Životní prostředí

Tato část obsahuje informace týkající se uvedených oblastí. V oblasti energetiky bychom chtěli informovat o novinkách týkajících se nejen dotačních možností, ale také aktuálních trendech ve snižování energetické náročnosti (nejen) budov.

V oblasti životní prostředí pak kromě standardních témat (odpady, voda) naleznete problematiku stavebního zákona, zemědělského půdního fondu, myslivosti, sucha či komplexních pozemkových úprav. Zároveň byste zde měli nalézt informace o odpovídajících dotačních titulech.

Mgr. Alena Klimt, DiS.

garant rubriky

30.12.2020

Upozornění pro vinaře na povinnost podat prohlášení o sklizni a prohlášení o produkci

ÚKZÚZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský) upozorňuje na povinnost podat do 15. 1. 2021 prohlášení o sklizni a prohlášení o produkci dle zákona č. 321/2004 Sb.

23.12.2020

Zákony k odpadové legislativě - plné znění

Dnes 23.12. byly ve Sbírce zákonů pod částkou 222, 223, a 224 zveřejněny zákony k odpadové legislativě

18.12.2020

Placení poplatku za ukládání odpadů na skládky

Další z metodik MŽP k odpadové legislativě, tentokrát v souvislosti s placením poplatku za ukládání odpadů na skládku. V metodickém sdělení se dozvíte, kdo je poplatníkem poplatku, kdo je plátcem poplatku, jaké jsou povinnosti provozovatele skládky. Dále je řešena otázka placení poplatku za komunální odpady, jejichž původcem je obec a podmínky a pravidla uplatnění tzv. slevy v případě ukládání obecních komunálních odpadů.

18.12.2020

Praktické otázky a odpovědi

Vzhledem k některým nejasnostem, které mohou v souvislosti s novou odpadovou legislativou vyvstat, vznesl Svaz měst a obcí podrobné dotazy na ministerstvo životního prostředí a my vám nyní přinášíme odpovědi alespoň na některé vaše otázky.

15.12.2020

Metodické pokyny pro obce ve vztahu k novému zákonu o odpadech

V souvislosti s nově přijatou odpadovou legislativou, která byla schválena Poslaneckou sněmovnou PČR s účinností od 1. 1. 2021, připravilo Ministerstvo životního prostředí metodické podklady pro obce.

10.12.2020

Digitalizace sběru odpadu zrychlí. Obce k tomu motivuje nová legislativa

Místopředseda Svazu Pavel Drahovzal hovoří v článku Ondřeje Součka (E15.cz) o novém odpadovém zákonu, který by měl platit od ledna. Obcím s větším podílem vytříděného odpadu zajistí tento zákon slevu na skládkování.

09.12.2020

Zelená a modrá jsou barvy planety Země

Přidáte se k akci britského velvyslanectví v Praze a nasvítíte 12. prosince své budovy v barvách planety Země?

07.12.2020

Dopady účinnosti nového zákona o odpadech na obce

V reakci na dopis Svazu měst a obcí směrem k MŽP týkající se nově přijímané odpadové legislativy a některých nejasností a změn, které tyto nově přijímané zákony přinášejí, jsme obdrželi odpověď ministerstva. Níže předkládáme zpracované odpovědi na dotazy týkající se povinností, které budou mít obce od 1. ledna 2021 v souvislosti s přijetím nového zákona o odpadech a dalších navazujících zákonů.

04.12.2020

Na boj proti kůrovci a živelním pohromám půjde 640 milionů korun

Od dnešního dne mohou obce zažádat o dotace na obnovu obecního a krajského majetku. Ministerstvo pro místní rozvoj pro ně připravilo 500 milionů korun. Vyhlášena je také výzva na opravu místních komunikací poničených těžbou kůrovcového dřeva s alokací 140 milionů korun. Žádosti budou v obou výzvách přijímány do 12. února 2021 do 12 hod.

30.11.2020

Světlo pro lepší dobu

Na základě žádosti našich německých partnerů jsme zveřejnili výzvu k podpoře akce "SVĚTLO PRO LEPŠÍ DOBU“ na našich stránkách „VLK TRÁVU NEŽERE“.

