Energetika

Mgr. Ivona Mottlová

garant rubriky

08.10.2015

Národní centrum energetických úspor pomůže ušetřit obcím, krajům, firmám i domácnostem

Zástupci Svazu měst a obcí ČR, Hospodářské komory ČR a energetické společnosti ČEZ stvrdili vznik Národního centra energetických úspor, z.s.(NCEÚ). Hlavním posláním této neziskové organizace je poskytovat komplexní poradenství týkající se energetických úspor a napomoci tak plnit cíle České republiky v této oblasti. Do roku 2020 je na realizaci energetických úspor připraveno v operačních programech Evropské unie a dalších národních zdrojích přibližně 80 miliard korun.

18.09.2014

Cyklus seminářů Nová zelená úsporám

Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR připravil podzimní cyklus seminářů pro potencionální žadatele o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Zájemci se mohou na seminář dostavit bez předchozího přihlašování.  

14.05.2010

Zapojte se do projektu zaměřeného na možnost prověření kvality výbojových světelných zdrojů

Společnost GE Lighting Hungary vyzývá obce k bezplatné účasti v projektu zaměřeného na možnost prověření kvality výbojových světelných zdrojů běžně využívaných ve veřejném osvětlení. V rámci tohoto projektu se obce, které do projektu na základě přihlášky zapojí, mohou získat bezplatně světelné zdroje pro veřejné osvětlení obce v rozsahu 10 % světelných bodů (svítidel, sloupů veřejného osvětlení), maximálně však až 100 ks světlených zdrojů.

07.04.2010

Energetické projekty města Jeseník mohou získat podporu z Evropské investiční banky. Mimo jiné i díky Paktu starostů a primátorů.

Na našich stránkách jsme vás před časem informovalio Paktu Starostů a primátorů, iniciativě Evropské unie na podporu energetických projektů měst. Pakt si klade za cíl sdružit představitele měst EU a společně přispět ke snížení energetického zatížení Země.

27.10.2009

Pakt starostů a primátorů: Jeden ze způsobů, jak realizovat vaše projekty ke snížení spotřeby energií ve vašem městě

Iniciativa Evropské komise a představitelů měst EU ´Pakt starostů a primátorů EU´ (EU Mayors Covenant) vám může pomoci získat prostředky na projekty z oblasti snižování spotřeby energií ve městě. Zároveň získáte příležitost učit se v tomto oboru novým věcem. Chcete-li vědět, co Pakt je, co jím získáte a jak se připojit, čtěte dále.

27.06.2007

Oldřich Vlasák: Řepka olejná a větrníky namísto jaderných elektráren

Evropa vstupuje v 21. století do nové energetické sféry a energetická politika se dostává do popředí zájmu. Důvody jsou nasnadě – vedle toho, že jde o velké peníze, je zde souvislost se změnami klimatu, ropnými krizemi a válečnými konflikty v oblastech s vysokou zásobou tradičních zdrojů energií. V současné době státy Evropské unie importují 82 % ropy a 57 % zemního plynu, čímž se dostávají na první místo mezi dovozci paliv. Poptávka po energiích navíc stále roste a infrastruktura zastarává. Odhaduje se, že během následujících 20 let dojde k 60 % nárůstu poptávky a bude muset být v oblasti energetiky vynaložen více než 1 bilion eur. Taková situace nás Evropany vnitřně ohrožuje.

30.03.2007

Připomínky k návrhům vyhlášek souvisejících se zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví podrobnosti účinnosti užití  energie při rozvodu tepelné energie a vnitřním rozvodu tepelné energie a chladu domácnostem, k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a přípravu teplé vody, měrné ukazetele spotřeby tepelné energie pro vytápění a přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům a k návrhu vyhlášky, kterou se stanoví rozsah stanovisek k politice územního rozvoje a územně plánovací dokumentaci, závazných stanovisek při ochraně zájmů chráněných zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, a podmínek pro určení energetických zařízení

01.02.2007

Připomínky k návrhu vyhlášky o provedení ustanovení energetického zákona

Připomínky Svazu měst a obcí České republiky k návrhu vyhlášky o provedení ustanovení energetického zákona o Energetickém regulačním fondu a povinnosti nad rámec licence.


