JINAK. Přihlaste se!

Už třetí ročník facebookové soutěže Knihovna JINAK pořádá Svaz měst a obcí ČR. Má za cíl propojit knihovny mezi sebou, sdílet dobrou praxi a podpořit knihovny v přístupu, který bude jiný. Soutěž má upozornit na zajímavé knihovny z celé České republiky, kde se nejen čte, ale také konají tematické akce, půjčování knih je zpříjemňováno zajímavými nápady, pořádají se setkání s osobnostmi apod. Akce se i letos koná ve spolupráci se Sdružením knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP).

15.02.2018

Jak efektivně nakládat s vodou, energií a odpady? Odpovědi na klíčové otázky budoucnosti mohou najít představitelé samospráv na Dni starostů

Odpovědi na klíčové otázky budoucnosti mohou najít představitelé samospráv na Dni starostů. Zhruba za čtrnáct dní, přesně 27. února 2018 od 10.00 hodin, se uskuteční speciální Den starostů. Půjde o setkání představitelů samospráv z celé České republiky ke třem klíčovým tématům: voda - energetika - odpady. Akce se bude konat na výstavišti v pražských Letňanech v rámci veletrhu Aquatherm Praha 2018. Pořádá jí Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s partnery.

07.02.2018

Maraton Krajských setkání 2018 začne v Liberci už 13. února

Třináct konferencí, třináct krajských měst a nespočet témat, o která se aktuálně nejvíc zajímají české samosprávy. 13. února 2018 v Liberci startují tradiční Krajská setkání Svazu měst a obcí ČR. Na programu bude například novela zákona o střetu zájmů, financování samospráv včetně rozpočtového určení daní, školství, doprava nebo sociální služby. Speciální hodinový blok se bude věnovat změněným evropským pravidlům pro ochranu osobních údajů, tzv. GDPR.

06.02.2018

Na silnicích I. třídy se mýto platit nemá. Trvající požadavek samospráv, o kterém dnes jednaly s premiérem a ministrem dopravy

Svaz měst a obcí ČR i Asociace krajů ČR trvají na tom, aby se na silnice I. třídy mýto nerozšiřovalo. A pokud ano, měly by za to kraje, města a obce dostat kompenzace. Nejen to zaznělo na dnešním jednání obou organizací a jejich partnerů (Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora, Českomoravská konfederace odborových svazů) s premiérem Andrejem Babišem a ministrem dopravy Danem Ťokem. Klíčovým termínem, co se týče mýta, je přitom letošní 8. březen. To by mělo dojít k otevření nabídek ze stávajícího tendru na mýtný systém. Pak by měla následovat jednání k dalšímu postupu.

25.01.2018

Plnění evropských cílů energetických úspor je pro ČR kritické. Vyzýváme vládu k nápravě

Svaz průmyslu a dopravy ČR společně s Hospodářskou komorou ČR, Národním centrem energetických úspor, Svazem měst a obcí ČR a Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR dnes společně vyzvaly vládu, aby řešila závazky České republiky k energetickým úsporám v rámci EU. Výše požadovaných úspor, která vyplývá ze směrnice o energetické účinnosti, je pro ČR kritická. Svazy společně navrhly vládě řešení a nabídly spolupráci.

22.01.2018

Hejtmani a starostové nesouhlasí s rozšířením mýta na silnice I. třídy. Nic neřeší, pouze přesouvá problém jinam

Kraje, města a obce nesouhlasí s rozšířením mýta na silnice I. třídy. Takové opatření by pouze přesunulo dopravu na silnice II. a III. třídy, tedy do měst a obcí. Samosprávy tak požadují změnu stávajícího tendru na mýto, který vypsalo Ministerstvo dopravy.  A to tak, aby se z něj vyjmulo 900 km silnic I. třídy. Nejen to zaznělo na jednání Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR se zástupci vlády.

