Sociálně-zdravotní oblast

V této rubrice naleznete informace týkající se celé sociálně-zdravotní agendy, tedy informace týkající se jak problematiky sociálních služeb a sociální práce, zaměstnanosti, rodiny, ale také nedostatku lékařů, nové legislativy v oblasti úhradových vyhlášek či sociálního bydlení a vyloučených lokalit.

Mgr. Claudia Šrámek (dříve Varhol)

garant rubriky

29.05.2016

Konference „Rovné příležitosti, úřad a veřejný prostor“

Ve čtvrtek 9. června 2016 se na Ministerstvu vnitra koná konference „Rovné příležitosti, úřad a veřejný prostor“. Během ní budou vyhlášeny výsledky 10. ročníku soutěže „Úřad roku „Půl na půl“ 2016 - respekt k rovným příležitostem“.

16.05.2016

Konference Podpora seniorů na úrovni obcí a měst - představení řečníků

Pokud se chystáte na konferenci Podpora seniorů na úrovni obcí a měst, jistě si rádi přečtete, kdo bude na konferenci vystupovat. Pro ty, kteří váhají, bychom chtěli jen uvést, že počet míst je omezený a v současné chvíli je k dispozici posledních dvacet míst. Více informací v článku.

10.05.2016

Možnosti podpory obcí z Operačního programu Zaměstnanost na posilování rovných příležitostí žen a mužů

Nový operační program Evropského sociálního fondu v gesci ministerstva práce a sociálních věcí podporuje mimo jiné rovnost žen a mužů ve všech oblastech, a to i pokud jde o přístup k zaměstnání a kariérní postup, sladění pracovního a soukromého života a podpora stejné odměny za stejnou práci. Na toto téma je vyčleněno téměř 9 miliard Kč, o které se žadatelé budou moci průběžně ucházet do roku 2019.  

29.04.2016

Z jednání Pracovní skupiny Svazu pro rovné příležitosti

Pracovní skupina Svazu pro rovné příležitosti na svém jednání dne 7. dubna 2016 v Praze projednala možnosti podpory obcí z Operačního programu Zaměstnanost, přípravu soutěže "Úřad půl na půl - respekt k rovným příležitostem" a zapojení Svazu do její realizace a možnosti předložení projektové žádosti v rámci grantového programu Implementace vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020. Podrobnější informace naleznete v tomto článku.

19.04.2016

Přihlašte kandidáta na Seniora roku!

Již počtvrté projekt Senzační senioři (SenSen) Nadace Charty 77 hledá seniory, kteří i přes vyšší věk neztrácejí zájem o dění kolem sebe a k aktivnímu životu motivují i okolí. Nominovat na Cenu Senior roku 2015 lze od 1. dubna do 31. července 2016.

01.04.2016

Co čeká veřejné opatrovníky v roce 2016?

Na problematiku veřejného opatrovnictví Svaz kontinuálně upozorňuje při všech svých jednáních na zainteresovaných ministerstvech, a to ať už se jedná o Ministerstvo vnitra, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo spravedlnosti nebo naposledy Ministerstvo financí. Ministerstva jsou v současné době více nakloněná řešení nevyhovujícího stavu, nicméně především Ministerstvo financí od Svazu požaduje přesná data, bez kterých není možné stanovit výše podpory. I z toho důvodu byl sestaven Velký sociálně zdravotní dotazník, který byl rozposlán všem obcícm v ČR. Co tedy veřejné opatrovníky v roce 2016 čeká?

31.03.2016

Kdo je Gender Focal Point?

Česká republika byla první evropskou zemí, která v roce 2002 zavedla 'gender focal points'. Jde o pracovníka na každém ministerstvu, jehož agendou je zajišťovat všechny záležitosti týkající se rovných příležitostí. Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů dala také podnět pro kraje, aby stejnou pozici vytvořily na svých úřadech. 

21.03.2016

Možnost dotace na prorodinnou politiku - Obec přátelská rodině

Uzávěrka přihlášek do soutěže Obec přátelská rodině je 15.4.2016. Možnost získání nemalé dotace v soutěži, které se mohou zúčastnit všechny obce České republiky. Nezapomeňte se přihlásit!

08.03.2016

MSPV vyčlenilo na projekty podporující rovnost žen a mužů na trhu práce 400 milionů korun

Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci Operačního programu Zaměstnanost uvolnilo 400 milionů korun na podporu projektů, které napomohou snížit rozdíl v míře zaměstnanosti žen v porovnání s muži. Příjem žádostí startuje 10. března.

06.03.2016

Do konce března mohou obce opět žádat o podporu na odstranění bariér

Do konce března mohou obce žádat o dotace na projekty v rámci programu Bezbariérové obce. Celková hodnota projektů je více než 23 miliónů korun, MMR na ně přispěje více než 14 milióny. Projekty umožní lepší přístup handicapovaným lidem. 

