Udržitelný rozvoj

Udržitelný rozvoj se postupně stává zásadní a nedílnou součástí rozvoje obcí a měst. Zvláště v poslední době nabývá rozměr udržitelnosti na významu a v následujících letech budou například z evropských prostředků podporovány zejména takové aktivity, které jsou v souladu s principy udržitelného rozvoje. Řada samospráv v udržitelnosti vidí důležitý aspekt rozvoje a cestu, kterou se chtějí vydat.

V této rubrice vám přinášíme aktuální informace a přímo zde se můžete seznámit s důležitými dokumenty udržitelného rozvoje, mezi které patří: Dokumenty k Agendě 2030 či Strategický rámec Svazu měst a obcí v oblasti SMART City

Další dokumenty a informace najdete níže v podrubrikách a článcích.

Udržitelnému rozvoji se věnují všichni pracovníci Sekce regionálního rozvoje a zahraničních vztahů – v případě dotazů se na nás můžete obrátit, kontakty najdete zde.

KARTY INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ 2023

Karty investičních příležitostí jsme pro vás připravili v rámci projektu Podpora kapacit a kompetencí českých obcí a měst pro udržitelný rozvoj s podpořeného dotací Ministerstva pro místní rozvoj. Rozbalte si karty s tématy, které vás nejvíce zajímají.

 

31.05.2013

Vláda schválila realokace prostředků v rámci operačních programů

Vláda na svém zasedání 22. května schválila přesun prostředků z rizikových operačních programů. Ministerstvo pro místní rozvoj na začátku letošního roku podrobilo operační programy hodnocení, ze kterého vyšlo deset rizikových operačních programů. Tři z nich byly vybrány k přesunu prostředků do úspěšnějších programů. Jde celkově o částku kolem 7 mld. Kč, kterým v současné době hrozilo, že nebudou vyčerpány.

30.04.2013

Zástupci Svazu se sešli s ministrem Kalouskem ohledně situace obcí v ROP Severozápad

Zástupci Svazu se sešli s ministrem Kalouskem ohledně situace obcí v ROP Severozápad. Předmětem jednání byla situace některých obcí v Karlovarském a Ústeckém kraji, které se ne vlastním přičiněním dostaly do situace, která pro ně může do budoucna znamenat existenční problémy.

29.04.2013

Pozice Svazu k územní a urbánní dimenzi příští politiky soudržnosti

Předsednictvo Svazu na svém zasedání 5. dubna 2013 schválilo Pozici Svazu měst a obcí ČR k územní a urbánní dimenzi Evropských strukturální a investičních fondů. Materiál slouží jako základní podklad pro jednání Svazu s jednotlivými ministerstvy a ostatními partnery při při přípravě nového programového období pro čerpání evropských fondů.

29.03.2013

Příprava operačních programů - dokumenty

Přes níže uvedené odkazy se dostanete k základním dokumentům určeným k přípravě jednotlivých operačních programů: OP PIK Programový dokument OP PIKPrezentace 22. 3. 2013 OP ŽP Voda; Vzduch/klima; Odpady; Příroda/krajinaPrezentace 11. 3. 2013 OP D Programový dokument OP D OP Z Programový dokument OP ZPrezentace 20

12.03.2013

Dohoda o partnerství – základ pro vyjednávání s Evropskou komisí

Informace z jednání o přípravě Dohody o partnerství, která je základním dokumentem pro vyjednávání České republiky s Evropskou komisí ohledně veškerých podmínek pro čerpání fondů EU v období 2014 - 2020.

07.03.2013

ČR chybí pozice územní a urbánní dimenze pro čerpání fondů EU

Vláda na společném zasedání se zástupci Svazu dne 30. ledna 2013 přislíbila vytvoření pozice České republiky k územní a urbánní dimenzi do konce února. Tento termín ale nebyl dodržen. Bez pozice České republiky k územní a urbánní dimenzi nebude možné jasně definovat priority zaměřené na potřeby jednotlivých kategorií měst a obcí v operačních programech!

01.03.2013

Svaz se ohradil vůči novému návrhu Programu rozvoje venkova

Svaz reaguje na znepokojující vývoj přípravy nového Programu rozvoje venkova na Ministerstvu zemědělství, a to zejména s ohledem na potřeby venkovských obcí, pro které je tento program zcela zásadní.

20.02.2013

Názory Svazu a Národní sitě MAS nejsou v rozporu

V reakci na debaty vedené ohledně fungování místních akčních skupin v příštím programovém období se dne 19. února sešel výkonný místopředseda Svazu Jaromír Jech a zástupce Národní sítě Místních akčních skupin Václav Pošmurný, aby došlo k vyjasnění stanovisek obou organizací.

15.02.2013

Kunínská deklarace

Předsednictvo Komory obcí Svazu na svém zasedání v Kuníně jednalo o tzv. Druhé Zlínské výzvě, která žádá vládu o náležité zohlednění potřeb českých obcí, měst a jejich sdružení při čerpání evropských peněz v příštím programovém období. Předsednictvo se jednoznačně shodlo, že v převážné většině případů Druhá zlínská výzva vyjadřuje podporu dlouhodobým požadavkům Svazu.

08.02.2013

Spolupráce obcí v území jako základ úspěchu čerpání prostředků z fondů EU i dlouhodobě udržitelné samostatnosti obcí

Jedním ze základních předpokladů pro vyjednání odpovídajícího objemu finančních prostředků z fondů EU pro řešení základních potřeb obcí je systémový návrh čerpání, který poskytne Evropské komisi, ale i příslušným ministerstvům, záruku, že půjde o skutečné zefektivnění výkonu veřejné správy. Vzhledem k prioritám stanoveným pro budoucí období na úrovni EU je téměř jisté, že pokud k systémovému řešení v oblasti efektivní veřejné správy na místní úrovni nedojde, nebude celá řada priorit obcí a měst v dalším období financovatelná. Zároveň je šance z prostředků EU v následujících sedmi letech nastartovat a prosadit dlouhodobou meziobecní spolupráci, která by pokračovala i po ukončení této podpory, a to při zachování samostatnosti i těch nejmenších obcí. 

