Vše o koronaviru

05.08.2020

Zjišťujeme plánované investice do sociální oblasti ve vaší obci

Kapacity a potřeba sociálních služeb a bytového fondu ve Vašem městě/obci: Rada vlády pro duševní zdraví po diskusi s panem premiérem žádá od měst a obcí relevantní informace – cílem je zmapovat potřeby v území pro účely vyjednávání s vládou o navýšení finančních prostředků ze státního rozpočtu, které by města a obce mohly na své investice do infrastruktury v oblasti sociálních služeb (např. domovy pro seniory či se zvláštním režimem) a v oblasti bydlení pro seniory a osoby s duševním onemocněním čerpat. Diskutovalo se o podílu státu ve výši 70 % celkových investičních způsobilých nákladů.
PROSÍME O VYPLNĚNÍ FORMULÁŘE DO 20. SRPNA 2020. DO KONCE SRPNA POTŘEBUJEME PODKLADY ZASLAT VLÁDĚ.

28.07.2020

Stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví

Ministerstvo zdravotnictví poskytlo Svazu měst a obcí ČR k dispozici Stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví. Tento dokument prezentuje klíčová protiepidemická opatření k zamezení vzniku a dalšího šíření nemoci Covid-19. Protiepidemická opatření jsou rozdělena na činnosti a postupy vztahující se na fyzické a právnické osoby a na činnosti a postupy v rámci systému připravenosti a reakce České republiky na hrozbu epidemického šíření onemocnění Covid-19. Opatření přijímaná v závislosti na jednotlivých stupních pohotovosti budou průběžně projednávána na úrovni místně příslušných orgánů ochrany veřejného zdraví a orgánů místních samospráv.

11.07.2020

CEMR zveřejnil analýzu k dopadům pandemie COVID-19 na místní samosprávy v EU

Evropská města a regiony jsou v důsledku krize COVID-19 pod extrémním finančním tlakem. Zatímco výdaje městům v souvislosti se zaváděním nouzových opatření rostly, příjmy prudce poklesly a další pokles je očekáván i v následujících měsících. Ztráty místních a regionálních samospráv ve všech zemích Evropské unie dosahují k miliardám EUR. Rada evropských obcí a regionů (CEMR) přináší první analýzu zpracovanou ve spolupráci s 21 národními asociacemi reprezentujícími místní a regionální samosprávy ze 17 evropských zemích.

08.07.2020

Nepřehlédněte nabídku webinářů Czechinvestu

CzechInvest organizuje pravidelné webináře pro žadatele do programu COVID-Nájemné.

08.07.2020

Inovativní podnikatelské parky i regeneraci brownfiedů podpoří v novém programu MPO

Výstavbu malých podnikatelských parků, rozvoj stávajících průmyslových zón a regeneraci brownfieldů podpoří Ministerstvo průmyslu a obchodu z programu Smart Parks for the Future. Přispěje tak i k naplnění cílů Inovační strategie a souvisejícího materiálu The Country for the Future. Program poběží do roku 2026, žádat o podporu mohou obce a kraje již nyní.

07.07.2020

Dotace pro obce v rámci programu Podpora rozvoje regionů 2019+

Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo dotace pro obce v rámci programu Podpora rozvoje regionů 2019+. Díky téměř 500 milionům korun vzniknou v obcích nová školní hřiště, veřejná sportoviště, dětská hřiště nebo například budou rekonstruovány prostory pro venkovské prodejny.

02.07.2020

SOUBOR PEDAGOGICKO-ORGANIZAČNÍCH INFORMACÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2020/2021

Soubor pedagogicko-organizačních informací pro mateřské školy, základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a školská zařízení na školní rok 2020/2021 má ředitelům škol a školských zařízení, pedagogickým pracovníkům i veřejnosti poskytnout základní a aktuální informace (mimo jiné v reakci na mimořádná opatření spojená s COVID-19) a současně upozornit na důležité změny, události a výročí, které se vztahují ke školnímu roku 2020/2021.

02.07.2020

Víc než 180 tisíc příchozích hovorů, ve špičce i 13 tisíc denně. Linka 1212, která vznikla v kontextu s pandemií koronaviru, funguje dál

Od července se mění rozcestník a provozní doba bezplatné celostátní linky 1212. Tedy call centra pro podnikatele, které spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Ministerstvo zdravotnictví má nově vlastní infolinku na tel. čísle 224 972 222. Telefonická podpora 1212 je nyní k dispozici pro veřejnost každý pracovní den od 7:00 do 18:00 hodin a bude fungovat nejméně do konce roku 2020.

30.06.2020

Do lázní s voucherem

Vláda ČR 29. 6. 2020 schválila program COVID – Lázně. Na podporu českých lázeňských měst půjde jedna miliarda korun. Poukaz se bude vztahovat na pobyty zakoupené a realizované v období 1. 7. - 31. 12. 2020 v českých lázních. Jedinou podmínkou je strávit v lázeňském zařízení minimálně šest nocí a absolvovat alespoň pět procedur. Půjde o přímou slevu lidem a významnou pomoc lázním.

29.06.2020

Speciál právní poradny - část osmá

Podnikatelé mohou získat od státu a obce úlevu 80% na nájemném!
Již od 26. června mají možnost podnikatelé žádat o podporu na úhradu nájemného od Ministerstva průmyslu a obchodu z programu COVID – NÁJEMNÉ.
Poskytne-li obec jako pronajímatel podnikateli za celé období duben, květen a červen slevu na nájemném ve výši alespoň 30%, stát poskytne podnikateli dalších 50%, a podnikatel tak může získat 80% slevu na nájemném.
Kdo je oprávněn čerpat podporu, jaké jsou podmínky získání podpory a další související odpovědi, se dozvíte právě v tomto Speciálu.