16.01.2018

Samosprávy mohou konečně ovlivnit vyplácení doplatků na bydlení, a předcházet tak obchodu s chudobou i rozšiřování vyloučených lokalit

Porušování veřejného pořádku, nepříznivé vlivy působící na děti a výskyt lidí pod vlivem návykových látek. To jsou důvody, proč obec či město může navrhnout vyhlášení tzv. bezdoplatkové zóny. Nevyplácet doplatek na bydlení nově příchozím na určité území navrhlo nebo toto opatření podle novely zákona o hmotné nouzi z června 2017 zvažuje zavést kolem pěti desítek měst a obcí v České republice.

15.01.2018

Meziobecní spolupráce nejlépe řeší problémy obcí

Jak Centra společných služeb (CSS) pomohla v roce 2017 starostům, co se podařilo a co se plánuje do budoucna? To byla témata valných hromad dobrovolných svazků obcí (DSO), které se koncem roku konaly na různých místech České republiky. Mluvilo se o tom, co samosprávy trápí, jaké úkoly a povinnosti starosty v roce 2018 čekají a jak je v tom mohou podpořit právě Centra společných služeb. Tedy servisní střediska, v nichž v rámci projektu Svazu měst a obcí ČR pracují odborníci na veřejnou správu. Vznikla proto, že právě meziobecní spolupráce podle starostů nejlépe řeší problémy obcí.

11.01.2018

Změnu v podávání majetkových přiznání kromě starostů a senátorů požadují také poslanci. Návrhy však vláda zamítla a bude se o nich rozhodovat ve Sněmovně

Pokud se zákon o střetu zákon nezmění, pro mnoho starostů je tento rok poslední ve veřejné správě. I to zaznělo na kulatém stole iniciovaném poslancem Markem Výborným, který se v úterý 9. ledna 2018 konal v Poslanecké sněmovně. Podle představitelů samospráv je třeba právní předpis změnit. Návrh debatovaný na akci počítá s tím, že se z povinnosti zveřejňovat majetková přiznání vyjmou neuvolněné zastupitele. Jde o jednu ze dvou poslaneckých legislativních iniciativ na změnu zákona, která upravuje podávání majetkových přiznání zastupitelů. Svaz měst a obcí ČR přitom dlouhodobě požaduje, aby náhled do registru majetkových přiznání měly jen kontrolní orgány.

11.01.2018

Zvýšit odměnu si zaslouží také řadoví členové volebních komisí. Snaha ministerstva vnitra je pozitivní, hlavní problém ale neřeší

Od lednových prezidentských voleb si předseda a zapisovatel okrskové volební komise polepší o 500 Kč. To však problém s obsazováním komisí podle samospráv neřeší.  Zájem o práci ve volební komisi, odpovídající vzdělání a kvalitu výsledků by podle nich zlepšilo navýšení odměny alespoň o 1 000 Kč pro předsedu a zapisovatele a o 500 Kč pro člena. Svaz měst a obcí ČR na to dlouhodobě Ministerstvo vnitra upozorňuje, přesto se nemohl vyjádřit k prosincovému návrhu vyhlášky, která odměny upravuje.

09.01.2018

Pověřence pro ochranu osobních údajů podle tzv. GDPR by mohla pro obce zajistit Centra společných služeb

V pátek 25. května 2018 nabude účinnosti tzv. GDPR, tedy evropské nařízení o ochraně osobních údajů. Významně přísnější legislativa, kdy v případě, že se nedodrží, hrozí vysoké sankce, se dotkne celé veřejné správy. Mimo jiné zavede povinnost mít pověřence pro ochranu osobních údajů. V rámci projektu Svazu měst a obcí ČR by sdíleného pověřence pro obce mohla zajistit Centra společných služeb (CSS).

29.12.2017

Dopis předsedy Svazu Františka Lukla

Vážená paní starostko, vážený pane starosto,
také se stejně jako já divíte, kolik administrativy obcím každý rok přibývá? Jak se z papírů, myšleno s nadsázkou a ohledem na aktuální zimu, stávají bílé kopce, za kterými bychom se v kancelářích mohli v klidu ztratit a otevřít je až roztaje sníh?