29.01.2013

Role MAS musí být vyjasněna

Možnost využití metody LEADER napříč všemi fondy prostřednictvím místních akčních skupin (MAS) v návrzích Evropské komise na příští programovací období 2014-2020 vyvolává řadu otázek a otevřela několik problematických okruhů fungování MAS, o kterých byla v loňském roce na národní úrovni zahájena diskuse. Ta by měla vést k nastavení jednotných pravidel ze strany ústředních orgánů, které mají činnost MAS pravidelně sledovat a vyhodnocovat.

29.01.2013

Česko-slovenský seminář o roli měst a obcí v budoucích programech financovaných z evropských fondů

Jak docílit co nejefektivnějšího začlenění měst a obcí do struktury čerpání evropských fondů pro nadcházející období 2014-2020 bylo obsahem dvoudenního semináře s názvem „Role měst a obcí v programech Společného strategického rámce 2014-2020".

04.12.2012

Struktura operační programů konečně schválena

V příštím programovém období 2014-2020 budeme nově pracovat s osmi tematickými operačními programy. Představujeme operační programy pro období , které  vláda schválila na svém zasedání dne 28. listopadu 2012.

23.11.2012

Jakou představu má Komise o směřování evropských fondů 2014+ v ČR?

Prezentací Pozičního dokumentu byly poodhaleny představy Evropské komise o tom, co by mělo být z evropských fondů financováno v budoucím programovacím období.

21.11.2012

Návazné jednání s MMR k přípravě na budoucí čerpání fondů EU

Na základě bilaterální dohody o pravidelném setkání zástupců Svazu a MMR k problematice přípravy na budoucí programovací období se uskutečnilo návazné jednání. Představitelé obou institucí nejprve společně rekapitulovali naplnění formulovaných požadavků a posun v pracích od minulého setkání, poté se dohodli na dalším postupu.

02.11.2012

Aktuální stav využití strukturálních fondů a Fondu soudržnosti v ČR

Strukturální fondy v současné době procházejí obdobím plným skandálů, a to má vliv i na velké množství kontrol a auditů prováděných k tomu pověřenými subjekty. V březnu 2012 byla Česká republika dopisem Evropské komise upozorněna na zastavení proplácení prostředků u programů spolufinancovaných z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti. Jaký je současný stav?

01.11.2012

Integrované přístupy a strategické řízení jsou nedílnou součástí rozvoje měst

Použitý nadpis je jednoznačným závěrem kulatého stolu nazvaného Integrované přístupy k rozvoji měst a jejich využití při strategickém řízení, který uspořádala dceřiná společnost Svazu MEPCO na konci října. Hlavní náplní kulatého stolu  byla prezentace výsledků benchmarkingu měst a diskuse ze strany jejich zástupců. Bechnmarking měst společnosti MEPCO je zaměřen na efektivní řízení zdrojů měst a jeho hlavním cílem je podpořit jejich rozvoj na základě zlepšení procesu strategického plánování a využití integrovaných přístupů. Samotného benchmarkingu se zúčastnilo 12 měst.

 

19.10.2012

Bruselské OPEN DAYS letos odrážely debaty o rozpočtu EU

Jako již tradičně se v říjnu otevřely dveře evropských institucí. Oblíbený cyklus seminářů, diskuzních setkání a přednášek pod záštitou Výboru regionů a s podporou Evropské komise a Evropského parlamentu proběhl v Bruselu ve dnech 8. – 11. října 2012. 

05.10.2012

Jednání s MMR o přípravě budoucího období fondů EU

Cílem Svazu je posílit pozici měst a obcí v agendě evropských fondů, a to ve shodě se změnami na úrovni Evropské unie, která zdůrazňuje jak urbánní (městský), tak územní rozměr budoucích intervencí. Podobného posílení doznává v pojetí EU také politika rozvoje venkova.

24.09.2012

Tajuplný finanční nástroj JESSICA

V pražském hotelu Ambassador se uskutečnil kulatý stůl pořádaný Ministerstvem pro místní rozvoj k tzv. nástrojům finančního inženýrství (JESSICA, JASMINE, JEREMIE), které v novém programovém období pro čerpání evropských fondů získají posílenou roli. Cílem kulatého stolu bylo zhodnocení současného stavu a povědomí cílových skupin o těchto finančních nástrojích. Pro města je určen finanční nástroj JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas). Co to ale ve skutečnosti je finanční nástroj JESSICA?

19.09.2012

Aktuální stav vyjednávání kohezní politiky 2014+

Příprava na čerpání evropských fondů v programovém období 2014+ je v plném proudu. Hlavní koordinační úlohu jak na úrovni národní, tak na nadnárodní hraje Ministerstvo pro místní rozvoj.

 

25.07.2012

Příprava budoucího Programu rozvoje venkova

Při přípravě na budoucí programovací období pro čerpání z evropských fondů probíhá na ministerstvu zemědělství intenzivní práce. Pracovní skupina Venkov se zabývá prioritou č. 6 Programu rozvoje venkova (PRV), která je zaměřena na podporu sociálního začleňování, snižování chudoby a podporu hospodářského rozvoje ve venkovských oblastech. Jde v podstatě o jedinou prioritu z celého PRV, kde je věnován prostor pro podporou nezemědělských činností a rozvoj venkovských obcí, např. pomocí investic do drobné infrastruktury apod.

24.07.2012

Co trápí náš venkov?