01.03.2016

Při odklízení sněhu mohou pomoci i nezaměstnaní

Starostové obcí, které se potýkají s přívaly sněhové nadílky, se mohou obrátit na Úřad práce ČR (ÚP ČR). Všechna jeho kontaktní pracoviště v dotčených regionech úzce spolupracují a jsou připravena vyjít jim maximálně vstříc. 

01.03.2016

V novém programu na demolice nevyužitých budov je připraveno 300 milionů

Byl spuštěn nový program pro starosty obcí a měst, který bude pomáhat s řešením problému vylidněných a zdevastovaných budov. Žádosti je již možné podávat.  

01.03.2016

Velký sociálně-zdravotní dotazník pro rok 2016

Velký sociálně-zdravotní dotazník pro rok 2016. K dispozici od 1. března 2016 do neděle 3. dubna 2016. Připraven byl ve spolupráci s ministerstvy práce a sociálních věcí, financí, vnitra, zdravotnictví a Úřadem práce ČR. Děkujeme za vyplnění!

22.02.2016

Zaměstnanci vykonávající VPP se vrací zpět do evidence uchazečů o zaměstnání Úřadu práce ČR!

Úřad práce ČR znovu podpoří umístění na VPP teprve až po uplynutí minimálně 3 měsíců setrvání v evidenci uchazečů o zaměstnání. Starostům výpadek pracovníků na VPP způsobuje problémy. Proč se toto vlastně děje?

06.01.2016

MPSV podpoří vznik mikrojeslí

Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci Operačního programu Zaměstnanost vyhlašuje dvě výzvy, které podpoří vznik tzv. mikrojeslí. Umožňují obcím, organizacím zřízeným obcemi či neziskovým organizacím získat finanční podporu na jejich vybudování a provoz. Hlásit se mohou zájemci z celé České republiky. Jedna výzva, na kterou je vyčleněno 40 milionů korun, je určena pro Prahu, druhá pro žadatele z regionů. Pro ně je připraveno celkem 100 milionů korun.

04.01.2016

Z jednání z jednání Pracovní skupiny pro rovné příležitosti

Pracovní skupina Svazu pro rovné příležitosti na svém jednání 3. prosince 2015 mimo jiné projednala Rámcový akční plán Svazu v oblasti rovných příležitostí žen a mužů, pilotní aktivitu projektu Ženy a muži v rovnováze v oblasti zapojování veřejnosti při uplatnění principu gender mainstreaming nebo informaci z jednání Stálé konference CEMR pro rovnost žen a mužů na místní úrovni. Více se dočtete v následujícím příspěvku.

04.01.2016

Proč prosazovat rovné příležitosti žen a mužů také ve vašem městě a obci?

Kladete si otázky, jaký prospěch může vaše obec či město, pokud bude zohledňovat principy rovných příležitostí žen a mužů? Jaké výhody může přinést zavádění metod gender mainstreamingu do řízení a plánování v obci? Jaké jsou předpoklady úspěšného zavádění těchto principů do praxe měst a obcí? Odpovědi naleznete v příručce "Proč prosazovat rovné příležitosti žen a mužů i ve vašem městě či obci?" , která vznikla v rámci projektu Ženy a muži v rovnováze, který podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

07.12.2015

Zajímají vás sociálně vyloučené lokality? Řekněte si o mapu

Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci "Analýzy sociálně vyloučených lokalit v ČR" disponuje také "Mapou sociálně vyloučených lokalit". Umožňuje hlubší vhled do rozsahu i regionálního členění sociálního vyloučení a také do jednotlivých lokalit včetně jejich odlišností. Mapu má  dispozici i Svaz.

30.11.2015

Základní informace pro obce jako veřejné opatrovníky

Ministerstvo vnitra i na základě podnětů ze Svazu měst a obcí připravilo metodické doporučení nazvané "Základní informace pro obce jako veřejné opatrovníky". Má za cíl poskytnout obcím základní orientaci v činnosti veřejného opatrovníka.

11.11.2015

Celkem miliarda korun bude k dispozici na zařízení péče o děti předškolního věku

MPSV vyhlásilo výzvy, které pomohou lépe skloubit osobní a pracovní život. Z OPZ uvolní na vybudování a provoz zařízení péče o děti předškolního věku jednu miliardu korun. Žádat o dotace mohou do 30. dubna 2017 také obce a kraje. (Foto: www.mpsv.cz)

11.11.2015

Zájemcům o sociální inovace pomohou evropské peníze i netradiční brožura

Na projekty obcí a dalších subjektů s inovativními a udržitelnými postupy, které pomáhají řešit problémy ve společnosti, ministerstvo práce a sociálních věcí vyčlenilo z Operačního programu Zaměstnanost až 200 milionů korun. Vznikla také vysvětlující elektronická brožura. 

11.11.2015

Podpora nejen zaměstnanosti patří mezi cíle evropských programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí

V Operačním programu Zaměstnanost je v období 2014-2020 k dispozici 70 miliard korun. Dalších 750 milionů korun má pomoci prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. Mezi hlavní cíle evropských programů v gesci MPSV patří podpora zaměstnanosti, sociálních inovací i podpora osob a domácností ohrožených chudobou a sociálním vyloučením.