27.12.2017

Aktuální právní úprava ohrožuje kolizní opatrovnictví

Děti, které potřebují tzv. kolizní opatrovníky, nemohou být před opatrovnickým soudem zastupovány orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), tedy obcemi, jež podaly návrh na zahájení řízení. Od letošního září to stanovuje zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních soudních řízeních. Například v Jihočeském kraji tak dochází k paradoxní situaci: za velké statutární město České Budějovice mají dítě před soudem zastupovat velikostně co do počtu obyvatel i administrativního aparátu naprosto nepoměrné Trhové Sviny nebo Týn nad Vltavou. Výkon kolizního opatrovnictví to ohrožuje – obcím totiž na danou činnost chybí pracovníci.

20.12.2017

Odměna za práci ve volební komisi je demotivující a vede k chybám. Starostové měst a obcí požadují před prezidentskými volbami její zvýšení

Nedostatečné finanční ohodnocení volebních okrskových komisí je podle Svazu měst a obcí České republiky největším problémem při jejich obsazování. Výše odměny, která nedosahuje ani šedesáti korun za hodinu, dlouhodobě stagnuje a neodpovídá růstu mezd, nákladů a cen. Zájem o tuto práci tak nemají studenti ani lidé v produktivním věku. Svaz proto apeluje na odpovědná ministerstva, aby před blížícími se prezidentskými volbami urychleně řešila situaci novelizací vyhlášek, které upravují výši odměn za výkon funkce člena okrskové volební komise.

14.12.2017

Centra společných služeb poskytla dobrovolným svazkům obcí už víc než padesáti tisíc služeb

Téměř 1 700 obcí z celé České republiky sdružených v celkem  83 dobrovolných svazcích má jednodušší administrativu. A to díky projektu Centra společných služeb (CSS), který realizuje Svaz měst a obcí ČR. Právě CSS obcím s úředničinou pomáhají, od svého vzniku v roce 2016 tak samosprávám poskytly na 51 000 služeb. Oficiální název projektu CSS je Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce. Finance na něj poskytuje Evropský sociální fond prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Projekt začal v únoru 2016, skončit by měl v červenci 2019.  

13.12.2017

Především na dopravu, sociální oblast a spolupráci by měly jít dotace v budoucím programovém období. Vyplynulo to z analýzy potřeb měst a obcí

V budoucím programovém období se dá čekat, že Česká republika dostane z Evropské unie méně peněz. Bude tak třeba víc zapojit národní zdroje. Pomoci s tím má analýza potřeb měst a obcí, kterou Svaz měst a obcí ČR zpracoval ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Ministerstvem pro místní rozvoj a společností MEPCO. Z rozsáhlého průzkumu mimo jiné vyplynulo, že mezi nejvíce pociťované problémy patří přetíženost dopravou, parkování a stav komunikací. Velká města zdůrazňují nedostatek kvalifikovaných pracovníků a sociální vyloučení, menší obce naopak dostupnost pracovních příležitostí a služeb. Za nejdůležitější faktor ovlivňující budoucí rozvoj považují města a obce stárnutí populace. Podle většiny samospráv s řešením problémů v území významně pomáhá meziobecní spolupráce.

06.12.2017

Hejtmani a starostové táhnou za jeden provaz. Chtějí jednat s novou vládou o prioritách pro rozvoj území

Priorit, které chce Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR řešit s novým premiérem bezprostředně po ustanovení nové vlády, se týkalo poslední společné jednání obou organizací. Čelní představitelé samospráv mimo jiné požadují změnu zákona o střetu zájmů - podepsali tak společné prohlášení Apelují také na rychlé vyřešení financování sociálních služeb, situace ve školství a nutnost dát dostatek peněz na silnice II. a III. tříd a místní komunikace. Pouze to zajistí fungování systému sociální péče, rozumné vzdělávání a odvrátí riziko fatální devastace komunikací. Dlouhodobě pak územně samosprávné celky volají po změně Ústavy ČR, aby garantovala, že na nové úkoly vláda krajům, městům a obcím poskytne i potřebné peníze, a to v plné výši.

