Veřejné zakázky

Tato rubrika přináší informace z oblasti veřejných zakázek. Informujeme o metodice a stanoviscích MMR, rozhodnutích ÚOHS, soudní judikatuře či nové legislativě. Přinášíme příklady dobré praxe z oblasti veřejných zakázek. Upozorňujeme na postupy, kterým je potřeba věnovat pozornost.

Mgr. Ivona Mottlová

garant rubriky

09.12.2014

Pozor na smlouvy mimo režim zákona o veřejných zakázkách!

Svaz varuje obce před neseriozními firmami nabízející uzavření smlouvy na správu či rekonstrukci veřejného osvětlení, a to mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Obcím však při uzavření takových smluv hrozí nemalé sankce.

14.07.2014

Statistiky o veřejných zakázkách z profilů zadavatele jsou volně přístupné

Ministerstvo pro místní rozvoj jako správce Informačního systému o veřejných zakázkách a koncesích zpřístupnilo veřejnosti údaje o veřejných zakázkách získané z profilů zadavatele. Modul je přístupný na www.isvz.cz v sekci Statistiky.

30.06.2014

Jak z pohledu zákona na architektonické a urbanistické soutěže

Plánujete-li uspořádat architektonickou či urbanistickou soutěž, možná vás budou zajímat metodiky zpracované Českou komorou architektů.

31.01.2014

Zřízena Pracovní skupina pro veřejné zakázky – připojte se!

Vzhledem k přijetí tří nových, tzv. zadávacích směrnic, které upravují oblast veřejného zadávání (a koncesí), se v následující dvouleté transpoziční lhůtě očekává přijetí zcela nové normy, jež by měla nahradit stávající zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. (Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net)

21.01.2014

Metodika zadávání veřejných zakázek

Chcete zadat veřejnou zakázku a nejste si zcela jisti správným postupem? Nerozumíte některým ustanovením zákona? Zajímá vás aktuální rozhodovací praxe soudů a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže?

28.11.2013

Technická novela zákona o veřejných zakázkách schválena

Včera ve večerních hodinách nově zvolení poslanci schválili tzv. technickou novelu zákona o veřejných zakázkách. Od 1. ledna 2014 tak dojde k navrácení limitů pro zakázky malého rozsahu na původní výši, tj. 2 miliony Kč pro zakázky na dodávky a služby a 6 milionů Kč pro zakázky na stavební práce.

11.10.2013

Technická novela zákona o zadávání veřejných zakázek schválena

Senát na své schůzi ve čtvrtek 10. října 2013 schválil zákonné opatření k zákonu o zadávání veřejných zakázek. Jednalo se zejména o technickou novelu zákona, která zajišťuje fungování vypisování veřejných zakázek i po novém roce. Technická novela ruší institut osoby se zvláštní způsobilostí, na jejichž školení se vůbec program nerozběhl.