Tiskové zprávy

Na tomto místě najdete tiskové zprávy s aktuálními informacemi ze života Svazu měst a obcí ČR. Zjistíte, co Svaz prosazuje, na čem momentálně pracuje, komu pomáhá a jak.

24.05.2017

Svaz měst a obcí: Zákonodárci, podpořte lepší financování samospráv, návrh rozpočtu na příští rok to umožňuje

S 8,5 miliardami korun navíc pro města a obce počítá, tak jak dříve slíbil ministr financí Andrej Babiš, návrh státního rozpočtu na rok 2018. Jde o částku, která odpovídá zvýšení podílu DPH v rámci rozpočtového určení daní (RUD) ze současných 21,4 % na 23,58 %. Aby k němu došlo, je třeba schválit návrh Libereckého kraje, který je nyní v Poslanecké sněmovně. Podporu lepšímu financování území už dříve vyjádřily všechny organizace sdružující samosprávné celky v České republice a také XV. sněm Svazu měst a obcí, který se konal minulý čtvrtek a pátek v Plzni.

19.05.2017

Obecní rozpočty je třeba posílit, shodli se starostové a primátoři na XV. sněmu

Ještě do konce tohoto volebního období by zákonodárci měli posílit obecní rozpočty. Tak, aby samosprávy mohly poskytovat kvalitní a dostupné služby veřejnosti a investovat do rozvoje území. Shodli se na tom starostové a primátoři z celé České republiky na XV. sněmu Svazu měst a obcí ČR. Schválili usnesení o jednoznačné podpoře návrhu Libereckého kraje na změnu rozpočtového určení daní (RUD), která má obecní rozpočty posílit o zhruba 8 miliard korun. Kromě RUD se schválený dokument o čtyřech bodech týká také Ústavy, registru smluv a systému kontrol.

18.05.2017

XV. sněm Svazu měst a obcí ČR: Stát má samosprávám pomáhat, nikoliv jim znesnadňovat život

Registr smluv, cena pozemků, které musí samosprávy platit státu za převod nebo zvyšování mezd různým profesím bez finančního krytí. Témata, o kterých starostové a primátoři mimo jiné debatovali první den na XV. sněmu Svazu měst a obcí ČR. Do Plzně se sjeli představitelé samospráv z celé České republiky. Trápí je, že se stát k nim chová macešsky, jako kdyby samosprávy byly nechtěné dítě či vyděděný syn.

16.05.2017

Nejen o financování se bude mluvit na XV. sněmu. Začíná už ve čtvrtek v Plzni

Největší problémy mají samosprávy s financováním. Vyplývá to z dotazníkového šetření Svazu měst a obcí ČR, které se uskutečnilo během letošních Krajských setkání. Složitá situace je podle starostů dále v dopravě, ve školství a v oblasti životního prostředí. Nejen o těchto tématech se bude mluvit na XV. sněmu. Svaz měst a obcí ČR ho pořádá už tento čtvrtek a pátek v Plzni. Do západočeské metropole se sjedou starostové z celé republiky. Budou jednat o tom, co bylo a plánovat budoucnost území.

15.05.2017

Města a obce: Lidé třídí odpadu víc a s větším zájmem

Každý občan České republiky loni v průměru vytřídil zhruba 56 kg papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů. Ve sběrných systémech obcí tak v roce 2016 skončilo téměř 210 tisíc tun papíru, více než 129 tisíc tun plastů, 128 tisíc tun skla a přes 4 tisíce tun nápojových kartonů. Lidé rovněž posbírali 115 tisíc tun kovových odpadů. Celkem tedy k recyklaci předali více než 586 tisíc tun komunálního odpadu, což je o 31 tisíc tun víc než v roce 2015. Vyplývá to z dat, která Svazu měst a obcí ČR poskytla společnost EKO‑KOM. Srovnáme-li roky 2015 a 2016, došlo celkem k 5,5% nárůstu vytříděného odpadu.

04.05.2017

Plzeň se stane centrem starostů. Svaz měst a obcí ČR zde pořádá XV. sněm

Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. května 2017 se uskuteční zřejmě největší setkání starostů z celé České republiky v letošním roce. Svaz měst a obcí ČR totiž pořádá tradiční tentokrát už XV. sněm. Akce, kde se budou určovat priority a hlavní směry organizace hájící zájmy samospráv a přijímat stanoviska k aktuálním tématům a problémům měst a obcí, se bude konat v Plzni. Účast přislíbili zákonodárci a zástupci státních i dalších veřejně činných organizací.

28.04.2017

Je státní pivovar víc než městský? Ne, říkají samosprávy. A odmítají senátní úpravu registru smluv

Starostové z celé České republiky zásadně nesouhlasí se senátní novelou zákona o registru smluv (tisk č. 79). Je diskriminační a stanovuje nerovné podmínky pro podnikání. Zjednodušeně říká, že budějovický Budvar je víc než strakonický Dudák. Tedy: zatímco by jihočeský národní pivovar jako jediný subjekt nemusel zveřejňovat smlouvy v registru, obecním, státním a krajským firmám by tato povinnost měla zůstat. Takový přístup je však v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Vrácenou novelu registru smluv ze Senátu by v květnu měla projednat Poslanecká sněmovna.

19.04.2017

Na Vysočině se o podnikatele starají. Města z Vysočiny ovládla výzkum Město pro byznys

Všechna tři nejlépe umístěná města v celorepublikovém výzkumu se vyznačují nízkou nezaměstnaností, vysokým podílem velkých firem, významným přírůstkem obyvatel a blízkostí dálniční sítě. Z těch hodnotících kritérií, která radnice přímo ovlivňují se u Pelhřimova, Humpolce i Jihlavy jedná o výborné hospodaření, nízké místní poplatky a při porovnání s ostatními obcemi s rozšířenou působností nízkou sazbou daně z nemovitosti. To je kombinace, která letos zásadní měrou rozhodla o prvních příčkách a která spojila tři města na Vysočině ve vítězný trojúhelník.

18.04.2017

Legislativa se mění obden, jak se s tím mají vypořádat malé obce? Stěžují si starostky a starostové v Jihočeském kraji

Každý druhý pracovní den vstupuje v platnost nový zákon nebo novela, mnoho z nich přitom ovlivňuje města a obce. I to zaznělo na posledním z celkem třinácti Krajských setkání 2017, tentokrát pro starostky a starosty Jihočeského kraje. V Českých Budějovicích ho uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Debatovalo se například o převodu státního majetku na samosprávy, sociálním bydlení, stavebním zákoně nebo financování přenesené působnosti.

18.04.2017

Samosprávy na Vysočině požadují bezúplatný převod státního majetku

O převodu státního majetku na města, obce a kraje by měl Svaz měst a obcí ČR jednat s Ministerstvem financí, Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a Asociací krajů ČR. Shodli se na tom starostky a starostové v Jihlavě na Krajském setkání pro Kraj Vysočina, které uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Tradiční akce, předposlední z celkem třinácti v letošním roce, se zúčastnilo na sto lidí.