25.06.2020

Rada seniorů ČR děkuje Svazu za pomoc při koronavirové epidemii

Svaz měst a obcí ČR obdržel poděkování od kolegia Rady seniorů ČR, ve kterém se praví, že kolegium děkuje městům a obcím za iniciativu a spolupráci při distribuci či dovozu jídel, léků a dalších potřeb pro seniorské domácnosti v době koronavirové epidemie. Podle kolegia města a obce svoji společenské poslání splnily a za to jim patří velký dík.

18.06.2020

Jeseník se bude rozvíjet díky 5G sítím. Co a proč se chystá, zaznělo na jednání s experty na digitalizaci i zdravotnictví

Fakta o 5G sítích a projekty, které Jeseník ve spolupráci s experty a podnikateli připravuje pro občany. Témata prvního regionálního semináře k 5G sítím uspořádaného Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) ve spolupráci se samosprávou. Konal se právě v Jeseníku, tedy v jedné z pěti vítězným municipalit historicky prvního ročníku soutěže „5G pro 5 měst“. Tamní chystané 5G projekty pomohou všem a všude: žákům, studentům, rodičům i seniorům, ve škole i na dálku, v práci i doma.

16.06.2020

NSA spustila příjem žádostí do programu COVID - Sport

Národní sportovní agentura představila konkrétní parametry výzvy programu COVID –Sport. Od 13:00 spustila přijímání žádostí od sportovních organizací, kterým rozdělí 1 miliardu korun. Žadatelé by měli získat finance, pokud splní podmínky, v rozmezí 3 – 4 týdnů. Program schválila Vláda ČR 1. června 2020.

16.06.2020

V jednotě je síla

V úterý 16. června 2020 se krátce po poledni sešli starostové napříč Českou republikou, v Praze na Malostranském náměstí, aby vyjádřili podporu senátnímu návrhu, který směřuje ke kompenzaci ztrát, které utrpěly obce a města.

09.06.2020

Vláda udělala první krok k narovnání obecních rozpočtů, musíme ale pokračovat, vzkazuje SMO ČR

Praha 9. června – Kompenzace obcím ve výši 1200 Kč na obyvatele, kterou v pondělí schválila vláda, neřeší celý problém výpadků obecních rozpočtů. Svaz měst a obcí ČR právě sbírá reálná data z obcí, které představí co nejdříve, a varuje: zastavte legislativní chaos, dejte obcím jistotu, že jim už další peníze nevezmete, a pojďte se domluvit na systému účelových dotací a využití EU fondů.

08.06.2020

Rozum zvítězil, obce dostanou peníze, které si vláda půjčila

Vzpomínáte? Před nedávnem hned několik členů vlády vyloučilo jakoukoliv možnost kompenzace obcím za masivní výpadky jejich příjmů. Dnes vláda schválila vrácení vypůjčených peněz - obce dostanou zpět přes 11 mld. Kč.

07.06.2020

Obce potřebují přímou finanční pomoc, dotace nestačí, řekl šéf Svazu Lukl

Obce a města potřebují přímou finanční „injekci“, nikoliv pouze dotace. V neděli to v pořadu televize Prima Partie uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Vláda, která si peníze podle něj v době koronavirové krize vlastně „vypůjčila“, by je zase měla vrátit. Jednání zástupců samosprávy a členů vládů o státní podpoře by se mělo uskutečnit v úterý.

03.06.2020

MMR: dotace na realizaci projektů z oblasti marketingových aktivit destinací cestovního ruchu

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech a nabízí tak možnost získání dotace na realizaci projektů z oblasti marketingových aktivit destinací cestovního ruchu. Celkem je v tomto podprogramu připraveno až 60 milionů korun. Výzva k předkládání žádostí je otevřena do 30. 6. 2020.

01.06.2020

Obecní rozpočty se ocitají v paralýze, v květnu se příjmy propadly více než o třetinu. Vládo, jednej!

Praha 1. června – Svaz měst a obcí ČR dokončuje sběr reálných dat ohledně obecních rozpočtů v květnu. Už první čísla jsou šokující: propady příjmů dosahují běžně 35 %. Na vině jsou opatření ministerstva financí, která dopadají na obce.

01.06.2020

Zjišťujeme dopady vládních opatření na vaši obec: výdaje na GDPR

Zajímají nás dopady vládních protikoronavirových opatření na život u vás.
Každý týden budeme mapovat jednu z ohrožených oblastí. Těšíme se na vaše odpovědi.

27.05.2020

Zjišťujeme dopady vládních opatření na vaši obec: příjmy z RUD

Zajímají nás dopady vládních protikoronavirových opatření na život u vás.
Každý týden budeme mapovat jednu z ohrožených oblastí. Těšíme se na vaše odpovědi.

27.05.2020

Uplatnění slevy na správních poplatcích - co říká zákon

Dne 14. května 2020 vydalo Ministerstvo vnitra České republiky (dále jen „MV ČR“) své stanovisko k uplatnění slevy na správních poplatcích podle § 9 zákona z hlediska eGovernmentu.

27.05.2020

Daňový balíček přináší stravenkovou revoluci i vyšší příjmy pro obce

Ministerstvo financí předkládá vládě návrh daňových změn s navrhovanou účinností od roku 2021. Daňový balíček obsahuje očekávanou úpravu stravenkového paušálu a přináší rovné podmínky mezi domácími i zahraničními investory v oblasti zdanění příjmů z dluhopisů. Součástí balíčku je také změna v oblasti daně z nemovitých věcí, kde Ministerstvo financí vyslyšelo požadavek samospráv získat možnost nastavit výši této daně pro jednotlivé městské části různě, a osvobození rodičů hospitalizovaných dětí od místních poplatků.