03.11.2015

S podporou demolic nevyužitých budov ve městech a obcích by měl pomoci stát

Vláda schválila návrh, který by měl pomoci s řešením problému vylidněných a zdevastovaných budov. Na roky 2016 až 2018 má ministerstvo připraveno 300 milionů korun, konkrétně 100 milionů každý rok. Program by měl být spuštěn v lednu roku 2016. Bude zaměřen na podporu demolic budov v obcích se sociálně vyloučenou lokalitou.

03.11.2015

Na podporu bydlení půjde v příštím roce půl miliardy korun

Od 9. listopadu 2015 je možné podávat žádosti dotace z programu Podpora bydlení. Ze státního rozpočtu bude k dispozici celkem 485 milionů korun. Jde o nenávratné finanční prostředky, které pomohou zvyšovat dostupnost a kvalitu bydlení.

02.11.2015

Nebojte se rovných příležitostí!

Svaz měst a obcí České republiky uspořádal 22. října mezinárodní konferenci „Rovné příležitosti žen a mužů na úrovni měst a obcí“, nad níž převzal záštitu ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. 

07.10.2015

Mezinárodní konference „Rovné příležitosti na úrovni obcí a měst“

V Kaiserštejnském paláci v Praze se ve čtvrtek 22. října 2015 uskuteční mezinárodní konference „Rovné příležitosti na úrovni obcí a měst“. Zúčastní se jí ministr Jiří Dienstbier, velvyslankyně Norského království Siri Ellen Sletner,  místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová či předseda Svazu František Lukl.

02.10.2015

Díky 1,7 miliardám korun z IROP by se měly přiblížit sociální služby klientům

Kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, jimi  zřizované nebo zakládané organizace a další subjekty mohou žádat o dotace na sociální služby. Díky výzvě z IROPu. Podporované budou projekty zaměřené na přeměnu velkých ústavů sociálních služeb do menších komunitních center. 

30.09.2015

Nové výzvy z Operačního programu Zaměstnanost cílí na sociální začleňování

Na programy spojené se sociálním začleňováním vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí tři výzvy z nového Operačního programu Zaměstnanost. Prostředky budou určeny na pomoc chudým, hendikepovaným a jinak znevýhodněným lidem, u nichž hrozí společenská izolace. Celková alokace těchto výzev přesahuje jednu miliardu korun. (Foto: http://ec.europa.eu/esf/)

17.09.2015

Doplatek na bydlení má pomáhat lidem v obtížné životní situaci. Nikoliv podporovat obchod s chudobou

Svaz měst a obcí ČR podporuje návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého se má doplatek na bydlení, pokud je vyplácený na ubytovny, snížit. Pomohlo by to omezit obchod s chudobou.

07.09.2015

Vznikl nový pomocník nejen pro sociální pracovníky - interaktivní on-line katalog

Pomocníka pro orientaci v rodinných situacích vyvinulo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pomoci by měl v případech, které mohou vést až k odebrání dítěte z rodinného prostředí. On-line katalog se zaměřuje na typologii sociálních jevů a obsahuje návody, jak postupovat.

19.08.2015

MPSV vyhlásilo novou výzvu pro sociální podniky. Na podporu je připraveno 100 milionů

Pro zájemce o realizaci dobrých nápadů v oblasti sociálního podnikání je určena nejnovější výzva Ministerstva práce a sociálních věcí směřovaná na podporu sociálního podnikání, sociálního začleňování a boje s chudobou.

27.07.2015

Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích

Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích je dokument vytvořený Radou evropských měst a regionů (CEMR) v roce 2006 za podpory Evropské komise. Charta je adresována  místním a regionálním samosprávám Evropy. Podpisem Charty se samosprávy veřejně formálně zaváží k principům rovnosti žen a mužů.

23.07.2015

Do pátku lze žádat o dotace na sociální služby

Poskytovatelé sociálních služeb, kteří nemohli podat žádost o dotace prostřednictvím aplikace OK služby a ti, kteří poskytují sociální služby nově registrované po říjnu 2014, mohou využít mimořádné kolo dotačního řízení.

22.06.2015

Z jednání z jednání Pracovní skupiny pro rovné příležitosti 16. června 2015 v Praze

Dne 16. června 2015 se uskutečnilo v pořadí druhé jednání Pracovní skupiny Svazu pro rovné příležitosti, které inicioval projekt Ženy a muži v rovnováze, jehož je Svaz partnerem. Na programu jednání bylo např. projednání akčního plánu Svazu pro rovné příležitosti  nebo seznámení se činností Oddělení pro rovné příležitosti Úřadu vlády. 

17.06.2015

Šance na podporu výstavby komunitních domů pro seniory se blíží ke konci

Do konce června tohoto roku lze podávat žádosti dotace na výstavbu Komunitních domů pro seniory v rámci podprogramu Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2015. Ministerstvo pro místní rozvoj má na tuto věc připraveno 160 milionů.  

11.06.2015

Obce mohou žádat o dotace na sociální práci

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo dotační titul na podporu sociální práce v obcích II. a III. typu. Žádosti se podávají od 17. do 30. června 2015.