V současné době probíhá intenzivní příprava nového programovacího období pro čerpání evropských fondů, a to jak na úrovni národní tak nadnárodní. Rozhoduje se o tom, co, jak a v jaké míře bude možné s pomocí evropských peněz financovat po roce 2013. Svaz v tomto procesu vystupuje velice aktivně a snaží se, aby byl hlas českých měst a obcí vyslyšen. Jedním z příspěvků do debaty o budoucím nastavení evropských fondů je analýza potřeb venkova, která vzešla z iniciativy místopředsedy Svazu Ing. Oldřicha Vlasáka. Logicky tak navazuje na Svazem zpracovanou analýzu potřeb měst z roku 2010. Tyto analýzy jsou cenným materiálem pro argumentaci o skutečných potřebách českých měst a obcí pro čerpání evropských peněz.

27.06.2012

Z konference „Starosti starostů s evropskými fondy“

Přinášíme shrnutí úspěšné konference Svazu konané pod záštitou místopředsedy EP a Svazu Oldřicha Vlasáka.  Představitelé měst a obcí, zástupci krajů, ministerstev a dalších institucí debatovali dne 22. června 2012 o příštím programovacím období pro čerpání z evropských fondů v letech 2014-2020, a to zejména se zaměřením na pozici českých samospráv. V článku naleznete také odkaz na fotografie a materiály ke stažení.

18.06.2012

Přehled aktuálních otevřených výzev

Rádi bychom Vás upozornili na přehledy aktuálních výzev, které průběžně připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. V přiložených dokumentech najdete přehledy aktuálních možností čerpání finančních prostředků z fondů EU ke konkrétnímu datu. Informace o otevřených výzvách jsou rozděleny podle jednotlivých operačních programů (OP). Více informací získáte po rozkliknutí titulku článku.

29.05.2012

Konference „Starosti starostů s evropskými fondy“

Zajímá Vás pozice měst a obcí v příštím programovacím období pro čerpání z evropských fondů? Pak využijte jedinečné příležitosti a přijďte načerpat podstatné informace na konferenci, kterou pořádá Svaz ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR, pod záštitou místopředsedy Evropského parlamentu a místopředsedy Svazu pro evropské záležitosti Ing. Oldřicha Vlasáka. Konference nesoucí název „Starosti starostů s evropskými fondy“ se bude konat v pátek 22. června 2012 od 10.00 hodin v jednacím sále Senátu.  Zajímat Vás určitě bude pozice Svazu měst a obcí ČR k návrhům implementační struktury a prezentace nové Analýza potřeb venkova, která vznikla na půdě Svazu.

18.05.2012

Příprava na budoucí programovací období pro čerpání z evropských fondů

V současné době probíhá příprava na budoucí programovací období pro čerpání z fondů EU, a to jak na úrovni státu, krajů, tak i měst a obcí. Vychází se z návrhů nařízení Evropské komise ke strukturálním a zemědělským fondům, které přinášejí řadu nových prvků, pro města a obce ne vždy pozitivních. Z tohoto důvodu Svaz vyvíjí značné aktivity, aby prosazoval zájmy měst a obcí v budoucích operačních programech a Programu rozvoje venkova.

20.03.2012

Je činnost Kanceláře Svazu lobbingem, který musí být regulován?

V minulých týdnech připomínkoval Svaz "Informaci o dalším postupu ve věci regulace lobbingu v České republice", kterou předkládá místopředsedkyně vlády Mgr. Karolína Peake. Jde o dokument nelegislativní povahy, ale pokud bude vládou schválen, připraví Legislativní rada vlády věcný záměr zákona

18.01.2012

Oldřich Vlasák zvolen do čela Evropského parlamentu

Velký úspěch dnes zaznamenala na evropském poli Česká republika, když byl europoslanec a místopředseda pro evropské záležitosti Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák zvolen místopředsedou Evropského parlamentu. Poslanci jej na plenárním zasedání ve Štrasburku svými hlasy vybrali na dva a půl roku do vedení Evropského parlamentu. Celkem bylo zvoleno 14 místopředsedů. Pod vedením německého socialisty Martina Schultze bude nově zvolené předsednictvo řídit práci 754 členného zákonodárného sboru.

11.01.2012

Svaz požaduje větší využití meziobecní spolupráce pro podporu místního rozvoje z evropských dotací po roce 2013

Dne 11. ledna 2012 se v Harrachově uskutečnilo jednání Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny s hlavním bodem programu zaměřeným na budoucí evropské dotace po roce 2013. Mezi pozvanými hosty byli také zástupci Svazu měst a obcí ČR, výkonný místopředseda Jaromír Jech a Eva Srnová z Kanceláře Svazu. Na jednání se zasazovali zejména o větší koordinaci a snížení počtu kontrol čerpání evropských dotací a podporu místního rozvoje a efektivity veřejné správy prostřednictvím svazků obcí.

16.12.2011

Návrhy nařízení pro strukturální a zemědělské fondy EU – co nás po roce 2013 čeká?

Evropská komise vydala v říjnu návrhy nařízení k budoucím strukturálním a zemědělským fondům. Přinášejí celou řadu nových prvků a iniciativ, z nichž mnohé nejsou pro české obce a města zcela srozumitelné či pozitivní. Protože jsou však dotace ještě stále důležitým zdrojem investic v obcích, je nutné je znát. Rádi bychom vám proto pomohli se zorientovat tak, aby samosprávy mohly alespoň trochu korigovat jejich uvedení do praxe.

16.12.2011

Kulatý stůl k budoucnosti rozvoje venkova

 

Ministerstrvo zemědělství připravilo pozici k návrhu nařízení na podporu rozvoje venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (v AJ dostupné zde). K jejímu projednání pozice si nový ministr zemědělství pozval ke kulatému stolu zástupce zemědělců a venkova.