27.05.2020

Panuje legislativní chaos, starostové jsou v kleštích. Vláda nám všem bere peníze, ale nemá plán

Rozhovor s Radkou Vladykovu pro Čti doma:
Výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková řeší každý den prosby starostů, kteří chtějí vědět, kolik peněz jim přijde do rozpočtu. Zastavit plánované investice? Nebo jít do rizika, když netuší, co bude? Vláda bohužel nemá jasný plán. Celkem 16 miliard chce samosprávám vzít ministryně Schillerová jako podíl na kompenzacích pro živnostníky přesto, že jejich problémy rozhodnutími způsobila vláda. Dalších mínus 50 miliard v rozpočtech obcí je očekávaný výpadek v příjmech ze sdílených daní. Odnesou to lidé, nebudou nové chodníky, školky, kanalizace a další.

27.05.2020

Poskytování podpory ze strany obcí podnikům zasaženým COVID

Jakoukoliv pomoc, kterou poskytují obce, kraje (stát a další subjekty nakládající s veřejnými prostředky) podnikům zasaženým opatřeními přijatými v souvislosti s COVID-19, je nutno vyhodnotit z hlediska kumulativního naplnění definičních znaků veřejné podpory. Stručný popis definičních znaků zveřejnil ÚOHS.

27.05.2020

Letos v říjnu by celá ČR měla využívat DVB-T2. Posunutí termínu přechodu kvůli koronaviru schválila vláda

Vláda schválila návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na změnu harmonogramu, který se týká DVB-T2. Podle něj by se přechod na nový standard vysílání, tedy digitální televizi 2. generace, měl posunout o čtyři měsíce a skončit tak letos v říjnu. Pozastaven byl dočasně kvůli koronaviru.

27.05.2020

Společný výklad pravidel umožní programům lépe využít prostředky evropských fondů

Národní orgán pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj (NOK) vypracoval doporučení, které řídicím orgánům operačních programů poslouží jako vodítko při zapracování legislativních balíčků Evropské komise do pravidel jednotlivých programů. Oba balíčky tzv. Investiční iniciativy pro reakci na koronavirus (CRII a CRII Plus) reagovaly na současnou koronavirovou pandemii a zavedly mimořádnou flexibilitu, se kterou mohou členské státy EU využít Evropské strukturální a investiční fondy.

27.05.2020

I třetí kompenzační bonus dopadne na obce a kraje. Vezměte si příklad v Rakousku, vzkazují starostové

Praha 27. května – Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona o kompenzačním bonusu, který připraví krajské a obecní kasy o dalších více než 15 mld. korun. Svaz měst a obcí ČR vyzývá vládu, aby kompenzovala tuto ztrátu jednorázovou dotací pro obce v minimální výši 1000 Kč na každého obyvatele. Příkladem pro vládu může být Rakousko, které připravilo balíček pomoci obcím a městům ve výši 1 mld. eur, což odpovídá přímé dotaci 3000 Kč na obyvatele.

26.05.2020

Černý den obcí a krajů je především černým dnem podnikatelů a živnostníků

Praha 26. května – Kvůli přetrvávajícímu legislativnímu chaosu a postupnému ukrajování rozpočtů ze strany státu obce ruší a pozastavují plánované investice v řádu desítek miliard korun. Ukázal to unikátní květnový průzkum mezi 382 obcemi. Poslanci budou 26. 5. hlasovat o financování třetího kompenzačního bonusu pro podnikatele, který má z rozpočtů obcí ukrojit dalších 11,2 mld. korun. Tichý protest obcí a krajů se tak stává tryznou za podnikatele a živnostníky, kteří přijdou o zakázky potřebné pro resuscitaci jejich podnikání a restart celé české ekonomiky.

26.05.2020

„Apelujeme na vládu, aby zastavila období nejistoty a chaosu. Potřebujeme podpořit obecní rozpočty, abychom dali práci krvácejícím živnostníkům a podnikatelům.“

Předseda SMO ČR František Lukl ve studiu Televize Seznam vysvětluje, proč obce odkládají plánované investice a co potřebují k tomu, aby pomohly znovu rozjet ekonomiku. Je stát s obcemi, městy a kraji stále na jedné lodi nebo je hází přes palubu?

25.05.2020

ČERNÝ DEN PRO OBCE A KRAJE

Svaz měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR vyhlašují na úterý 26. května 2020 ČERNÝ DEN PRO OBCE A KRAJE.

25.05.2020

Otevřená reakce předsedy SMO ČR, SMS ČR a předsedkyně SPOV ČR na dopis ministryně Schillerové k dopadům kompenzačního bonusu na samosprávy

Otevřeny dopis, který společně podepsali předseda SMO ČR František Lukl, předseda SMS ČR Stanislav Polčák a předsedkyně SPOV ČR Veronika Vrecionová, je reakcí na dopis Ministryně financí ČR Aleny Schillerové z 19. 5. 2020 ohledně dopadů kompenzačního bonusu na samosprávy.

25.05.2020

DALŠÍ ETAPY ROZVOLŇOVÁNÍ VE ŠKOLÁCH OD 1. A 8. ČERVNA

V souladu s harmonogramem uvolňování opatření ve školách , který představil ministr školství již 14. dubna 2020, vláda dne 25.5. 2020 na svém jednání rozhodla o dalších etapách uvolňování opatření ve školách.