10.06.2015

Známe vítěze soutěže Úřad roku „Půl na půl“

Vysočina, Praha 18, Jílové u Prahy a Kamýk nad Vltavou. To jsou vítězové 9. ročníku soutěže Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem". Tedy obce a úřady, které nejlépe splňují požadavky rovných příležitostí pro muže a ženy nebo jsou vstřícné ke znevýhodněným.

03.06.2015

Jak jsou principy rovných příležitostí uplatňovány na Slovensku?

Na konci května se uskutečnila studijní cesta do Bratislavy na Slovensko, které se zúčastnilo 10 zástupců obcí a 2 zástupci Kanceláře Svazu. Cesta proběhla v rámci projektu Ženy a muži v rovnováze a jejím cílem bylo získat informace o tom, jak jsou rovné příležitosti mužů a žen v obcích uplatňovány u našich sousedů, na Slovensku.

07.05.2015

O opatrovnictví se debatovalo na mezinárodní konferenci v Karlových Varech

"Opatrovnictví a jeho alternativy“ byl název závěrečné mezinárodní konference, která se v únoru uskutečnila v rámci projektu "Modely podpory pro rozhodování pro lidi s mentálním postižením" v Karlových Varech. Sborník z akce si můžete stáhnout.

06.05.2015

Čerpání peněz z operačního programu Zaměstnanost může začít

Evropská komise schválila Operační program Zaměstnanost (OPZ). Celková alokace programu, jehož řídicím orgánem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, je zhruba 70 miliard korun.

03.05.2015

V kontextu s doplatkem na bydlení je třeba souhlas obce

Osoby žijící dlouhodobě na ubytovnách potřebují pro získání nároku na doplatek na bydlení souhlas obce. 

23.04.2015

K poskytnutí doplatku na bydlení lidem žijícím v dlouhodobých ubytovnách bude nutný souhlas obcí

Po přijetí podmínky závazného stanoviska obce v případě posuzování nároku na doplatek na bydlení do zákona o hmotné nouzi se Ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo starosty obcí o souvislostech zmíněného opatření informovat dopisem ministryně.

20.04.2015

Seminář Rovné příležitosti v obcích a městech

Svaz uspořádal seminář Rovné příležitosti v obcích a městech, na kterém se sešlo 18 účastníků. Ty se od přednášejících expertek z organizace Fórum 50 % dozvěděli řadu zajímavých informací o tom, jak rovné příležitosti mohou představovat příležitost pro rozvoj měst a obcí a v jakých všech oblastech může obec rovné příležitosti uplatňovat. Byl představen koncept gender mainstreamingu a příklady dobré praxe ze zahraničí, kde tento koncept velmi úspěšně uplatňují.  

26.03.2015

9. ročník soutěže Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem

Jakýkoli úřad veřejné správy na obecní, městské i krajské úrovni se může zúčastnit soutěže o nejlepší úřad s rovnými příležitostmi pro ženy a muže. Organizuje ji Ministerstvo vnitra  ve spolupráci s organizacemi Alternativa 50+, Fórum 50% a Gender Consulting. (Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net)

26.03.2015

Ženy mají o politiku stejný zájem jako muži. Veřejnost jejich zapojení podporuje.

Většina lidí považuje současné zastoupení žen v politice za nedostatečné, 62 % se dokonce domnívá, že je potřeba vstup žen do politiky aktivně podporovat. Vyplývá to z výzkumu, který se uskutečnil v rámci projektu Ženy a muži v rovnováze.

24.03.2015

Pozvánka na tiskovou konferenci Postoje české veřejnosti k působení žen v politice

Fórum 50% zve na tiskovou konferenci Postoje české veřejnosti k působení žen v politice, která se uskuteční 25. března 2015 od 10 hod. v HUB Praha. Tisková konference se koná v rámci projektu Ženy a muži v rovnováze, který podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. 

24.03.2015

Spolu až do konce - 2. ročník programu společnosti AVAST zaměřeného na podporu péče o umírající v ČR

Společnost AVAST vyhlásila 2. ročník grantového programu zaměřeného na podporu péče o umírající. Organizace a instituce v ČR, které se podílejí nebo mohou podílet na paliativní péčí, mohou posílat žádosti do 31. března 2015.

24.02.2015

ženy a muži v rovnováze - pracovní skupina zahájila svoji činnost

Dne 12. února 2015 se uskutečnilo první jednání nově ustanovené Pracovní skupiny pro rovné příležitosti, které inicioval projekt Ženy a muži v rovnováze. Předsedkyní pracovní skupiny je paní starostka Květa Halanová z Jílového u Prahy. Jednání se soustředilo na vymezení činnosti pracovní skupiny nebo představení aktivit projektu Ženy a muži v rovnováze.

22.01.2015

MPSV informuje o úhradách v souvislosti se sociálně-právní ochranou dětí

Přinášíme vám stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí, které se věnuje určení výše úhrady ve veřejnoprávní smlouvě uzavírané k zajištění výkonu přenesené působnosti na úseku sociálně-právní ochrany dětí.  