12.04.2017

Změňte rozpočtové určení daní, říkají města a obce. I v souvislosti se zvýšením mezd řidičů autobusů

Finanční prostředky od státu v souvislosti s nařízením vlády o zvýšení mezd řidičů požadují kromě krajů také města a obce. Říkají, že i jich se právní předpis týká a v rozpočtech s těmito výdaji nepočítaly. O dané věci chce předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl jednat s ministrem financí Andrejem Babišem. Situaci by mohla vyřešit změna rozpočtového určení daní (RUD). Konkrétně v rámci RUD návrat podílu z daně z přidané hodnoty (DPH) pro města a obce na úroveň dohodnutou před důchodovou reformou, tedy ze současných 21,4 % na 23,58 %. Takový návrh, na kterém se shodují všechny organizace hájící zájmy samospráv v České republice, je nyní v Poslanecké sněmovně. Ve středu 19. dubna 2017 by ho měl projednat výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

11.04.2017

Svaz měst a obcí ČR má nového výkonného ředitele

Novým výkonným ředitelem Svazu měst a obcí ČR je Pavel Drahovzal (35). V čele organizace hájící zájmy měst a obcí chce vyhodnotit minulé i současné projekty, připravit budoucí projektové záměry zaměřené zejména na vzdělávání, čerpání dotací a veřejné zakázky. Rovněž bude usilovat o dlouhodobou udržitelnost právní poradny pro města a obce a personální i odbornou stabilizaci kanceláře organizace.

10.04.2017

Nejlepší místo pro podnikání v jižních Čechách? Jindřichův Hradec obhájil svou dominantní pozici!

Jižní Čechy jsou známé především jako společenské a turistické centrum, které nabízí krásné přírodní scenérie a skvosty českého kulturního bohatsví. Podmínky pro život se zde každým rokem zlepšují a nejinak je tomu také v oblasti podnikatelského prostředí, ve kterém se města Jihočeského kraje drží nad celorepublikovým průměrem. Neustálý rozvoj podnikání v jižních Čechách dokazuje také výzkum Město pro byznys, který již podruhé za sebou určil jako podnikatelsky nejpřívětivější město Jihočeského kraje Jindřichův Hradec.

06.04.2017

Nejlepší podmínky pro podnikání nabízí na Vysočině Pelhřimov

Kraj Vysočina je dynamicky se rozvíjejícím krajem a mezi jeho silné stránky patří především kvalitní zdravotní a sociální péče a zájem lidí o dění v regionu, z čehož pramení obecná spokojenost se životem v kraji. Ale jak jsou na tom podnikatelé? Možná ještě lépe! Živnostníci a firmy mohou těžit z příznivé polohy mezi centry republiky a také z neustálého rozvoje podnikatelského prostředí ve svém kraji. Vývoj vpřed prokazují také města Vysočiny, která se v rámci republiky dlouhodobě ukazují jako podnikání zaslíbené. Dokazuje to také výzkum Město pro byznys, který jako podnikatelsky nejpřívětivější město Kraje Vysočina vyhodnotil Pelhřimov.

03.04.2017

Šternberk je Městem pro byznys Olomouckého kraje

Olomoucký kraj je známý především jako region kvalitního vzdělání, kultury a zdravotní a sociální péče. Nejsou to však jen tyto oblasti. Velmi progresivní vývoj a rozvoj probíhá také v oblasti podnikatelského prostředí a města se snaží jít byznysu stále více naproti a nastavit pro své podnikatele ty nejlepší možné podmínky. Tento fakt potvrzuje také výzkum Město pro byznys, který jako podnikatelsky nejpřívětivější město Olomouckého kraje vyhodnotil Šternberk.

31.03.2017

Samosprávy v Olomouckém kraji se zajímají o dotace na zlepšení životního prostředí a veřejnou službu

Cenná zpětná vazba. Tak se v Olomouckém kraji dívají starostky a starostové na tradiční Krajská setkání pod hlavičkou Svazu měst a obcí ČR. Daný region zajímá, co samosprávy a jejich obyvatelé potřebují, proto - tak trochu symbolicky - den před setkáním představitelů měst a obcí region na webu spustit anketní formulář, kterým chce zjistit zájem o druhou vlnu dotací na výměnu starého kotle za ekologičtější. Nejen o kotlíkových dotacích pak starostky a starostové intenzivně debatovali. Například se zástupcem Státního fondu životního prostředí, o veřejné službě pak s ředitelem krajské pobočky Úřadu práce.

30.03.2017

Starostové v Moravskoslezském kraji zvažují ústavní stížnost na registr smluv

Bonmotem o westernovém městečku začalo desáté Krajské setkání 2017. Pro starosty Moravskoslezského kraje ho v ostravském hotelu, jehož název připomíná divoký západ, uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Víc než stovka představitelů samospráv debatovala nejen o aktuální legislativě. Mimo jiné zaznělo, že by se měla podat ústavní stížnost na předpis upravující registr smluv. Města a obce z něj mají obavy, zejména z faktu, že od 1. července 2017 smlouvy, které samosprávy a jejich organizace uzavírají, nabydou účinnosti až po zveřejnění v registru.

30.03.2017

Třinec potvrdil pověst podnikatelského ráje severní Moravy

Moravskoslezský kraj je v očích mnohých stále vnímám jako jeden z nejpomaleji se rozvíjejících regionů. Vysoká nezaměstannost, nekvalitní pracovní podmínky a nízký zájem o občanskou společnost. Negativa zůstávají, ale začíná je vyvažovat čím dál více pozitiv. Kvalitní a propracovaná infrastruktura, zvyšující se atraktivita vzdělávání a také podnikatelské prostředí. Poslední z faktorů potvrzuje také výzkum Město pro byznys, který města severní Moravy vidí v dobrém světle a jako podnikatelsky nejpřívětivější vyhodnotil již podruhé za sebou Třinec.

29.03.2017

Ve Zlínském kraji řeší nejen rodinu

K více než třem stovkám právních předpisů se v loňském roce vyjadřoval Svaz měst a obcí ČR. V připomínkách vycházel z podnětů členských samospráv, legislativu probíraly odborné komise, debatovala se interně i na celé řadě jednání. Velký prostor má – na základě podnětů starostek a starostů - také v rámci Krajských setkání 2017. Bylo tomu tak i na deváté regionální akci letošního roku, která se uskutečnila v Otrokovicích. Zúčastnila se jí zhruba stovka lidí, mluvilo se například o rozpočtové odpovědnosti, ale také o rodině.

29.03.2017

Vizovice jsou podnikatelsky nejpřívětivějším městem Zlínska

Zlínský kraj je jedním z nejprogresivnějších regionů v České republice a je znám především jako kraj kvalitního vzdělání, sportu a kultury. Pozadu však nezůstává ani oblast podnikání, což potvrzuje také výzkum Město pro byznys, který hodnotí města Zlínska v konkurenci zbytku republiky jako jako velmi vyspělá. Tím podnikatelsky nejpřívětivějším městem pro rok 2016 se staly Vizovice.