23.11.2020

Musíme překlenout období, kdy se třídění odpadů obcím nevyplatí

Pavel Drahovzal, místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta obce Velký Osek, mluví v článku Hany Tomáškové o třídění odpadů a jeho významu pro obce.

11.11.2020

Jak se vyvíjí produkce komunálních odpadů v době koronaviru?

Roční hlášení o produkci a nakládání s odpady se teprve bude podávat, ale již teď lze říci, že produkce komunálních odpadů v době koronaviru narostla, a to v řádu desítek procent. Obce se budou muset popasovat s rostoucími náklady v oblasti odpadového hospodářství.

10.11.2020

Kvůli dvojímu zdanění recyklace platíme stovky milionů ročně navíc

Recyklaci má stát podporovat, namísto toho je dvakrát daněna. Proto Česká asociace oběhového hospodářství (ČAObH) a Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) společně podporují pozměňovací návrh, kterým se tento týden bude zabývat Poslanecká Sněmovna

26.08.2020

Již za měsíc dobrovolníci uklidí Zemi!

Jarnímu úklidu situace nepřála. O to víc bude třeba uklidit na podzim! Většina z 2500 naplánovaných úklidů, které každoročně pořádá iniciativa Ukliďme svět, ukliďme Česko!, na jaře nemohla proběhnout. 19. září v termínu Celosvětového úklidového dne, ale i v dalších termínech, můžete i vy jako dobrovolníci přispět.

07.08.2020

Opět jsme zaznamenali útok vlků na stádo ovcí v oblasti Broumovska, nyní v obci Božanov.

Podle naší i evropské legislativy patří vlk obecný mezi zvláště chráněné živočichy, a proto jej není možné lovit. Případné škody způsobené chráněným vlkem na zdraví nebo životě fyzických osob, na vyjmenovaných domácích zvířatech včetně psů sloužících k hlídání těchto zvířat, na včelstvech a včelařském zařízení, na nesklizených polních plodinách a trvalých porostech (např. ovocné sady), na uzavřených objektech a movitých věcech v uzavřených objektech, vyplácí stát prostřednictvím krajských úřadů ve formě náhrady škod, a to podle zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy.

06.08.2020

Zpětný odběr výrobků Samsung zůstane pro občany bez problémů a beze změn, kolektivní systémy to slíbily MŽP i obcím

Některé sběrné dvory přestaly v posledních dnech odebírat od občanů vysloužilé výrobky značky Samsung. Aktuální situace vznikla kvůli ukončení smlouvy mezi kolektivním systémem Asekol a výrobcem, společností Samsung, v jejímž důsledku Asekol od 1. srpna přestal dosloužilé elektro Samsungu ze sběrných dvorů sbírat. Společnost Samsung přešla už k 1. lednu 2020 k jinému kolektivnímu systému, společnosti REMA, která má nově Samsungu zajišťovat sběr a svoz použitých dosloužilých elektrozařízení.

01.06.2020

Proč má mít štěrk přednost před pitnou vodou? Kauza pokračuje…

Nedaleko Uherského Ostrohu chce těžit soukromá společnost České štěrkopísky. Ve složitém povolovacím procesu, který se vleče už roky, jí zbývá dostat povolení k těžbě. Projekt má potřebný dokument EIA, který posuzuje dopady na životní prostředí. Podle kritiků nezákonně. Proti těžbě vystupuje také Svaz měst a obcí. Nechápe, že se Ministerstvo životního prostředí chlubí miliardovými částkami v boji se suchem, ale proti těžbě se nevymezí. „Nevím, jestli se tomu máme usmívat, nebo plakat. Na jedné straně tu vláda plánuje přehradu na Horňácku za desítky miliard a na druhé straně povolíme těžbu štěrkopísku a potencionálně ohrozíme zdroj pitné vody, tak si o tom můžeme myslet své. Jak by řekl klasik. Je tam asi něco shnilého. Ne ve státě dánském, ale v tomto rozhodovacím procesu,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

24.04.2020

Občané mohou pomoci svým oblíbeným obecním stromům. Návod jak nabízí kuchařka iniciativy Zalejme.cz

Jak každý starosta jistě ví, péče o obecní či městské stromy je personálně i finančně velmi náročná a často chybí i voda na zalévání. Při tom městská zeleň neposkytuje jen stín, ale i výrazně ochlazuje své okolí a má pozitivní vliv na duševní pohodu i spokojenost lidí s místem, kde bydlí. Iniciativa Zalejme.cz nabízí aplikaci a návod, jak zapojit občany a zároveň využít zbytkovou vodu z domácnosti.