14.01.2015

Nejen o veřejně prospěšných pracích se dočtete v nové publikaci Úřadu práce

Úřad práce ČR (ÚP ČR) vydal informační brožurku k zaměstnanosti. Obce zde mimo jiné najdou důležité informace o veřejně prospěšných pracích nebo o zaměstnávání handicapovaných i zdravotně znevýhodněných občanů. 

06.01.2015

Při odklízení sněhu mohou pomoci i nezaměstnaní

Starostové obcí, které se potýkají s přívaly sněhové nadílky, se mohou obrátit na Úřad práce ČR (ÚP ČR). Všechna jeho kontaktní pracoviště v dotčených regionech úzce spolupracují a jsou připravena vyjít jim maximálně vstříc. 

06.01.2015

Obce mohou žádat o dotace na Pečovatelské a Vstupní byty

MMR vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o dotaci z prostředků podprogramu Podpora výstavby podporovaných bytů. O nevratnou investiční dotaci na vznik Pečovatelských a Vstupních bytů mohou žádat obce, fyzické osoby podnikající a právnické osoby.

05.01.2015

Nová aplikace FasCalc sama připraví položkový rozpočet stavebních prací na zateplení fasád

Stavebníci, kteří mají v plánu provést zateplení obvodových plášťů budov, ocení novou aplikaci FasCalc. Vznikla díky spolupráci Státního fondu rozvoje bydlení a Českého vysokého učení technického. 

29.12.2014

Co se mění od ledna 2015? Novinky Ministerstva práce a sociálních věcí, které se týkají měst a obcí

Nový rok přinese řadu změn v oblasti práce a sociálních věcí, které se týkají i měst a obcí. Budou zavedeny dětské skupiny, rozdělování dotací na sociální služby budou mít nově na starosti kraje a budou platit nová pravidla pro vyplácení doplatku na bydlení. (Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net)

 

29.12.2014

Nejchudším lidem pomůže nový program potravinové a materiální pomoci. Schválila ho Evropská komise

Až 27 milionů EUR může Česká republika v programovém období 2014–2020 rozdělit na potravinovou a materiální pomoc pro nejchudší. ČR obdržela souhlasné stanovisko Evropské komise. Peníze určené na pomoc lidem v nouzi začne MPSV rozdělovat od roku 2015.

29.12.2014

Přihlašujte se do vzdělávacího a mentoringového programu

V rámci projektu Ženy a muži v rovnováze, jehož partnerem je Svaz, se političky a ženy, které mají chuť se do politiky zapojit, mohou zdarma zúčastnit vzdělávacího a mentoringového programu. Přihlášky se životopisy lze posílat do 16. ledna 2015.  (Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net)

11.12.2014

Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2015 byl schválen

Poslanecká sněmovna na svém zasedání schválila návrh rozpočtu SFRB, který předložila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Podle ní celkový objem nově poskytovaných úvěrových podpor dosahuje více než jedné miliardy korun.

09.12.2014

MMR otevřelo výzvu na bezbariérové úpravy budov

Celkem patnácti miliony korun hodlá Ministerstvo pro místní rozvoj v příštím roce pomoci městům a obcím v odstraňování bariér. O dotace na Podporu odstraňování bariér v budovách a Euroklíč 2015 je možné žádat od 1. prosince až do 16. února 2015.

02.12.2014

ÚP ČR je připraven pomoci obcím při odstraňování následků námraz

Starostové obcí, které se potýkají s následky večerní a noční námrazy, a potřebují pomoc při následném odstraňování škod, se mohou obrátit na Úřad práce ČR. Všechna kontaktní pracoviště úzce spolupracují a jsou připravena vyjít jim maximálně vstříc.

20.11.2014

Města a obce mohou žádat o peníze z Norských fondů na prosazování rovných příležitostí a na snižování domácího násilí

Od 14. listopadu 2014 do 14. ledna 2015 lze ve druhém kole žádat o peníze z Norských fondů na prosazování rovných příležitostí mužů a žen a na snižování domácího násilí. Nadace Open Society Fund Praha rozdělí 21,5 milionů korun. (Foto: ambro / FreeDigitalPhotos.net)

16.10.2014

Vláda schválila Strategii politiky zaměstnanosti

Vláda na středečním zasedání projednala klíčový dokument resortu práce a sociálních věcí „Strategie politiky zaměstnanosti do roku 2020“. Smyslem strategie je přispět k naplnění národních cílů, které si Česká republika stanovila v návaznosti na Strategii Evropa 2020. Jedná se o zvýšení celkové míry zaměstnanosti věkové skupiny občanů 20 – 64 let, zvýšení zaměstnanosti žen, starších lidí a o snížení nezaměstnanosti mládeže a osob s nízkou kvalifikací.

