Sociálně-zdravotní oblast

V této rubrice naleznete informace týkající se celé sociálně-zdravotní agendy, tedy informace týkající se jak problematiky sociálních služeb a sociální práce, zaměstnanosti, rodiny, ale také nedostatku lékařů, nové legislativy v oblasti úhradových vyhlášek či sociálního bydlení a vyloučených lokalit.

Mgr. Claudia Šrámek (dříve Varhol)

garant rubriky

04.09.2007

MPSV vypsalo dotační řízení na rok 2008!

Ministerstvo práce a sociálních věcí vypsalo dotační řízení pro poskytovatele sociálních služeb na rok 2008. Přinášíme další informace a odkaz na podrobnější stránky ministerstva.  

28.08.2007

O sociálním bydlení v Dobříši

Ke stažení Vám přinášíme zápis z prvního neformálního jednání o budoucí koncepci sociálního bydlení. Fota z tvorby výstupů zde a zde.

23.08.2007

Terénní sociální práce – pomoc pro Vaši obec

Stejně jako v loňském roce Svaz měst a obcí České republiky pořádá společně s odborníky z Ministerstva práce a sociálních věcí, společnosti Člověk v tísni, společnost při ČT o.p.s., brněnské společnosti DROM, o.p.s. a za podpory odborníků z Rady vlády pro záležitosti romské komunity odborná setkání tematicky zaměřená na terénní sociální práci. Tentokráte jsou kvůli zájmu z loňského roku pořádány konference tři.

13.08.2007

FÓRUM SOCIÁLNÍ POLITIKY - první číslo vyjde v srpnu 2007

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v. v. i. bude vydávat časopis, který dosud na trhu chyběl. Své příspěvky do něj můžete zasílat i vy.

13.08.2007

Město Libčice nad Vltavou hledá lékaře

Lékaře/ku - pediatra s atestací v oboru pediatrie nebo praktické lékařství pro děti a dorost. Nabízíme byt, ordinaci v místě a možnost rozvoje. Kontakt: starosta města Ing. Pavel Bartoš MBA, tel. 233 101 652 , Mobil: 731 463 353, E mail: starosta@libcice.cz

10.08.2007

Nová pracovní skupina dnes zasedala na Svazu

Na Svazu měst a obcí ČR vznikla Pracovní skupina k zajištění financování sociálních služeb, která má za cíl řešit krizovou situaci ve financování sociálních služeb. V návrhu státního rozpočtu totiž není ani koruna na financování sociálních zařízení a nový sociální zákon celou situaci ještě více zkomplikoval.

30.07.2007

Evropská komise plánuje vytvořit speciální fond pro integraci migrantů

Oblast sociální politiky a s ní souvisejících záležitostí je téměř veškerá v působnosti jednotlivých členských států. Přesto v rámci CEMR je zřízena i pracovní skupina pro sociální politiku a zaměstnanost, která jednala dne 2. července 2007 v Bruselu.

10.06.2007

Stanovisko Rady Lustitia et Pax k soužití s minoritami

Rada Iustitia et Pax je orgánem České biskupské konferencese a zabývá se dodržováním lidských práv v České republice i ve světě. Svaz obdržel její stanovisko k soužití s minoritami, které je obsahem článku.

24.04.2007

Připomínky k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v sociální oblasti a některé další zákony

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v sociální oblasti a některé další zákony. Jde o změny zákonů v souvislosti se snižováním veřejných financí. Mimo jiné se mění systém financování sociálních služeb.

26.03.2007

Oldřich Vlasák

Využijme budoucí evropské zdroje na systémové změny v sociálních službách!

14.02.2007

Nový zákon o sociálních službách

Nový zákon o sociálních službách, který začal platit od 1.1.2007 zásadně mění postavení obcí v této oblasti.  Dotýká se zejména obcí s rozšířenou působností. Z tohoto důvodu Vás znovu upozorňujeme na přílohu měsíčníku INS číslo 11/2006, která se této oblasti věnuje.

