Jakým způsobem zřídíte funkci pověřence pro ochranu osobních údajů?

proškolením stávajícího zaměstnance proškolením stávajícího zaměstnance 106
přijmutím nového zaměstnance přijmutím nového zaměstnance 0
najmutím od externího subjektu najmutím od externího subjektu 24
zaměstnancem sdíleným společně s dalšími obcemi zaměstnancem sdíleným společně s dalšími obcemi 13
jinak jinak 1

Knihovna JINAK startuje!

Připomínáme, že od 19. února 2018 startuje přihlašování knihoven do třetího ročníku naší soutěže. Registrace knihoven je jednoduchá. Stačí zaslání stručné informace o rozsahu maximálně jedné A5 (deset vět) o tom, co knihovna dělá a jedné ilustrační fotografie na e-mail: tuzilova@smocr.cz .

Evropská legislativa a politiky musí být vytvářeny na základě partnerského přístupu a ve spolupráci s místními a regionálními samosprávami

„Jsem přesvědčen, že zavádění legislativy Evropské unie v obcích a regionech musí jít ruku v ruce se spravedlivým rozdělením kompetencí a efektivní koordinací a spoluprací mezi různými úrovněmi veřejné správy,“ řekl Oldřich Vlasák, který se z pozice výkonného prezidenta Rady Evropských obcí a regionů (CEMR) sešel ve středu 31. ledna v Bruselu s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Jednání se uskutečnilo na půdě Evropského výboru regionů v rámci strukturovaného dialogu mezi Evropskou komisí a zástupci evropských střešních organizací místních a regionálních samospráv reprezentujících Radu evropských obcí a regionů (CEMR), EUROCITIES, Shromáždění evropských regionů (AER) a Asociaci evropských hraničních regionů (AEBR).

Připojte se k Alianci soudržnosti!

Předsednictvo Svazu vyzývá svou členskou základnu k připojení se do Aliance soudržnosti Evropského výboru regionů. Signatáři Aliance soudržnosti požadují, aby evropský rozpočet po roce 2020 udržel kohezní politiku silnou, efektivní, viditelnou a dostupnou pro každý region Evropské unie.Jednoduchou registrací na webových stránkách Evropského výboru regionů přidáte svůj hlas k podpoře kohezní politiky EU jakožto významnému investičnímu nástroji podporující regionální rozvoj.

Meziobecní spolupráce nejlépe řeší problémy obcí

Jak Centra společných služeb (CSS) pomohla v roce 2017 starostům, co se podařilo a co se plánuje do budoucna? To byla témata valných hromad dobrovolných svazků obcí (DSO), které se koncem roku konaly na různých místech České republiky. Mluvilo se o tom, co samosprávy trápí, jaké úkoly a povinnosti starosty v roce 2018 čekají a jak je v tom mohou podpořit právě Centra společných služeb. Tedy servisní střediska, v nichž v rámci projektu Svazu měst a obcí ČR pracují odborníci na veřejnou správu. Vznikla proto, že právě meziobecní spolupráce podle starostů nejlépe řeší problémy obcí.

Dopis předsedy Svazu Františka Lukla

Vážená paní starostko, vážený pane starosto,
také se stejně jako já divíte, kolik administrativy obcím každý rok přibývá? Jak se z papírů, myšleno s nadsázkou a ohledem na aktuální zimu, stávají bílé kopce, za kterými bychom se v kancelářích mohli v klidu ztratit a otevřít je až roztaje sníh?

Komunálním politikem roku 2017 je starostka Velké Polomi Ludmila Bubeníková

Seznamte se s výsledky třetího ročníku soutěže, jejímž smyslem je zviditelnit inspirativní a občansky přínosné projekty uskutečněné v obcích a městech a ocenit osobnosti z komunální politiky, které se významně zasadily o jejich realizaci. V letošním ročníku soutěže bylo vypsáno sedm kategorií. Svaz je jedním ze spolupořadatelů akce.

Vítězové soutěží Obec přátelská rodině 2017 a Obec přátelská seniorům 2017

Letošního ročníku v soutěži Obec přátelská rodině 2017 se účastnilo 17 obcí. Mezi vítěze patří: Vrchoslavice, Vacenovice, Krásná Lípa, Svitavy a Olomouc. Za Svaz měst a obcí ČR předal ocenění a šeky vítězům výkonný ředitel Pavel Drahovzal. Svaz je totiž spolupořadatele soutěže.