23.03.2017

Městem pro byznys lázeňského regionu se stal Ostrov

Přestože se Karlovarský kraj stále potýká s problémy, které na něj ve srovnání s ostatními regiony vrhají špatné světlo, daří se mu tyto nedostatky rychle napravovat a v posledních letech stoupá žebříčkem ve všech oblastech každodenního života. Platí to také pro podnikatelské prostředí, ve kterém města lázeňského regionu směle konkurují zbytku republiky. Dokazuje to i město Ostrov, které je dle výzkumu Město pro byznys podnikatelsky nejpřívětivějším městem Karlovarska.

23.03.2017

Budou-li spokojení starostové, budou spokojení občané. Zaznělo na Krajském setkání v Karlovarském kraji

Svaz měst a obcí ČR je oficiálním připomínkovým místem k legislativě. Může tak napravit nefungující zákony či podílet se na tom, aby vůbec nebyly přijaty. Řekla hned v úvodu Krajského setkání v Karlovarském kraji tamní hejtmanka a někdejší výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová  Se starostky a starosty se pravidelně setkává, svazová Krajská setkání dobře zná a velmi je vítá jako užitečnou platformu, kde je možné získat mnoho podnětů a dozvědět se novinky, kterými se vedení regionu zabývá. Aktuálně tak kraj řeší třeba projekt Obědy do škol.

23.03.2017

Byznys na Plzeňsku? Nejlépe v Klatovech!

Plzeňský kraj patří dlouhodobě k hospodářsky nejvyspělejším regionům České republiky. Platí to i pro oblast podnikání a investic, ve které jde většina měst a obcí regionu příkladem. Vyjímkou nejsou ani Klatovy, které jdou podnikatelům naproti a byznysové prostředí stále více podporují. Tyto faktory potvrzuje i výzkum Město pro byznys, ve kterém se právě Klatovy meziročně posunuly a po loňském druhém místě se staly byznysově nejpřívětivějším městem Plzeňska.

22.03.2017

Starostové v Plzeňském kraji: Nezapomínejme na venkov, chybí tam zdravotní a sociální služby

Sedmé Krajské setkání 2017 se konalo v Plzni za účasti více než stovek lidí. Starostky a starostové, zástupci Senátu i Sněmovny, státních organizací i soukromého sektoru se shodli, že takové akce, které pořádá Svaz měst a obcí, jsou velmi důležité. Nejen pro předání informací o aktuální legislativě, ale také k získání zpětné vazby a přehledu o tom, co v současné době samosprávy nejvíc trápí. V Plzeňském kraji se tak mluvilo zejména o financích a nedostatku zdravotních a sociálních služeb.

15.03.2017

Stát by měl cíleně podporovat služby v území

„Zabraňme vylidňování území, aneb jak zajistit jeho obslužnost“. Tak se jmenoval první ze série společných seminářů Senátu a Svazu měst a obcí, který se dnes konal v horní komoře Parlamentu. Zúčastnilo se ho na sedmdesát starostek a starostů z celé republiky.  Na akci konané pod hlavičkou výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR mimo jiné zaznělo, že zájmem zákonodárců i samospráv je zachovat mapu venkova živoucí a živou. Stát by měl služby v území cíleně podporovat, finanční motivací i promyšleným systémem vzdělávání řešit ztrátové obchody, pošty, banky či chybějící lékaře. Kromě peněz je důležité i snížení administrativy.

15.03.2017

Města a obce ve Středočeském kraji chtějí přilákat více turistů – rozvojem Brd a zlepšením životního prostředí i dopravy díky dotacím

Podle posledních informaci se ve Středočeském kraji daří žádat o dotace, které pomáhají rozvoji měst a obcí. Dva týdny před ukončením registrace do výzvy „Vybrané úseky silnic II. a III. třídy“ z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) byl Středočeský kraj druhý v republice co do počtu podaných žádostí. Samosprávy ve středních Čechách chtějí kromě dopravní obslužnosti zlepšit také ovzduší. Pomoci by mělo téměř 52 milionů korun z II. kola tzv. kotlíkových dotací. A záměr přilákat více turistů pak má podpořit plánovaná krajská agentura na ochranu a přeměnu Brd. I to zaznělo na Krajském setkání pro Prahu a Středočeský kraj.

14.03.2017

Pražským podnikatelům se vede nejlépe na Praze 8

Kulturní a společenské centrum, nejvyšší podíl podnikatelů, vysoká úroveň vzdělávání, nejnižší nezaměstnanost a stále nejkvalitnější prostředí pro podnikání. Nejen to jsou důvody, proč je Hlavní město Praha stále vnímáno jako podnikatelsky nejpřívětivější město v celé České republice. Ale v jaké městké části je podnikatelům nejlépe? Dle výzkumu Město pro byznys je tou byznysově nejpřívětivětší částí Praha 8, která se po loňském bronzu vyšvihla na stupínek nejvyšší.

14.03.2017

Podnikání v Benešově kvete. Obhájil pozici Města pro byznys Středočeského kraje

Středočeský kraj je svou polohou velice specifický a v mnohém dokáže z blízkosti hlavního města úspěšně těžit. Je tomu také v oblasti podnikatelského prostředí, ve které výjimkou není ani město Benešov, které potvrdilo své dlouhodobě kvalitní podmínky pro podnikání, a dle výzkumu Město pro byznys zaslouženě obhájilo pozici podnikatelsky nejpřívětivějšího města ve Středočeském kraji.

10.03.2017

Metodické příklady Ministerstva financí k elektronické evidenci tržeb pomohou nejen městům a obcím

Sérii příkladů, kdy se má a kdy se nemusí vést elektronická evidence tržeb (EET), dnes vydá Ministerstvo financí ve spolupráci s Finanční správou. Odpovídá na otázky měst a obcí i dalších subjektů, které s EET souvisí. Informace zazněly na dnešním jednání ministra financí Andreje Babiše s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem.

09.03.2017

Na jižní Moravě se nejlépe podniká v Hodoníně

Jihomoravský kraj mezi ostatními vyčnívá kvalitou a atraktivitou vysokých škol a dobrými pracovními podmínkami. Díky této kombinaci se místním firmám daří zaměstnávat stále více mladých lidí. Stejně tak jako tento faktor, i výzkum Město pro byznys, potvrzuje neustálý růst podnikatelského prostředí na jižní Moravě. Dokazuje to i Hodonín, který za sebou nechal všechna ostatní města a stal se nejlepším Městem pro byznys 2016 Jihomoravského regionu.

09.03.2017

Senátoři a zástupci samospráv chtějí zrušit část zákona o rozpočtové odpovědnosti. Obrátili se na Ústavní soud

Protiústavní, diskriminační a ochromující investice obcí a krajů. Takový je podle tří čtvrtin senátorů a zástupců samospráv zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Zasahuje do Ústavou garantovaného práva územně samosprávných celků samostatně hospodařit s vlastním rozpočtem. Většina představitelů horní komory Parlamentu se spolu se Svazem měst a obcí ČR a Sdružením místních samospráv ČR obrátila na Ústavní soud. Spornou část zákona o rozpočtové odpovědnosti požadují zrušit.