05.12.2017

Hejtmani a starostové společně varují před novelou zákona o střetu zájmů. Může ochromit fungování samospráv

Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR požadují změnu zákona o střetu zájmů. Představitelé organizací hájících zájmy samospráv, karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová a kyjovský starosta František Lukl, tak podepsali společné prohlášení. Chtějí, aby přístup do majetkových přiznání zastupitelů měly pouze kontrolní orgány. Jde totiž o citlivé údaje, u kterých je velké riziko zneužití. Současná situace vede k tomu, že mnoho lidí zvažuje odchod z vedení krajů, měst a obcí. Nelíbí se jim, že ač jsou také jen lidmi, mají o nich všichni všechno vědět. Situace je o to paradoxnější, že Česká republika má od května 2018 povinnost daleko přísněji než dosud chránit osobní data. Ukládá jí to Evropská unie v obecném nařízení o ochraně osobních údajů, tzv. GDPR.    

05.12.2017

Mnoho času, další výdaje a žádný přínos pro postižené lidi. Důsledek toho, že se má od prosince část příspěvků na živobytí vyplácet v poukázkách

Komplikace místo zjednodušení. Tak se dá nahlížet na fakt, že od prosince lidé, kteří dlouhodobě pobírají dávky v hmotné nouzi, část příspěvku na živobytí dostávají v poukázkách. Výplata dávky tak je časově i administrativně náročnější a méně bezpečná. Dosud šlo zpravidla o bezhotovostní převod peněz, nyní musí někdo pro poukázky sociálně slabých a často handicapovaných klientů osobně dojít a vyřešit, jak s nimi naložit.

04.12.2017

Meziobecní spolupráci je třeba podporovat, výstupy stejnojmenného projektu využívá víc než polovina zapojených obcí a jsou také součástí vládní strategie

S dnes publikovanými závěry Nejvyššího kontrolního úřadu k projektu na podporu meziobecní spolupráce nelze souhlasit. Svaz měst a obcí ČR respektuje nezávislé kontrolní organizace, nemůže se však ztotožnit s mnohoznačnými tvrzeními, kdy často záleží pouze na úhlu pohledu. 

15.11.2017

Víc než tři miliardy korun na sociální služby chybí v návrhu rozpočtu na příští rok. Zástupci samospráv a tripartity žádají poslance o změnu

I když vláda před časem rozhodla o zvýšení platových tarifů zaměstnanců v sociálních službách, v návrhu státního rozpočtu na příští rok se to vůbec nepromítlo. Na danou oblast má jít 11,6 mld. Kč, potřeba však je 14,9 mld. Kč. Města, obce, kraje, zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců tak upozorňují, že bez potřebných peněz není možné danou oblast stabilizovat. Apelují tak dopisem na novou Poslaneckou sněmovnu, aby zabránila personálnímu kolapsu v sociálních službách a návrh rozpočtu na rok 2018 změnila.

07.11.2017

Starostové z celé republiky požadují změnu ve zveřejňování majetkových přiznání. Obávají se zneužití citlivých údajů

Jednání Rady Svazu měst a obcí ČR, tedy jednoho z nejvyšších orgánů společenství hájícího zájmy samospráv, bylo pomyslnou tečkou XX. celostátní finanční konference (CFK). Starostové z celé České republiky na dvoudenní CFK debatovali o tom, co je v oblasti financování trápí a co je třeba změnit. Vše vyústilo v usnesení Rady, která mimo jiné odmítla novelu zákona o střetu zájmů. Podle představitelů samospráv právní předpis neopodstatněně a nepřiměřeně zasahuje do soukromí zastupitelů. Starostové tak požadují, aby se zveřejňování majetkových přiznání změnilo a přístup k nim měly pouze kontrolní orgány.