07.02.2007

Zákon o sociálních službách užitečný nástroj nebo trojský kůň?

I přestože se Svazu podařilo získat dalších 200mil korun, poskytovatelé jsou zoufalí. Obec, jejich městské části i další poskytovatelé služeb hovoří o tunelování státem. Na některé otázky k problematice hledá odpověď bulletin SKOKu, přináší praktické informace a znovu vyzývá k diskusi.

05.02.2007

Sociální komise Asociace krajů projednávala zákon o sociálních službách

Předmětem jednání, jehož se jako host zúčastnil i zaměstnanec Kanceláře Svazu, byly především dopady nového zákona o sociálních službách. I podle přítomných zaměstnanců ministerstva práce a sociálních věcí jsou v současnosti identifikovány 3 okruhy problémů při zavádění zákona do praxe.

12.01.2007

Diskuze k novému zákonu o sociálních službách

Dne 13. prosince 2006 se na Českém rozhlase 6 uskutečnila zhruba hodinová debata nad novým zákonem o sociálních službách za účasti předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy, ředitele Fokus Praha, sdružení pro péči o duševně nemocné, Pavla Nováka a ředitele odboru sociálních služeb ministerstva práce a sociálních věcí Martina Žárského. Svazu se podařilo získat přepis tohoto vysílání, který vám přinášíme. Že šlo o debatu zajímavou dokládají třeba následující úvahy na téma kontroly využívání příspěvku na péči obcemi.

03.01.2007

Výsledky projektu "Sociální diskriminace pod lupou" mohou být pro obce zajímavé

Závažné nedostatky v oblasti ochrany lidských práv a jmenovitě v antidiskriminaci nutně vedou k tomu, že zodpovědnost se přesouvá na zástupce veřejné správy a místních úřadů. Především s ohledem na ně byl realizován projekt „Všichni jsme lidé“, který podpořila Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) v rámci Programu Transition Facility 2004. Projekt s číslem 270027 realizovaly společně Otevřená společnost, o. p. s., Poradna pro občanství, občanská a lidská práva, o. s. a Člověk v tísni - společnost při ČT, o. p. s., tj. tři členové sdružení Fórum pro integraci – Forint, v období listopad 2005 - říjen 2006.

31.10.2006

Sociální podnik po česku

Sociální podnikání a sociální ekonomika jako taková by se v budoucnosti mohla stát zajímavou oblastí sociální politiky obcí. Proto Vám s povolením e-Informačního Bulletinu SKOK pro organizace působící v sociální a zdravotně sociální oblasti přinášíme informaci o uskutečněném kulatém stolu na téma sociálním podnikání v České republice.


Dvě tematické fotky naleznete: zde a zde.

18.10.2006

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 182/1991 Sb.

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon České národní rady o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů

09.10.2006

Obce jsou finanční obětí nového zákona o sociálních službách

Vážná situace nastává pro obce při naplňování zákona o sociálních službách, kdy stát stanoví naprosto nové úkoly a povinnosti. To bude znamenat nárůst speciálně vyškolených pracovníků i nemalé finanční prostředky na povinnosti, které tito pracovníci budou za stát vykonávat. Finanční prostředky jsou však v nedohlednu a obce nemohou všechny požadavky zákona o sociálních službách splnit.


Jaromír Jech

03.10.2006

Jaké byly "Terénní sociální práce?"

V Praze a Brně zorganizoval Svaz spolu s odborníky v minulých dnech konference věnované problematice terénní sociální práce, určeny byly především pro členy orgánů územních samosprávných celků a pracovníky sociálních odborů.

19.09.2006

Radnice musí mít určitou vizi a kontinuitu

Podle posledních údajů královéhradeckého magistrátu bylo do třetí vlny privatizace zařazeno celkem 2 333 bytů, z toho byl již u 205 projednán závazný prodej. V předchozích dvou vlnách bylo k 31. prosinci roku 2005 zařazeno celkem 9415 bytů.