21.05.2020

Ošetřovné

Pravidla pro ošetřovné se od března po celou dobu platnosti mimořádných opatření přijatých v souvislosti s COVID-19 změnila. Nárok na ošetřovné mají rodiče dětí mladších 13 let a bude vypláceno i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu. Stejně tak ho dostanou i lidé, kteří z důvodu uzavření zařízení některých sociálních služeb (denní stacionáře apod.) pečují o staršího hendikepovaného, který s nimi žije ve společné domácnosti.

21.05.2020

Jak se budou otvírat sociální služby?

Přinášíme aktualizovaný plán uvolnění opatření.

21.05.2020

"Lex voucher" aneb jaké mají cestovní kanceláře povinnosti

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a veřejný ochránce práv Stanislav Křeček rozeslali společný dopis provozovatelům cestovních kanceláří, ve kterém uvádějí přesné postupy, jak by se cestovní kanceláře měly v problematických situacích vůči klientovi zachovat. Odvolávají se na zákon Lex voucher i na další platné zákonné povinnosti cestovních kanceláří.

20.05.2020

Ke společné výzvě vládě a Parlamentu ČR se připojuje i Svazek obcí Novoborska a další svazky obcí z projektu CSS

Svazek obcí Novoborska a další dobrovolné svazky obcí a mikroregiony zapojené do projektu CSS realizovaného Svazem měst a obcí ČR se připojují ke společné výzvě Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR a Národní sítě Místních akčních skupin ČR za podpory hejtmanů Pardubického kraje a Libereckého kraje ze dne 12. 5. 2020.

19.05.2020

Na webu ČSSZ se nyní můžete přihlásit k odběru novinek

Česká správa sociálního zabezpečení spustila možnost odběru novinek, tzv. newsletter. Díky této novince tak bude efektivněji komunikovat s cílovými skupinami klientů.

18.05.2020

Informace MŠMT – zaměstnanci školy s rizikovým faktorem

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy zveřejnilo informace k právnímu režimu zaměstnanců školy při jejich nepřítomnosti v práci do konce školního roku 2019/2020, patří-li sám zaměstnanec nebo osoba, která s ním žije ve společné domácnosti, mezi osoby s tzv. rizikovými faktory stanovenými Ministerstvem zdravotnictví.

18.05.2020

Řešení problematiky osob bez přístřeší v souvislosti s koronavirem

Svaz měst a obcí ČR vznesl podnět na Vládu ČR k řešení problematiky osob bez přístřeší v souvislosti s rozšířením nákazy onemocněním COVID-19. Požadujeme zejména koncepční řešení a vymezení jasného postupu a kompetencí měst a obcí. Odpověď Ministerstva práce a sociálních věcí ČR k dispozici v příloze.

15.05.2020

Konání zasedání zastupitelstev obcí po ukončení nouzového stavu

S koncem nouzového stavu se také změní pravidla pro zasedání zastupitelstev. Od 18. května se tak budou znovu konat za obvyklých podmínek. Na jednání zastupitelstev se však i nadále mohou vztahovat mimořádná nařízení ministerstva zdravotnictví.

15.05.2020

Informace o cizincích a pro cizince v době koronavirové krize

Člověk v tísni připravil pro cizince pobývající v době koronavirové krize v České republice dokument s uceleným přehledem, kde hledat aktuální informace. Dokument však není přínosný jen pro cizince samotné, ale i pro starosty a další členy samospráv či zaměstnance ve státní správě, kterým jsou dotazy od cizinců často kladené.

14.05.2020

Ministryně financí se mýlí: Obce nyní nemohou investovat! Potřebují od vlády tři zásadní změny, aby mohly co nejdříve roztočit kola celé ekonomiky

Praha 14. května – Tisíce obcí by mohly velmi efektivně napumpovat peníze do lidí a firem. Mohou být nejrychlejším lékem na současnou krizi. SMO ČR zmapoval situaci a díky unikátnímu průzkumu mezi desetinou všech tuzemských obcí přináší nejen nezkreslenou realitu, ale také návrh řešení, jak nastartovat investiční aktivitu měst a obcí, dohromady největších investorů v celé ekonomice.

13.05.2020

Webinář na téma: Zadávání veřejných zakázek po skončení stavu nouze

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR pořádá 14. května v době mezi 10.00 až 12.00 hod webinář na téma Zadávání veřejných zakázek po skončování stavu nouze.

13.05.2020

Měření teploty při vstupu na pracoviště v době koronavirové pandemie

Může zaměstnavatel měřit tělesnou teplotu svých zaměstnanců a dalších osob při vstupu na pracoviště? Odpověď na dotaz, se kterým se v posledních měsících často setkává, zveřejnil na svých webových stránkách Úřad pro ochranu osobních údajů.

12.05.2020

Nenecháme se vládou tahat na vařené nudli.

Ve čtvrtek 14. května 2020 proběhne tisková konference Svazu měst a obcí ČR, na které předseda Svazu František Lukl bude mluvit o budoucím vývoji měst a obcí.

12.05.2020

Zaměstnanci v sociálních službách dostanou desetitisícové odměny. Návrh ministryně Jany Maláčové schválila vláda

Vláda 7. května schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na mimořádné odměny pro zaměstnance v sociálních službách. Ti, kteří se po dobu krize starali o seniory a zdravotně postižené nakažené koronavirem, mohou dostat odměny až 40 tisíc Kč za měsíc. Na desetitisícové odměny ale dosáhnou i zaměstnanci zařízení, do kterých infekce nepronikla. Odměny dostane až 144 tisíc zaměstnanců v sociálních službách.