04.12.2011

Program Evropské komise pro rok 2012: nerovný boj s drakem jménem Krize?

Pod názvem „Cesta k obnově“ přijala Evropská komise svůj pracovní program pro rok 2012 a výhledově pro rok 2013. Jedná se o souhrn legislativních a nelegislativních kroků, který odráží současné politické priority Unie i snahu reagovat na finanční problémy států EU. Návrhy se týkají ekonomiky, jednotného trhu, dotačních programů a posílení tvorby pracovních míst.

07.10.2011

Kam budou směřovat dotace EU po roce 2013?

Evropská komise zveřejnila před nadcházejícími Open Days v Bruselu návrhy nařízení pro EU fondy po roce 2014. Zásadní změny by mohly přinést větší koordinaci dotací do venkova a krajů v České republice.

08.08.2011

Otevřené dveře Výboru regionů: registrace na OPEN DAYS začaly

Jako již tradičně se v říjnu znovu otevřou dveře evropských institucí. Oblíbený cyklus seminářů, diskuzních setkání a přednášek pod záštitou Výboru regionů a s podporou Evropské komise a Evropského parlamentu proběhne v Bruselu ve dnech 10. – 13. října 2011.

05.08.2011

Jaký bude rozpočet EU po roce 2013?

Evropská komise představila dlouho očekávaný návrh příštího víceletého finančního rámce EU. Končí tak spekulace o tom, jaký bude příspěvek států EU do společného balíku, kolik z něj půjde na dotace nebo zemědělství a zda se Unie odhodlá k reformám, resp. k jakým.

10.07.2011

Jednání Expertní poradní skupiny (EPOS) k návrhu priorit pro evropské dotace po roce 2013

Dalšího v řadě jednání k definování priorit pro čerpání evropských dotací po roce 2013 se účastní skupina expertů z řad Evropského parlamentu, vysokých škol nebo Národní ekonomické rady vlády. Debatovány byly zejména filozofické otázky kolem směřování evorpských podpor, stanovení priorit a národního rámce pro využití dotací.

21.06.2011

Shrnutí závěrů konzultace k 5. kohezní zprávě zveřejněno

Evropská komise na svém webu zveřejnila shrnutí veřejné konzultace k Závěrům 5. kohezní zprávy o hospodářské, sociální a územní soudržnosti.

01.06.2011

Slabosti Česka: infrastruktura a instituce = priority pro dotace po roce 2013?

Ministerstvo pro místní rozvoj uspořádalo kulaté stoly k připravovaným prioritám pro budoucí čerpání evropských fondů po roce 2013. Hlavními slabostmi Česka se ukazují být nedobudovaná infrastruktura a slabé instituce. Hlavně tam by proto měly evropské peníze směřovat.

23.05.2011

Kulatý stůl v kolegiu ministra zemědělství k budoucnosti Společné zemědělské politiky

Kulaté stoly pořádá ministr zemědělství pravidelně k tématům, jež se objevují v souvislosti s debatou o budoucnosti Společné zemědělské politiky Evropské unie. Z ní jsou českým zemědělcům propláceny přímé platby a financuje také Program rozvoje venkova.

10.05.2011

Rozpočtový výhled EU na dohled aneb komu, co a jak v letech 2014 - 2020

Po roce 2013 si Evropská unie stanoví nová pravidla pro přispívání do společného rozpočtu, stejně tak jako určí nové způsoby přerozdělování těchto peněz. Pro obce je zajímavá hlavně výdajová stránka, která dnes financuje investice v obcích z operačních programů nebo Programu rozvoje venkova. Jak debaty

10.05.2011

Kultura a umění řečí čísel: vážně je musíme jen dotovat?

Role kultury, umění, kreativity a inovací se v současném měnícím se světě zvyšuje. Kreativní dnes nejsou jen umělci, ale také politici, manažeři, urbanisté a všichni ti, kdo se na rozvoji města či obce podílejí. Lidská tvořivost, díky které se svět posouvá rychle kupředu, je hlavním kapitálem společnosti a stojí za podobou a přidanou hodnotou mnohých veřejných prostorů nebo veřejných aktivit. O tom a i dalších tématech byla konference Kreativita a inovace ve městech a obcích, která se konala v Praze 3. května 2011.

18.03.2011

Nový pohled na rozvoj krajů, měst a obcí?

Představy vlády České republiky o budoucím rozvoji krajů, měst a obcí v České republice definuje na národní úrovni Strategie regionálního rozvoje. Ta současná je platná pro období 2007 – 2013, o budoucí, po roce 2013, se ale začíná hovořit už teď.

08.03.2011

Pozastavení podpory tvorby a aktualizace územních plánů obcí z Integrovaného operačního programu

V roce 2011 nebude vypsána očekávaná jarní výzva k podání projektových žádostí o podporu aktivity 5.3b) IOP týkající se tvorby a aktualizace územních plánů obcí s ohledem na udržitelný rozvoj území. Další výzvu lze očekávat nejdříve na podzim roku 2012 až na jaře roku 2013.

22.02.2011

Novela stavebního zákona nepřinese plošné rušení obecných stavebních úřadů na obcích se základní působností

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se včera v Libereckém centru Babylon sešel se starosty obcí se základní působností, aby prodiskutoval otázku rušení stavebních úřadů na obcích s těmi, kterých se tento navrhovaný zásah nejvíce týká. Setkání se za Svaz zúčastnil jeho předseda Oldřich Vlasák.

 

21.02.2011

Kdo ví, co chce, vyhraje, aneb nikdy nebojuj sám!

