21.07.2016

Na kulturní dědictví půjde přes 500 milionů z IROP

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo další výzvu k předkládání projektů, které spadají do Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ). Týká se zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví. Podpora je zaměřena zejména na tři hlavní oblasti, a to na vybrané kulturní památky, muzea zřizovaná státem nebo krajem a krajské knihovny. Půjde konkrétně o obnovu památek, zvýšení ochrany sbírkových a knihovních fondů.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo další výzvu k předkládání projektů, které spadají do Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ). Týká se zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví. Pro výzvu v Integrovaném regionálním operačním programu je připraveno více než 500 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Podpora je zaměřena zejména na tři hlavní oblasti, a to na vybrané kulturní památky, muzea zřizovaná státem nebo krajem a krajské knihovny. Půjde konkrétně o obnovu památek, zvýšení ochrany sbírkových a knihovních fondů.

Integrované plány rozvoje území jsou jedním ze tří integrovaných nástrojů, které v programovém období 2014-2020 slouží k soustředěné podpoře rozvoje vybraného území. Integrované plány rozvoje území (dále jen „IPRÚ“) představují nástroj pro zajištění udržitelného městského rozvoje, který se bude realizovat v Českých Budějovicích, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci – Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Zlíně a ve funkčním zázemí těchto měst. Integrované projekty IPRÚ musí být v souladu se schválenou integrovanou strategií IPRÚ a slouží k naplnění cílů v ní stanovených. Potřebu podporovat ochranu kulturního dědictví jako jednu z prioritních oblastí identifikovali nositelé integrovaných strategií IPRÚ v Jihlavě, Karlových Varech a ve Zlíně. Přesné vymezení území pro realizaci projektů je uvedeno v integrované strategii IPRÚ.

Podpora je zaměřena na revitalizaci a zatraktivnění památek zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO, památek zařazených na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, národních kulturních památek k 1. lednu 2014 a památek evidovaných v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014. Součástí projektu mohou také být opatření vedoucí k zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, zpřístupnění dosud nezpřístupněných částí památkově chráněných objektů či modernizace jejich sociálního zázemí. Muzea mohou čerpat podporu na zvýšení ochrany sbírkových fondů, konzervování-restaurování sbírkových předmětů, zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér, digitalizaci a digitální evidencí sbírek, zabezpečení a osvětlení objektů nebo na rekonstrukce stávajících a budování nových expozic a depozitářů. Podpořena mohou být pouze muzea, splňující kumulativně všechny následující podmínky: muzeum je zřizováno státem nebo krajem, dále musí muzeum spravovat sbírku dle zákona o ochraně sbírek muzejní povahy a rovněž musí být splněna podmínka, že průměrná návštěvnost muzea, vypočítaná jako průměr za léta 2013, 2014 a 2015, překročila 30 000 návštěvníků. Krajským knihovnám bude umožněno využít prostředky na zvýšení ochrany, konzervování - restaurování a digitalizace knihovních fondů také zvýšení bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér nebo zabezpečení a osvětlení objektů. Dále mohou žádat o podporu na rekonstrukce stávajících a budování nových depozitářů nebo také na modernizaci a výstavbu nezbytných objektů sociálního, technického a technologického zázemí.

Příjemci podpory mohou být, v závislosti na aktivitách projektu, vlastníci památek nebo subjekty s právem hospodaření kromě fyzických osob nepodnikajících; vlastníci muzeí nebo subjekty s právem hospodaření nebo krajské knihovny zřízené příslušným orgánem kraje nebo knihovny, které plní funkci krajských knihoven. Předmětem podpory nebudou komerční turistická zařízení jako volnočasová zařízení, lázeňské provozy, ubytovací a stravovací zařízení.

 Podrobné informace o výzvě jsou zveřejněny zde.