18.09.2014

Výzvy pro experty na individuální projekt Podpora procesů v sociálních službách

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo výzvy k podávání žádostí o zařazení do databáze expertů spolupracujících na individuálním projektu MPSV s názvem Podpora procesů v sociálních službách. (Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot /FreeDigitalPhotos.net)

08.09.2014

Svaz by měl být víc zapojen do naplňování opatření v oblasti politiky přípravy na stárnutí

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce změnit celkový přístup společnosti, co se týče přípravy na stárnutí. V souvislosti s Národním akčním plánem podporujícím pozitivní stárnutí je rovněž důležité zajistit užší spolupráci se Svazem.

05.09.2014

Co trápí obce? Nedostatek bydlení pro seniory a pro mladé rodiny.

Státní fond rozvoje bydlení v uplynulých měsících zjišťoval, jaký mají radnice postoj k otázce výstavby nájemního bydlení, zda mají zájem o zvýhodněné státní úvěry a jaký typ bydlení na svém území nejvíce postrádají.  

11.08.2014

Města a obce mohou žádat o grant v programu Dejme (že)nám šanci

Města a obce mohou žádat o grant nebo se stát partnery jiných organizací v rámci mimořádné výzvy z programu Dejme (že)nám šanci. Určena je na velké granty v oblasti Domácí násilí a násilí založené na pohlaví. (Foto: ambro / FreeDigitalPhotos.net)

04.08.2014

JESSICA financuje už 50 projektů za 200 milionů

Půl roku od zahájení příjmu žádostí Komerční banka poskytla již 50 zvýhodněných úvěrů z finančního nástroje JESSICA na projekty v hodnotě 200 milionů korun. Za tyto peníze z Evropského fondu regionálního rozvoje příjemci rekonstruují nebo modernizují své bytové domy s úrokem začínajícím na 0,58 % p. a.

29.07.2014

Ministr Jiří Dienstbier píše předsedovi Svazu

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier podporuje větší zapojení měst a obcí do přípravy legislativních opatření v sociální oblasti. Píše to v dopise adresovaném předsedovi Svazu měst a obcí ČR.

28.07.2014

Program Panel 2013+ představuje řadu novinek

Od letošního léta bude možné Úvěrový program na opravy a modernizace bytových domů nově využít pro více typů rekonstrukcí. A to za velmi příznivých podmínek. Státní fond rozvoje bydlení má pro Panel 2013 + na letošní rok vyhrazeno 800 milionů Kč.

12.06.2014

Semináře o bydlení na míru Vaší obce - jaké otázky vás zajímají?

Státní fond rozvoje bydlení plánuje uspořádat tři odborná setkání pro obce na téma bydlení. Aby byla co nejvíce praktická, uvítáme, když nám dáte vědět, jaké otázky by v programu určitě neměly chybět. 

09.06.2014

Kumulace rozhodovacích a kontrolních pravomocí krajských úřadů v oblasti sociálních služeb není vhodná

Svaz měst a obcí ČR, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odmítají kumulaci rozhodovacích a kontrolních pravomocí krajských úřadů v oblasti sociálních služeb. (Foto: Teerapun / FreeDigitalPhotos.net)

16.05.2014

Je vaše obec veřejným opatrovníkem? Vyplňte, prosím, dotazník

Svaz měst a obcí České republiky se dlouhodobě zabývá veřejným opatrovnictvím. Abychom mohli co nejlépe hájit zájmy obcí a měst, připravili jsme speciální dotazník. Má za cíl jistit situaci v obcích, které byly ustanoveny veřejným opatrovníkem. (Foto: nongpimmy / FreeDigitalPhotos.net)

11.05.2014

Mezinárodní den rodin

U příležitosti Mezinárodního dne rodin pořádá MPSV 15. května v Brně kulatý stůl a vyhlásí výsledky soutěže Obec přátelská rodině, jejímž partnerem je Svaz. Pro rodiny s dětmi bude připraven bohatý program v brněnské ZOO. (Foto: www.zoobrno.cz)

11.05.2014

Řekněte nám, jak se vám bydlí podle nových zákonů

Změny zavedené od ledna 2014 novou legislativou se projevily i v oblasti bydlení. Jak velký mají dopad a jak se s ním jednotlivé subjekty vypořádávají, se snaží zjistit Státní fond rozvoje bydlení prostřednictvím dotazníku na www.portalobydleni.cz.

31.03.2014

Petice se závěry a podněty 19. semináře DCI o plnění Úmluvy o právech dítěte v České republice

Zahájit intenzivní dialog a spolupráci státu, krajů a obcí při ochraně práv dětí a zřizování všech služeb pro rodinu a děti (aktivizační služby, služby pro dětské oběti násilí atd.). To je jeden z bodů, na kterém se shodli účastníci 19. semináře DCI o plnění Úmluvy o právech dítěte v České republice. Konal se 11. března 2014 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. (Foto: chrisroll / FreeDigitalPhotos.net)


 

 

28.02.2014

ÚS zdůraznil právo dětí vyjádřit se v řízení, které se jich týká

Justice podle Ústavního soudu (ÚS) nesmí děti brát jako objekt, o kterém rozhodují jiní. Děti mají právo účastnit se řízení, která se jich týkají, a vyjadřovat svůj názor vždy, když to umožňuje věk a vyspělost dítěte a pokud tomu nebrání jiná významná okolnost. Nález, který věnuje právům dítěte v soudním řízení značnou pozornost, vyhlásila ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

19.02.2014

Je skutečně třeba rychle schválit zákon o sociálním bydlení?