08.03.2017

Starostové Jihomoravského kraje: Zabraňme vylidňování území

Nejen o budoucnosti poboček České pošty debatovali starostové Jihomoravského kraje na pátém Krajském setkání 2017. V Brně ho uspořádal Svaz měst a obcí ČR, zúčastnilo se ho na 120 lidí. Akce se konala na Mezinárodní den žen, v úvodu jim muži popřáli vše nejlepší a shodli se, že odpoledne půjdou hledat květinářství. Tedy služby, které se v některých případech z venkova a menších měst vytrácejí. Starostové proto říkají: „Zabraňme vylidňování území“. Svaz měst a obcí ČR dodává a apeluje na stát: „Je třeba zajistit jeho obslužnost.“

07.03.2017

Nejen o chybějících lékařích jednalo vedení Svazu s ministrem zdravotnictví

Vedení Svazu měst a obcí ČR jednalo s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem. A to o problémech, s kterými se v oblasti zdravotní péče potýkají města a obce. Předseda a starosta Kyjova František Lukl a místopředseda a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal ministra informovali o tom, že zejména venkov a menší města trápí, že lidé přicházejí o služby. Lékaři odcházejí, se zdravotní i sociální péčí (ale i s dalšími službami jako je obchod, banka, pošta apod.) je to velmi složité.

03.03.2017

Na Liberecku jsou nejlepší podmínky pro podnikatele v Jablonci nad Nisou!

Podpora rozvoje stávajících firem a lákání nových, neustálá diskuze nad podněty pro zlepšení podnikatelského prostředí ze strany vedení měst a obcí a proaktivní přístup v řešení otázky nedostatku technicky vzdělaných studentů.

01.03.2017

Administrativa v kontextu s Poštou Partner by se měla snížit

Předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal jednali se zástupci České pošty. Probíral se aktuální stav projektu Pošta Partner. Představitelé samospráv také předali podněty na snížení administrativy a zlepšení komunikace v kontextu se změnami kamenných poboček na franšízové.

01.03.2017

O vyšším podílu samospráv na DPH má dnes jednat Poslanecká sněmovna

Poslanci se dnes od 17:00 hodin mají zabývat návrhem Libereckého kraje na zvýšení podílu na dani z přidané hodnoty (DPH) v rámci rozpočtového určení daní (RUD) pro města a obce. Ze stávajících 21,4 % na 23,58 %, tedy na úroveň slíbenou před důchodovou reformou. Pokud by se peníze samosprávám přidaly, podpořilo by to rozvoj území, a zlepšilo by to život všech obyvatel České republiky. I o tom debatovali starostové Libereckého kraje na Krajském setkání, které dnes v Liberci uspořádal Svaz měst a obcí ČR.

01.03.2017

Nová Paka se vrátila na trůn. Je nejlepším Městem pro byznys Královéhradeckého kraje!

Královéhradecký kraj je regionem, který se neustále zlepšuje téměř ve všech oblastech běžného života. Výrazně pozitivní je také růst podnikatelský, což dokazuje neustálé rozšiřování průmyslových zón, vzrůstající počet podnikatelů, ale také druhá nejnižší nezaměstnanost v ČR. Těmito body se může dle výzkumu

01.03.2017

Starostové v Královéhradeckém kraji: Máme-li realizovat rozhodnutí státu, potřebujeme na to peníze a další nástroje

Města a obce zřejmě budou muset opět neplánovaně financovat rozhodnutí státu. Vláda chce totiž zvýšit mzdy ve veřejném sektoru. V rozpočtu na letošní rok s tím však samosprávy nepočítaly. Zákonitě se tak ptají, kde na to mají vzít. Podobných rozhodnutí, spojených zpravidla s předvolebním obdobím, se města a obce velmi obávají. Je jich totiž čím dál tím víc. Zvlášť nyní, kdy se v následujících letech mají každý rok konat volby. I to zaznělo na třetím krajském setkání letošního roku, které v Královéhradeckém kraji uspořádal Svaz měst a obcí.

24.02.2017

Starostové v Pardubickém kraji: Dekrety na byt nejde jen tak rozdávat, je třeba podporovat zaměstnanost

Lidem, kteří nechtějí pracovat, by se jen tak neměly rozdávat dekrety na byt. I to zaznělo na Krajském setkání v Pardubickém kraji, které uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Starostové na něm debatovali nejen o sociálním bydlení, ale také o podpoře zaměstnanosti včetně veřejně prospěšných prací či nutnosti zabránit vylidňování venkova.

24.02.2017

Chcete podnikat na Pardubicku? Nejlépe v Pardubicích samotných!

Pardubický kraj je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejíích regionů v České republice a dokazuje to téměř ve všech oblastech běžného života. Ať už jde o zdravotnictví, infrastrukturu, kulturu či o podnikání. Právě poslední z vyjmenovaných bodů zdobí východočeský region stále více a kvalitní podmínky pro rozvoj podnikání se odráží také ve výsledcích výzkumu Město pro byznys, ve kterém letos opět nejvíce zabodovalo statutární město Pardubice a obhájilo pozici podnikatelsky nejpřívětivějšího města Pardubicka.

24.02.2017

Budeme spolupracovat s Autoklubem ČR

Svaz uzavřel 22. února 2017 s Autoklubem ČR Memorandum o spolupráci, jehož cílem je partnerství v oblasti sportu, zájmové činnosti a bezpečnosti silničního provozu.

22.02.2017

Veřejná správa: Vláda se musí podílet na stabilizaci složité situace se zvýšením mezd řidičů autobusů a najít systémové řešení

Zvýšení mezd řidičů rezonuje celou veřejnou správou. Dnes o něm jednala předsednictva Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR. Shodla se, že pošlou společný dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a dalším předsedům koaličních stran s výzvou, aby situaci neprodleně řešili. Nařízení vlády o zvýšení mezd řidičů autobusů vedlo k vyhlášení stávky či stávkové pohotovosti dopravních odborů v některých krajích. Navíc se dá čekat, že budou nespokojeni i řidiči městských autobusů, kterým se mzdy zvýšit nemají přesto, že i jejich práce je náročná.

22.02.2017

Podnikání se v Ústí nad Labem daří. Stalo se severočeským Městem pro byznys

Ústecký kraj je v očích zbytku republiky tak trochu zapomenutým regionem. Podle výsledků výzkumu Město pro byznys jde ale o lokalitu, která má co nabídnout. Především podmínky pro podnikatele tady nejsou vůbec špatné. Dokazuje to i centrum severu Čech, Ústí nad Labem, které se pro letošek stalo byznysově nejpřívětivějším městem severočeského regionu a získalo tak titul Město pro byznys Ústeckého kraje.

22.02.2017

Začala Krajská setkání 2017. Starosty trápí úkoly navíc bez finančního krytí

V Ústí nad Labem se konalo první Krajské setkání v roce 2017 Svazu měst a obcí ČR. Starostové probrali aktuální témata samospráv od legislativy přes dotace, regeneraci brownfieldů, životní prostředí, školství po podporu zaměstnanosti a nepojistné sociální dávky. Rovněž vyzvali Ministerstvo pro místní rozvoj, aby dotační programy, z nichž lze čerpat peníze na školství, ale i na další oblasti, byly otevřeny dostatečně dlouho.

21.02.2017

MŠMT podpoří mobilní učebny a stavební úpravy škol

Do poloviny letošního roku by Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) mělo spustit nový investiční program na financování regionálního školství. Čerpat z něj budou moci města a obce všech velikostních kategorií. Bude z něj možné financovat například mobilní učebny či stavební úpravy ve školách. 