28.02.2020

Pozvánka na bezplatný seminář SFŽP - Domovní čistírny odpadních vod

Uvažujete o domovních čistírnách odpadních vod jako o ekonomicky a ekologicky vhodném řešení likvidace splaškových vod ve vaší obci? Navštivte workshop Státního fondu životního prostředí ČR, seznamte se s možnostmi dotační podpory a načerpejte zkušenosti s přípravou a realizací projektů přímo od zástupců obcí, kteří soustavy domovních čistíren realizovali před vámi.

17.02.2020

Chytré hospodaření s vodními zdroji

Liberecký kraj, jako druhý český region, se zapojuje do evropské platformy Water Smart Territories a ve spolupráci se společností AQUATEST, která je členem skupiny PURUM KRAFT, pomáhá definovat stěžejní vodohospodářská témata. Liberecký kraj se zaměří na úbytek zásob podzemních vod, koncentraci pesticidních látek, retenci vody v krajině, využití čistírenských kalů či digitalizaci vodohospodářských dat.

10.02.2020

Kam se sběrovým papírem

Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM informovala ve středu dopisem všechny obce v jejich systému o aktuální situaci na trhu s papírem a opatřeními, která je připravena realizovat.

10.02.2020

MŽP se dohodlo na řešení klesající ceny papíru, obce nic doplácet nebudou

Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM spouští krizový scénář kvůli nízké ceně papíru. Ministr Brabec se na tom dohodl s vedením společnosti. Z rezervního fondu EKO-KOM uvolní finanční prostředky, které poputují do třídíren odpadů. Těm vykompenzují klesající cenu a přebytek vytříděného papíru na trhu. Obce tak už nebudou na sběr papíru doplácet svozovým společnostem ani recyklačním linkám. Spuštění intervenčního mechanismu kvituje Svaz měst a obcí ČR.

17.12.2019

Máte poškozený les kůrovcovou kalamitou?

Ministerstvo zemědělství pro Vás má program na program zmírnění následků škod.

16.12.2019

ALTERNATIVNÍ PRAVDA MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ A NÁŠ ÚHEL POHLEDU NA DESATERO

V předchozím týdnu rozeslalo Ministerstvo pro místní rozvoj „Vysvětlení k desateru SMO ČR“. V průvodním textu se mimo jiné uvádí, že Svaz měst a obcí ČR mezi vás rozeslal podivné desatero plné strašáků. Rádi bychom k desateru a vyjádření MMR přidali náš úhel pohledu. Svaz měst a obcí ČR od počátku zastává názor, že stavební řízení je nutné zjednodušit, zpřehlednit a zrychlit. Nicméně způsob, kterým k tomu Ministerstvo pro místní rozvoj přistoupilo, považujeme za přinejmenším „nešťastný“. Jak trefně vyjádřila výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Mgr. Radka Vladyková: „Zcela nový stavební zákon je ministerstvem pro místní rozvoj připravován ve stylu rychle a zběsile, a může namísto zrychlení stavebního řízení naopak vést ke kolapsu stavebnictví“.

28.11.2019

Ocenění Aktivní kraj a Aktivní obec zná své vítěze

Již od svého vzniku v roce 2005 spolupracuje neziskově hospodařící společnost ASEKOL v rámci zpětného odběru elektrozařízení velmi intenzivně s obcemi, městy a jednotlivými kraji. Ty nejaktivnější z nich se letos opět rozhodla ocenit, neboť právě spolupráce s územní samosprávou je pro zajištění zpětného odběru klíčová. Vyhlášení ocenění proběhlo během společenského galavečera, který se konal 26. listopadu v Žižkovském divadle Járy Cimrmana pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Asociace krajů ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a Svazu měst a obcí ČR.

