10.03.2018

Knihovník je jako prodejce knih, velký rozdíl mezi nimi není

Při pohledu na knihovníka z Městské knihovny Dobříš máte pocit, že jste se spíš ocitli v knihovně nápravného centra než u dalšího vítěze soutěže Knihovna JINAK, nicméně tady více než kde jinde platí heslo: "Nesuďte knihu podle obalu!" Tomáš Pipota (28) je zodpovědný a zapálený knihovník, který společně se svými kolegy připravuje ty neúžasnější akce, které můžete zažít, nejen v knihovně. Titul Knihovna JINAK 2016 takhle parta vyhrála opravdu právem!

Při pohledu na knihovníka z Městské knihovny Dobříš máte pocit, že jste se spíš ocitli v knihovně nápravného centra než u dalšího vítěze soutěže Knihovna JINAK, nicméně tady více než kde jinde platí heslo: "Nesuďte knihu podle obalu!". Tomáš Pipota (28) je zodpovědný a zapálený knihovník, který společně se svými kolegy připravuje ty neúžasnější akce, které můžete zažít, nejen v knihovně. Titul Knihovna JINAK 2016 tahle parta vyhrála opravdu právem!
 
Tomáši, ráda bych se zeptala, jestli jste vystudoval obor knihovník?
Ne, chtěl jsem studovat střední knihovnickou školu, ale rodiče mi to zakázali, že to nemá cenu, tak jsem šel na religionistiku a pak na mediální studia. Splnil jsem si povinnost, dodělal vysokou školu a začal na plný úvazek pracovat tady v knihovně.

Pracoval jste tedy někde jinde?
Ne, kromě pár brigád vlastně ne. Jedno léto jsem si sem šel půjčit knížky a potkal jsem se s paní ředitelkou a dohodli jsme se na tom, že můžu v knihovně pracovat jako dobrovolník. Potom jsem se vypracoval na částečný úvazek, a nakonec jsem tu po škole zůstal.
 
Jak jsem tak sledovala vaší práci, tak to vypadá, že děláte téměř všechno JINAK. Paní ředitelka vám musí hodně důvěřovat. Jedná se o stejnou paní ředitelku, která s vámi byla na předávání cen v Klementinu?
Ano, stále Kateřina Pechová. Má to se mnou někdy dost šílený, představte si, že přijdete do práce a váš zaměstnanec se vám zeptá: "Co kdybychom tady stříleli? Šlo by to?"

Ono to ale není jen o vás, že? Působíte na mě jako sehraný tým.
To jsme, přivedl jsem sem i svého kamaráda. Ať už děláme videa nebo jakékoliv akce, je to vždycky těžce kolektivní práce. Ono by to bez spolupráce a miliardy přesčasů nešlo. V běžném provozu máme rozdělené besedy podle věku čtenářů, každý máme své akce a pokud je potřeba, tak si pomáháme. Jsme super kolektiv.  

Knihovna funguje skvěle i v online, že? Musím říct, že máte moc pěkné webové stránky. Jak komunikujete se čtenáři?
Máme "Přátelé knihovny", což je program, který vymyslela moje kolegyně paní Bodorová. V programu je asi osm set čtenářů z dvou tisíc, kteří jsou u nás registrovaní. Díky programu se mohou dozvědět o nových titulech, o akcích, o všem, co připravujeme. Díky "Přátelům knihovny" se nám podařilo rozjet akce. Raději něco pořádného pro deset lidí než mega akci o ničem. 
 
Vaše velmi úspěšná akce, se kterou jste se přihlásili do soutěže Knihovna JINAK jsou Fantasy víkendy, že?
Ano, teď už se jmenují BOoK!con. S touhle akcí jsme začali jako jedni z prvních. Vím, že v třinecké knihovně v té době dělali deskohraní, takže jsme samozřejmě nebyli jediní. Mimochodem třineckou knihovnu úplně zbožňuju, jsou skvělí! Třinečáci mají super akce, které opravdu doporučuju. 