25.01.2017

Publikace "Národní dotační zdroje" pomůže městům a obcím s čerpáním peněz ze státního rozpočtu ČR

Kde a jak mohou samosprávy čerpat finanční prostředky z tuzemských programů v gesci ministerstev a dalších organizací? Na tyto a další otázky odpovídá nová publikace Svazu měst a obcí ČR a Ministerstva pro místní rozvoj. Jmenuje se "Národní dotační zdroje - Příležitosti a možnosti pro města a obce" a formou souhrnných informací a přehledných tabulek čtenáře provádí dotačními příležitostmi a možnostmi pro města a obce.

24.01.2017

Na změně rozpočtového určení daní se shodují města a obce napříč Českou republikou. V Brně podepsaly společné memorandum

Samosprávám by se měl zvýšit podíl na dani z přidané hodnoty v rámci rozpočtového určení daní ze stávajících 21,4 % na 23,58 %. A to od roku 2018. Shodují se na tom Svaz měst a obcí ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Sdružení místních samospráv ČR. Na II. právní konferenci, kterou v Brně během veletrhu GO a Regiontour uspořádal Svaz měst a obcí ČR, podepsaly společné memorandum.

20.01.2017

Co se na města a obce chystá v oblasti legislativy? Co se samosprávám nelíbí a proč? Témata II. právní konference v Brně

Starostky a starostové z celé republiky ve čtvrtek 19. ledna 2017 zaplnili hlavní sál pavilonu E brněnského výstaviště. Do jihomoravské metropole se sjeli v souvislosti s dvoudenní II. právní konferencí Svazu měst a obcí ČR. Zajímali se o aktuální legislativu, platné zákony, ale také o právní předpisy, které zákonodárci v současné době chystají či je samosprávy potřebují změnit. 

19.01.2017

Města a obce: Odmítáme zákon o rozpočtové odpovědnosti! Je protiústavní a může ochromit fungování samospráv

Zásah do ústavních práv měst a obcí a trest za špatné hospodaření státu. Tak samosprávy vnímají zákon o rozpočtové odpovědnosti, který v úterý schválila Poslanecká sněmovna. Přehlasovala tak Senát, právní předpis nyní půjde k podpisu prezidentovi republiky. Právě na něj se chce Svaz měst a obcí ČR obrátit se žádostí, aby danou normu vetoval. Omezuje totiž právo obcí volně nakládat s majetkem a je v rozporu s Evropskou chartou místních samospráv. Nahlas se mluví také o ústavní stížnosti a nezbytné novele.

17.01.2017

Úvěry, které poskytují obce, potřebují jasná pravidla

Od loňského prosince platí nová legislativa pro spotřebitelské úvěry. Týká se i půjček, které poskytují města a obce obyvatelům či nájemcům nemovitostí. Vyplývá to z nového zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, do něhož byly - v kontextu s členstvím České republiky v Evropské unii - zapracovány i dvě evropské směrnice. Kvůli nejasnostem v nových pravidlech se Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo financí na společných jednáních shodly na postupu, při jehož dodržení mohou města a obce poskytovat úvěry i nadále.

16.01.2017

Jaké právní otázky nejvíc trápí primátory a starosty a jak je mají řešit? Téma II. právní konference tento týden v Brně

Na časté změny legislativy a potřeby primátorů, starostů, zastupitelů, tajemníků a dalších pracovníků úřadů reaguje Právní konference Svazu měst a obcí ČR. Druhý ročník se pod záštitou Ministerstva spravedlnosti uskuteční už tento čtvrtek a pátek na brněnském výstavišti v rámci veletrhů GO a REGIONTOUR.

13.01.2017

Zvýšení autorských poplatků, kterým se opět zabývají poslanci, považují samosprávy za nemravné

Poslanci rozhodují o budoucnosti autorských poplatků, které by měly platit nejen samosprávy a jejich organizace. Pozměňovací návrhy novely autorského zákona přitom počítají s úpravou, která by v řádu až čtyř stovek milionů korun ročně navíc zatížila veřejné rozpočty. Není k tomu však žádný důvod, města a obce nesouhlasí.

02.01.2017

Dočasná porucha telefonického spojení

Telefonické spojení na pevnou linku do Kanceláře Svazu dočasně nefunguje. Opravy probíhají. V případě potřeby kontaktujte zaměstnance na mobilních telefonech. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

16.12.2016

Církev a samosprávy: Podpořme varhany pro svatovítskou katedrálu

Semknout se a podpořit národní kulturní symbol: nové varhany pro svatovítskou katedrálu. To jsou - zjednodušeně - slova ze společného dopisu pražského arcibiskupa, metropolity a primase českého Dominika kardinála Duky a předsedy Svazu měst a obcí ČR a starosty Kyjova Františka Lukla. Určený je pro starosty z celé České republiky. Představitelé církve a samospráv ho podepsali v předvánočním čase na pražském arcibiskupství.

06.12.2016

Spolupráce státu, veřejného a soukromého sektoru včetně chytrých technologií by mohla pomoci obcím, kde ubývá služeb a kamenných poboček

Do oblastí, kde vymizí tržní nabídka určitých služeb, by měl více investovat stát. Měl by pro ně vytvořit stabilní systém podpory. Aby se tyto části České republiky nevylidňovaly a lidé měli k dispozici služby, které potřebují. Zásadní roli přitom hrají moderní informační a komunikační (chytré) technologie. Stát by se tak měl více zamyslet nad podněty z území a systematicky přistoupit ke zlepšování života lidí s pomocí e-governmentu. (Foto: kibsri / freedigitalphotos.net)

29.11.2016

Zvýší se podíl měst a obcí na DPH? Na Ministerstvu financí dnes zaznělo: je to věc koaliční dohody

Podíl z DPH, které města a obce dostávají z rozpočtového určení daní, by se měl zvýšit na 23,58 % přislíbených před důchodovou reformou a podíl příspěvků z daní na jednoho žáka ze 7 na 9 %. Zaznělo na pracovní skupině Ministerstva financí a samospráv. Takové rozhodnutí totiž podpoří život v 6 258 městech a obcích a bude benefitem pro všechny občany České republiky. Je však věcí koaliční dohody.

11.11.2016

Pokud obcím přibydou povinnosti, měly by na to dostat peníze

Podpořit růst ekonomiky, zajistit, aby se budovala dopravní infrastruktura a čerpaly evropské dotace. Na to se chce podle premiéra nyní soustředit vláda. Bohuslav Sobotka to řekl na XIX. celostátní finanční konferenci, která ve čtvrtek 10. listopadu 2016 začala v pražských Vysočanech. Dvoudenní akci, které se účastní na 400 lidí, tradičně pořádá Svaz měst a obcí ČR. Jeho předseda a starosta Kyjova František Lukl mimo jiné poukázal na to, že je třeba změnit Ústavu.