S ochranou osobních údajů podle nového obecného nařízení (GDPR) by mohla pomoci Centra společných služeb

Centra společných služeb (CSS) a postavení dobrovolných svazků obcí (DSO) ve veřejné správě. Témata zářijového jednání zástupců samospráv zapojených do projektu CSS, které se uskutečnilo v Praze. Víc než tři desítky lidí se zabývaly výkonem veřejné správy DSO, jejich financováním či organizační strukturou. Shoda panuje v tom, že dobrovolné svazky obcí včetně toho, co dělají, by měly být - stejně jako je to v zahraničí – ukotveny v legislativě. A v kombinaci s Centry společných služeb by mohly pomáhat s ochranou osobních údajů podle nové evropské legislativy (GDPR).

Obec Heřmanov získala titul Vesnice roku 2017

Výsledky soutěže Vesnice roku 2017 jsou známy. Titul Vesnice roku získala obec Heřmanov z Kraje Vysočina. Na druhé příčce se umístila obec Lukavice z Pardubického kraje a třetí místo obsadila obec Slavkov ze Zlínského kraje. Vítězové již 23. ročníku byli slavnostně vyhlášeni v Luhačovicích.

Školství

24.02.2004 11:32

Tiskové prohlášení SMO ČR k Pokynu ministryně školství o udělování výjimek základním školám

Svaz měst a obcí ČR zásadně nesouhlasí s obsahem Pokynu ministryně školství k udělování výjimek podle §6 školského zákona, účinným od 1. prosince 2003, neboť vznikají obavy, že příslušný Pokyn zlikviduje malé školy.

Školský zákon v §6 stanoví minimální průměrný počet žáků ve třídě pro jednotlivé typy základních škol (malotřídky, ZŠ tvořené samostatnými třídami všech ročníků prvního stupně, „plně organizované školy“). Pokud škola minimálního průměrného počtu žáků nedosahuje, musí žádat ministerstvo o výjimku.

Pro mnoho škol, zejména škol v malých obcích, které se stále více potýkají s nedostatkem žáků, bude Pokyn ministryně znamenat likvidaci, a to z následujících důvodů:

1. Školy tvořené třemi nebo čtyřmi třídami se dle nového výkladu ministryně posuzují stejně jako plně organizované školy, tzn. musí mít minimálně 17 žáků v průměru ve třídě; pokyn tak využívá mezery ve školském zákoně a striktně jej vykládá k tíži troj- a čtyřtřídek.
  2. Plně organizované školy usilující o udělení výjimky musí prokázat, že v okruhu minimálně 15 km (měřeno po veřejných komunikacích) není jiná ZŠ, ve které by mohli žáci plnit povinnou školní docházku; takové kritérium nezohledňuje geografickou rozmanitost území – jsou místa, kde se vzdálenost 15 km může stát za nepříznivého počasí nepřekonatelnou.
  3. V Pokynu není žádný prostor pro udělování výjimek i z jiných důvodů „zvláštního zřetele hodných“, pokud škola nesplní taxativně stanovené podmínky v pokynu, výjimka jí udělena nebude.
  4. Výjimky se budou udělovat pouze na 1 školní rok, což znamená značnou nejistotu jak  pro vedení školy, tak pro rodiče žáků – do budovy a jejího zařízení nebude chtít nikdo investovat, ani rodiče nebudou chtít své děti posílat do školy, která možná příští rok bude muset být zrušena.

Pokud má obec ze zákona stanovenou povinnost vytvářet podmínky pro plnění povinné školní docházky, nemělo by ministerstvo bránit obcím, aby mohly školy provozovat. Školy v malých obcích totiž neplní jen vzdělávací funkci, ale mají význam i jako kulturní a společenské centrum.

Dětí se rodí čím dál méně, rušení škol však porodnost určitě nezvýší. Spíše naopak. Proto

Svaz měst a obcí ČR požaduje, aby obec jakožto zřizovatel základní školy měla plné právo rozhodnout, zda školu zachová, i za předpokladu, že sáhne hlouběji do obecního rozpočtu.

Ing. Oldřich Vlasák

Předseda SMO ČR

Přehled termínů a míst konání
program