Tiskové zprávy

Na tomto místě najdete tiskové zprávy s aktuálními informacemi ze života Svazu měst a obcí ČR. Zjistíte, co Svaz prosazuje, na čem momentálně pracuje, komu pomáhá a jak.

08.05.2016

Školský zákon se musí změnit, shodují se starostky a starostové z celé republiky

Města a obce požadují, aby se z novely školského zákona vypustila povinnost samospráv zajistit předškolní vzdělávání už pro dvouleté děti. Samosprávy na rozšíření mateřských škol nemají jisté peníze, nejsou s to odhadnout, kolika dětí by se mělo týkat a kromě toho ani není jasné, jak by se v budoucnu zařízení využila, když demografická křivka klesá. 

05.05.2016

Pokud by MŠMT samosprávám naslouchalo ohledně dvouletých dětí, nemusel by novelu školského zákona vetovat prezident

Snahou samospráv není sabotovat práci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), ani otázku společného vzdělávání. Nelze však mlčet v případě, že návrh na změnu vzdělávacího systému nebyl předem projednán s magistráty a radnicemi a neodpovídá reálným možnostem všech měst a obcí. Tak tomu bohužel bylo u záměru zajistit nárokové předškolní vzdělávání pro dvouleté děti. Do novely školského zákona se dostal poslaneckou iniciativou a MŠMT si situaci nenechalo vysvětlit. Prezident Miloš Zeman naštěstí ano, a tak normu na základě dopisu SMO ČR vetoval.

04.05.2016

Pozor na „ukontrolování“

Pokud se chce utlumit vlastní činnost, zahltí se přemírou různých kontrol. Týká se to soukromého i veřejného sektoru. I to zaznělo na semináři k rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, který se konal v Senátu. Akce se zúčastnili představitelé státu i samospráv. (Foto: Senát, Martin Vlček)

03.05.2016

Změna poštovních služeb není možná bez dohody s obcemi

Kvalita a dostupnost poštovních služeb v území se nesmí snížit. A to i v případě, že se některé pobočky České pošty změní – na základě rozhodnutí vlády v rámci projektu Pošta Partner – na franšízy. Nejen proto se 9. května uskuteční jednání vedení Svazu a České pošty.

02.05.2016

Samosprávy zemí V4 a Východního partnerství chtějí spolupracovat

Memorandum o multilaterální rozvojové spolupráci uzavřené mezi organizacemi, které hájí zájmy samospráv zemí Visegrádské čtyřky (V4) a Gruzie, Moldávie a Ukrajiny. To je mimo jiné výstup mezinárodní konference, která se konala v rámci projektu „Nové výzvy pro místní samosprávy – role národních asociací v rozvojové spolupráci" v Bratislavě.

29.04.2016

Města a obce požadují sjednocení kontrol samospráv

"Udělejme v kontrolách pořádek," říkají města a obce i v souvislosti s rozšířením pravomocí NKÚ. Tématu se ve středu 4. května 2016 bude věnovat seminář, který se uskuteční v Senátu. 

27.04.2016

Prohlášení MŠMT, AK ČR, SMO ČR, SMS ČR ke společnému vzdělávání

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se s Asociací krajů, Svazem měst a obcí a Sdružením místních samospráv po několika jednáních shodla na tom, že společné vzdělávání neznamená žádnou plošnou inkluzi, běžné i speciální školy jsou součástí českého vzdělávacího systému a oba typy škol jsou potřebné. (Foto: archiv AK ČR)

22.04.2016

Statutární města podporují změnu financování samospráv i divadel

Podíl samospráv na DPH, který dostávají v rámci rozpočtového určení daní, by se měl vrátit na 23,58 % domluvených před důchodovou reformou. A to nejpozději od 1. ledna 2018. Shodli se na tom primátorky a primátoři z celé České republiky, kteří se v Olomouci sešli na jednání Komory statutárních měst Svazu měst a obcí ČR.

21.04.2016

V Humpolci se podnikání daří. Stal se Městem pro byznys 2015

Nízká nezaměstnanost, vysoký podíl studentů a učňů v odborném vzdělávání a velmi dobré hospodaření radnice. Hlavní důvody, které dělají z Humpolce nejlepší město pro podnikatele v České republice. Druhá skončila Dobruška. Bronz bere loňský vítěz, Nová Paka. 

19.04.2016

Umístění herních prostor chtějí města a obce se zdravým rozumem. Nikoliv tak, jak se jim podsouvá

Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR vítá, že samosprávy budou moci rozhodovat o umístění herních prostor na svém území. Nejlépe totiž znají situaci v místě. Svaz tak souhlasí s právní úpravou, kterou schválila Sněmovna na základě pozměňovacího návrhu poslance Vladislava Vilímce.

18.04.2016

Přihlaste se do soutěže „Architekt obci“ a zlepšete tak veřejný prostor

Vůbec poprvé se koná soutěž „Architekt obci“. Vyhlašuje ji Svaz měst a obcí ČR a časopis Moderní obec. Akce má za cíl upozornit na nutnost spolupráce mezi obcemi a architekty, potřebu najít společnou řeč a společně rozvíjet veřejný prostor. Hlásit se lze do 20. května 2016.

12.04.2016

Úzká vazba mezi starosty a kraji pomáhá rozvíjet území

Poslední Krajské setkání roku 2016 se konalo v Otrokovicích. Zúčastnili se ho starostky a starostové Zlínského kraje. Debatovalo se mimo jiné o odpadech, poplatcích za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu či lidech na ohlašovnách. 