08.11.2016

Další veřejné peníze kolektivním správcům autorských práv? Samosprávy zásadně nesouhlasí a apelují na zákonodárce, aby to nedopustili

Nejen, že OSA a DILIA oznámily, že zvýší autorské poplatky za reprodukovanou hudbu či divadelní hry. Kolektivním správcům autorských práv by měly jít další veřejné peníze. Navrhují to některé poslanecké pozměňovací návrhy projednávaného sněmovního tisku č. 724, který novelizuje autorský zákon. 

04.11.2016

Kde jsou lidé nejvíc pyšní na svou školku či školu? V Chomutově a v Havířově

ŠKOL(K)A JINAK. Tak se jmenuje celostátní "klikací" soutěž Svazu měst a obcí ČR. Do prvního ročníku se zapojila vzdělávací zařízení z celé republiky. Veřejnosti dávala na facebooku vědět, jaký jiný, často unikátní, přístup ke vzdělávání mají. A byli to právě lidé, kteří na projekty přihlášených mateřských školek a základních škol klikali a rozhodli tak o vítězích. Staly se jimi Mateřská škola Havířov Radniční s projektem Centra aktivit a Základní škola Chomutov Zahradní s příkladnou spoluprací starších žáků s mladšími.

04.11.2016

Finance. Téma celostátní konference pro starosty, která se koná už příští týden

Už jen týden zbývá do zahájení XIX. celostátní finanční konference. Do Prahy se na ni ve čtvrtek 10. a v pátek 11. listopadu 2016 sjedou starostové z celé České republiky. Účast na tradiční akci Svazu měst a obcí ČR mimo jiné přislíbili premiér Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová či ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Dva dny tak budou ve znamení diskuse představitelů samospráv a státu k aktuálním tématům měst a obcí. Probrat se mají například daně, evropské i národní dotace, školství, elektronická evidence tržeb, nakládání s majetkem či administrativa územně-správních celků.

03.11.2016

Zvýšení platů ve veřejném sektoru od listopadu či registr smluv trápí kromě měst a obcí také muzea a galerie

Registr muzeí, registr smluv, poplatky za kopírování v budovách pro veřejné účely, zvyšování platů zaměstnanců ve veřejném sektoru či obecní sbírky ve státních institucích a obráceně.  Nejen o tom jednalo vedení Svazu měst a obcí ČR s představiteli Asociace muzeí a galerií České republiky. Dají se očekávat i společné kulturní akce. (Foto: www.cz-museums.cz)

27.10.2016

Na zahraniční rozvojovou spolupráci by mělo jít víc peněz, shodli se v Senátu samosprávy, neziskové organizace i zaměstnavatelé

Vysvětlit význam rozvojové spolupráce pro Českou republiku, představit roli jednotlivých aktérů i jejich přínosy a také apelovat na politiky a veřejnost, aby zahraniční rozvojová spolupráce byla účinnější. To byly cíle semináře k zahraniční rozvojové spolupráci. Účastníci akce – zákonodárci, zástupci samospráv, zaměstnavatelů i neziskových organizací - se mimo jiné shodli, že finance na zahraniční rozvojovou spolupráci je třeba posílit. Senátoři v tom přislíbili pomoc.

18.10.2016

Zákon o rozpočtové odpovědnosti zasahuje do ústavních práv měst a obcí

O pět procent sdílených daní by měla přijít každá obec, jejíž zadluženost by byla vyšší než 60 % průměrného příjmu za poslední čtyři roky. Počítají s tím ústavní a běžný zákon o rozpočtové odpovědnosti (finanční ústava), které by zítra ve třetím čtení měla projednat Poslanecká sněmovna. Vládní koalice pravděpodobně nenajde kvalifikovanou většinu pro ústavní zákon. Bez něj však je doprovodný zákon protiústavní, omezuje totiž právo obcí volně nakládat s majetkem. Návrh jako takový chce samosprávy „trestat“ za špatné hospodaření státu, aniž by bral v potaz, že právě obce v celém veřejném sektoru nejlépe hospodaří.

13.10.2016

Česká a čínská města a obce chtějí spolupracovat

Prohlubování česko-čínských vztahů v hospodářské, akademické, vědecko-výzkumné, společenské i kulturní oblasti. To jsou důvody, proč vzniklo Memorandum o spolupráci při podpoře česko-čínských vztahů. V Praze ho podepsaly Svaz měst a obcí ČR s New Silk Road Institute Prague. Jak říkají představitelé obou organizací, nejde přitom o dokument pro dokument, ale o konkrétní aktivity, které mají pomoci šířit myšlenku spolupráce mezi zeměmi Evropy a Asie a hledat nové cesty a způsob komunikace v rámci konceptu Nové Hedvábné stezky. Obě organizace plánují na příští rok společné akce na podporu česko-čínské spolupráce a rozvoje nových projektů.

 

13.10.2016

Nejlepší městskou knihovnu mají v Sedlčanech

Městskou knihovnou roku 2016 se stala Městská knihovna Sedlčany. Vyhrála tak soutěž o nejlepší městskou knihovnu roku, kterou již po sedmé vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Záštitu nad akcí převzal Svaz měst a obcí ČR. Soutěž má za cíl ocenit nejlepší české knihovny, které provozují či zřizují města a motivovat je k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. Do soutěže se přihlásilo 30 městských knihoven.

11.10.2016

Přechod z odpadového na oběhové hospodářství je jedinou cestou. Legislativní změna je krokem vpřed

Vývoj v oblasti odpadového hospodářství je v České republice na velmi dobré úrovni a jeho kvalita mnohdy převyšuje standard vyspělých zemí Evropské unie. Stále je však potřeba pracovat a i přes připravující se legislativní změny čeká tuzemské prostředí několik kroků vedoucích k ideálnímu stavu. A přechod z odpadového na oběhové je k tomu tou nejlepší cestou. To jsou klíčové závěry, na kterých se shodli účastníci diskusního setkání Institutu pro veřejnou diskusi na téma „Co přinese plánovaný zákaz skládkování v roce 2024?“. Mezi nimi byl i výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek. Poodrobnosti najdete v tiskové zprávě níže. 

11.10.2016

Regionální provozovatelé i samosprávy chtějí národní zpravodajský pořad

Svaz měst a obcí České republiky a Asociace regionálních a lokálních televizí podepsaly v Kyjově memorandum o spolupráci a podpoře aktivit, které se dají považovat za společné. Jde především o dlouhodobou snahu ARLT připravovat a vysílat národní zpravodajský pořad z příspěvků regionálních provozovatelů.

06.10.2016

Zlatý podzim života. Děti opět malovaly, jak si představují šťastné stáří

Již po sedmé byli v pražských Emauzích vyhlášeni vítězové výtvarné soutěže Šťastné stáří očima dětí. Ceny dětem předali náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Krčál, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký, akademický malíř Kristian Kodet a výkonný ředitel ze Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek

26.09.2016

Kde vzít peníze na vyšší platy zaměstnanců měst a obcí? Nejen v této souvislosti samosprávy požadují změnu Ústavy

Zaměstnancům veřejné správy, tedy i měst a obcí, se mají od letošního listopadu zvýšit o 4 % platové tarify. V září o tom rozhodla vláda. Nevzala však v potaz, co to způsobí v rozpočtech samospráv. Čerpání finančních prostředků v roce 2016 mají totiž města a obce dávno naplánované a budou tak mít problém,

23.09.2016

Wine&Art Prague 2016

Jde o nultý ročník do budoucna tradiční akce Festival Wine&Art Prague, jejíž cílem je vytvářet optimální prostředí pro propagaci regionálního cestovního ruchu v nadcházejícím roce. Aneb: v kulisách Prahy ukázat návštěvníkům festivalu zajímavé zážitkové turistické cíle pro příští rok v regionech a to v prostředí nádherného centra Prahy a jejích galerií. Festival přitom využívá spojení fenoménu vína, gastronomie a umění. A i díky tomu chce ukázat Česko, jako zemi, kam se dá cestovat nejen za památkami, ale objevovat i atraktivní zážitky ať už ve smyslu gastronomickém, řemeslném, či uměleckém.