12.05.2020

Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc jednoduše, za pár minut a on-line

Ministerstvo práce a sociálních věcí maximálně zjednodušilo formulář žádosti o dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP) z důvodu vážné mimořádné události spojené s COVID-19. Nový on-line formulář je uzpůsoben tak, aby jej žadatel ohrožený propadem příjmů během epidemie mohl snadno vyplnit a odeslat v průběhu několika minut.

12.05.2020

MMR: Novela zákona o veřejných zakázkách zajistí rychlejší naléhavé nákupy

Ministerstvo pro místní rozvoj z důvodu koronavirové pandemie vypracovalo novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která by měla přispět k tomu, aby byl umožněn co nejrychlejší nákup v době krizových stavů (např. pořízení ochranných pomůcek). Navrhovaná změna odstraňuje administrativní zátěž na straně zadavatele a zásadně tak přispěje ke zrychlení jednacího řízení bez uveřejnění, protože uzavření smlouvy již nebude oddáleno nebo blokováno nutností naplnit touto novelou zrušené požadavky zákona. Návrh zákona byl dnes (11.5.) schválen vládou.

12.05.2020

Obce a města potřebují v budoucnu výraznou podporu, jednoduchá pravidla a více volnosti při zacílení svých investic

Praha 12. května 2020, Hospodářské a sociální následky pandemie budou obrovské, a to nejen z národohospodářského pohledu, ale postihnou možná mnohem více i lokální a regionální úroveň. Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) proto žádá, aby nebyla v budoucím období vzhledem k potřebě obnovy ekonomiky snižována či nijak výrazně omezována (ne-li zastavena) podpora ze strany státu a prostřednictvím EU fondů, neboť by tak došlo k pozastavení investičních akcí ve městech a obcích.

11.05.2020

MMR připravuje mimořádný akční plán pro záchranu cestovního ruchu na období 2020–2022.

Ministerstvo pro místní rozvoj jako ústřední orgán státní správy v oblasti cestovního ruchu připravuje mimořádný akční plán (AP) pro záchranu a následný restart odvětví cestovního ruchu na období 2020–2022. SMO ČR již zaslal k legislativnímu dokumentu připomínky.

06.05.2020

Aktuální informace k ošetřovnému II

Novela zákona přináší zvýšení ošetřovného, nově mají nárok na ošetřovné i tzv. dohodáři.

06.05.2020

Aktuální info k ošetřovnému

"Pokud zůstanete, vzhledem k uzavření škol a předškolních zařízení, doma s dítětem do 13 let, máte jako zaměstnanec nárok na ošetřovné (tzv. OČR - ošetřování člena rodiny)". Informace z poradny ČSSZ pro rodiče na úvodní stránce.

06.05.2020

Tetín v době coronavirové žije dál

Aktuální příspěvek v naší rubrice Starosti starostů aneb Jak se žije starostům v Čechách a na Moravě je tentokrát z pera Ing. Martina Hrdličky, starosty obce Tetín ve Středočeském kraji. Dočtete se, jak se obec s 900 obyvateli vyrovnává s těžkou situací v době koronavirové epidemie. Dopady opatření proti šíření nemoci Covid-19 jsou mnohdy těžší než nemoc samotná. Možná se v následujících řádcích také poznáte.

05.05.2020

Jak zvládat krizové situace se dozvíte v bezplatné příručce

Praktické informace o zvládání krizových situací nabízí bezplatná příručka První kroky v krizové situaci. Její vznik je reakcí na informační vakuum a všeobecnou nepřipravenost obyvatel na nečekané události.

05.05.2020

Potřebujeme Vaši pomoc

Kancelář Svazu měst a obcí ČR se na Vás obrací s prosbou o vytvoření aktuálních konkrétních finančních přehledů, jak na tom v současné situaci obce a města jsou. Více v následujícím dopise.

04.05.2020

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zveřejnilo soubor hygienických a bezpečnostních pokynů pro školy.

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy zveřejnilo dne 2. května 2020 Manuál pro mateřské školy, pro školy základní, pro školy střední a konzervatoře.

04.05.2020

Pedagogická komora: Vláda učitele zklamala

Vedení Pedagogické komory nesouhlasí s chaotickým přístupem vlády k postupnému otevírání škol. Stále chybí jednoznačné informace a závazné postupy, kterými se školy budou muset řídit. Ministerstvo školství vydává pouze doporučení, čímž se zbavuje odpovědnosti zajistit školám adekvátní podmínky pro jejich fungování. Veškerá zodpovědnost tak zůstává na bedrech ředitelů škol.

04.05.2020

Speciál Právní poradny - část šestá

Ve spolupráci s advokátní kanceláří KVB jsme pro vás opět připravili Speciál právní poradny zacílený tentokrát zejména na výpověď z nájmu v době nouzového stavu nebo zvýšení nájemného.

04.05.2020

Příjem žádostí do Výzvy XII. COVID-19 programu podpory Technologie byl zahájen

Dotace je zaměřena zejména na podporu výroby zdravotnických prostředků a nových technologií, které souvisí s přímým bojem proti COVID-19. O dotaci můžete žádat až do 5. černa 2020.

29.04.2020

MŠMT vydalo vyhlášku k hodnocení druhého pololetí 2019/2020

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo vyhlášku  o hodnocení výsledků vzdělávání žáků ve druhém pololetí školního roku 2019/2020. Specifikuje v ní, jak mají základní a střední školy postupovat při klasifikaci tohoto pololetí, které bylo z velké části postiženo epidemií koronaviru.