08.04.2016

Byznys na Zlínsku? Nejlépe v Kroměříži

Propodnikatelský přístup radnice, úspěšné čerpání dotací z evropských fondů a nejnižší daň z nemovitosti. Důvody, které dělají z Kroměříže nejlepší místo pro podnikání. Loňský vítěz, Holešov, skončil druhý. Pomyslný bronz získal Zlín.

08.04.2016

Starostové v Moravskoslezském kraji: Potřebujeme adresnější podporu státu

Stát by měl Moravskoslezskému kraji adresněji pomáhat. Zohlednit jeho specifika, jako je vysoká nezaměstnanost, sociálně vyloučené lokality a plánovaná povinnost samospráv zajistit sociální bydlení. I to zaznělo na Krajském setkání pro Moravskoslezský kraj.

06.04.2016

Třinec je Městem pro byznys severní Moravy

Nejvyšší iRating, velcí zaměstnavatelé a nízké poplatky. Důvody, které z Třince dělají nejlepší město pro byznys Moravskoslezského kraje. Na druhé místo klesly Odry a třetí skončil Frenštát pod Radhoštěm.  

06.04.2016

Sociální bydlení, cestovní ruch, dotace či odpady. Klíčová témata starostek a starostů v Olomouckém kraji

Kraje a obce jedno tělo jsou, shodlo se na sto starostek a starostů, kteří se zúčastnili Krajského setkání pro Olomoucký kraj. Jako jedenácté z celkem třinácti akcí ho i letos tradičně uspořádal Svaz měst a obcí ČR. 

06.04.2016

Samosprávy požadují posílit daňové příjmy

Svaz měst a obcí ČR spolu se Sdružením místním samospráv ČR a Spolkem pro obnovu venkova ČR požadují významné posílení daňových příjmů všech obcí.  Představitelé těchto organizací proto na Krajském setkání pro Jihomoravský kraj podepsali memorandum, které předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl předal ministru financí Andreji Babišovi.

05.04.2016

Podnikatelům na Olomoucku je nejlépe v Litovli

Nízká nezaměstnanost, investice do podnikání a úspěšné čerpání dotací z evropských fondů. To jsou hlavní důvody, které dělají z Litovle nejlepší místo pro podnikání v Olomouckém kraji. Loňský vítěz Šumperk skončil druhý. Bronz bere Prostějov.

05.04.2016

Nezapomínejme na venkov

Nejen o situaci v malých obcích se mluvilo během Krajského setkání pro Plzeňský kraj. Uspořádal ho Svaz měst a obcí a zúčastnilo se ho na sto starostek a starostů z daného regionu. Mimo jiné zaznělo, že venkov má obavy z vylidňování kvůli omezování služeb, které státní i soukromé organizace v místě nabízejí.

05.04.2016

Nejlepším místem pro podnikání na jižní Moravě je Kyjov

Nízké ceny stavebních pozemků, vysoký podíl studentů odborných škol a vysoká konkurence na trhu práce. Hlavní důvody proč se stal Kyjov nejlepším místem pro podnikání v Jihomoravském kraji. Druhý je Vyškov a bronz bere Hodonín.  

05.04.2016

Stát by měl víc podpořit cestovní ruch, nelze na něj čerpat evropské dotace

Cestovní ruch či vydávání občanských průkazů. O tom mimo jiné debatovali starostky a starostové Karlovarského kraje na svém Krajském setkání. Na Krajském úřadě ho tradičně uspořádal Svaz měst a obcí České republiky. 

24.03.2016

Na Karlovarsku jsou nejlepší podmínky pro podnikatele v Mariánských Lázních

Nejvyšší podíl podnikatelů, dobrá dostupnost a nejnižší nezaměstnanost. Důvody, které z Mariánských Lázní dělají nejpřívětivější město pro podnikání v Karlovarském kraji. Druhé skončily Kraslice. Na třetí místo klesl loňský vítěz, Ostrov.

23.03.2016

Horažďovice obhájily pozici města, kde se nejlépe podniká! Jsou Městem pro byznys Plzeňského kraje

Nízké ceny bytů a stavebních pozemků, výborné hospodaření radnice a vysoký iRating. Především díky těmto kritériím obhájily Horaždovice pozici podnikatelsky nejpřívětivějšího města na Plzeňsku. Na druhém místě skončily Klatovy a třetí příčku obsadila Plzeň.

17.03.2016

Je třeba snížit počet lidí na ohlašovnách a zabývat se seniory

Trvalý pobyt na úřadech (ohlašovnách) má v současné době více než 380 tisíc lidí. Situaci je třeba vyřešit, lidé totiž tento institut často zneužívají a samosprávy nemají dostatečné nástroje, jak tomu zabránit. Co v dané věci chystá Ministerstvo vnitra, i mnoho dalších informací, zaznělo na Krajském pro Královéhradecký kraj.

16.03.2016

Udržitelný rozvoj i spolupráce zemí V4. Témata, která na Evropském Habitatu představí Svaz měst a obcí ČR s partnery

Hned dvě akce pořádá Svaz měst a obcí ČR s partnery na Evropském Habitatu. Obě se konají ve čtvrtek 17. března 2016 v Kongresovém centru Praha. Dopoledne bude ve znamení semináře „Jak mohou obce na svém území podporovat udržitelný rozvoj?“, odpoledne se uskuteční setkání národních asociací zemí Visegrádské čtyřky (V4).