22.09.2016

Soutěž Architekt obci 2016 má své vítěze

Město Litomyšl a architektka Zdeňka Vydrová s projektem „Regulační plán Mariánské ulice a koncepce úpravy Partyzánské ulice“. To jsou vítězové soutěže Architekt obci 2016 pořádané Svazem měst a obcí ČR. Pomyslnou stříbrnou medaili získala obec Líbeznice a Atelier M1 architekti za projekt „Obecní úřad, Dům služeb, Zdravotní středisko - Tři věže“. Třetí se umístila obec Trojanovice a architekt Kamil Mrva s projektem „Revitalizace v území Horečky v Trojanovicích“. Kategorii "Klikař", v níž hlasovala veřejnost, vyhrál projekt obce Lužná a  architekta Václava Dvořáka s kolektivem nazvaný „Bydlení pro seniory Lužná“.

12.09.2016

Města a obce podporují vládní novelu autorského zákona. Má pomoci regulovat poplatky za reprodukovanou hudbu

Až o 50 % by se od příštího roku měly zvýšit autorské poplatky u reprodukované hudby. Oznámil to Ochranný svaz autorský. Podle předsedy Svazu měst a obcí ČR a starosty Kyjova Františka Lukla je takový návrh arogantní a znamená další facku do tváře obcím. Samosprávy s vyššími poplatky nesouhlasí a volají po změně. Tu by mohla přinést vládní novela autorského zákona, která je nyní v legislativním procesu.

01.09.2016

Rodinných oslav se změna ohledně nočního klidu netýká

Řada akcí, které se nedají předvídat, se koná i po 22.00 hodině. Dosud výjimky z dodržování nočního klidu (v době od 22:00 do 6:00 h) povolovala rada města či obce. Od října však tuto kompetenci mít nebude a po dobu nočního klidu by se tak měly konat pouze akce uvedené v obecně závazné vyhlášce. Jak situaci řešit, stanovuje metodika Ministerstva vnitra.

 

24.08.2016

Chceme, aby dotační programy na vzdělávání více respektovaly potřeby veřejnosti včetně samospráv

Na dalším ze společných setkání ministryně školství, mládeže a tělovýchovy s předsednictvem Svazu měst a obcí ČR se dohodlo konkrétní pokračování spolupráce: společný průzkum. Spustit by se měl v září, výsledky by měly být k dispozici do konce letošního roku. 

23.08.2016

Svaz měst a obcí a katolická církev: Společné jednání je dobrý postup při církevních restitucích

Společné jednání. Tak by se mělo zejména postupovat v kontextu s církevními restitucemi. Shodli se na tom zástupci České biskupské konference (ČBK) s předsednictvem Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR). Zaznělo také, že SMO ČR požádá plenární zasedání ČBK, aby na svém říjnovém jednání projednalo postup v souvislosti s církevními žalobami, které se týkají období před rokem 2006.

15.08.2016

Projekt Pošta Partner se mění na základě dohody České pošty s organizacemi hájícími města a obce

Samosprávám i České poště záleží na tom, aby poštovní služby byly dostupné v celém území. Proto se - na základě podnětů měst a obcí - od letošního září upraví motivační a sankční systém, který souvisí s Poštou Partner. Podstatou tohoto projektu je změna poboček České pošty na franšízy. Díky dohodě představitelů měst a obcí s vedením České pošty se rovněž zjednoduší smluvní dokumenty, které s projektem souvisí.

03.08.2016

Lepší města hledají partnery. Otevírají přihlášky do pracovních skupin

Dva týdny po oficiálním zahájení iniciativy Lepší města otevírá Komora statutárních měst Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) přihlášky do čtyř profesionálních pracovních týmů projektu. Prostřednictvím partnerství do nich můžou své odborníky nominovat také soukromé podniky, pro které je to příležitost spojit své jméno s unikátním projektem, který pomáhá rozvoji lepších měst. Místa v pracovních skupinách obsadí zástupci jak veřejné, tak i soukromé a akademické sféry. 

29.07.2016

Nikoliv silou, ale dohodou. Tak se má řešit sociální bydlení

Pouze deset dnů. Tolik času dostanou samosprávy na připomínky k zákonu o sociálním bydlení. Paragrafové znění právního předpisu by Svaz měst a obcí ČR měl od Ministerstva práce a sociálních věcí dostat až dnes, tedy v pátek 29. července 2016. Byť se původně se mluvilo o tom, že už letos v létě zákon projedná vláda.

22.07.2016

Volební zákon do obecních zastupitelstev bude řešit nová pracovní skupina

Na základě jednání vedení Ministerstva vnitra s předsednictvem Svazu měst a obcí ČR mimo jiné vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat případnou úpravou volebního zákona do obecních zastupitelstev. Zástupce v ní bude mít ministerstvo i Svaz. (Foto: Ministerstvo vnitra a SMO ČR)

22.07.2016

Vzniká nová platforma pro udržitelnou mobilitu pod křídly značky Město s dobrou adresou

O 15 % za posledních pět let stoupla míra automobilizace v České republice. S otázkou, jak zachovat města dostupná, prosperující a přitom přívětivá pro život, si dopravní odborníci lámou hlavu už řadu let. Situaci by měla pomoci řešit nová platforma pro udržitelnou mobilitu, která vznikla v rámci "Města s dobrou adresou".

 

19.07.2016

Pitnou i odpadní vodu společně řeší samosprávy a vodárenské společnosti. Podepsaly tak memorandum o spolupráci

Logickým partnerstvím vyústila nezbytná spolupráce a shodné oblasti zájmu Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR). Memorandum o spolupráci podepsali předsedové obou organizací - František Lukl za SMO ČR a František Barák za SOVAK ČR.

15.07.2016

Statutární města chtějí být LEPŠÍ

Komora statutárních měst Svazu měst a obcí ČR dnes při svém zasedání v Ostravě schválila oficiální zahájení projektu Lepší města. Dvacet pět největších měst v České republice se rozhodlo, že budou ve spolupráci s akademickou sférou i podniky rozvíjet chytrá řešení pro zlepšení chodu měst. 

14.07.2016

Stažení církevních žalob na obce podpořil prezident Miloš Zeman

Církev by měla stáhnout žaloby na obce, stejně jako to minulý týden doporučila Česká biskupská konference u krajů. Myslí si to Svaz měst a obcí ČR. Má k tomu i podporu prezidenta Miloše Zemana. S hlavou státu starostové jednali také o financování samospráv a zavedení poplatku za jímání podzemních vod.