Skeptický přístup Čechů ke všemu cizímu a „diktovanému“ lze považovat za náš národní rys. Rezervovanost může být dobrá věc – alespoň se nám často nestává, že bychom nekriticky přijímali názory jiných. Uzavřenost do sebe sama nás ale může stát nemalou daň. Čekání na to, s čím přijdou jiní, může vést k tomu, že se nám v zahraničních vztazích ne vždy bude dařit prosadit pro nás to nejvýhodnější. Zkušenost z působení Česka v Unii je inspirativní i pro samosprávy a pro hájení zájmů obcí nejenom vůči evropské, ale i české administrativě.

14.02.2011

Co s makroregionálními strategiemi?

Na Úřadu vlády se dne 9. února 2011 za účasti zástupců ministerstev a Dunajského vědomostného klasteru uskutečnila neformální schůzka k definici makroregionálních strategií, jak je vnímá Česká republika. Téma makroregionálních strategií je už nějakou dobu na pořadu jednání zemí EU -makrostrategie pokrývají území několika států, které mají nějaké společné pojítko – zatím to byla vždy voda (jako první vznikla Baltská makroregionální strategie, druhou je Dunajská). Česká republika je součástí již schválené Dunajské strategie, protože některé její vodní toky se napojují na Dunaj.

08.02.2011

5. kohezní fórum, jedna z nejvýznamnějších letošních konferencí Evropské unie

Svaz byl přizván k účasti v delegaci, která zastupovala Českou republiku na 5. kohezním fóru, akci pořádané Evropskou komisí v Bruselu. Fórum mělo za cíl shrnout příspěvky zástupců členských států EU k budoucnosti politiky soudržnosti. O důležitosti konference svědčila účast některých premiérů vlád členských zemí, včetně Viktora Orbána, premiéra Maďarska, předsedající země EU, nebo Donalda Tuska, předsedy polské vlády.

07.02.2011

Jak si český venkov představuje "aktivního zemědělce"

Před evropskou veřejností stále hůře ospravedlnitelné přímé platby zemědělcům, jež často končí v rukou velkopodnikatelů, jsou důvodem, proč zemědělská politika EU hledá definici „aktivního zemědělce“. Podobu venkova ovlivní jistě i to, kdo bude příjemcem evropských peněz a k čemu je využije. Jak si český venkov "aktivního zemědělce" představuje?

31.01.2011

Víme, kam by evropské peníze měly jít. Teď už jen aby to věděl stát a Evropská unie.

To, co chceme v obcích financovat z evropských peněz, Svazu celkem dobře odhalily Analýza potřeb měst a Analýza potřeb obcí. Nyní se tyto potřeby musejí protnout s tím, jak si Unie a Česká republika představují, co financováno z evropských peněz skutečně bude a může být. Často se obcím nelíbí hodně z toho, jak se evropské prostředky utrácejí dnes. I proto se Svaz už teď zapojuje do debaty, jež bude formulovat pravidla pro příští období po roce 2013.

31.01.2011

Česká republika má velmi nesourodé strategie. A to je hendikep i pro obce.

Hendpikep je to ze dvou důvodů - protože strategie a vize jsou klíčové pro zacílení, zlepšování a rozvoj země. Z hlediska trochu praktičtějšího pak jsou strategie důležité pro výběr toho, co bude Česká republika chtít financovat po roce 2013 z evropských peněz.

25.01.2011

Reformám musí předcházet důkladná analýza

Zástupci Svazu se v úterý 25. ledna sešli ke společnému jednání s náměstkem ministra pro legislativu, veřejnou správu a archivnictví Františkem Vaverou a zástupci Spolku pro obnovu venkova ČR, aby projednali zamýšlené plošného rušení stavebních úřadů na obcích se základní působností.

20.01.2011

Svaz nesouhlasí s plošným rušením stavebních úřadů na obcích se základní působností

Zástupci Svazu na začátku tohoto týdne opětovně vyjádřili nesouhlas s rušením stavebních úřadů na obcích se základní působností, které se Ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně snaží do stavebního zákona prosadit od roku 2003.

20.12.2010

Obce mají představu, jak s evropskými penězi zacházet. I po roce 2013.

Svaz měst a obcí České republiky v návaznosti na debatu, která se rozbíhá kolem budoucího čerpání evropských fondů po roce 2013, připravil pozici k otázkám, které se budoucího čerpání EU fondů týkají. Představu o využití evropských peněz mají jak venkovské obce, tak i větší města.

 

29.11.2010

Příliš se soustředíme na minulost, důležitější je ale budoucnost

Konference Města budoucnosti pojmenovala některé zásadní překážky, ale i výzvy pro úspěšný rozvoj měst. Jsou jimi dořešení zanedbanosti z let komunismu včetně dostavby základní infrastruktury s napojením na okolní obce a nadnárodní sítě, strategický, chcete-li holistický přístup k problémům ve městech přesahující hranice měst, a přizpůsobení se novým impulzům včetně využití informačních a komunikačních technologií nebo řešení nezaměstnanosti ve městech.

22.11.2010

Pomozte odstranit zbytečnou byrokracii

Ministerstvo zemědělství ve snaze odstranit zbytečnou a obtěžující byrokracii na zemědělských úřadech připravilo jednoduchý dotazník, prostřednictvím kterého můžete podávat vlastní podněty a připomínky k této problematice. Dotazník můžete vyplnit na webových stránkách www.eagri.cz. 

02.11.2010

Integrovat, integrovat, integrovat. Ale jak?

Konference Města 2020, Brno, 30. září 2010. Potřeba strategického plánování v širším kontextu a zároveň realizace integrovaných řešení se ukázala být jednoznačným požadavkem měst pro jejich budoucí rozvoj a pro zajištění co nejlepších podmínek pro život jejich obyvatel. Vize integrovaného přístupu a možnosti „nadobecního“ strategického plánování se jako červená nit vinula celou mezinárodní konferencí Města 2020 v Brně na konci září.