16.03.2016

Starostové v Pardubickém kraji: Do území by mělo jít víc peněz na cestovní ruch z národních zdrojů

V programovém období 2014-2020 není možné z evropských dotací financovat cestovní ruch. Samosprávám se to nelíbí, volají proto po posílení národních zdrojů. I to zaznělo na Krajském setkání pro Pardubický kraj, kterého se zúčastnilo na sedmdesát představitelů radnic. Akci uspořádal Svaz měst a obcí ČR, a to jako šestou z celkem třinácti, které se letos uskuteční.

15.03.2016

Dobruška jde podnikatelům naproti! Stala se královéhradeckým Městem pro byznys 2015

Příznivé ceny pozemků, vysoký iRating a nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost. To jsou hlavní důvody proč se Dobruška stala nejlepším místem pro podnikání v Královéhradeckém kraji. Druhá je Nová Paka a na třetím místě skončilo Nové Město nad Metují.

15.03.2016

Bez peněz nelze rozvíjet území, stát by si to měl uvědomit

Financovat služby a rozvoj území ve prospěch veřejnosti komplikuje přebujelá administrativa. A nedostatek peněz. Tak se dá shrnout podstata debaty z pátého Krajského setkání 2016, které v Českých Budějovicích uspořádal Svaz měst a obcí ČR (SMO). Zúčastnilo se ho na sto starostek a starostů Jihočeského kraje.

14.03.2016

Řešme podpůrná opatření pro inkluzi ve školství a rozumné evropské projekty, říkají starostové Kraje Vysočina

Inkluze ve školství by neměla být násilná. Shodlo se na tom na sto starostek a starostů, kteří se sešli v Jihlavě na čtvrtém Krajském setkání 2016. Debatovalo se také o finančních prostředcích z Evropské unie. Už teď je bohužel jasné, že evropské dotace začíná Česká republika čerpat výrazně později.

10.03.2016

Katolická církev a Svaz: Před soudy preferujeme jednání a dohodu

Budeme se snažit o zlepšení vzájemné spolupráce a efektivní výměnu zkušeností. Shodli se na tom zástupci České biskupské konference (ČBK) a Svazu měst a obcí ČR (SMO). V kontextu s tzv. církevními restitucemi se sešli na společném jednání v Praze. 

08.03.2016

Na Pardubicku se nejlépe podniká v samotných Pardubicích

Dobré hospodaření, nejvyšší podíl firem a vysoký iRating. Důvody, proč jsou právě Pardubice podnikatelsky nejpřívětivějším městem Pardubického regionu a staly se tak Městem pro byznys Pardubického kraje. Druhou příčku obsadil Lanškroun a pomyslný bronz náleží Hlinsku.

06.03.2016

Registrace na Právní konferenci spuštěna

Od dnešního dne se můžete registrovat na historicky první Právní konferenci, kterou pořádá Svaz měst a obcí ČR. Uskuteční se 12. a 13. května 2016 v přirozeném právním centru České republiky - Brně. Konferenci poskytl záštitu a účast příslíbil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

03.03.2016

Jindřichův Hradec je nejlepším místem pro podnikání v jižních Čechách

Velký nárůst ekonomických subjektů a nízká nezaměstnanost. Hlavní důvody, proč je Jindřichův Hradec podnikatelsky nejpřívětivějším městem v Jihočeském kraji. Stříbrnou příčku obsadil Písek. Bronz bere Milevsko.  

02.03.2016

Humpolec je podnikatelským rájem! Posedmé je Městem pro byznys Kraje Vysočina

Nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost, velký podíl firem a nejvyšší iRating. To vše dělá z Humpolce již posedmé nejlepší místo pro podnikání na Vysočině. Druhé místo obsadil Pelhřimov. Třetí skončil Pacov.  

01.03.2016

Vítání občánků by mělo být pro města a obce jednodušší, nejasné je však stále sociální bydlení

Města a obce by měly mít možnost nahlédnout do registru obyvatel, aby se dozvěděly o narození dětí a starostky a starostové mohli vítat občánky. Počítá s tím právní úprava, která je v současné době v Senátu. I to zaznělo na Krajském setkání pro Liberecký kraj, které jako třetí v pořadí v letošním roce uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Mluvilo se také o trvalých bydlištích na úřadech, sociálním bydlení či stavebním zákonu.

29.02.2016

Železný Brod obhájil titul Město pro byznys Libereckého kraje

Narůstající počet podnikatelů, nejnižší ceny stavebních pozemků a nízká nezaměstnanost. Jedny z mnoha důvodů proč Železný Brod obhájil titul nejpřívětivějšího města pro podnikatele v Libereckém kraji. Na druhém místě skončil Jablonec nad Nisou a třetí příčku obsadil Tanvald.

29.02.2016

Nebude-li vláda řešit úsporu energií, doplatí na to veřejnost

Hospodářství celé České republiky ohrožuje fakt, že nedochází k významnějším úsporám energií. A to i přes to, že se k nim ČR před časem jako člen Evropské unie zavázala. Pokud vláda nebude důsledně, systémově a i po procesní stránce situaci řešit, hrozí, že se zvýší ceny energií pro domácnost, samosprávy i firmy. A ČR nebude moci čerpat zhruba 80 miliard korun z Evropských strukturálních fondů. Svaz měst a obcí ČR proto apeluje na kabinet Bohuslava Sobotky, aby zjednal nápravu. Současně se také podílí na organizaci semináře, který má vysvětlit podrobnosti z oblasti energetických úspor v souvislosti s Evropskou unií a ukázat cesty, jak situaci řešit. Uskuteční se 15. března 2016 v Senátu.