14.07.2016

Konalo se třetí jednání Svazu měst a obcí ČR s vládou

Rozpočtové určení daní otevřelo třetí jednání předsednictva Svazu měst a obcí ČR s vládou Bohuslava Sobotky. Mimo jiné zaznělo poděkování samospráv za přislíbené peníze na veřejné opatrovnictví a zvýšení příspěvku na státní správu. Také požadavek, aby zůstala zachována motivační složka z daní.

28.06.2016

Rovnováha žen a mužů mění úřady v České republice

Kamýk nad Vltavou, Praha 22 a Kraj Vysočina. Tyto úřady nejlépe podporují rovné příležitosti žen a mužů v České republice. Vyhrály soutěž „Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem v roce 2016“. Jubilejní 10. ročník tradičně uspořádalo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Alternativou 50+, Fórem 50 %, společností Gender Consulting a Svazem měst a obcí ČR.

27.06.2016

Kraje a obce chtějí změnu rozpočtového určení daní. A stažení církevních žalob

Vláda by měla připravit novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Shodla se na tom vedení Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR. Na řadu přišly i církevní restituce a další společný postup: požadavek krajů, měst a obcí na stažení církevních žalob.

16.06.2016

Dočasně omezená elektronická pošta

Z důvodu migrace e-mailové pošty Svazu měst a obcí ČR bude dočasně omezena elektronická komunikace. A to od pátku 17. června 2016 od 12:00 hodin do pondělí 20. června 2016 po 12:00 hodině. Za dočasné přerušení e-mailové komunikace se omlouváme a těšíme se na obnovení spojení.

14.06.2016

Peněz na veřejné opatrovnictví má být v roce 2017 víc. Až o 350 milionů korun

O financování veřejného opatrovnictví jednal první místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš s předsedou Svazu měst a obcí České republiky a starostou Kyjova Františkem Luklem. Se závěrem: Pro rok 2017 Ministerstvo financí do příspěvku na výkon státní správy, nad rámec 5% valorizace, zapracuje posílení zdrojů na financování agendy veřejného opatrovnictví, a to ve výši až 350 mil. Kč. 

02.06.2016

Svaz měst a obcí ČR a Česká školní inspekce podepsaly dohodu o spolupráci

SMO ČR a ČŠI si na základě dohody budou zejména vyměňovat poznatky a zkušenosti v oblasti počátečního vzdělávání, participovat na tvorbě metodických dokumentů a evaluačních materiálů či spolupracovat při připomínkování materiálů týkajících se vzdělávání.

01.06.2016

Společné prohlášení Svazu měst a obcí ČR a České lékařské komory ke kritické situaci v českém zdravotnictví

SMO a ČLK upozorňují, že zdravotnictví je kriticky podfinancováno a že kvůli nedostatku nejen lékařů je dostupnost zdravotních služeb pro občany zajišťována pouze díky porušování zákonů. I proto vyzývají vládu, aby urychleně přijala plán pro řešení personální a finanční krize ve zdravotnictví.

30.05.2016

Nejdřív udělejte v kontrolách pořádek a pak je případně rozšiřte, vzkazuje v souladu s městy a obcemi vládě Senát

I podle senátorů je třeba ve veřejných kontrolách nejdřív udělat pořádek. Tak se dá stručně shrnout fakt, že horní komora Parlamentu ČR neschválila rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Vzala tak v potaz podněty Svazu měst a obcí ČR.

27.05.2016

Máte u vás architektonický klenot? Do konce května ho můžete přihlásit do soutěže „Architekt obci“

Už jen do úterý 31. května se lze přihlásit do soutěže "Architekt obci". Pak přihlášené práce posoudí odborníci: Josef Pleskot, Adam Gebrian, Antonín Novák, Regina Loukotová a Osamu Okamura. Favorita zvolí také veřejnost, a to přes facebook. Vítěz bude vyhlášen 21. září. (Foto: © Tomáš Malý, Zahradnictví v Podzámecké zahradě Kroměříž)

27.05.2016

Od května výjimky na veřejně prospěšné práce posuzují vybraná kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR. Na základě podnětů měst a obcí

Města a obce usilují o to, aby zaměstnance, kteří se osvědčili na veřejně prospěšné práce, mohly s využitím daného institutu zaměstnat opakovaně. Nejen o tom jednalo předsednictvo Svazu měst a obcí ČR s vedením Úřadu práce ČR. Od května tak výjimky na veřejně prospěšné práce posuzují vybraná kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR. 

23.05.2016

Do České republiky přilétá první místopředseda vlády Slovinska a ministr pro veřejnou správu Boris Koprivnikar

První místopředseda vlády Slovinska a ministr pro veřejnou správu Boris Koprivnikar dvoudenní návštěvu zahájí jednáním s ministrem vnitra ČR o spolupráci v oblasti eGovernment. Poté za účasti předsedy Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla a prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiřího Horeckého se bude jednat o veřejné správě a sociálního dialogu ve veřejném sektoru.

 

23.05.2016

Poplatky za půdu pro veřejně prospěšné stavby brání rozvoji území. Změňme to!

Půdu na veřejně prospěšné stavby je třeba zlevnit, omezuje totiž rozvoj území. Poukazuje na to Svaz měst a obcí ČR. Podporuje tak senátní znění novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Předlohu má toto úterý, tedy 24. května, projednat Poslanecká sněmovna.

22.05.2016

Co potřebují senioři a jak jim společnost vychází vstříc? Odpovědi budou hledat odborníci na speciální konferenci

Pochopit potřeby seniorů, podporovat jejich aktivní život a bydlení v domácím prostředí. To je cíl konference “Podpora seniorů na úrovni obcí a měst”, která se uskuteční v úterý 24. května 2016 na pražské Brumlovce. Pořádá ji Svaz měst a obcí ČR ve spolupráci s Institutem důstojného stárnutí Diakonie ČCE a společností Microsoft. (Foto: SenSen)

12.05.2016

Právě dnes začíná historicky první Právní konference Svazu

V Brně dnes začíná dvoudenní Právní konference, kterou vůbec poprvé v historii pořádá Svaz měst a obcí ČR. Navazuje na 18 úspěšných ročníků Svazem pořádané Celostátní finanční konference, které se každoročně účastní na 400 představitelů samosprávy.

12.05.2016

Třídění a recyklace odpadů v obcích roste

Každý občan České republiky v roce 2015 vytřídil v průměru 53,9 kg papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů. Nejvíc se v rámci sběrných systémů obcí třídilo už druhým rokem v Pardubickém kraji, dále pak v Olomouckém a Královéhradeckém kraji. 

11.05.2016

V Brně se sejdou odborníci na právo. Na konferenci se starostkami a starosty

Už zítra, tedy ve čtvrtek 12. května 2016, v Brně začne Právní konference. Poprvé v historii ji pořádá Svaz měst a obcí ČR. Dvoudenní akce, které se mají zúčastnit dvě stovky starostů a dalších zástupců samospráv, se koná na základě podnětů měst a obcí, kterým se nelíbí časté změny legislativy.