Po letošních komunálních volbách se opětovně otevírá diskuse nad změnou volebního systému.

Souhlasíte se změnou tak, že mandáty do zastupitelstva obce budou přidělovány podle počtu získaných hlasů pro jednotlivé kandidáty bez návaznosti na politickou příslušnost (tzv. slovenský model)?

ANO ANO 173
NE NE 27
NEVÍM NEVÍM 9

Video: Možnosti rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ na obce a města

Jak jsme vás již informovali, novela rozšiřující pravomoci NKÚ jde na vládu s rozporem. Podívejte se na diskuzi v redakci Moderní obce s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou a naším výkonným ředitelem Pavlem Drahovzalem.

Svaz měst a obcí ČR prosadil zrušení povinných míst pro dvouleté děti v mateřských školách

Mateřské školy nebudou mít povinnost přijímat od 1. 9. 2020 dvouleté děti, tak rozhodli poslanci v pátek ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. Již v roce 2016 byl Svaz proti této povinnosti, která byla přijata na podkladě poslaneckého pozměňovacího návrhu.

Finalisté soutěže Vesnice roku 2018

V průběhu posledních dvou měsíců probíhala krajská hodnocení obcí, které se přihlásily do soutěže Vesnice roku. Každý kraj již nyní má svého finalistu, který postoupil do celostátního kola. Podívejte se na jejich seznam.

Zveřejňování osobních údajů a fotografií žáků na internetu – stanovisko ÚOOÚ
O postup v souladu s obecným nařízením GDPR se jedná, pokud jsou zveřejňovány nezbytné osobní údaje žáků na základě zvláštních předpisů za účelem plnění právní povinnosti. K tomuto zpracování není třeba souhlasu žáka, resp. zákonného zástupce. Pokud však dojde k využití osobních údajů žáků k jinému účelu,
Plán rozvoje sportu - nová povinnost obcí

Obce mají povinnost od 1. července 2018 v samostatné působnosti zhotovit pro své území plán rozvoje sportu a zajišťovat jeho provádění. Tato novela prošla bohužel bez výjimky pro všechny obce i přes mnohý odpor, proti tomuto návrhu se postavil i Svaz.

Kandidátní listiny do komunálních voleb a nový požadavek na obsah

V souvislosti s blížícím se termínem komunálních voleb upozorňujeme na nové ustanovení v zákoně o volbách do zastupitelstev obcí. Nově musí být na kandidátní listině u každého kandidáta uvedeno pohlaví.

Poradna pro obce

Každá členská obec může služeb Poradny pro obce využít až pětkrát ročně zdarma (jde o dosavadní průměr dotazů na jednu obec), a to opakovaně každý rok. Pětkrát do roka můžete položit svůj individuální písemný nebo telefonický dotaz nebo vyhledávat v databázi již zodpovězených dotazů.  Zřídit přístup můžete až 11 osobám z Vaší obce. Členská obec, která svých pět přístupů do Poradny pro obce vyčerpá, si může za úplatu zřídit rozšířený přístup do Poradny pro obce.

Matriky na malých obcích zachráněny

Praha, 29. května 2018 - K plánovanému rušení cca 450 matričních úřadů, které zvažovalo Ministerstvo vnitra ČR, nakonec nedojde. Každá obec si totiž bude moci sama zvážit, zda si tuto agendu bude chtít ponechat a nadále vykonávat. Dohodli se na tom dnes předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová s premiérem Andrejem Babišem a ministrem vnitra Lubomírem Metnarem.

Publikace Komunitární programy a programy územní spolupráce EU

Publikace zpracovává programy Evropské unie, jako jsou tzv. komunitární programy EU a programy Evropské územní spolupráce, a nabízí přehled, kde a na jaké aktivity z těchto programů mohou obce a města čerpat finanční prostředky. Jednotlivé programy jsou doplněny o příklady projektů, které byly realizovány převážně českými městy a obcemi buď jako vedoucími partnery, nebo v pozici partnerů. Hlavním účelem prezentace příkladů projektů je nabídnout inspiraci a lepší představu o využitelnosti programů, a podpořit tak zapojení českých měst do projektů financovaných těmito programy. V publikaci je zpracováno 19 dotačních programů a 22 příkladů realizovaných projektů.