03.11.2017

Co chtějí města a obce řešit s novou vládou? Prioritami jsou změna Ústavy ČR, úprava zveřejňování majetkových přiznání a odstranění duplicitních kontrol

Není dobré samosprávám připravovat jedno překvapení za druhým, všichni jsme na jedné lodi. Tak se dá shrnout jubilejní Celostátní finanční konference, kterou už po dvacáté pořádá Svaz. Jde o akci, na níž se slovy předsedy Svazu a starosty Kyjova Františka Lukla debatuje, inspiruje a tvoří. Na té letošní, které se účastní více než tři stovky lidí, tak první den zazněly priority, které samosprávy chtějí řešit s novou vládou. Zní: změna v systému zveřejňování oznámení o majetku členů zastupitelstev, změna Ústavy ČR (tak, aby stanovovala povinnosti státu, že pokud samosprávám přidá povinnosti, musí jim na to dát také peníze) a odstranění duplicit často i multiplicit kontrol. Dnes města a obce kontrolují různé orgány na totéž s různými, a jak potvrzují i soudy, často s nesprávnými závěry.

30.10.2017

Dostupnější občanské průkazy. Záměr pilotního projektu i výkonového modelu financování veřejné správy

Roční projekt vydávání občanských průkazů v obcích II. typu mají v Chlumci nad Cidlinou a ve Skutči. Začal loni v říjnu a končí právě teď. Aby mohly obce občanské průkazy jednou za čtrnáct dní vydávat, Ministerstvo vnitra jim zapůjčilo potřebnou techniku. Podstatou projektu je co nejvíc přiblížit výkon státní správy lidem tak, aby nemuseli kvůli dokladům jezdit až desítky kilometrů daleko. Projekt má resort vyhodnotit a podle toho rozhodnout o tom, zda by občanské průkazy vydávaly i menší obce. Nabízí se také znovu otevřít otázku výkonového modelu financování. V něm jde - zjednodušeně řečeno - o to, aby stát platil samosprávám příspěvek na základě skutečně poskytnutých služeb. Čím víc a jak časově náročných služeb by obec lidem poskytla, tím víc peněz by na přenesenou působnost dostala. O financování samospráv se bude podrobně mluvit na XX. celostátní finanční konferenci. Tento čtvrtek a pátek v pražských Vysočanech. Více www.smocr.cz.

20.10.2017

S ochranou osobních údajů podle nového evropského nařízení samosprávám pomohou také Centra společných služeb při Svazu měst a obcí ČR

Víte, jak jsou chráněny vaše osobní údaje? Kdo a jak s nimi nakládá a zda to dělá správně? A že se správa osobních údajů od května příštího roku změní, protože nabude účinnosti evropské nařízení, které danou oblast upravuje, tzv. GDPR? Svaz měst a obcí ČR proto pro obce pořádá semináře, vydává doporučení a poskytuje další nejen právní pomoc. Významnou roli hrají i Centra společných služeb (CSS), která vznikla díky stejnojmennému projektu Svazu, financovanému z Evropského sociálního fondu (ESF) prostřednictvím Operačního programu zaměstnanost (OPZ). I ta budou v souvislosti GDPR samosprávy nově vzdělávat. První taková akce se uskuteční už v pondělí, tedy 23. října 2017, ve Fryšavě pod Žákovou horou na Vysočině.

06.10.2017

V dobříšské knihovně pořádají Fantasy víkendy. Nejen za to ji lidé zvolili Knihovnou jinak 2016

Místo, kde to žije. Kde pořádají jednu akci za druhou včetně Fantasy víkendů a BOoK! conu. Taková je Městská knihovna Dobříš, která se díky hlasům široké veřejnosti na facebooku stala vítězem soutěže Knihovna jinak 2016. Druhý ročník akce uspořádal Svaz měst a obcí ČR s cílem propojit knihovny mezi sebou a sdílet dobrou praxi. Slavnostní vyhlášení výsledků se v rámci Týdne knihoven konalo v Zrcadlové kapli Klementinu, kde sídlí Národní knihovna. Bylo součástí ceremoniálu k tradiční akci pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana Knihovna roku a Městská knihovna roku. 