25.02.2016

Snižme administrativu a řešme nezaměstnanost, zaznělo na Krajském setkání pro Ústecký kraj

Nestačíme se divit tomu, co všechno se na města a obce valí. S jakým nárůstem administrativy a legislativní smrští se musí magistráty a radnice vypořádat. I to zaznělo na Krajském setkání pro Ústecký kraj. Pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka ho uspořádal Svaz měst a obcí ČR. 

24.02.2016

Podnikání na Ústecku? Nejlépe ve Varnsdorfu

Nejvíce učnů a studentů v odborném vzdělávání, vysoký iRating a celkový posun z páté na první příčku. Hlavní důvody, které dělají z Varnsdorfu nejlepší místo pro podnikání v Ústeckém kraji. Stříbrnou příčku obsadil Chomutov a bronz bere Ústí nad Labem. To jsou výsledky krajského kola projektu Město pro byznys, vyhlášené na Krajském setkání pro Ústecký kraj.

17.02.2016

Pražským podnikatelům je nejlépe v Praze 5, ve Středočeském kraji pak v Benešově

Vysoký počet podnikatelů a kvalitní hospodaření radnice jsou hlavními důvody, proč se Městská část Praha 5 stala nejpříznivějším místem pro podnikatele hlavního města, tedy Městem pro byznys. Druhá skončila Praha 3 a třetí Praha 8. Ve Středočeském kraji byl podnikatelsky nejpřívětivějším městem  zvolen Benešov. A to kvůli vysokému podílu kapitálových výdajů a nejlepšímu hospodaření s dluhovou službou. Druhé místo obsadily Poděbrady, třetí skončily Sedlčany.

17.02.2016

Ve společném vzdělávání je třeba zdravý rozum. Státu, rodičů i školských zařízení

Inkluze, nebo-li společné vzdělávání, veřejné opatrovnictví, nedostatek lékařů či rozpočtové určení daní. O tom nejvíc diskutovali starostové na Krajském setkání pro Prahu a Středočeský kraj. Konalo se v úterý 16. února, zúčastnilo se ho na 150 představitelů samospráv a šlo o první ze série třinácti tradičních akcí pořádaných Svazem měst a obcí ČR.

17.02.2016

Až půl milionu na dotacích pro praktiky při otevření nové ordinace v odlehlých oblastech

Praktičtí a dětští lékaři si budou moci zažádat dohromady až o půl milionu korun jako pomoc při otevření nové ordinace v odlehlých regionech. Peníze bude lékař moci použít na mzdu pro sestřičku nebo na nákup základního přístrojového vybavení. To je obsah jednání předsedy Svazu měst a obcí ČR a starosty Kyjova Františka Lukla s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

15.02.2016

Začínají setkání primátorů a starostů po jednotlivých krajích

Už zítra, tedy 16. února 2016, začnou Krajská setkání 2016 představitelů samospráv. Tradiční akce Svazu měst a obcí ČR se budou týkat aktuálních témat, která trápí veřejnou správu. Představitelé měst a obcí budou se zástupci státní správy a zákonodárci debatovat o současných problémech nejen v legislativě.

12.02.2016

S evropskými dotacemi samosprávám poradí nová publikace

Průvodce finanční podporou z programů Evropské unie v letech 2014-2020 vydal - díky dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj - Svaz měst a obcí ČR. Publikace nazvaná "Evropské dotace - Nové možnosti, příležitosti a zkušenosti měst a obcí" vyšla v nákladu 1 000 ks. Dostupná je zdarma, a to i v elektronické podobě.

11.02.2016

Situace s poplatky za půdu je přes navrhované změny stále tíživá

Svaz měst a obcí ČR dlouhodobě prosazuje a podporuje změny v zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu. Poplatek za půdu při stavbě rodinných domů a veřejně prospěšných staveb by totiž neměl být pro stavebníka likvidační. Podle pozměňovacího návrhu, který dnes načetli poslanci, by v zastavěném území (intravilánu) nebyly poplatky za výstavbu na zemědělské půdě vůbec stanovovány a za vynětí by se tedy neplatilo.

11.02.2016

Historicky první ročník soutěže "Knihovna jinak" má své vítěze. Nejvíc "To se mi líbí" dostali v Hejné

Propojit knihovny mezi sebou a sdílet dobrou praxi. To byl hlavní záměr facebookové soutěže "Knihovna jinak", kterou uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Přišla s ní Kulturní komise Svazu při debatě o vedení knihoven, knihobudkách a dalších způsobech, jak zajímavě půjčovat lidem knížky a netradičně využívat prostory ke čtení. Do akce se zapojily městské a obecní knihovny z celé České republiky. 

19.01.2016

Ve školství je třeba táhnout za jeden provaz. Jak konkrétně, říká memorandum o spolupráci mezi ministerstvem školství, kraji a obcemi

Financování regionálního školství a školních družin, rozšíření kapacit mateřských a základních škol, odměňování pedagogů či podpora talentovaných a nadaných žáků. Tyto a další oblasti budou intenzivněji víc než dříve společně řešit stát a samosprávy. Vyplývá to z memoranda o spolupráci, které podepsala ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová s představiteli krajů, měst a obcí.

15.01.2016

Města a obce požadují odklad společného vzdělávání (inkluze)

Inkluze ve školství, tedy začleňování znevýhodněných dětí do běžného kolektivu, probíhá i dnes bez dostatečné podpory státu. V Brně se na tom shodli primátorky a primátoři z celé České republiky, kteří na Nové radnici jednali v rámci Komory statutárních měst Svazu měst a obcí ČR. 

