06.09.2021

Novela zákona o Zadávání veřejných zakázek - podpořme své lokální dodavatele

"S potěšením mohu uvést, že se v rámci novely zákona o potravinách podařilo znovelizovat i zákon o zadávání veřejných zakázek a to takovým způsobem, který přispěje k uplatnění místních potravin od místních výrobců na trhu České republiky," říká autor následujícího článku, Ing. Jindřich Fialka, náměstek pro řízení sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR a člen ÚKŠ.

ZÁKON č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek ve znění zákona č. 174/2021 Sb.

  • § 37 a

Podmínka účasti v zadávacím řízení na dodávku potravin

 

                Veřejný zadavatel může v zadávacím řízení na dodávku potravin stanovit jako podmínku účasti v zadávacím řízení dodání:

 a) místní nebo regionální potraviny z krátkého dodavatelského řetězce,

b) potraviny splňující certifikovaná schémata kvality nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č.1151/2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin, nebo

c) potraviny produkované v systému ekologického zemědělství.

 

Úpravou zákona o zadávání veřejných zakázek došlo k jednoznačnému zákonnému zakotvení možného upřednostnění odběru místních potravin při zadávacích řízeních veřejných zadavatelů.

Veřejnému zadavateli se novým § 37a zákona o zadávání veřejných zakázek  umožňuje stanovit legálně v zadávacím řízení na dodávku potravin jako podmínku účasti dodání potraviny místního nebo regionálního původu z krátkého dodavatelského řetězce  a potraviny unijních režimů jakosti (chráněné zeměpisné označení, chráněné označení původu, zaručené tradiční speciality), případně produktů ekologického zemědělství.

Veřejní zadavatelé tak budou moci dávat přednost kvalitnějším potravinám. Veřejnými zadavateli jsou přitom podle § 4 odst. 1 zákona o zadávání veřejných zakázek, organizační složky státu, územní samosprávné celky i státem a územními samosprávnými celky zřízené, založené či ovládané subjekty.

Nové ustanovení přitom navazuje na usnesení vlády č. 531 ze dne 24. července 2017, které zavazuje ministerstva, kraje, obce a další subjekty, aby při zadávání veřejných zakázek a obecně při svých nákupech zboží a služeb zohledňovaly environmentální i sociální, resp. širší společenské aspekty.

Kromě hlavního cíle, kterým je uplatnění místní produkce a tím  zvýšení soběstačnosti potravin v České republice, nové ustanovení také naplňuje cíle evropských strategií, jako je například Green Deal  a Farm to Fork. Tyto strategie požadují uplatňovat jak aspekt environmentální, tak aspekt udržitelného dlouhodobého rozvoje. Toto právě naplňuje preferování potravin z krátkých dodavatelských řetězců, kterým lze dosáhnout například snížení uhlíkové stopy produktů.

Nové ustanovení zákona o zadávání veřejných zakázek, které bude použitelné od 1.1.2022 lze tak shledat jako přínosné ve všech ohledech.

Autor: Ing. Jindřich Fialka, náměstek pro řízení sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR a člen ÚKŠ