30.10.2006

Energetická politika ČR v evropském kontextu

Dne 4. října 2006 se uskutečnila v prostorách Senátu Parlamentu České republiky odborná konference na téma „Energetická politika ČR v evropském kontextu“. Předmětem vystoupení a následných diskusí se stala taková témata jako energetická politika ČR a EU a na ně navazující reformy v energetickém sektoru, zda liberalizace energetického trhu v ČR splnila očekávání snižování cen energií a zda regulační opatření ERÚ jsou dostačující. Účastníci konference byli dále seznámeni s vývojem využívání obnovitelných zdrojů energie a s možností využití jaderné energie na území ČR.

23.10.2006

Europoslanci připomínkují Zelenou knihu

V samotné Evropě bude během příštích dvaceti let nutné investovat přibližně jeden bilion euro, aby bylo možné vyhovět očekávané poptávce po energiích a nahradit stárnoucí zdroje. Závislost na dovozech neustále roste a nebudeme-li schopni zvýšit konkurenceschopnost energie z domácích zdrojů, bude v příštích dvaceti až třiceti letech přibližně sedmdesát procent energetických požadavků Unie, v porovnání s padesáti procenty v současné době, uspokojováno dovozem ze zemí mimo Evropu. A to většinou z  regionů ohrožených nestabilitou.

 

Ing. Oldřich Vlasák

15.09.2006

Publikace Obnovitelné zdroje energie a efektivní řízení samospráv

Vyšla druhá publikace projektu C2ENET Obnovitelné zdroje energie a efektivní řízení samospráv. Shrnuje příspěvky konference k obnovitelným zdrojům energie, která se konala v březnu 2006 ve Welsu a v květnu v Innsbrucku v Rakousku. Obě se soustředily na možnosti v oblasti vytápění, využití pelet a prezentace příkladů dobré praxe z Rakouska.

V druhé části se publikace zabývá efektivním řízením samospráv – zajištěním kvality ve veřejné správě, inovativními přístupy, Místní agendou 21 a uplatněním různých přístupů k řízení ve veřené správě (BSC, benchmarking, benchlearning atp.).

08.09.2006

Vyjádřete se k Evropské strategii pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii

Evropská komise vydala Zelenou knihu k energetice. Předseda Svazu měst a obcí České republiky Oldřich Vlasák tímto vyzývá organizace aktivně působící v oblasti energií a nakloněné zájmům samospráv s žádostí o spolupráci a zaslání připomínek k energetické politice Evropské unie.

14.08.2006

Intelligent Energy Europe Programme (IEE 2)

V souvislosti s kampaní EU za trvale udržitelný rozvoj dává Komise EU příležitost, aby byly vyslyšeny hlasy a názory samospráv, které by se měly promítnout do obsahu nového pracovního dokumentu pro rok 2007 upravující naplňování Intelligent Energy Europe Programme (IEE 2) - Inteligentní evropský energetický program.

01.08.2006

Publikace CEMRu o energetické politice obce - příklady dobré praxe v evropských městech a obcích

V dubnu tohoto roku vydal CEMR (Rada evropských municipalit a regionů) ve spolupráci s jinými subjekty působících na poli energetické problematiky publikaci, která může znamenat pro místní samosparávu přínos.

13.06.2006

Energetická politika Evropské unie a úsporné využívání energií

Rakouský svaz měst na počátku měsíce května připravil pro partnery projektu C2ENET konferenci o úsporném využívání energií, která se uskutečnila v Innsbrucku.

06.06.2006

Statutární město Zlín: účastník evropského projektu Mysleme na energii!

Město Zlín je členem mezinárodního konsorcia, které realizuje projekt Energy in Minds! (Mysleme na energii). Cílem projektu je uspořit do roku 2010  až 30 % konvenčních energií ve vybraných městských částech, z nich pak rozšířit získané zkušenosti do dalších oblastí.

03.05.2006

Energetické poradenství pro multiplikátory

Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice spolu s městem Český Krumlov a hornorakouským Svazem pro úspory energií pořádá školicí program  „Energetické poradenství pro multiplikátory“.