Takže se vídáte i s jinými knihovníky a inspirujete se?
Určitě! S některými jsme se skamarádili a jsme v kontaktu. Máme na facebooku soukromou skupinu, kde se domlouváme a řešíme všechno, co potřebujeme. Řeknu to upřímně, Andersena pro komunikaci moc nepoužívám. (pozn.red. Andersen je oficiální informační systém, který rozesílá informace všem v databázi, kde jsou všechny knihovny. Pokud tento systém opravdu používají všichni, znamená to více jak šest tisíc adres, ale také potencionálně šest tisíc emailů, které člověk může dostat. Zahlcené schránce se pak nevyhnete.)

Jak se vám podařilo z Fantasy víkendu udělat tak úspěšnou akci jako je BOok!con?
S kolegou jsme si řekli, že bychom si zahráli "Dračák" (pozn. red. Dračí doupě je česká fantasy hra z 90.let). A tak jsme dali vědět, že se bude hrát v knihovně o víkendu Dračí doupě, a nazvali jsme to Fantasy víkend. Sešlo se pár lidí, kteří přinesli i deskovky a přivedli další lidi, řekli si to mezi sebou a najednou nás tu bylo čtyřicet. Hlavními proudy měly být stolní hry na hrdiny, klasické deskovky a pak aktivity zaměřené na fantasy literaturu. Jedním z prvních hostů byl i Jirka Walker Procházka (http://www.jwp-prochazka.cz). 
 
Úspěch jste tedy měli hned na začátku, jak se vám podařilo dostat BOok!con i do dalších knihoven?
Fantasy víkend se u nás líbil i další rok, a proto jsem si řekl, že by bylo super mít něco jako Noc s Andersenem pro teenagery ve všech knihovnách. Zlomový byl ale až třetí rok, oslovil jsem knihovny po celých Čechách a povedlo se mi dokonce navázat i dvě knihovny v Polsku. Čtvrtý ročník byl i v kostýmech, z něj byla soutěžní fotka v Knihovně JINAK. V tuto chvíli se snažíme sjednotit grafiku a máme už pevné datum. 
 
Pokud bych se chtěla účastnit BOok!conu, na kdy si mám připravit kostým a osvěžit svou nulovou znalost komiksů a sci-fi literatury?
Na první víkend v listopadu. Jinak komiksy si u nás můžete půjčit už dnes, máme opravdu výběr toho nejlepšího. 
 
Jak tak koukám, tak studia marketingu jsou na vás znát, vážně jsem začala uvažovat o výpůjčce...
Práce knihovníka není o tom, že máte jen sedět jak tvrdé Y a pípat knížky. To by mohla dělat cvičená opice. Knihovník musí jít mezi lidi a mluvit s nimi o knihách. Práce knihovníka a prodejce knih je dost podobná. Chcete mít co nejvíce výpůjček a čtenáře, kteří jsou spokojení a chtějí další knihy. 
 
Existuje něco, co byste si něco přál v rámci knihovny do budoucna?
Určitě bych chtěl BOok!con rozšířit úplně do všech knihoven. Ale jinak nevím, jestli bychom zvládli další akce, kromě těch, které už děláme. To by asi hraničilo s vlastním zdravím, ale pokud by nás bylo víc, něco by se vymyslelo. Jinak jsem moc rád za tenhle prostor, knihovna má skvělé dispozice, máme i výtah, a do budoucna bych chtěl dodělat prostor v mezipatře pro náctileté (15+). 
 
Máte unikátní prostory s dokonalým designem, ten jste si dělali sami? (Stropy jsou v Městské knihovně Dobříš polepené vytrhanými stránkami a nábytek je vyroben z knih)
Ano, my se totiž vyřazování knih nebojíme. (Smích) Design vymyslela kolegyně paní Bodorová a třeba ten strop je skvělý na bolavá záda. Úplně se mi při tom lepení srovnala. 
 
To je super tip! Snad se někdo inspiruje. Když už jsme u těch tipů, co byste poradil knihovníkům a knihovnám?
Aby se nebáli dělat věci jinak. Jediné bariéry, které člověk má, jsou v jeho hlavě. 
 
Přihlásíte se do dalšího ročníku soutěže Knihovna JINAK?
Uvidíme…
 
Necháme se tedy překvapit. 
 
Tomáše Pipotu vyzpovídala autorka soutěže Knihovna JINAK 
Mgr. Jindra Tužilová