 Pravděpodobně všichni se znepokojením sledujeme rostoucí sociální napětí v naší společnosti. Pracovní skupina pro sociální začleňování SMO ČR se bohužel setkává se stále rostoucím počtem obcí a měst v České republice, které musí řešit zásadní problémy, které z něho plynou.

10.02.2014

Podpořit péči o umírající v ČR má pilotní program Nadačního fondu AVAST

Místní samosprávy a obce, neziskové organizace, zdravotnická zařízení, vzdělávací instituce, sociální zařízení, fyzické osoby s dobrým záměrem a nápadem, církevní nadace a církevní právnické osoby mohou požádat o finanční podporu na paliativní péči. A to z pilotního programu „Spolu až do konce“,

05.02.2014

Rovné příležitosti žen a mužů a prevenci domácího násilí je možné financovat z Norských fondů

Má vaše obec nápad, jak rozšířit pružnou pracovní dobu pro rodiče malých dětí, či zvýšit dostupnost služeb péče o předškolní děti? Potřebujete na jeho realizaci peníze? Pomoci mohou Norské fondy. V první výzvě k programu Dejme (že)nám šanci rozdělí Nadace Open Society Fund Praha 126 milionů korun z celkem 137 milionů, které jsou k dispozici. (Foto: stockimages / FreeDigitalPhotos.net)

04.02.2014

Sociální výbor Parlamentu ČR zamítl navrhovanou Koncepci sociálního bydlení a požaduje urychlené zpracování zákona

Sociální výbor Parlamentu ČR zamítl navrhovanou Koncepci sociálního bydlení a požaduje urychlené zpracování zákona. Hlavní kritika návrhu se týkala ubytoven, které se dle koncepce měly stát součástí sociálního bydlení. (Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net)

31.01.2014

Konzultační den k bytové politice již 4. února

Ministerstvo pro místní rozvoj pravidelně pořádá bezplatné konzultační dny zaměřené na metodicko-poradenskou činnost, a to se zaměřením zejména pro obce jako vlastníky bytového fondu. (Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net)

22.12.2013

Mapování programů na podporu výstavby nebo nabídky bydlení

Kancelář Svazu mapuje v souvislosti se zkracováním vázacích dob na byty, jež byly postaveny s podporou státu rozdělovanou prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj a Státního fondu pro rozvoj bydlení, dotační programy do roku 1997. (Foto: thephotoholic / FreeDigitalPhotos.net)

18.12.2013

Veřejné opatrovnictví - vypořádání připomínek k návrhu věcného záměru zákona

Dne 11. prosince 2013 proběhlo vypořádání připomínek k věcnému záměru zákona o veřejném opatrovnictví, jehož se zúčastnil i zástupce Svazu měst a obcí. Svaz podal k návrhu několik zásadních připomínek, z nichž některé Ministerstvo spravedlnosti již akceptovalo a za prosazení dalších připomínek Svaz dále bojuje.

19.11.2013

Ministr zkrátil vázací dobu platnosti podmínek pro dotované nájemní byty

Ministr pro místní rozvoj vylyšel žádost Svazu měst a obcí České republiky a vyhlásil Výzvy k předkládání žádostí o zkrácení vázací doby podmínek pro nakládání s byty postavenými s přispěním dotace v rámci programů a podprogramů vyhlašovaných ministerstvem pro místní rozvoj v letech 1997 - 2013.

30.10.2013

Místní poplatek z ubytovací kapacity

Místní poplatek z ubytovací kapacity je formou zajištění příjmu obcí, který vyrovnává důsledky toho, že v obci celoročně nebo sezónně pobývá větší počet osob, které místních podmínek využívají a z veřejných služeb obcí zajišťovaných čerpají, avšak obec nezískává tomu odpovídající příjem do svého rozpočtu

22.10.2013

Novela zákona o sociálních službách

Novelou dochází ke změnám v poskytování dotací na poskytování sociálních služeb. Byla prodloužena odpovědnost Ministerstva práce a sociálních věcí za realizaci dotačního řízení do konce roku 2014. Po odkladu nakonec až od roku 2015 přejde odpovědnost za dotační řízení na poskytování sociálních služeb na kraje.

 

17.10.2013

SENSEN vyhlašuje soutěž o cenu „Senior roku 2013“

Seniorský projekt Nadace Charty 77 Senzační senioři (SENSEN),se kterým  Svaz měst a obcí ČR právě zahajuje spolupráci,vyhlašuje první ročník soutěže „Senior/seniorka roku 2013“ a „Nejlepší Klub SENSEN 2013“. Cílem soutěže je morální podpora seniorů jako významné části naší společnosti a zdůraznění jejich výjimečných výkonů, počinů a prací.