14.01.2016

Město s dobrou adresou se představilo na veletrhu Regiontour

Jak zachovat města dostupná, prosperující a přitom přívětivá pro život – s touto otázkou si lámou hlavu dopravní odborníci už řadu let. Nová značka „Město s dobrou adresou“, pokřtěná na veletrhu Regiontour, spojuje téma kvalitního veřejného prostoru s dopravní dostupností – mobilitou.

14.01.2016

Kraje a obce podepsaly memorandum se zástupci bezpečnostních složek. Chtějí zlepšit informovanost

Útok „aktivního střelce“ v Uherském Brodě v únoru 2015, bezpečnostní hrozby či živelní katastrofy z posledních let. Předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek a předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl podepsali ve středu 13. ledna 2016 memorandum o spolupráci s ministrem vnitra Milanem Chovancem, policejním prezidentem Tomášem Tuhým a generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslavem Rybou.

12.01.2016

Rok 2015 se Svazem

Jaký byl rok 2015 ve Svazu měst a obcí ČR? Podívejte se na speciální video.

21.12.2015

Města a obce nesouhlasí s rušením motivačních prvků u daní

Svaz měst a obcí ČR bude usilovat o změnu rozpočtového určení daní (RUD) tak, aby města a obce nepřišly o motivační prvky. Novelu zákona č. 243/2000 Sb., která s jejich zrušením počítá, minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. 

15.12.2015

Hospodářská komora ČR a Svaz měst a obcí ČR podepsaly memorandum o spolupráci

Hospodářská komora České republiky a Svaz měst a obcí České republiky podepsaly memorandum o spolupráci, podpoře a poskytování informací. Mimo jiné má za cíl posílit komunikaci podnikatelů se samosprávou a zvýšit součinnosti při podpoře učňovského a technického vzdělávání. 

10.12.2015

Společně se dá prosadit víc

„Meziobecní spolupráce – Inspirativní cesta, jak zlepšit služby veřejnosti“ je název nové publikace Svazu měst a obcí ČR pokřtěné na XVIII. celostátní finanční konferenci. Vydaná byla v rámci projektu financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost . 

10.12.2015

Samosprávám je třeba vrátit finance, které se jim odebraly

Města a obce chtějí změnit rozpočtové určení daní. Mimo jiné vrátit podíl samospráv na DPH na výši dohodnutou před důchodovou reformou. 2. pilíř je totiž minulostí. I to zaznělo na XVIII. celostátní finanční konferenci, kterou v Praze pořádá Svaz měst a obcí ČR. Účastní se jí na čtyři stovky starostů z celé České republiky.

09.12.2015

Na čtyři sta starostů debatuje o financování samospráv

I když obce velmi dobře hospodaří, dlouhodobě jsou podfinancované. A další úkoly samosprávám přibývají, aniž by se s nimi nesly peníze. I to zaznělo na XVIII. celostátní finanční konferenci, kterou v Praze pořádá Svaz měst a obcí ČR.

04.12.2015

Ďábel se skrývá v detailu. O RUD včetně rušení motivačních prvků se bude jednat na XVIII. CFK

Svaz měst a obcí ČR se obává rušení motivačních prvků u daní z příjmů fyzických osob. Počítá s tím ve středu schválená senátní novela zákona o rozpočtovém určení daní. Pokud by právní předpis prošel i  Sněmovnou a podepsal ho prezident, samosprávy by přišly nejméně o 1 mld. Kč.

03.12.2015

Vyšel manuál, jak komunikovat rozvojovou spolupráci

„Manuál pro místní samosprávy: Komunikace témat rozvojové spolupráce“ vydala Charita ČR ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR. A to v rámci projektu „Partnerství pro rozvoj – přínos místních samospráv pro EYD 2015“, realizovému s finanční podporou České rozvojové agentury.

03.12.2015

Starostové z celé republiky se sejdou na Celostátní finanční konferenci

Ve středu a ve čtvrtek 9. a 10. prosince 2015 se v Praze uskuteční Celostátní finanční konference (CFK). Půjde o XVIII. ročník tradiční akce určené pro představitele samospráv, kterou pořádá Svaz měst a obcí ČR. (Foto: archiv SMOČR 2014)

01.12.2015

Na podporu cestovního ruchu vzniklo silné spojenectví

Cestovní ruch v České republice stojí na počátku těžkého období. Z Evropské unie přestaly plynout finanční prostředky určené na jeho rozvoj a státní samospráva ještě nepředstavila způsob, jak tento výpadek nahradit. Do nepříjemné situace se dostávají nejen podnikatelé a velcí zaměstnavatelé v cestovním ruchu, ale ohrožen je i rozvoj mnoha měst a obcí. Dva svazy, které je zastupují, se proto rozhodly úzce spolupracovat.

30.11.2015

S Novým rokem se zvýší odměny zastupitelů

Od ledna 2016 se mají o 3 % zvýšit odměny zastupitelů. Vyplývá to z nařízení vlády. Zvýšení platů zastupitelů, v legislativě označovaných jako odměny, dlouhodobě požaduje Svaz měst a obcí ČR. 

27.11.2015

Pojďme společně rozvíjet chudší části světa!

Rozvojová spolupráce není jen o tom, že se starosta zamiluje do nějakého města a udělá z něj partnera. Důležitá je dlouhodobá perspektiva. I to zaznělo na konferenci „Role místní samosprávy v zahraniční rozvojové spolupráci“, kterou uspořádal Svaz měst a obcí ČR v partnerství s Charitou ČR.