05.10.2017

Městskou knihovnou roku 2017 se stala Městská knihovna Slavičín

Městskou knihovnou roku 2017 se stala Městská knihovna Slavičín. Vyhrála tak soutěž o nejlepší městskou knihovnu roku, kterou již po osmé vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Záštitu nad akcí převzal Svaz měst a obcí ČR. Soutěž má za cíl ocenit nejlepší české knihovny, které provozují či zřizují města a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. (Foto: www.mesto-slavicin.cz)

02.10.2017

Starostové budou jednat o penězích na rozvoj území. Na XX. celostátní finanční konferenci

Především dotacím, a to národním i evropským, se bude věnovat tradiční Celostátní finanční konference. Půjde o jubilejní 20. ročník, který pořádá pobočný spolek Svazu měst a obcí ČR ve čtvrtek a v pátek 2. a 3. listopadu 2017. Do pražských Vysočan se sjedou starostové z celé České republiky. Budou debatovat o tom, co je v oblasti financování trápí, kde vidí plusy a minusy stávajícího systému. Mluvit se bude o rozpočtovém určení daní či o změně ústavy, po které představitelé samospráv dlouhodobě volají.

26.09.2017

Ve financování samospráv je třeba udělat systém, nikoliv dávat předvolební dárky. Shodují se kraje, města a obce

Pouhých šedesát procent nákladů dostávají města a obce na přenesenou působnost. Tedy na služby, které veřejnosti poskytují jako tzv. prodloužená ruka státu. U krajů je situace podobná. Svaz měst a obcí ČR a Asociace krajů ČR se shodují, že ve financování samospráv je třeba udělat systém. Problémy v rozpočtu územně samosprávných celků dělají i „předvolební dárky“ ve formě zvyšování platů či jiná vládní rozhodnutí během roku, která s sebou nesou finanční výdaje. Naposledy nařízení o zvýšení platových tarifů od 1. listopadu. I když samosprávy vítají a v mnoha případech také velice bojovaly za zvýšení platů pracovníků, nelíbí se jim, že se tak děje nahodile v průběhu roku a že na úkoly navíc nedostávají od státu potřebné peníze. Musí tak omezovat investice. 

20.09.2017

Adresná ekonomická podpora státu a změna vzdělávacího systému. Návod, jak řešit kritickou situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách

Prognóza pro Českou republiku na léta 2020 - 2025 je neúprosná, 20 % zdravotních služeb budou zajišťovat lékaři ve věku nad 65 let. Pokud nedojde k systémové změně. Nůžky v systému zdravotní péče se víc a víc rozevírají. Na jednu stranu existují špičková pracoviště, na druhé straně místa, kde cesta k lékaři nebo do lékárny trvá půl dne. Čekací doby na specializovaných pracovištích jsou přitom ještě daleko delší. I to zaznělo na semináři „Zabraňme vylidňování území, aneb jak zajistit dostupnost zdravotních a sociálních služeb“, který uspořádal pobočný spolek Svazu měst a obcí ČR a výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu. Situaci je třeba řešit ve spolupráci všech složek, které s ní mají co do činění. Kritický stav je na venkově i ve městech. A týká se také sociálních služeb.

18.09.2017

V polovině obcí chybí lékaři. Problémem jsou i sociální služby

Až polovina obcí v České republice se potýká nebo v brzké době bude potýkat s nedostatkem lékařů. Vyplynulo to ze šetření Svazu měst a obcí ČR, kterého se zúčastnilo 615 obcí. Lékaři stárnou, odcházejí do důchodu nebo za lukrativnější prací do velkých měst či zahraničí. Co by mohlo situaci vyřešit a jaké jsou zkušenosti starostů, zazní na semináři „Zabraňme vylidňování území, aneb jak zajistit dostupnost zdravotních a sociálních služeb“. V úterý 19. září 2017 ho ve Valdštejnském paláci v Praze pořádá Svaz měst a obcí ČR a Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu. Jde o třetí ze série seminářů k problémům vylidňování. Ty předchozí se týkaly obchodů, pošt či školství.