28.04.2020

Ekonomická pomoc při koronavirové krizi musí být nadstavba. Nesmí narušit existující dotační programy, ale naopak přijít s novými

Praha, 28. dubna 2020 – Vláda by měla zachovat veškeré dotační programy pro firmy, města a obce, které jim umožňují vyšší efektivitu, modernizaci, digitalizaci a ochranu životního prostředí. Stejným směrem by měl stát směřovat také balíky smysluplných investičních opatření na povzbuzení české ekonomiky. Uvedla to Hospodářská komora spolu se Svazem měst a obcí a společností Deloitte.

27.04.2020

Aktualizovaná daňová predikce pro ÚSC – dopady COVID-19 – k 21.4.2020

Ministerstvo financí připravilo aktualizaci daňové predikce pro obce a kraje. Aktualizace zohledňuje snížení sdílených daní v souvislosti s dopady krizové situace. Z aktualizované predikce je zřejmé, že meziroční propad daňových příjmů je odhadován na - 23 mld. Kč (- 10,4 %) u obcí a na - 8 mld. Kč (-10,9 %) u krajů. Přílohy jsou ke stažení níže.

27.04.2020

Knihovny se otevírají veřejnosti

Pondělí 27. 4. 2020 je dnem, kdy knihovny mohou opět nabízet své služby veřejnosti. V první fázi budou knihovny poskytovat pouze základní výpůjční služby. Knihovny se budou otevírat postupně podle toho, jak se jim podaří splnit podmínky stanovené ministerstvy zdravotnictví a kultury. Musí mít především dostatečné množství ochranných prostředků, dezinfekce, označit dostupné prostory a zajistit nezbytné odstupy návštěvníků. Řada knihoven si na dobu přerušení provozu naplánovala rekonstrukce, malování, revize knihovního fondu, a to může odložit jejich otevření. Složité bude také personální zajištěni provozu knihovny, protože mnoho knihovnic má děti ve školním věku a musí s nimi zůstat doma.

27.04.2020

Informace pro příjemce OPZ k realizaci aktivit a způsobilosti výdajů v době nouzového stavu v ČR II.

Řídicí orgán OPZ informuje příjemce o tom, že Evropská komise udělila dne 24. 4. 2020 souhlas s možností realizovat vzdělávací akce v elektronické formě také v případě projektů s jednotkovými náklady zaměřených na další profesní vzdělávání.

24.04.2020

Evropská komise pořádá v dubnu panevropský hackathon #EUvsVirus. Slibuje si od něj mobilizaci evropských inovátorů a občanské společnosti.

Panevropský hackathon #EUvsVirus bude 24.–26. dubna 2020 řešit přibližně dvacet problémů souvisejících s koronavirem, mezi které patří například rychlá výroba zařízení, rozšiřování výrobních schopností nebo přenos znalostí z jedné země do druhé. Jednotlivé výzvy pak reflektují pět prioritních oblastí – zdraví a lékařství, kontinuita podnikání, sociální soudržnost, ochrana rizikových skupin a vzdělávání. Ambicí #EUvsVirus je přilákat na 60 tisíc účastníků napříč evropskými zeměmi.

24.04.2020

Vláda zveřejnila upravený harmonogram uvolňování podnikatelských činností

Harmonogram uvolňování podnikatelských činností, opatření ve školách a v sociálních službách. Takto Vláda ČR nazvala dokument, který by měl podnikatelům a provozovatelům veřejných prostor napovědět, kdy budou moci opět otevřít a začít nabízet své služby. Otevírat se bude ve 4 vlnách. Dokument se dotýká i činností, které zajišťují často obce.

24.04.2020

Vláda uvolňuje volný pohyb osob. Uleví se pendlerům i nám ostatním.

S platností od 24. dubna se můžeme venku pohybovat ve skupinách až 10 lidí. S negativním testem na Covid-19 lze od pondělí překročit i hranice. Jaká další uvolnění nás čekají?

22.04.2020

SMO ČR získal příslib premiéra: investice obcí jsou prioritou, vláda proto nebude krátit rozpočtové určení daní a nasměřuje další dotace obcím.

Praha 22. dubna 2020 – Budoucnost obecních a městských rozpočtů i plánovaných investic byla hlavním tématem včerejší videokonference předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla s premiérem Andrejem Babišem a některými členy vlády. Existovaly obavy, že vláda bude řešit současnou situaci také na úkor dobře hospodařících obcí, změnou rozpočtového určení daní a omezením evropských i národních dotací pro obce.

22.04.2020

Ochrana nájemníků

Poslanecká sněmovna ve středu 22. dubna 2020 schválila vládou navržené zákony o opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na nájemce.

21.04.2020

Obce a města mohou bez obav investovat do svého rozvoje

Územní samosprávní celky budou mít i letos dostatek finančních prostředků na realizaci svých investičních aktivit. Ministerstvo financí nechystá žádnou úpravu rozpočtového určení daní, která by šla v neprospěch obcí a měst. Investicemi samosprávy podpoří hospodářský rozvoj nejen svého regionu, ale i celé České republiky.

20.04.2020

Ke zpracování osobních údajů v rámci opatření proti šíření koronaviru

V současné mimořádné situaci vyvstávají otázky týkající se zpracování osobních údajů o zdravotním stavu osob, které mohou být šiřiteli nákazy, včetně zpracování údajů umožňujících jejich předchozí lokalizaci, potřebných k dohledání dalších osob, které s nimi byly ve styku. Otázky v souvislosti s opatřeními pro zamezení nákazy a ochrany zaměstnanců kladou také zaměstnavatelé.

