Starostové píší noviny

Pro osobnosti komunální politiky připravily Lidové noviny a Svaz měst a obcí ČR nový projekt nazvaný „STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY“.

Vznikl na základě přesvědčení obou partnerů o tom, že starostky a starostové patří mezi názorové autority a elity národa a je třeba jim dát slovo. Vždyť rozhodují o tom, jak dobře se lidem žije ve městě či obci, kde působí a určují budoucnost země. Názorová stránka v novinách má zvýšit prestiž důležité práce představitelů samospráv a přinést prostor pro pestrou a otevřenou platformu.

Jak a proč to všechno začalo?

Počínaje 21. květnem 2015 vycházejí každé dva týdny v Lidových novinách články od představitelů měst a obcí, vždy na jedno předem dané téma. Cílem je poukázat na to, co se povedlo, ale také se nevyhýbat tomu, co se nedaří, proč a jak by se to mělo změnit. Projekt seznámuje čtenáře s prací starostek a starostů, představuje je i mimo rámec obce či města, které řídí. Rubrika rovněž zprostředkovává seznámení s praxí kolegů, má být inspirací a zdrojem informací o aktuálních tématech týkajících se veřejné správy a legislativy.

Chcete se podělit o svůj příběh z komunální politiky?

Téma příspěvku je vždy zveřejněno v Lidových novinách, které starostky a starostové dostávají v den vydání seriálu na radnici. Texty v maximální délce 4 000 znaků včetně mezer je třeba posílat na adresu starostovepisi@lidovky.cz, a to do data, které rovněž vychází v Lidových novinách. Součástí článku je i portrétní fotografie a konkrétní snímky dokumentující dané téma.

Publikované příspěvky vybírá nezávislý editor Lidových novin. Vzhledem k omezenému rozsahu strany mohou být texty redakčně kráceny, přičemž smysl sdělení samozřejmě zůstává nezměněn. Články, které nebudou zveřejněny v novinách, vycházejí na www.lidovky.cz a www.smocr.cz - najdete je níže.

U všech článků je třeba dodržet etické principy a obsah nesmí být v rozporu se zákony – například je třeba vyhnout se pomluvám, šíření poplašné zprávy, respektovat presumpci neviny aj.

Jakékoliv dotazy k projektu lze poslat na adresu starostovepisi@lidovky.cz.