15.10.2010

Spolufinancování projektů ve výši 7,5 % zůstává. Ale jen dočasně

Spolufinancování státu u projektů obcí předkládaných do Regionálních operačních programů zůstane zachováno, ale jen u již schválených projektů. Zmatek však stále přetrvává – kdo bude ve skutečnosti vícenákladů ušetřen, a kdo bude mít smůlu?

08.10.2010

Co trápí obce a města v České republice?

Již dnes se rozhoduje o tom, co, jak a v jaké míře bude možné s pomocí evropských peněz financovat po roce 2013. Svaz chce, aby v této debatě byl slyšet také hlas obcí a měst. Kancelář Svazu proto připravila Analýzu potřeb měst a v úzké součinnosti Centrum evropského projektování zpracovalo analýzu potřeb venkova. Jaké potřeby tedy české samosprávy mají?

31.08.2010

Měnit pravidla za pochodu a bez účasti zainteresovaných není fér

Vláda svým rozhodnutím č. 563 z 11. srpna 2010 přijatým v rámci škrtů ve státním rozpočtu udělala velkou čáru přes rozpočet zejména těm obcím, které mají rozpracován projekt k financování z Regionálních operačních programů.

23.08.2010

Zemědělství nemusí být hlavní páteří rozvoje venkova

Změny ve společnosti se do velké míry odrážejí i na venkově. Vysoká nezaměstnanost, ztížený přístup obyvatel k zboží i službám, nedostatečné možnosti sociálních služeb a další znamenají, že venkov potřebuje celostní přístup, který neurčuje jen zemědělská politika.

02.07.2010

Jak si Svaz představuje budoucnost evropské Společné zemědělské politiky?

V debatě o Společné zemědělské politice zcela postrádáme otázku k rozvoji venkova. To byl jen jeden ze vzkazů, který Svaz poslal Evropské komisi v odpověď na konzultaci o zemědělské politice EU po roce 2013. Máme se tedy bát, že na rozvoj venkova se stále bude pohlížet jako na „slepé střevo“ evropského zemědělství?

01.06.2010

Jak bude vypadat Program rozvoje venkova po roce 2013?

Na položenou otázku může odpovědět nejen stát, resp. ministerstvo zemědělství, ale také vy, starostové a zastupitelé obcí v České republice. Komora obcí na svém jednání dne 18. května 2010 doporučila Předsednictvu Svazu zabývat se otázkami kolem budoucnosti Společné zemědělské politiky EU a ve spolupráci s obcemi k ní připravit vlastní pozici.

04.05.2010

Strategie EU 2020, rozvoj venkova a další témata na programu Pracovní skupiny pro politiku soudržnosti CEMR

Na programu se objevily všechny významné milníky budoucnosti v Evropské unii, které budou mít vliv i na obce v Česku: koncept místního rozvoje zavádějícího integrovaný přístup k přípravě projektů na místní úrovni, Strategie EU 2020, rozvoj venkova, vztah venkova a měst nebo makroregionální strategie.

04.05.2010

Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj a důsledky pro ČR

Na národní úrovni byla za účasti předsedy Svazu Oldřicha Vlasáka zahájena diskuze o budoucím využití evropských fondů po roce 2013. Hovořilo se o podobě politiky soudržnosti, vlivu, jaký na ni bude mít nový finanční rámec EU, Strategii EU 2020 nebo roli makroregionů v budoucí politice soudržnosti. Nezapomnělo se však ani na pozici Česka k budoucí politice soudržnosti nebo praktické problémy, které žadatelé o evropské zdroje řeší.

12.04.2010

ČR mírně zaostává v čerpání evropských fondů

Evropská komise zveřejnila strategickou zprávu o dosavadním čerpání evropských fondů (provádění programů politiky soudržnosti v programovacím období 2007-2013). Podle této zprávy ČR mírně v čerpání evropských fondů zaostává.

07.04.2010

Otevřená konzultace Evropské komise k širokopásmovému pokrytí internetem

Evropská komise otevřela konzultaci k budoucí univerzální službě v digitálním věku. Chce tak zjistit, jaký názor panuje mezi odbornou a laickou veřejností EU na téma dostupnosti základních telekomunikačních služeb tak, aby byl naplněn princip univerzality.

07.04.2010

Lisabonská smlouva vybízí ke sdílení informací mezi Parlamentem ČR a vládou, ne k soutěži „kdo s koho“.

Tento citát a mnohé další zazněly na konferenci „Spolupráce parlamentu a vlády v evropské agendě po přijetí Lisabonské smlouvy“. Ten pořádal konferenci u příležitosti vstupu Lisabonské smlouvy v platnost dne 9. března 2010 konala v prostorách Senátu.

07.04.2010

Makroregiony: budoucí cesta, jak využít prostředky ze strukturálních fondů?

V současné době se v Evropské unii začínají vytvářet nové strategie pro makroregiony. Těmi se rozumí několik států tvořících, ať už z historického, kulturního, hodnotového či jiného důvodu, určitý celek. Přípravou strategie pro tato soustátí pak chce EU vytvořit rámec pro efektivní a užší spolupráci zemí v daném regionu. Strategie také mají pomoci řešit některé problémy v EU, které mají přeshraniční rozměr (v souladu s konceptem teritoriální soudržnosti v Lisabonské smlouvě) a které zároveň nelze řešit místně.

07.04.2010

Sdělení Evropské komise Evropa 2020 – Evropská strategie pro chytrý, udržitelný a inkluzivní růst

Poté, co Evropská komise uzavřela konzultaci ke Strategii EU 2020, zveřejnila počátkem března Sdělení Evropa 2020 – Evropská strategie pro chytrý, udržitelný a inkluzívní růst. Jak jsme informovali už v měsíčníku INS, Svaz se konzultace zúčastnil.