Správa obce

24.10.2018 13:35

Stanovisko Svazu měst a obcí ČR k poslanecké novele obecního zřízení

Vláda na svém jednání dne 24. října 2018 zaujala neutrální stanovisko k materiálu: Návrh poslanců Ivana Bartoše, Lukáše Bartoně a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 291). Upozornila pouze na některé skutečnosti,  které doporučuje při dalším projednávání zohlednit.

Svaz měst a obcí ČR s ohledem na níže uvedené důvody i s přihlédnutím k faktu, že navrhovatelé novelu předložili bez komunikace se Svazem měst a obcí ČR, s předloženým návrhem zásadně nesouhlasí. Své stanovisko včetně odůvodnění zaslal Svaz měst a obcí ČR předsedovi vlády  Andreji Babišovi  i ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi.

Cílem navrhované novely je dle předkladatelů dosažení maximální transparentnosti jednání a úkonů orgánů obcí, měst, krajů a hl. m. Prahy, která posílí možnosti veřejné kontroly a přímé odpovědnosti volených funkcionářů územní samosprávy. Předkladatelé uvádí, že opatření jsou volena tak, aby současně umožňovala efektivní a hospodárné fungování územních samospráv.

Navržená úprava přináší zejména tyto změny:

1. povinné zveřejňování zápisů ze zasedání zastupitelstev na elektronické úřední desce − součástí zápisů bude jmenovité hlasování členů zastupitelstev, tedy uvedení toho, kdo a jak hlasoval o konkrétním usnesení
  2. tajné hlasování je možné pouze v případě volby, jmenování nebo odvolání, nebo v případě rozhodování o zániku mandátu člena zastupitelstva obce podle zákona upravujícího volby do zastupitelstev obcí
  3. ke zveřejněným zápisům bude připojován dodatek o tom, kdo uplatnil námitky a jak o nich bylo rozhodnuto
  4. v zápise z rady se uvede, jak jednotliví členové rady obce hlasovali
  5. tajné hlasování je možné pouze v případě volby, jmenování nebo odvolání
  6. k zápisu se připojí doprovodná informace o tom, zda byly proti zápisu uplatněny námitky, kdo je uplatnil, co bylo jejich obsahem a jak s nimi bylo naloženo
  7. stanovení povinnosti ponechat zápisy na elektronické úřední desce po dobu 10 let

Zákonnou úpravu považujeme za nadbytečnou, neboť všechny obce mohou, a řada z nich tak již činí, zveřejňovat informace o tom, jak zastupitel či radní o návrhu usnesení hlasoval. Rozhodnutí, zda bude zveřejňováno, je příslušnými předpisy ponecháno na rozhodnutí příslušného orgánu a zejména v případě zastupitelstva v jeho jednacím řádu, který je veřejně projednáván.

Navrhovaná změna zavádí pro obce a města novou zákonnou povinnost, která znamená zvýšení finančních výdajů na pořízení záznamových zařízení a následně pak také znamená nárůst vytížení úřadů ve vztahu k sběru, zveřejnění a údržbě zveřejněných informací. Případné rozšíření zákonných povinností měst a obcí musí vždy provázet potřebné zvýšení rozpočtových prostředků. Pokud stát bude po samosprávách požadovat, aby plnily další úkoly či na některé oblasti daly více peněz, musí městům a obcím zajistit financování. Jinak bude nadále docházet k nepříjemným situacím, kdy územně správním celkům chybí finance jinde, zejména na investice. K tomu, aby mohly být k dispozici údaje o tom, jak jednotliví členové zastupitelstva hlasují, je zapotřebí, aby si každá obec či město pořídily záznamová zařízení, když bez tohoto zařízení se délka zasedání neúměrně protáhne.

Ivona Mottlová, Kancelář SMO ČR

XXI. celostátní finanční konference

6. - 7. 12. 2018

v Praze

Nezapomeňte se registrovat!

Zvýhodněná včasná registrace až do 20. 11.

----------------------------

16. listopadu 2018

Zrealizuj workcamp ve svém městě - školení pro obce a NNO

20. listopadu 2018 09:00-14:00