26.11.2015

Spolupráce Úřadu práce ČR a Svazu měst a obcí ČR podporuje zaměstnanost

Podpořit to, co funguje a inspirovat zákonodárce k tomu, co by měli změnit. O tom bylo jednání vedení Generálního ředitelství Úřadu práce ČR se zástupci předsednictva Svazu měst a obcí ČR. Obě strany navázaly na dříve uzavřené memorandum o spolupráci, rekapitulovaly dosavadní společnou činnost a nastínily záměry do budoucnosti.

26.11.2015

Podpora cestovního ruchu prospěje široké veřejnosti

Členové Fóra cestovního ruchu se shodují, že chybí zákon o podpoře cestovního ruchu a problémem je i nedostatečná spolupráce podnikatelů se státem. Podle Svazu měst a obcí ČR by se podpora cestovního ruchu mohla zvýšit změnou rozpočtových pravidel.

20.11.2015

Samosprávy by měly dostat vyšší podíl z daní, shoduje se prezident Miloš Zeman se Svazem měst a obcí

Koeficient, který města a obce dostávají z DPH v rámci rozpočtového určení daní (RUD), by se měl vrátit na výši dohodnutou před důchodovou reformou. Shoduje se na tom prezident České republiky Miloš Zeman se Svazem měst a obcí ČR. 

19.11.2015

Evropský venkovský parlament schválil ambiciózní Manifest

Zástupci venkovských komunit ze 40 evropských zemí na druhém Evropském venkovském parlamentu schválili ambiciózní Manifest. Vyzvali v něm k plnému uznání práv venkovských komunit na kvalitu života a životní úroveň srovnatelnou s městem, a na plné účasti v politických procesech na všech úrovních.

12.11.2015

Společná jednání jsou o řešení, ne o problémech

Ve Štrbském Plese jednali představitelé Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Svazu měst a obcí České republiky (SMO). Jedním z výsledků jednání je zřízení společné pracovní skupiny, která se bude věnovat komunální legislativě. 

09.11.2015

Dělejme kroky pro to, aby Česká republika nezůstala na suchu

Resorty životního prostředí a zemědělství spolu s dalšími organizacemi připravují krizový plán boje se suchem. Z programů Ministerstva zemědělství by tak v budoucnosti mělo být možné mimo jiné financovat obecní nádrže, které jsou vodními prvky v krajině.

06.11.2015

Začíná vzdělávací soutěž pro mladé lidi Hledá se LeaDr.

Do soutěže s prvky reality show hledáme mladé lidi, kteří si uvědomují svoji spoluzodpovědnost za místo, v němž žijí. Cílem je ukázat, že řadu věcí kolem sebe mohou lépe ovlivnit jako místní zastupitelé. Soutěž vyhlašuje Člověk v tísni, podporuje ji i Svaz měst a obcí ČR.

26.10.2015

Pohledy žen a mužů jsou rozdílné. Život ale máme společný

Zákonodárci a vyšší úředníci. To jsou nejčastější pozice mužů na úřadech v České republice. Uplatnění žen je odlišné, nejvíc pracují jako nižší administrativní pracovnice. I tyto informace zazněly na mezinárodní konferenci „Rovné příležitosti žen a mužů na úrovni obcí a měst“. 

22.10.2015

Starostové budou dostávat informace z Integrovaného záchranného systému

Rychlost předávání informací v krizových situacích byla hlavním tématem jednání zástupců předsednictva Svazu s vedením Ministerstva vnitra. Představitelé samospráv budou dostávat sms přímo z Integrovaného záchranného systému.

21.10.2015

Zlepšit kvalitu života nejen na venkově má spolupráce Státního pozemkového úřadu se Svazem měst a obcí ČR

Státní pozemkový úřad a Svaz měst a obcí České republiky podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci. Mimo jiné má přispět ke zvýšení kvality života na venkově, ochraně půdního fondu či narovnání vztahů mezi státem a obcemi.

16.10.2015

Zdravotní péče by měla být dostupnější. Jak zaznělo na jednání s vládou, i na základě podnětů měst a obcí dojde ke změně úhradové vyhlášky

Nedostatek lékařů má pomoci řešit finanční motivace od zdravotních pojišťoven. Konkrétně zvýšení tzv. kapitační platby, tedy pokrytí nákladů lékařů souvisejících s poskytováním zdravotní péče. I to zaznělo na jednání předsednictva Svazu měst a obcí ČR s vládou.

14.10.2015

Dalších 6 miliard na kanalizace, čistírny odpadních vod, ovzduší i odpady. Startují nové výzvy z OPŽP 2014–2020

MŽP ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlašuje 7 nových výzev v Operačním programu Životní prostředí 2014–2020.  Zřejmě nejvíce očekávanou je výzva na vodohospodářské projekty, v níž se budou přijímat žádosti o podporu na výstavbu kanalizací a výstavbu a modernizaci čistíren odpadních vod.

14.10.2015

Obědy by se měly dotovat dětem ze sociálně slabých rodin

Komora statutárních měst Svazu měst a obcí ČR má obavy z obědů zdarma pro všechny předškolní děti, které zmínilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Znamenaly by totiž obrovské výdaje veřejných rozpočtů. 

08.10.2015

Národní centrum energetických úspor pomůže ušetřit obcím, krajům, firmám i domácnostem

Zástupci Svazu měst a obcí ČR, Hospodářské komory ČR a energetické společnosti ČEZ stvrdili vznik Národního centra energetických úspor, z.s.(NCEÚ). Hlavním posláním této neziskové organizace je poskytovat komplexní poradenství týkající se energetických úspor a napomoci tak plnit cíle České republiky v této oblasti. Do roku 2020 je na realizaci energetických úspor připraveno v operačních programech Evropské unie a dalších národních zdrojích přibližně 80 miliard korun.