25.01.2010

Několik poznámek o nové pravomoci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

V minulém čísle INS jsem se v článku „Několik poznámek o Lisabonské smlouvě z perspektivy území samosprávy“ pokusil v co nejstručnější podobě nastínit, co důležitého přinesla Lisabonská smlouva městům a obcím. Zdůraznil jsem zejména princip subsidiarity, který Lisabonskou smlouvou dostává jiné rozměry, které staví i územní samosprávu před nové výzvy.

25.01.2010

Dnes se tvoří Strategie EU 2020, nástupkyně Lisabonské strategie. Svaz musí být při tom.

Mnohdy si myslíme, jak vzdálená je agenda institucí Evropské unie, jak málo se nás, zastupitelů měst a obcí relativně malé země, jako je Česko, týká. Máme proto tendenci ji odsouvat na vedlejší kolej a věnovat se jí, až když na nás rozhodnutí evropských institucí dopadají. Ať už se jedná o dopad negativní nebo pozitivní, často vyžaduje buď lidské zdroje navíc nebo nadstandardní finanční investice. Je proto dobré nenechat se táhnout proudem, ale potenciálním problémům vyjít vstříc, nenechat se překvapit. Chceme, abychom nebyli zaskočeni tím, co k nám z Evropy přijde.

20.01.2010

Několik poznámek k Lisabonské smlouvě

Lisabonská smlouva nabyla účinnosti, a stala se tak nejen politickou, ale zejména právní realitou. Stejně jako na všechny ostatní právnické či fyzické osoby v celé Evropské unii dopadnou změny z ní vyšlé rovněž na města a obce.

20.03.2009

V Jihlavě proběhne veřejná debata o rozvoji středně velkých měst

V jihlavském Muzeu Vysočiny (Masarykovo náměstí 55) proběhne ve středu 25. března od 17 hodin veřejná debata s názvem „Jihlavská! Příští stanice … ?“. Debata se bude věnovat tématu rozvoje středně velkých měst.

12.02.2009

European Urban Day

Mezinárodní konference s podtitulem „Od Bristolu, přes Lipsko do Prahy: Jaký je současný stav městské dimenze kohezní politiky a jak pokračovat dále?“ se konala v Senátu ČR 6. – 7. února 2009 z iniciativy a za podpory europoslance, předsedy Svazu měst a obcí ČR a výkonného prezidenta Rady evropských municipalit a regionů Oldřicha Vlasáka.

03.09.2008

Jak na komunitární programy EU?

Pro všechny zájemce o evropské finanční prostředky připravilo Zastoupení Středočeského kraje v Bruselu novou brožuru s názvem „Tipy a triky – jak na komunitární programy EU“.

10.03.2008

Regenerace měst 2008

Konference Regenerace měst - Lidé a místa 2008 se koná ve dnech 3. - 4. dubna 2008  na Magistrátě hl. m. Prahy.

08.10.2007

Clustery - nástroj pro ekonomický rozvoj evropských měst a regionů

Francouzské velvyslanectví v České republice pořádá ve dnech 11. a 12. října tohoto roku, jakožto součást akcí organizovaných v rámci decentralizované spolupráce, seminář, jehož letošní ročník bude věnovaný klastrům.

02.10.2007

Revitalizace měst v kontextu udržitelného rozvoje

Tak zní téma URBES 2007, úspěšné konference, která proběhne v listopadu na pražské Masarykově koleji. Jejím spolupořadatelem se pro letošní rok stal i Svaz měst a obcí ČR, stejně jako v loňském roce proběhne za podpory hlavního města.

 

09.08.2007

Audit měst: Zpráva o stavu evropských měst

Zprávu hodnotící kvalitu života v evropských městech vydává Evropská komise v rámci své iniciativy European Urban Audit zahrnující 27 národních statistických úřadů členských států EU. Shrnuje a srovnává data o městech EU z oblasti demografie, hospodářství a sociální sféry. Zahrnuje hodnocení i dalších dat, jako např. úroveň vzdělání, zapojení občanské společnosti a kvalitu životního prostředí. Studie představuje typologii evropských měst, podle nichž se města mohou vzájemně srovnávat.

01.08.2007

Z čeho můžete v letech 2007 - 2013 čerpat evropské dotace?

Analýza stávajícího stavu operačních programů pro roky 2007 - 2013. 


Svaz nechal zpracovat analýzu operačních prgoramů (ve verzi z července 2007) z hlediska obcí a jejich možností programy využít na své projekty. Analýza obsahuje zvlášť vyznačené priority vhodné pro obce, odkaz na řídicí orgány programů včetně kontaktů a základní rady pro realizaci projektů v letech 2007 - 2013.

07.06.2007

Svaz součástí Domu měst, obcí a reigonů v Bruselu

Včera večer byla místopředsedkyní Evropské komise a eurokomisařkou pro institucionální vztahy a komunikační strategie Margot Wallström a eurokomisařkou pro regionální politiku Danuta Hübner slavnostně přestřižena páska k bruselskému Domu měst, obcí a regionů. Dům, který je umístěn v samém středu „evropské čtvrti“ Bruselu je domem 25 organizací reprezentujících místní a regionální samosprávy. Společné pracoviště zde za přítomnosti předsedy Svazu Oldřicha Vlasáka a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka otevřel i Svaz měst a obcí České republiky a Združenie miest a obcí Slovenska.  

11.05.2007

Management regionálního rozvoje na úrovni krajů a obcí s rozšířenou působností

Management regionálního rozvoje na úrovni krajů a obcí s rozšířenou působností, financovaný v rámci rezortního výzkumu MMR, byl zaměřen na rozbor specifik managementu ve veřejné správě s akcentem na potřeby regionálního rozvoje a cestovního ruchu. Zásadním zdrojem pro řešení tohoto úkolu, bylo, vedle teoretických poznatků, také získání empirických údajů důležitých pro zhodnocení reálného situace České republiky v oblasti managementu regionálního rozvoje na úrovni krajů a obcí s rozšířenou působností.