12.09.2013

Závěry z jednání platformy "Výzva starostům 2013"

Dne 10. září 2013 se v sídle Svazu uskutečnilo jednání k tzv. „Výzvě starostům 2013“. Cílem jednání bylo vytvoření širší platformy pro města a obce umožňující definovat konkrétní požadavky v oblasti vzájemného soužití, jejichž naplnění by mělo předejít vzniku sociálních nepokojů. Platforma Svazu byla zvolena proto, že zde již existuje pracovní skupina pro problematiku sociálního začleňování, která se touto záležitostí dlouhodobě zabývá.

30.08.2013

Dostupnost lékařské péče

Svaz se již delší dobu zabývá problémem zajišťování dostupnosti lékařské péče zejména v menších městech a obcích. S jakými problémy se ve vaší obci při zajištění zejména praktických, dětských nebo zubních lékařů potýkáte vy? Kontaktujte prosím se svými zkušenostmi Kancelář Svazu.

13.08.2013

Výzva starostům 2013

Podpořte Výzvu starostům 2013 k problematice sociálního začleňování. Informace naleznete v průvodním dopise a znění výzvy. V případě, že máte zájem se k výzvě připojit, sdělte nám to prosím na email starostky města Duchcov Ing. Jitky Bártové a v kopii Mgr. Miroslavě Sobkové z Kanceláře Svazu.

08.08.2013

Příspěvek pro obce poškozené bouří

Obce, na jejichž území vznikly škody v průběhu rozsáhlých bouří ve dnech 5. a 6. srpna 2013, mohou Ministerstvo pro místní rozvoj požádat o příspěvek 30 tisíc korun na opravu bytu určeného trvalému bydlení.

07.08.2013

Zažádejte si o zkrácení vázací doby pro nakládání s obecními byty

Přinášíme informace pro všechny obce, které čerpaly dotace na výstavbu nájemních bytů z programů podpor Státního fondu rozvoje bydlení. Dne 1. září 2013 nabude účinnosti nařízení vlády upravující lhůty pro nakládání s obecními byty postavenými se státní dotací.

08.07.2013

Zkrácení lhůty pro nakládání s obecními byty postavenými se státní dotací

Již pouze podpis premiéra dělí obce od zjednodušení při nakládání se svým bytovým fondem. Vláda ČR totiž na svém jednání dne 3. 7. 2013 vyslyšela dlouhodobé požadavky Svazu a schválila návrh nařízení, kterým se mění pravidla v oblasti použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení určených na výstavbu nájemních bytů.

31.05.2013

Doporučení Svazu k dotazníku MSp o veřejném opatrovnictví

Svaz doporučuje svým členům, aby se aktivně zapojili do dotazníkového šetření Ministerstva spravedlnosti a krajů ve věci veřejného opatrovnictví a jeho financování. Zároveň zdvořile žádáme o zaslání vyplněného dotazníku v kopii kontaktní osobě Kanceláře Svazu.

25.04.2013

Návrh novely zákona o sociálních službách se ve svých dopadech zmírní

MPSV vypustilo v souladu s připomínkami Svazu některé navrhované změny v připravované novele zákona o sociálních službách. Tím nejzásadnějším je zejména upuštění od návrhu vícezdrojového financování sociálních služeb, aniž by přitom novela přinášela jakékoli řešení nového zatížení obecních rozpočtů.

10.01.2013

Výsledky dotazníkového šetření k problematice veřejného opatrovnictví

Svaz se dlouhodobě věnuje problematice tzv. veřejného opatrovnictví. V nedávné době byl v souvislosti s přípravou zákona, který má tuto problematiku komplexně řešit, osloven Ministerstvem spravedlnosti s žádostí o poskytnutí informací o situaci v obcích a městech. Přestože Svaz v rámci své činnosti tyto informace průběžně shromažďuje, považoval za vhodné k získání uceleného obrazu uspořádat dotazníkové šetření. Jeho výsledky zde předkládáme. 

29.10.2012

Agentura pro sociální začleňování hodnotila situaci ve Šluknovském výběžku

Pro Agenturu pro sociální začleňování je v poslední době typická tvorba analýz bez možnosti vyjádření kritizovaných představitelů samospráv

22.10.2012

Zkušenosti se Sociální reformou I

V letošním roce odstartovaly rozsáhlé změny v sociální oblasti známé pod názvem Sociální reforma I. Nyní je již možné objektivně zhodnotit, zda tato reforma splnila očekávání a jak změnila sociální práci obcí. Svaz se tomuto tématu dlouhodobě věnuje a uvítá vaše zkušenosti s reformou, které sdělíte vyplněním jednoduchého elektronického dotazníku.

24.08.2012

Trápí vás veřejné opatrovnictví? Pomozte nám ho změnit!

Otázce veřejného opatrovnictví se na Svazu intenzivně věnujeme, a proto spolupracujeme s Ministerstvem spravedlnosti, které připravuje jeho novou právní úpravu. Vyplňte jednoduchý elektronický dotazník a pomůžete ovlivnit budoucí podobu veřejného opatrovnictví!