17.09.2015

Doplatek na bydlení má pomáhat lidem v obtížné životní situaci. Nikoliv podporovat obchod s chudobou

Svaz měst a obcí ČR podporuje návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého se má doplatek na bydlení, pokud je vyplácený na ubytovny, snížit. Pomohlo by to omezit obchod s chudobou.

15.09.2015

Jak zlepšovat veřejnou správu v chudších částech světa? Odpoví videospot natočený k Evropskému roku pro rozvoj

Premiéru měl nedávno videospot nazvaný „Mezinárodní rozvojová spolupráce obcí. Cesta, jak zlepšovat veřejnou správu v chudších částech světa“. Vznikl v rámci Evropského roku pro rozvoj, podpořeného z prostředků Evropské komise a České rozvojové agentury.  

14.09.2015

Cena za pozemky neúnosně a diskriminačně prodražuje veřejně prospěšné stavby a rodinné domy. Změňme to.

Poplatky za pozemky pro veřejně prospěšné stavby a rodinné domy by se měly snížit. Myslí si to Svaz měst a obcí ČR. Proto podporuje poslaneckou novelu zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou má zítra v prvním čtení projednat Poslanecká sněmovna. 

10.09.2015

Nekomplikujme vydávání víz. Jinak přicházíme o turisty

Méně turistů jezdí do České republiky kvůli složité vízové politice. Poukazuje na to Svaz měst a obcí ČR s tím, že pravidla pro získání českých víz jsou ve srovnání s jinými zeměmi Schengenu náročnější. Pro cestu k nám lidé potřebují více dokladů, víza jsou dražší a vydání mnohdy dlouho trvá. Samosprávy proto spolupracují s Ministerstvem zahraničních věcí ČR na tom, aby se vízová politika zjednodušila a zrychlila.

08.09.2015

Přizpůsobit zákony praktickým potřebám. To je záměr MMR

Na 182. Žofínském fóru se debatovalo o stěžejních zákonech, které má v gesci Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Témata nového zákona o zadávání veřejných zakázek a novely stavebního zákona zcela zaplnila Velký sál paláce Žofín. 

08.09.2015

Kov a bioodpad je třeba třídit. Jak na to, poradí dvě nové příručky

Od letošního ledna musí města a obce – kromě nebezpečných odpadů, plastů, papíru a skla – nově třídit také kovy a biologicky rozložitelný odpad. Nová pravidla vysvětluje, praktické příklady a vzory smluv přináší dvě příručky, které vydal Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí (IURMO). Dostupné jsou v elektronické podobě na www.institut-urmo.cz.

04.09.2015

Společné prohlášení Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR k interpretaci Výroční zprávy BIS ČR týkající se hospodaření krajů, měst a obcí

Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR konstatují, že mediální interpretace obsahu Výroční zprávy BIS ČR za rok 2014, publikovaná během dneška médii s využitím zprávy ČTK, neoprávněně a bez jakýchkoliv konkrétních důkazů plošně poškozuje kraje, města a obce. 

02.09.2015

Služby finančních úřadů v území zůstanou pro občany zachovány. S městy a obcemi se na tom dohodl ministr financí

Ke zrušení 23 územních pracovišť Finanční správy nedojde. Dnes se na tom shodli zástupci samospráv pod vedením Svazu měst a obcí ČR a jeho předsedy Františka Lukla s ministrem financí a 1. místopředsedou vlády Andrejem Babišem. 

27.08.2015

V Chotěboři vznikne další servisní kancelář pro malé obce. Díky meziobecní spolupráci

Poradenství především z oblasti ekonomiky, práva,dotací, veřejných zakázek, sociálních věcí či odpadového hospodářství. Takové služby by měla poskytovat servisní kancelář třiceti malým obcím na Chotěbořsku. Vyplynulo to z účasti chotěbořské samosprávy v projektu Svazu měst a obcí ČR na podporu meziobecní spolupráce. 

11.08.2015

Pokračuje spolupráce Komerční banky se Svazem měst a obcí ČR

Komerční banka a Svaz měst a obcí ČR uzavřely další tříletou smlouvu o spolupráci. Stvrzuje tradičně dobré vztahy mezi bankovní institucí a organizací, která hájí zájmy českých měst a obcí. Pokračování spolupráce má přispět k rozvoji samospráv, posílit znalosti zastupitelů v oblasti financování a bankéřů v oblasti veřejné správy.

10.08.2015

Šlechtová a Lukl: Chceme zjednodušit systém a pravidla, aby se lidem lépe žilo

O možnostech čerpání z Evropské unie, o podpoře sociálního bydlení, o novém zákoně o zadávání veřejných zakázek či stavebním řízení jednal s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl. Dohodli se, že se budou pravidelně scházet a společně pracovat na zjednodušení uvedených systémů a pravidel.

04.08.2015

Finanční úřady ani další služby veřejnosti nejde řešit „salámovou“ metodou

Svaz měst a obcí ČR nesouhlasí s rušením finančních úřadů, které nedávno oznámilo Generální finanční ředitelství. Poukazuje na to, že se sníží dostupnost veřejných služeb v území a lidé budou muset kvůli vyřízení svých záležitostí jezdit několik desítek kilometrů daleko. Svaz tak plně podporuje nedávné veřejné prohlášení tří obcí Kraje Vysočina a předsedy Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu PČR nazvané „Máme toho dost“.