20.04.2020

Pracovníci sociálních služeb, kteří se dostali do kontaktu s nakaženým, mohou v práci pokračovat za dodržení přísných podmínek

Na základě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví jsou osoby pracující v sociálních zařízeních povinni bezodkladně informovat svého zaměstnavatele o přímém kontaktu s osobou, u které bylo potvrzeno onemocnění COVID-19. Zaměstnavatelé následně rozhodnou, zda je výkon práce daným pracovníkem pro zajištění poskytování sociálních nebo zdravotních služeb nezbytný. V případě nezbytnosti mohou pracovníci pokračovat v práci, avšak pouze za dodržení přísných podmínek.

19.04.2020

POKYN K POSTUPU PŘI KONÁNÍ SŇATEČNÝCH OBŘADŮ OD 20. DUBNA 2020

Dne 14.4.2020 vláda zveřejnila harmonogram uvolňování opatření ve školách, školských zařízeních, podnikatelských a dalších činností. Z tohoto harmonogramu plyne, že s účinností od 20.4.2020 bude možno konat svatební obřady do 10 osob.

17.04.2020

Speciál Právní poradny - část pátá

Ve spolupráci s advokátní kanceláří KVB jsme pro vás opět připravili Speciál právní poradny zacílený tentokrát zejména na možnost konání svateb.

16.04.2020

CoVpoint spojuje Česko. Informační systém CzechInvestu a MPO obsahuje už víc než 1 400 položek pomoci v kontextu s pandemií koronaviru

Jste firma a chcete nabídnout státu nebo dalším firmám pomoc? Nebo naopak potřebujete pomoc druhých firem? Využijte aplikaci na propojení nabídky a poptávky na www.covpoint.org.

16.04.2020

Hrozba kybernetických útoků na nemocnice a jiné významné cíle ČR

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes vydal VAROVÁNÍ před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti, spočívající v realizaci rozsáhlé kampaně závažných kybernetických útoků na informační a komunikační systémy v České republice, zejména pak na systémy zdravotnických zařízení. Tato kampaň může způsobit závažné dopady na dostupnost, důvěrnost či integritu informací u důležitých informačních a komunikačních systémů.

15.04.2020

Uvolňování opatření

Ministerstvo zdravotnictví uveřenilo na svých stránkách scénář postupu uvolňování opatření.

15.04.2020

INFORMACE Z JEDNÁNÍ S MINISTRYNÍ JANOU MALÁČOVOU – MPSV CHYSTÁ NOVÝ DOTAČNÍ TITUL PRO SOCIÁLNÍ SLUŽBY

Na dnešní videokonferenci s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou se řešily zejména aktuální záležitosti v agendě sociálních služeb. Videokonference se za Svaz měst a obcí zúčastnil Jakub Rychtecký, předseda Komise pro sociální věci a zdravotnictví, který upozornil na některé zásadní otázky, které města a obce řeší. Jednalo se zejména o následující:

14.04.2020

Vážené starostky a primátorky, vážení primátoři a starostové, vážení přátelé,

dovoluji si obrátit se na vás s žádostí o zodpovězení otázky, která by vám mohla ve svém důsledku napomoci pozitivně ovlivňovat situaci ve vašich obcích a posílit postavení obcí v systému veřejné správy, a to i v tak obtížných dobách, které právě prožíváme.

13.04.2020

Odpověď na dopis Františka Lukla

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová informuje předsedu Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla o zajištění finanční kompenzace pro osoby, které budou postihnuty výpadkem příjmů z důvodu péče o děti při uzavření škol v souvislosti se šířením koronaviru.

13.04.2020

Podpoříte i Vy pracovníky v první linii?

Olympiádu už letos mít nebudeme, ale pokusit se o nevídaný týmový výkon nám nikdo nemůže zabránit.

13.04.2020

ZAJIŠTĚNÍ FUNGOVÁNÍ OBECNÍCH ÚŘADŮ, NASTAVENÍ ÚŘEDNÍCH HODIN A STYKU S VEŘEJNOSTÍ OD 20. DUBNA 2020

DOPORUČENÍ PRO OBCE K REALIZACI MIMOŘÁDNÉHO OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V SOUVISLOSTI S PROKÁZÁNÍM VÝSKYTU KORONAVIRU (OZNAČOVANÝ JAKO SARS COV-2)

10.04.2020

Sběr použitého papíru je důležitý

Asociace českého papírenského průmyslu apeluje na vládu, kraje i obce, aby byl udržen maximální možný sběr použitého papíru a aby byla zachována dostupnost sběrového papíru s následnou výrobou nového papíru a lepenky v potřebné výši pro české hospodářství. Český papírenský průmysl podporuje a nadále bude podporovat tyto aktivity. Dne 7. 4. stát umožnil znovuotevření výkupen a sběrných dvorů, což kritické situaci se sběrem pomůže.

09.04.2020

Tablety pomohou seniorům v domovech být v kontaktu s rodinami

Celkem dvanáct tabletů za téměř sto tisíc korun zajistila radnice pro klienty Domovů pro seniory U Kostelíčka a na Dubině, které provozují Sociální služby města Pardubic. Na jejich pořízení formou daru významně přispěly i dvě společnosti z Pardubic - Foxconn Česká republika a Multi CZ s.r.o. Město chce tímto krokem umožnit seniorům lepší kontakt s jejich rodinami.

09.04.2020

Stanovisko k předávání účetních záznamů a finančních výkazů do Centrálního systému účetních informací státu

S ohledem na mimořádnou situaci v souvislosti se šířením koronaviru SARS-CoV-2 a v návaznosti na související mimořádná opatření vlády a ústředních orgánů státní správy, vydává ministerstvo financí následující upřesňující stanovisko k předávání účetních záznamů a finančních výkazů do Centrálního systému účetních informací státu.

09.04.2020

COVID-19 podvodníky neodradil

Prosím věnujte pozornost dopisům, jejichž autoři mohou těžit z nepozornosti a zneužívají hlavičku Veletrhů Brno a.s. (BVV).