18.09.2017

Ochrana osobních údajů zcela mění podobu. Dotkne se to nejen všech obcí

Devět měsíců a 251 dnů zbývá do účinnosti obecného nařízení o ochraně osobních údajů - GDPR. Stát se tak má 25. května 2018. Jde o nový evropský právní předpis, který se dotkne celé veřejné správy. Vznikl proto, že podle názoru 80 % lidí v Evropě jsou nedostatečně chráněny osobní údaje, což souvisí s rozvojem moderních technologií. GDPR, které se týká všech orgánů veřejné moci, mimo jiné zavede pozici tzv. pověřence a změní všechny vnitřní předpisy. I to zaznělo na semináři, který v Praze na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) uspořádal pobočný spolek Svazu měst a obcí ČR ve spolupráci s DigiKoalicí.

11.09.2017

Vláda opět zestátňuje finanční prostředky měst a obcí! Navrhuje zvýšit platové tarify již od listopadu bez ohledu na schválené rozpočty a investice. Obce proto volají po změně Ústavy!

Zaměstnancům veřejné správy, tedy i měst a obcí, se mají od letošního listopadu opět zvýšit platové tarify. O jak vysokou částku, bude v příštích týdnech rozhodovat vláda. Stejně jako v loňském roce nebere v potaz, co to způsobí v rozpočtech samospráv. Čerpání finančních prostředků v roce 2017 mají totiž města a obce dávno naplánované a budou tak mít problém, kde peníze na vyšší mzdy pracovníků vzít.

22.08.2017

Chytrá spolupráce pro inteligentní infrastrukturu

V úterý  22. srpna 2017 čtyři instituce slavnostně v sídle Svazu podepsaly Memorandum o spolupráci v oblasti chytrých řešení nejen pro města, obce, kraje, ale i pro firemní sféru. Spolupráce by všem aktérům měla umožnit vzájemné sdílení moderních poznatků, inovativních řešení, a zejména podpořit synergické efekty mezi různými odvětvími života ve městech jako jsou: bezpečnost, plánování, doprava, energetika, logistika, správa budov, veřejné služby, využití informačních technologií, atd.

16.08.2017

Společné prohlášení organizací hájících zájmy měst a obcí v ČR

Na základě veřejně dostupných informací z projednávání rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj pro rok 2018 mezi paní ministryní Karlou Šlechtovou a panem ministrem financí Ivanem Pilným, je zatím výsledek takový, že budou pravděpodobně kráceny peníze do kapitoly MMR na státní dotace pro rozvoj

01.08.2017

Vzpomínka na Květu Halanovou

Normal
0


21


false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE
















































31.07.2017

Zemřela Květa Halanová, starostka města Jílové u Prahy a členka Předsednictva Svazu

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že v neděli zemřela dlouholetá starostka města Jílové u Prahy a členka Předsednictva Svazu měst a obcí ČR Květa Halanová. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 3. srpna 2017 v 17 hodin v Husově sboru v Jílovém u Prahy.

24.07.2017

Ohrazení proti článku Rekonstrukce státu v LN

Vyjádření předsedy Svazu Františka Lukla k článku, který vyšel v Lidových novinách 13. července 2017.  Autor z platformy Rekonstrukce státu Václav Zeman v něm Svaz, nabádá, aby raději šetřil své prostředky a neupozorňoval na neústavnost zákona o registru smluv a předpisů umožňujících rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Uvádíme proto zavádějící informace na pravou míru.

20.07.2017

Navýšení RUD podpořil prezident Miloš Zeman

Členové Předsednictva Svazu dnes diskutovali s prezidentem republiky Milošem Zemanem o problémech obecních samospráv i veřejné správy jako celku. Předseda František Lukl ocenil pozitivní podporu pana prezidenta navyšovaní rozpočtů měst a obcí. Prezident přislíbil novelu RUD navyšující celostátní podíl obcí na DPH z 21,4 % na 23,58 % po doručení ze Senátu co nejdříve podepsat.