07.07.2015

Počet žen ve vedení obcí roste. Téměř čtvrtinu všech starostů a starostek tvoří ženy

Téměř čtvrtinu (23 %) všech starostů a starostek tvoří ženy. Nejvíce žen působí ve vedení nejmenších obcí (24 %), nejméně jich naopak najdeme na pozicích primátorek (11,5 %). V radách statutárních měst působí průměrně 20 % žen. Výsledky analýzy zveřejnila organizace Fórum 50 %, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice. Jedná se o vůbec první komplexní analýzu tohoto druhu.

07.07.2015

Dusí nás administrativa, píší vládě ve společném memorandu obce

Byrokracie, kterou s sebou přináší novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, je naprosto neúnosná. Komplikuje finanční podporu místních spolků, neziskového sektoru a občanských sdružení. Městům a obcím přináší spoustu administrativy navíc a ještě horší je to s byrokratickou zátěží samotných žadatelů. Právní předpis je třeba změnit. V Kyjově se na tom shodly Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ve společném memorandu vyzývají vládu a parlament, aby právní předpis týkající se územních rozpočtů upravily.

02.07.2015

Rozpočtovým určením daní se bude zabývat expertní tým Ministerstva financí a Svazu měst a obcí

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se na Ministerstvu financí sešel se zástupci Svazu měst a obcí České republiky v čele s předsedou Františkem Luklem. Hlavním tématem bylo rozpočtové určení daní, ke kterému vznikne expertní pracovní skupina.

01.07.2015

Asociace a Svaz: Územní samosprávy jsou podfinancované, peníze ale i jasná pravidla chybí třeba na sociální služby či sociální bydlení

Zejména o financování územních samospráv dnes jednaly Rada Asociace krajů ČR a předsednictvo Svazu měst a obcí ČR. Peníze jsou mimo jiné třeba na sociální služby. Obě organizace volají i po systémovém řešení sociálního bydlení. 

18.06.2015

Města a obce chtějí co nejlépe využít evropské dotace. Požadují jasná pravidla a jednotný přístup

Klást důraz na vznik a práci v tematických pracovních skupinách, požadovat jednotný přístup krajů vůči regionální stálé konferenci, spolupracovat s ministerstvy a usilovat o konkrétní a kvalifikované odpovědi. O to se budou snažit zástupci Svazu měst a obcí ČR v regionální stálé konferenci k evropským dotacím v období 2014+.  Shodli se na tom v Pacově. 

17.06.2015

Podíl měst a obcí na výnosu z daní by se měl zvýšit, pomůže to rozvoji ČR

Svaz měst a obcí ČR požaduje, aby se zvýšil podíl samospráv na rozpočtovém určení daní (RUD) u daně z přidané hodnoty (DPH). A to na 23,58 % domluvených před důchodovou reformou, nebo alespoň v duchu současného návrhu sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který počítá s 21,40 %.

12.06.2015

Předsedou Svazu měst a obcí ČR se stal František Lukl

Předsedou Svazu měst a obcí ČR se stal starosta Kyjova František Lukl. V Praze ho dnes spolu s dalšími členy předsednictva zvolila Rada Svazu. V čele této organizace vystřídá dosavadního předsedu Dana Jiránka, který pro Svaz nadále pracuje jako výkonný ředitel. 

10.06.2015

Lékaři v ČR stárnou a jeden každý se má starat o více než 270 lidí. Města a obce upozorňují, že je třeba řešit systém zdravotní péče

Zhruba 37 lékařů na 10 000 obyvatel, tedy cca 271 obyvatel na jednoho lékaře. Průměrný věk všeobecných lékařů 54 let, lékařů pro děti a dorost dokonce 56 let.  Města a obce proto volají po změně. Spolu s kraji chtějí jednat s ministry zdravotnictví, školství a financí. (Foto: stokimages / FreeDigitalPhotos.net)

29.05.2015

Svaz měst a obcí ČR si váží účasti členů vlády na XIV. sněmu a distancuje se od zveřejnění zvukového záznamu

Svaz měst a obcí ČR je velice rád, že během XIV. sněmu, který se uskutečnil 21. a 22. května 2015 v Olomouci, došlo k otevřené diskuzi mezi členy vlády a starosty. Je totiž naprosto zásadní pro zajištění zpětné vazby a vzájemnou informovanost. Zvukový záznam XIV. sněmu vznikl pouze pro interní potřeby Svazu a jeho členů. Ze strany Svazu nebyl poskytnut žádným médiím.

28.05.2015

Asociace a Svaz: Problémů samospráv je celá řada, s vládou chceme nejdříve řešit ty akutní

Vyvolat jednání s vládou k otázce nedostatku lékařů. To je jeden ze závěrů dnešního jednání představitelů samospráv, které se uskutečnilo na Štiříně. Hejtmani a předsednictvo Svazu se shodli, že v příhraničních a horských oblastech je složité sehnat a udržet lékaře, především ty praktické, zubaře a gynekology.

26.05.2015

Obce již čtvrtý rok po sobě skončily v plusu, v roce 2014 ušetřily 7 miliard korun

Dluh obcí je nejnižší za posledních pět let. Objem dotací obcím z fondů EU se meziročně téměř zdvojnásobil, přičemž dotace z národních zdrojů se naopak o 40 % propadly. Ekonomická kondice se zlepšila u 21 % obcí, naopak 22 % obcí si pohoršilo.