09.04.2020

Tříměsíční frekvence zasedání zastupitelstva z hlediska nouzového stavu

Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, v § 92 odst. 1 stanoví, že zasedání se musí konat nejméně jedenkrát za 3 měsíce. Jedná se o pořádkovou lhůtu, s jejímž porušením zákon o obcích ani jiný právní předpis nespojují žádné právní následky.

09.04.2020

Mapování potřeb ochranných pomůcek pro municipální zaměstnance zařízení pro péči o seniory, nemocné a obecní složky IZS.

Dne 9.4.2020 bylo spuštěno Agenturou CzechInvest dotazníkové šetření na základě dohody Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zdravotnictví. Jeho cílem je zjistit průměrnou TÝDENNÍ potřebu osobních ochranných pomůcek pro ZAMĚSTNANCE MUNICIPÁLNÍCH, CÍRKEVNÍCH A PŘÍPADNĚ SOUKROMÝCH zdravotních a sociálních zařízení a služeb a MUNICIPÁLNÍCH složek Integrovaného záchranného systému (IZS) na území celé České republiky. Tyto údaje budou dále sloužit jako podklad pro Ústřední krizový štáb.

08.04.2020

Speciál Právní poradny - část třetí

Opět jsme pro Vás ve spolupráci s advokátní kanceláří KVB Lukáše Váni připravili otevřené odpovědi nejčastějších dotazů v současné krizové situaci.

08.04.2020

Co přináší novela bytového spoluvlastnictví?

Dne 3. 4. 2020 podepsal prezident republiky Miloš Zeman novelu občanského zákoníku, zákona o obchodních korporacích a některých dalších souvisejících zákonů, která se týká zejména problematiky bytového spoluvlastnictví a družstev. Novela byla připravena v úzké spolupráci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva spravedlnosti a dalších odborníků z praxe. Zákon přináší mnohá zjednodušení a konkretizaci některých pravidel a nabude účinnosti 1. července 2020.

08.04.2020

COVID 19 automaticky neomlouvá změny závazku při plnění veřejných zakázek

Svaz měst a obcí ČR se obrátil na Ministerstvo pro místní rozvoj a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s dotazy, které se týkají některých aspektů zadávání veřejných zakázek v souvislosti s aktuálními opatřeními vlády v boji proti šíření nového typu koronaviru označovaného jako SARS CoV-2, zejména pak aplikace § 222 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek.

08.04.2020

Na Czech POINTY se nevztahují omezení

Vyhlášení nouzového stavu - co aktuálně platí? Omezení rozsahu úředních hodin orgánů na pondělí a středu v maximálním rozsahu tří hodin v daném dni se s účinností od 7. dubna 2020 nevztahuje na kontaktní místa veřejné správy (Czech POINT). Další informace k nouzovému stavu najdete v článku.

07.04.2020

Manuál pro občany: Práva a povinnosti za nouzového stavu

Vláda vyhlásila pro území České republiky nouzový stav z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaný jako SARS CoV-2), který byl přidán na seznam nakažlivých onemocnění a jeho úmyslné šíření bude nově trestným činem. Předkládáme přehled toho, jak jednat a co je povoleno v rámci nouzového stavu dle platných mimořádných opatřeních.

07.04.2020

Cílený Program podpory zaměstnanosti „Antivirus“ MANUÁL PRO ZAMĚSTNAVATELE

Manuál pro zaměstnavatele má pouze informativní charakter. Je průběžně aktualizován, proto, prosíme, sledujete webové stránky www.mpsv.cz.

07.04.2020

Zasedání zastupitelstva

Informace Ministerstva vnitra k dopadům usnesení vlády č. 388 ze dne 6. 4. 2020 (151/2020 Sb.), o přijetí krizového opatření týkajícího se jednání zastupitelstev obcí a krajů.

07.04.2020

Starostové jsou v první linii. Potřebujeme mít jasnou podporu vlády a parlamentu, deklarují členové grémia Svazu měst a obcí ČR, všichni aktivní starostové.

Praha 7. dubna 2020 – Konkrétní osudy lidí, kterým se ze dne na den zhroutilo podnikání, přišli o všechny příjmy a hledají pomoc i základní informace. Stejně jako lidé, kteří svůj domov nemají. Postarat se o ně, i to je role místních samospráv, které představují první záchytnou hráz negativních dopadů současné pandemie. V řadě případů ovšem nefunguje potřebná a nevyhnutelná synergie s vedením státu, shodli se na videokonferenci členové vedení SMO.

07.04.2020

Podpořte výzvu „Datovka pomáhá“

Datovka pomáhá je společná výzva občanům a podnikatelům: Zřiďte si datovou schránku a pomozte sobě i svému úřadu. Datovou schránku si je možné zařídit osobně na jakémkoliv CzechPOINTu. Dohoda Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva zdravotnictví ČR nyní umožňuje provozovat pracoviště CzechPOINTů na úřadech i mimo stanovené úřední hodiny. S ohledem na rizikovou práci pracovníků CzechPOINT si jejich provozovatelé mohou zažádat o ochranné štíty pro exponované pracovníky zdarma.

06.04.2020

MŠMT doporučuje omezit činnosti vyžadující přítomnost pedagogických pracovníků

Jak budou pracovat poradny ohledně vydávání podpůrných opatření, která jsou nezbytná pro nový školní rok 2020 - 2021, tak aby školy mohly požádat o tato podpůrná opatření kraj a měly tuto informaci v předstihu před začátkem školního roku, aby např. pozici asistenta pedagoga mohly personálně zajistit.