22.06.2017

Evropské samosprávy: I kontroverzní témata lze řešit v klidu

PRAHA, BRNO, 22. června 2017 - Přestože jsou povinné kvóty Evropské unie pro uprchlíky jedním z aktuálních kontroverzních témat České republiky a celé Evropy, integraci jako takovou lze věcně a v klidu prodiskutovat i řešit napříč evropskými samosprávami. Ukázal to Kongres místních a regionálních samospráv Rady Evropy (Kongres), jehož Byro nedávno jednalo v Brně. Akci, jejíž součástí byl i seminář nazvaný „Integrační politiky na místní a regionální úrovni“, uspořádal Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s Kongresem, městem Brno a Ministerstvem vnitra. Dvoudenní jednání se uskutečnilo u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropy, které ČR minulý měsíc převzala od Kypru. O integraci se mluvilo v souvislosti s cizinci i v kontextu s ohroženými skupinami obyvatel. 

16.06.2017

Aby integrace fungovala, je nutná spolupráce napříč veřejnou správou

Integrační politiky na místní a regionální úrovni. Název semináře, kterým začalo dvoudenní jednání Kongresu místních a regionálních samospráv Rady Evropy (Kongres). Akce u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropy se uskutečnila na brněnské Nové radnici pod záštitou primátora statutárního města Brno Petra Vokřála. Uspořádal ji Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s Kongresem, městem Brno a Ministerstvem vnitra.

06.06.2017

Oficiální potvrzení spolupráce s českými univerzitami

Dnes jsme společně s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou podepsali memoranda o spolupráci. Memoranda představují zformalizování spolupráce mezi oběma stranami. Podle podepsaných dokumentů bude Svaz s univerzitami spolupracovat především v oblastech přípravy a realizace vědeckých a výzkumných projektů, legislativy upravující vysoké školství anebo rozvoje vzdělávání a vysokého školství v území.

05.06.2017

Převody nepotřebného majetku státu ve veřejně prospěšném zájmu jednodušeji a rychle, shodly se samosprávy s vládou

Dopady zvyšování mezd různým profesím na obecní rozpočty, financování oprav místních komunikací, možnosti převodů nepotřebného majetku státu na obce anebo otázka nastavení registru smluv a flexibilnější úprava pravidel nočního klidu patřilo mezi témata pondělního setkání primátorů a starostů s ministry. Během čtvrtého jednání Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR s vládou Bohuslava Sobotky také ocenilo dlouhodobou spolupráci s resorty.

26.05.2017

Architekt obci 2017. Přihlášky do soutěže lze posílat do 16. června

Víte o obecním architektovi, na kterého jste pyšní? Je u vás budova či znáte studii stavby, kterou se chcete pochlubit? Přihlaste je (autora, dílo i vaši obec) do druhého ročníku soutěže „Architekt obci“. Vyhlašuje ji Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a časopisem Moderní obec. Jde o jednu z kategorií tradičního klání „Architekt roku“, pořádaného společností ABF. Cenu získá tým architekt a obec, který se v uplynulých nejméně pěti letech významně zasloužil o architekturu a rozvoj veřejného prostoru.

24.05.2017

Svaz měst a obcí: Zákonodárci, podpořte lepší financování samospráv, návrh rozpočtu na příští rok to umožňuje

S 8,5 miliardami korun navíc pro města a obce počítá, tak jak dříve slíbil ministr financí Andrej Babiš, návrh státního rozpočtu na rok 2018. Jde o částku, která odpovídá zvýšení podílu DPH v rámci rozpočtového určení daní (RUD) ze současných 21,4 % na 23,58 %. Aby k němu došlo, je třeba schválit návrh Libereckého kraje, který je nyní v Poslanecké sněmovně. Podporu lepšímu financování území už dříve vyjádřily všechny organizace sdružující samosprávné celky v České republice a také XV. sněm Svazu měst a obcí, který se konal minulý čtvrtek a pátek v Plzni.