 

Ing. Oldřich Vlasák

11.07.2006

Terénní sociální práce – pomoc pro Vaši obec

Svaz měst a obcí České republiky společně s odborníky ze společnosti Člověk v tísni, společnost při ČT o.p.s., brněnské společnosti DROM, o.p.s. a za podpory odborníků z Rady vlády pro záležitosti romské komunity pořádá dne 19. 9. 2006 v Praze a 26. 9. 2006 v Brně konferenci tématicky zaměřenou na terénní sociální práci. Konference je určena zejména členům orgánů územních samosprávných celků a pracovníkům sociálních odborů.

21.06.2006

Zápis z Rady vlády pro seniory a stárnutí populace

O členství v této Radě vlády byl mezi obcemi značný zájem. V tomto článku Vám proto přinášíme zápis z jejího prvního jednání, které se uskutečnilo dne 20. dubna 2006 na Úřadu vlády České republiky (zápis z něj jsme ovšem obdrželi až dnes). Svaz je v této Radě zastoupen Ing. Zbyňkem Pražákem, náměstkem primátora města Ostravy, který byl zároveň zvolen i předsedou Pracovní skupiny pro bydlení a residenční služby. Další zasedání Rady by se mělo uskutečnit v září tohoto roku.

02.06.2006

Tisková konference Sdružení pro regenerace bytového fondu

„Usilujeme o to, abychom byli platní partneři MMR.“ „S diskriminačním kritériem de minimis zásadně nesouhlasíme!“ „Jedině z nájemného je možné vzít peníze na regeneraci bytového fondu.“ Taková hesla zaznívala 14.února v Hotelu Paříž.

29.07.2005

Možnost získání architektonicko-konstrukční studie bytového domu

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR společně s dalšími partnery upozorňuje na soutěž v rámci programu na podporu dřevostaveb. Soutěž se zaměřuje na podporu nastupující generace inženýrů a architektů, jež mohou navrhovat své projekty na stavbu dřevěných bytových domů v obcích.

20.07.2005

Svaz měst a obcí ČR odmítá doplatek na bydlení

Svaz měst a obcí České republiky zásadně nesouhlasí s koncepcí doplatku na bydlení schválenou dnes vládou v zákoně o pomoci v hmotné nouzi. Plné znění stanoviska včetně detailního zdůvodnění naleznete v přiloženém souboru. 

12.07.2005

Stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva


K Evropskému soudu pro lidská práva byla podána stížnost na přetrvávající regulaci nájemného, ke které se mohou připojit i obce.

23.06.2005

Náměstek MMR varuje před chybami při privatizaci bytů

Pokud obec prodává byt za cenu nižší než obvyklou, vystavuje se v některých případech postihu za porušování veřejné soutěže. Náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl proto upozorňuje na problémy, které mohou nastat. Jeho dopis uvádíme v nezkráceném znění.

23.06.2005

Odborníci chtějí jednodušší podmínky pro dotace na Romy

Výběrová řízení na granty týkající se zapojení romské komunity do majoritní společnosti by měla být jednodušší, měla by být vypisována dříve a obce bez prostředků by je již neměla spolufinancovat. Shodli se na tom členové Výboru pro spolupráci se samosprávami Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

01.02.2005

STOP sociálnímu vyloučení - projekt podpořený Evropskou komisí

Projekt „Stop sociálnímu vyloučení“, který podpořila Evropská komise částkou 60 tisíc euro, připravilo MEPCO společně s Informačním centrem neziskových organizací (hlavní partner), organizací SKOK (sdružující poskytovatele sociálních služeb z řad NNO), a Nadací rozvoje občanské společnosti. Částku 16 tisíc euro pro informační aktivity o Evropské strategii sociálního začleňování poskytne Ministerstvo práce a sociálních věcí.