04.05.2007

Je zohlednění Integrovaných plánů rozvoje měst (IPRM) v tématických operačních programech ohroženo?

K jednání dne 3. května 2007 k Integrovaným plánům rozvoje měst přizvalo Ministerstvo pro místní rozvoj všechny dotčené resorty, které připravují některý z tématických operačních programů (MPSV, MŠMT, MŽP, MD, MPO). Výsledkem je rozpačitý závěr, který stále neříká, zda IPRM bude možné připravovat bez ohledu na to, do jakého operačního programu by měl být projekt předložen.

23.04.2007

Svaz spolupořádal úspěšné veřejné slyšení v Senátu

V celorepublikovém čísle Informačního servisu (1/2007, strana 19) jsme Vás informovali o problému zákonem o půdě blokovaných a chátrajících pozemků a staveb v obcích zkráceně nazývaném „církevní restituce“. Na závěr byla uvedena informace o neformálním sdružení obcí, které se snaží ve spolupráci se Svazem problém řešit. Zástupci tohoto sdružení a Kanceláře Svazu se 16. ledna 2007 účastnili zasedání Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, kde byl problém přednesen. Členy komise problém zaujal a podařilo se jim prosadit zorganizování veřejného slyšení na toto téma, které se pod záštitou Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu uskutečnilo 10. dubna 2007.

06.04.2007

Metodika tvorby integrovaných plánů rozvoje měst

Připravovaná metodika byla vytvořena 30. března pracovní skupinou složenou ze zástupců Svazu měst a obcí ČR, Asociace krajů a Ministerstva pro místní rozvoj.

21.03.2007

Průmyslové zóny pro malé a střední podnikatele? V EU žádná novinka, u nás ano.

Společné prohlášení



Svazu měst a obcí ČR, Unie malých a středních podniků ČR a Sdružení podnikatelů ČR



Průmyslové zóny pro malé a střední podnikatele?

V EU žádná novinka, u nás ano.

 

Domníváme se, že při projektování průmyslových zón by se mělo více myslet na malé a střední firmy a drobné živnostníky a cíleně vytvářet podmínky pro jejich působení ve všech možných oborech činnosti. Nyní je zřejmé, že spolu s rostoucími náklady v ČR bude opadávat masový příliv velkých investic.

31.01.2007

Zajímavý workshop se uskuteční v Bratislavě

Mezinárodní workshop k budování trvale udržitelného města pomocí lokálních partnerů proběhne již za 14 dní. Přednášejícími jsou mymo slovenských i specialisté z evropského Energie-Cités či holandského Energy Agency of Zoetermeer.

01.11.2006

Evropská charta pro rovné zapojení žen a mužů ve veřejném místním životě

V poslední den generálního sněmu Rady evropských obcí a regionů v Innsbrucku (10. - 12. května 2006) přijali jeho účastníci Chartu o rovném zapojení žen a mužů v místním politickém životě.


"Přijetí Charty je závěrečným krokem dlouhé cesty a začátkem nové, která, jak doufám, splní naděje na rovné příležitosti žen a mužů v místním politickém životě, řekla předsedkyně Výboru pro rovné zapojení žen a mužů CEMR, paní Vicenta Bosch Palanca.

19.10.2006

Potřeby měst v Regionálních operačních programech - chiméra nebo možnost dohody?

Dohoda o zohlednění potřeb měst v Regionálních operačních programech je podle závěrů konference v Ústí nad Labem možná. Nejdůležitější je zajistit dostatek peněz na projekty měst a obcí, včetně projektů dopravy.

10.10.2006

Sněm CEMR v Innsbrucku (2006): Veřejné služby

Na půdě Evropského parlamentu se opět hovořilo k veřejným službám. Výsledek této „diskuse“ je však pouze poloviční. Parlament sice uznal důležitost svodného rozhodování o veřejných službách ze strany samospráv, avšak otázka přijetí právní úpravy zůstává stále otevřená.

31.08.2006

Evropská městská síť k přenosu know-how

Potřebujete-li informace o tom, jak městskou dimenzi a rozvoj měst řeší v jiných státech EU, jsou zde stránky European Urban Knowledge Network.

11.07.2006

Nařízení ke strukturálním fondům schválena, teď už je práce jen na nás

Evropský parlament schválil dne 4. července 2006 legislativní balíček ke strukturálním fondům EU pro roky 2007 – 2013. Od 1. ledna 2007 tak členské státy mohou začít vyžívat prostředky fondů v celkovém objemu 308 miliard Euro. 

17.02.2005

Právní předpisy Evropské unie v češtině

Členství České republiky v Evropské unii s sebou přináší stále větší zájem veřejnosti o texty právních předpisů Evropských společenství, resp. Evropské unie. Texty evropského práva jsou publikovány v Úředním věstníku Evropské unie a od 1. května 2004 jsou všechny právní předpisy ve věstníku i v českém jazyce.

03.09.2003

Delegace ČR ve Výboru regionů

Po vstupu České republiky do Evropské unie se českým krajským a místním samosprávám otevřela možnost oficiálně hájit své zájmy na evropské úrovni prostřednictvím členství ve Výboru regionů. Česká republika má v tomto poradním orgánu EU na základě oficiálních závěrů z mezivládní konference v Nice (prosinec 2000) a čl. 263 Smlouvy z Nice  právo na 12  řádných členů a jejich 12 náhradníků. Celou delegaci za Českou republiku tedy tvoří 24  krajských a místních volených představitelů, kteří jsou nominováni Svazem měst a obcí ČR a Asociací krajů ČR.