28.11.2019

Novela kalové vyhlášky

Ve sbírce zákonů vyšla změna tzv. kalové vyhlášky, která posouvá povinnosti z ní plynoucí na 1. 1. 2023. Ministerstvo životního prostředí tedy posunulo přechodnou dobu, která měla původně končit dne 31. 12. 2019. Obce, resp. provozovatelé ČOV tedy získali 3 roky na přípravu a realizaci opatření potřebných ke splnění požadavků plynoucích z uvedené vyhlášky a zahájili úpravy a změny kalového hospodářství.

08.08.2019

Možnosti zvýhodnění občanů obce v rámci systému sběru odpadu

Ústavní soud rozhodoval o návrhu na zrušení čl. 11 obecně závazné vyhlášky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu a nakládání se stavebním odpadem na území města Milovice. Město Milovice umožnilo dobrovolně zapojit se do pytlového sběru pouze fyzickým osobám s trvalým pobytem hlášeným na území města Milovice. 

06.03.2019

Jak získat finanční pomoc na obnovu lesa v době kůrovcové kalamity

Všem, kdo vlastní kus nebo i kousek lesa. Příspěvky, o kterých (možná) nevíte. Jak získat finanční pomoc na obnovu lesa v době kůrovcové kalamity. Vlastníte vy, vaše rodina či přátelé les a uvítali byste jakoukoliv finanční pomoc od státu na jeho obnovu v době kůrovcové kalamity?

09.10.2018

Nové povinnosti v odpadovém hospodářství

Dne 27. září 2018 vyšla ve Sbírce zákonů novela vyhlášky č. 321/2014 Sb., o rozsahu a způsobu zajištění odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů, ze které pro obce vyplývají dvě novinky...

31.08.2018

Podnikatelé, samospráva i občané budou moci čerpat dotace na energeticky úsporné projekty. MPO vyhlašuje nové výzvy z programu EFEKT

Až půlmilionovou dotaci budou moci získat podnikatelé na zavedení energetického managementu. A až dva miliony korun města a obce na rekonstrukci veřejného osvětlení. Občané pak budou moci požádat o finanční podporu až 30 tisíc korun na posouzení energetické náročnosti rodinného domu. To vše z národního

05.10.2017

Aktualizace publikace „Průměrné ceny dopravní a technické infrastruktury obcí“

Publikace je určena především starostům obcí, místním zastupitelům či projektantům. Její obsah je zaměřen na investiční náklady od zemních prací, nakládání s pitnou i odpadní vodou, přes zásobování elektrickou energií, zásobování plynem, rozvody veřejného osvětlení, obecního rozhlasu a elektronické komunikace, místní komunikace až po veřejnou zeleň. Přehledné zpracování umožňuje rychlou orientaci v problematice.

25.07.2017

VÝZVA k uplatnění připomínek k návrhům vzorů smluv podle zákona o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

Dne 25. července 2017 byly na webových stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) uveřejněny návrhy vzorů smluv podle § 4, 8 a 10 zákona č. 194/2017 Sb., o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací a o změně některých souvisejících zákonů, k veřejné konzultaci podle § 130 zákona o elektronických komunikacích. Lhůta pro uplatnění připomínek je 1 měsíc ode dne uveřejnění výzvy, tj. do 25. srpna 2017.

06.12.2012

Seminář „Klimkovická výzva“ na téma co dělat, když lokální topeniště zoršují ovzduší v obci

Město Klimkovice se pokouší nalézt odpověď na otázku, jak zlepšit ovzduší v našich obcích, které kromě mnoha jiných vlivů zamořují emise z komínů lokálních topenišť na tuhá paliva. Ale i tyto kotle lze používat tak, aby příliš nezatěžovaly ovzduší. Jak toho docílit? Jak působit na občany, aby nespalovali odpady? Jak pomoci občanům, aby topili správně? Jak vlastně zjistit, zda je kotel používán správně? Pomůžou opravdu represe? Jak to děláte Vy?

25.11.2006

Odpadové hospodářství a jak ho řeší v Rakousku, Maďarsku a u nás

Ve dnech 9. a 10. listopadu 2006 se ve městě Vsetín uskutečnil seminář o problematice odpadních vod a využití projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) v této oblasti s prezentací praktických zkušeností. Seminář pořádalo městem Vsetín jako jednu z aktivit projektu C2ENET.